Neretvanska mandarina-kemijska karakterizacija i inovativni tretmani poslije berbe

Akronim: CITREA

Naziv natječaja: Uspostavni istraživački projekt

Izvor financiranja: Hrvatska zaklada za znanost

Uloga AFZ: koordinator

Ukupna vrijednost: 1.985.325,68 HRK

Financirani iznos: 1.985.325,68 HRK

Broj ugovora: UIP-2020-02-7496

Početak provedbe: 11.01.2021.

Završetak provedbe: 11.01.2026.

Web stranica projekta: http://citrea.agr.hr

Sažetak

Mandarina je sve popularnije voće jer se lako guli, ne sadrži sjemenke i ima specifičan okus
omiljen potrošačima pa se globalna proizvodnja mandarina, kako u svijetu tako i u Hrvatskoj
gdje se najviše uzgaja u dolini rijeke Neretve, konstantno povećava. Neretvanska mandarina
postiže jedinstvenu kvalitetu ploda zbog mikroklimatskog utjecaja mora, rijeke Neretve te
okolnih jezera. Nakon berbe, mandarine se mogu čuvati do 8 tjedana u hladnjači, ali
neadekvatni uvjeti čuvanja mogu dodatno skratiti ovaj kratak period. Glavni gubici mandarina
uzrokovani su gubitkom težine, bolestima, fiziološkim poremećajima i karantenskim
štetočinama stoga se danas široko primjenjuju različite strategije čuvanja plodova nakon
berbe. Ti tretmani uključuju prvenstveno primjene niskih temperatura, kemijske tretmane,
toplinsku obradu, i nanošenje jestivih omotača koji pokazuju obećavajuće rezultate za
očuvanje kvalitete plodova. Primjena ekološki prihvatljivih i inovativnih metoda koje ujedno i
nisu skupe bio bi veliki korak naprijed u skladištenju mandarine. Ciljevi ovog projekta su
napraviti potpunu i detaljnu kemijsku karakterizaciju sorata neretvanske mandarine kako bi se
utvrdilo da li postoji kemotaksonomijski uzorak specifičan za mikroklimatske uvjete uzgoja
mandarine u dolini rijeke Neretve; pripraviti, primijeniti i testirati ekološki inovativne jestive
omotače s dodatkom ekstrakata komine grožđa, jabuke te kore mandarine, praćenjem
metabolita kromatografskim metodama i ukupnog transkriptoma (RNA-Seq) najnovijim
tehnologijama utvrdili bi se molekularni mehanizam u plodu mandarine tijekom primjene
jestivih omotača i raznih tretmana čuvanja što će pridonijeti razumijevanju čimbenika i odabiru
najpovoljnijih tretmana nakon berbe. Inovativni održivi jestivi omotači koji pokažu najbolje
rezultate će kroz neposrednu diseminaciju stručnoj javnosti i proizvođačima biti od direktne
koristi za unaprjeđenje proizvodnje mandarine u Hrvatskoj.

Voditelji

izv. prof. dr. sc. Luna Maslov Bandić
Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

Suradnici

dr. sc. Maja Žulj Mihaljević
Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

dr. sc. Kristina Vlahoviček-Kahlina
Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

izv. prof. dr. sc. Goran Fruk
Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.