Genomska karakterizacija, očuvanje genoma i selekcija s optimalnim doprinosima kod hrvatskih mliječnih pasmina ovaca

Akronim: OPTI-SHEEP

Naziv natječaja: Istraživački natječaj Hrvatske zaklade za znanost

Izvor financiranja: Hrvatska zaklada za znanost

Uloga AFZ: koordinator

Ukupna vrijednost: 793.700,00 HRK

Financirani iznos: 793.700,00 HRK

Broj ugovora: IP-2019-04-3559

Početak provedbe: 01.01.2020.

Završetak provedbe: 31.12.2023.

Web stranica projekta: https://optisheep.com/

Sažetak

Profitabilnost uzgoja istarske (IO) i paške ovce (PO) predodređena je njihovim osobinama u proizvodnji mlijeka u okvirima postojeće ekološke niše. Selekcija na mliječnost važna je za gospodarsku održivost ovih pasmina, a održanje genetskog varijabiliteta za njihovu „plastičnost“ i adaptabilnost na možebitne okolišne promjene u budućnosti. Ubrzanim razvojem molekularnih genetskih metoda u novije vrijeme stvoreni su uvjeti za učinkovitu i cjenovno prihvatljivu genotipizaciju većeg broja lokusa (SNP-ova) otvarajući mogućnost značajnije primjene genomske informacije u praksi (npr. genomska selekcija, GS). Uvažavajući potencijalne prednosti GS, prelazak na ovaj sustav u budućnosti se očekuje u svim stočarskim uzgojnim programima. Budući da prelaz na GS i njena opstojnost iziskuju značajna financijska ulaganja, potrebno je detaljno analizirati potencijal primjene GS u populacijama IO i PO. Cilj projekta je detaljnom analizom podataka u populacijama IO i PO valorizirati mogućnost primjene selekcije s optimalnim doprinosima (OCS) koja istovremeno maksimizira genetski napredak i minimalizira gubitak genetskog varijabiliteta. Navedeno se postiže simultanom selekcijom jedinki visokog genetskog potencijala i najmanjeg stupnja srodstva s ostatkom populacije. Uvažavajući OCS principe i dobivene rezultate projekt će imati dvostruki značaj: 1) „ex situ in vitro“ očuvanje „optimalnog genoma“ koji predstavlja rezultat sinergijskog djelovanja čovjeka i prirode kroz povijest i 2) „in situ in vivo“ očuvanje pasmina kroz selekcijski napredak za svojstva mliječnosti. Genotipizacijom, analizom genomskih podataka i primjenom optimizacijskih metoda ovim projektom će se omogućiti karakterizacija, očuvanje i optimizacija uzgoja mliječnih pasmina ovaca u Republici Hrvatskoj. Rezultati će doprinijeti dugovječnosti IO i PO i time osigurati brojne koristi uzgajivačima, prerađivačima i potrošačima. Također, rezultati će poslužiti i kao smjernice za provedbu selekcije uz očuvanje genetskog varijabiliteta kod drugih pasmina ovaca i vrsta domaćih životinja.
Napomena: Zahvaljujemo na podršci Ministarstvu poljoprivrede Republike Hrvatske, Hrvatskoj agenciji za poljoprivredu i hranu (HAPIH), Područni ured Pazin i Zadar, uzgajivačima paških ovaca i istarskih ovaca.

Voditelji

prof. dr. sc. Jelena Ramljak
Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

Suradnici

izv. prof. dr. sc. Ivan Širić
Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

doc. dr. sc. Valentino Držaić
Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

prof. dr. sc. Ante Ivanković
Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

prof. dr. sc. Boro Mioč
Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

izv. prof. dr. sc. Ante Kasap
Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.