Prirodni bioaktivni spojevi kao izvor potencijalnih antimikrobnih tvari u suzbijanju bakterijskih i drugih gljivičnih patogena masline

Akronim: Anti-Mikrobi-OL, AMO

Naziv natječaja: UIP-2020-02

Izvor financiranja: Hrvatska zaklada za znanost

Uloga AFZ: partner

Ukupna vrijednost: 1 999 900,00 HRK

Financirani iznos: 1 999 900,00 HRK

Broj ugovora: UIP-2020-02-5090

Početak provedbe: 01.01.2021.

Završetak provedbe: 31.12.2025.

Web stranica projekta: http://antimikrobiol.iptpo.hr/

Sažetak

U istraživanju će se na području Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine te Portugala utvrditi prisutnost bakterijskog raka i manje poznatih patogenih gljiva masline. Nakon identifikacije patogena molekularnim metodama, provesti će se test patogenosti. Budući da nema podataka o osjetljivosti hrvatskih sorti masline na rak masline, utvrditi će se one sorte koje su rezistentnije. Utvrditi će se i antimikrobno djelovanje kompleksnih bioaktivnih sastojaka u sastavu biljne vode i eteričnih ulja visoke kakvoće. Ispitati će se inhibicija rasta mikroorganizama in vitro i in vivo, a utvrditi će se kemijski profil za mikrobiološki aktivne sekundarne metabolite. Važnost ovog istraživanja ogledati će se kroz moguće rješenje fitopatološkog problema: budući da ne postoji adekvatna kurativa, javlja se nužnost za pronalaskom alternativnih i djelotvornih spojeva. Istraživanja o takvim spojevima nisu izrazito zastupljena iako prema literaturi postoje više od 1 340 biljaka koje su potencijalni izvor ovih spojeva. Ovi djelotvorni i neopasni spojevi predstavljaju potencijalno rješenje za problematiku u fitomedicini, odgovor su na sve ugroženije zdravlje ljudi i mogle bi smanjiti primjenu toksičnih sintetičkih pesticida. Ovim se projektom želi nastaviti daljnji rad prijašnjih istraživanja, gdje je dokazano povećanje sadržaja ukupnih fenola u zaraženim maslinama i gdje su utvrđene neke manje poznate patogene gljive. Očekuje se da će bioaktivne tvari imati velik antimikrobni učinak, da će se pronaći i način njihove primjene, a primjenom bi se tih tvari mogao riješiti i problem ekološkog zbrinjavanja biljne vode, koja nastaje kao nusproizvod i kao takva predstavlja ekološki problem. Očekuje se rast interesa za tim spojevima, a kako bi se procijenile potencijalne doze i način aplikacije, potrebna su daljnja i uzastopna istraživanja.

Voditelji

dr. sc. Sara Godena
Institut za poljoprivredu i turizam, Poreč

Partneri

University of Trás-os-Montes and Alto Douro (UTAD) Portugal

Centre for the Research and Technology of Agro-Environmental and Biological Sciences (CITAB)

Federalni agromediteranski zavod Mostar BiH

Kmetijski inštitut Slovenije Slovenija

Institut za poljoprivredu i turizam (koordinator)

Konzultanti

prof. dr. sc. Edyta Đermić
Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

prof. dr. sc. Marko Vinceković
Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.