Inovativni funkcionalni proizvodi od janjećeg mesa
Akronim: Inojanjetina
Naziv natječaja: Istraživački projekti
Izvor financiranja: Hrvatska zaklada za znanost
Uloga AFZ: partner
Ukupna vrijednost: 853.277,00 HRK
Financirani iznos: 853.277,00 HRK
Broj ugovora: IP-2016-06-3685
Početak provedbe: 01.03.2018.
Završetak provedbe: 28.02.2023.
Web stranica projekta: https://www.inojanjetina.net/
Sažetak
Janjeće meso se odlikuje vrlo plemenitim okusom i mirisom te se navodi kao izvor biološki vrijednih proteina, vitamina B kompleksa i nekih minerala, lako je probavljivo te je izvanrednih dijetetskih osobina no meso ima relativno visok udio masti (7,8 g/100 g krtog mesa) i kolesterola (78 mg/100g krtog mesa). U ovom projektu naše prethodno znanstveno dokazane preporuke o sigurnom i djelotvornom uvođenju pripravka plemenite pečurke (PPP) u hranu za perad i svinje ispitati ćemo na modelu janjeta (što do sada nije poznato) te pri tome istovremeno predstaviti mogući tržišno novi proizvod (janjetine s nižim udjelima masti i kolesterola). U dosadašnjim istraživanjima zapazili smo snižavanje koncentracije kolesterola i glukoze u serumu ispitivanih ovaca hranjenih uz dodatak PPP no da li je isti učinak i na meso nije poznato. S obzirom na navedeno, cilj je ovoga projekta ocijeniti utjecaj dodatka PPP na kvalitetu mesa janjadi koje bi onda bilo pogodno kao sirovina za proizvodnju funkcionalnih proizvoda koji se temelje na inovativnim rješenjima u tehnološkim postupcima proizvodnje.
Voditelji
prof. dr. sc. Goran Kiš
Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet