Inkapsulacija bioaktivnih komponenata za ishranu i zaštitu biljnih kultura (228730)
Nositelj predmeta
Opis predmeta
Cilj modula je upoznati studente s novim spoznajama i metodama inkapsulacije bioaktivnih komponenata (makro- i mikronutrijenti, agrokemikalije, mikroorganizmi) i primjenom novih agroekoloških formulacija (mikrokapsula/mikrosfera) za ishranu/prihranu i zaštitu biljnih kultura, te ih osposobiti za samostalna istraživanja i usvajanje novog znanja u području agroekološke ishrane/prihrane i zaštite biljnih kultura.
Vrsta predmeta
- Poslijediplomski studij / Doktorski studij / Poljoprivredne znanosti (Izborni predmet, 1. semestar, 1. godina)
ECTS: 6.00
Engleski jezik: R3
E-učenje: R3
Sati nastave: 30
Predavanja: 20
Laboratorijske vježbe: 5
Seminar: 4
Izvođač predavanja
Izvođač seminara
Ocjenjivanje
Dovoljan (2): 60%
Dobar (3): 70%
Vrlo dobar (4): 80%
Izvrstan (5): 90-100%
Uvjeti za dobivanje potpisa
Pohađanje nastave, priprema seminara i materijala za radionice i aktivno sudjelovanje na seminarima i radionicama
Opće kompetencije
Osnovna znanja iz kemije (Opća, Anorganska, Organska i Biokemija), instrumentalnih metoda kemijske analize, te osnovna znanja o štetnim organizmima i njihovom suzbijanju.
Oblici nastave
- Predavanja
Predavanja iz osnova procesa inkapsulacije bioaktivnih komponenata za ishranu i zaštitu biljnih kultura od bolesti i štetnika. - Ostalo
- Laboratorijske vježbe
Priprava formulacija mikročestica - Seminari
Izrada seminara s određenom tematikom.
Ishodi učenja i način provjere
Ishod učenja | Način provjere |
---|---|
1. Analizirati i procijeniti prednosti primjene agroformulacija s inkapsuliranim bioaktivnim komponentama u ishrani/prihrani i zaštiti biljnih kultura u odnosu na klasične metode u poljoprivrednoj proizvodnji. 2. Odabrati i primijeniti odgovarajuće metode inkapsulacije bioaktivnih komponenata (makro- i mikronutrijenti, agrokemikalije, mikroorganizmi) za ishranu/prihranu i zaštitu biljnih kultura od štetinka. 3. Planirati i provesti istraživanje primjene novih agrofrmulacija s inkapsuliranim bioaktivnim komponentama. 4. Odabrati odgovarajuću informatičku tehniku te analizirati i interpretirati rezultate primjene agroformulacija mikročestica. 5. Samostalno kreirati znanstveno istraživanje korištenjem novih metoda praćenja, istraživanja i analiziranja podataka. | Za vrijeme nastave rad studenta vrednuje se njegovim aktivnim sudjelovanjem u nastavi te izradom i prezentacijom seminarskog rada. Očekuje se samostalno provođenje istraživanja pod vodstvom suradnika na predmetu, te pisano izvješće o rezultatima istraživanja. Na završnom pismenom i usmenom ispitu vrednuje se usvojenost gradiva te sposobnost studenta da kritički sagleda, analizira i predloži rješenja iz zadanog problema te da predloži metodologiju istraživanja u području priprave agroformulacija mikročestica koristeći novostečena znanja. |
Način rada
Obveze nastavnika
Redovito održavanje predavanja, seminara i laboratorijskih vježbi.
Obveze studenta
Pohađanje nastave, priprema seminara i materijala za radionice i aktivno sudjelovanje na seminarima i radionicama.
Polaganje ispita
Elementi praćenja | Maksimalno bodova ili udio u ocjeni | Bodovna skala ocjena | Ocjena | Broj sati izravne nastave | Ukupni broj sati rada prosječnog studenta | ECTS bodovi |
---|---|---|---|---|---|---|
Usmeni ispit | 100% |
<60% 60% 70% 80% 90-100% |
Nedovoljan (1) Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
15 | 45 | 3 |
Ukupno | 100% | 15 | 45 | 3 |
Elementi praćenja | Opis | Rok | Nadoknada |
---|---|---|---|
Usmeni ispit | Provjera znanja | Tijekom semestra | Usmeni ispit |
Tjedni plan nastave
- Razvoj procesa inkapsulacije
- Materijali za pripravu formulacija mikročestica
- Metode inkapsulacije
- Primjena formulacija mikročestica u zaštiti biljnih kultura
- Primjena forrmulacija mikročesica u ishrani biljnih kultura
- Priprava formulacija mikročestica
- Određivanje količine aktivnih komponenata u formulacijiama
- Prezentacija seminarskog rada
Preduvjeti
- Kemija s osnovama biokemije (26251)
- Agrikulturna kemija (63907)
- Načela fitofarmacije (185458)
Obvezna literatura
- Handbook of Encapsulation and Controlled Release. M. Mishra (ed.). 2015 CRC Press ISBN 9781482232349 - CAT# KE25814
- ENCAPSULATIONS Nanotechnology in the Agri-Food Industry, Volume 2 A.M. Grumezescu (ed.) 2016, Academic Press ISBN: 978-0-12-804307-3