Sustavi proizvodnje i prerade mesa kopitara (226296)
Nositelj predmeta
Opis predmeta
Stjecanje osnovnih teorijskih i praktičnih znanja o sustavima proizvodnje mesa kopitara, odlikama trupa i mesa, mogućnostima i načinima prerade te kontrola kakvoće proizvoda
Vrsta predmeta
- Diplomski studij / Proizvodnja i prerada mesa (Izborni predmet, 3. semestar, 2. godina)
ECTS: 3.00
Engleski jezik: R1
Sati nastave: 45
Predavanja: 25
Vježbe u praktikumu: 8
Seminar: 4
Terenske vježbe: 8
Izvođač predavanja
Izvođač vježbi
Izvođač seminara
Ocjenjivanje
Dovoljan (2): 60-70%
Dobar (3): 71-80%
Vrlo dobar (4): 81-90%
Izvrstan (5): 91-100%
Uvjeti za dobivanje potpisa
Pohađanje nastave.
Oblici nastave
- Predavanja
- Ostali oblici skupnog ili samostalnog učenja
- Vježbe u praktikumu
- Terenske vježbe
- Seminari
Ishodi učenja i način provjere
Ishod učenja | Način provjere |
---|---|
Koristiti dostignute sposobnosti teoretskog i praktičnog učenja u stjecanju novih spoznaja iz područja animalnih znanosti. | Rasprave tijekom nastave, kolokvij, pismeni i usmeni ispit. |
Prepoznati važna zbivanja u domeni uzgoja životinja i proizvodnje animalnih proizvoda. | Rasprave tijekom nastave, kolokvij, pismeni i usmeni ispit. |
Analizirati konkretne probleme u praksi i rješavati ih u novim situacijama na temelju stečenih znanja i vještina. | Rasprave tijekom nastave, kolokvij, pismeni i usmeni ispit. |
Procjenjivati zaključke znanstvenih i stručnih radova u domeni proizvodnje i prerade mesa. | Rasprave tijekom nastave, kolokvij, pismeni i usmeni ispit. |
Prezentirati suvremene trendove u domeni uzgoja životinja i proizvodnji animalnih proizvoda. | Rasprave tijekom nastave, kolokvij, pismeni i usmeni ispit. |
Sudjelovati u istraživačkim aktivnostima iz svog područja u laboratorijskom i terenskom radu. | Rasprave tijekom nastave, kolokvij, pismeni i usmeni ispit. |
Provoditi praktičnu i teorijsku nastavu u srednjim strukovnim školama i na veleučilištima. | Rasprave tijekom nastave, kolokvij, pismeni i usmeni ispit. |
Dostići razinu znanja i vještina za nastavak obrazovanja u području animalnih i srodnih znanosti. | Rasprave tijekom nastave, kolokvij, pismeni i usmeni ispit. |
Način rada
Obveze nastavnika
Izložiti predviđeni program predavanja na jednostavan i studentima razumljiv način.
Provesti predviđeni program terenskih vježbi i vježbi u praktikumu.
Dodijeliti teme seminara i pomoći u pripremi seminara.
Procijeniti u kojoj su mjeri studenti usvojili obrazovne ciljeve i ocijeniti znanje koristeći kombinaciju pismenog i usmenog ocjenjivanja (ocjene od nedovoljan (1) do odličan (5))
Obveze studenta
Pohađanje predavanja i vježbi te aktivno sudjelovanje u raspravama tijekom izvođenja nastavnog programa.
Izrada i izlaganje seminarskog rada.
Polaganje dva parcijalna ispita (kolokvija) tijekom semestra.
Polaganje ispita
Elementi praćenja | Maksimalno bodova ili udio u ocjeni | Bodovna skala ocjena | Ocjena | Broj sati izravne nastave | Ukupni broj sati rada prosječnog studenta | ECTS bodovi |
---|---|---|---|---|---|---|
Pohađanje predavanja | 25 | 25 | 0,8 | |||
Aktivno sudjelovanje na predviđenim vježbama | 16 | 20 | 0,7 | |||
Seminarski rad (priprema + prezentacija) | 4 | 12 | 0,4 | |||
Pismeni ispit 1. |
<60% 60-70 71-80 81-90 91-100 |
Nedovoljan (1) Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
20 | 0,7 | ||
Pismeni ispit 2. |
<60% 60-70 71-80 81-90 91-100 |
Nedovoljan (1) Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
20 | 0,7 | ||
Usmeni ispit | 38 | 1,2 | ||||
Ukupno | 100% | 45 | 135 | 4,5 |
Elementi praćenja | Opis | Rok | Nadoknada |
---|---|---|---|
Seminarski rad (priprema + prezentacija) | Teme seminarskih radova ponuđene su studentima da ih mogu sami izabrati i izlažu se pojedinačno. Ocjenjuje se izgled i struktura prezentacije, govorničke vještine, razumijevanje sadržaja i način prezentiranja studenta. | ||
Pismeni ispit 1. | Moguć je jedan ispravak tijekom redovnog ili izvanrednog ispitnog roka. | ||
Pismeni ispit 2. | Moguć je jedan ispravak tijekom redovnog ili izvanrednog ispitnog roka. | ||
Usmeni ispit | Uvjet za polaganje završnog ispita su položeni 1. i 2. pismeni ispit. Studenti koji nisu položili pismene testove, pišu završni pismeni ispit iz cijelog gradiva prije usmenog. | Redoviti ili izvanredni rokovi tijekom akademske godine. |
Tjedni plan nastave
- Uvodno predavanje i osnovne informacije o predmetu. Upoznavanje preferencija studenata; Upoznavanje studenata s nastavnim programom, predavačima, literaturom, izlaganjem seminarskih radova i polaganjem ispita. P(3) – prezentiranje gospodarske važnost uzgoja kopitara, s posebnim osvrtom na proizvodnju mesa kao prehrambenih namirnica s visokom nutritivnom vrijednošću u svijetu i Hrvatskoj.
- Pasmine za proizvodnju mesa kopitara; Odabrana poglavlja anatomskih i fizioloških osobitosti kopitara s naglaskom na razvoj tkiva (P3).
- Tehnološki postupci u proizvodnji mesa kopitara. P(3) – tehnologije proizvodnje mesa kopitara, najčešće korišteni sustavi proizvodnje mesa kopitara u svijetu i Hrvatskoj (nizinski i planinski sustavi). Ekološka proizvodnja mesa kopitara i njen utjecaj na eko sustav. Hranidba i krmiva u hranidbi kopitara za proizvodnju mesa.
- Mogućnosti neposredne genomske selekcije u unapređenju konformacije trupa i kakvoće mesa. P(3) – molekularni pristup za determinaciju mesa kopitara u odnosu na druge vrste mesa (PCR), molekularne metode u određivanju različitih sojeva bakterija u proizvodima od mesa kopitara (Lactococcus, Craniobacterium, Staphylococci, itd.), genom konja i geni za kvantitativna svojstva (QTL) od ineteresa (miostatin, mišićavost, tjelesna masa, tjelesni okvir, itd.).
- Terenska nastava; TV(4) – posjet farmi kopitara.
- Seminarski rad o proizvodnji mesa kopitara. S(2) – Priprema i izlaganje seminarskih radova.
- Klaonička svojstva trupova kopitara. P(2) – prikaz postupka klanja, primarne obrade trupa kopitara, izračuna klaoničkih svojstava trupa.
- Tehnološka i senzorna svojstva mesa kopitara. P(3) – specifičnosti postmortalnih promjena kod mesa kopitara, zrenje mesa kopitara, tehnološke i senzorne karakteristike.
- Tehnološka i senzorna svojstva mesa kopitara. V(3) – rasijecanje i disekcija, analize tehnoloških svojstava mesa (pH vrijednosti, boja, sposobnost vezanja vode), provedba zrenja, određivanje senzorskih svojstava mesa kopitara.
- Nutritivna i funkcionalna svojstva mesa kopitara u ljudskoj prehrani.
- Načini prerade mesa kopitara. P(3) – specifičnosti primjene postupaka izrade trajnih i polutrajnih proizvoda od mesa kopitara.
- Načini prerade mesa kopitara. V(5) – demonstracija i provedba proizvoda od mesa kopitara: soljenje, sušenje, izrada polutrajnih suhomesnatih proizvoda, izrada polutrajnih i trajnih kobasica.
- Sigurnost mesa i proizvoda od mesa kopitara. P(2) – mikrobiološke, kemijske i fizikalne opasnosti povezane uz sigurnost mesa. Prepreke i izazovi u izradi i skladištenju proizvoda od mesa kopitara.
- Seminarski rad o svojstvima mesa i proizvoda od mesa kopitara. S(2) – Priprema i izlaganje seminarskih radova.
- Terenska nastava; TV(4) – posjet preradi mesa kopitara.
Obvezna literatura
- Predavanja i Power-Point prezentacije
- D'Mello, J.P.F. (2000): Farm Animal Metabolism and Nutrition. CABI Publishing. New York. USA.
- Davies Morel, M.C.G. (2003): Equine reproductive physiology, breeding and stud management. CABI Publishing. 2nd ed., UK.
- Lorenzo, J.M., Munekata, P.E.S., Barba, F.J., Toldra, F. (2019): More than Beef, Pork and Chicken – The Production, Processing, and Quality Traits of Other Sources of Meat for Human Diet. Springer, Švicarska.
Preporučena literatura
- Bowling, A.T., Ruvinsky, A. (2000): The genetics of the horse. CABI Publishing. UK. Odabrana poglavlja.
- Feiner, G. (2006): Meat products handbook – Practical science and technology. Woodhead Publishing, UK.
- Biswas, A.K., Mandal, P.K. (2020): Meat Quality Analysis. Academic Press Elsevier.
Sličan predmet na srodnim sveučilištima
- Nema ga.