Ispiši

Proizvodnja mesa divljači (226300)

Nositelj predmeta

Opis predmeta

Promjene socio-ekonomskih prilika pokretač su i promjena prehrambenih navika ljudi. Tržište sve više zahtjeva hranu koja ne dolazi iz intenzivnih i komercijalnih uzgoja te pored kvalitete pažnja je usmjerena i na doprinos proizvodnje hrane onečišćenju okoliša. U kategoriji hrane animalnog podrijetla koja zadovoljava ove kriterije je i meso divljači. Cilj ovog modula je omogućiti studentima stjecanje znanja o kvaliteti i čimbenicima kvalitete mesa pojedinih vrsta divljači. Studenti će se upoznati sa osobitostima farmskog uzgoja divljači te postupanjem i obradom trupova pojedinih vrsta divljači, a sve u cilju sprječavanja mikrobiološke kontaminacije trupova i kontrole zdravstvene ispravnosti mesa divljači. Ujedno, studentima će se prikazati korištenje mesa divljači kao sirovine u proizvodnji specifičnih mesnih proizvoda.

Vrsta predmeta

ECTS: 3.00

Sati nastave: 45
Predavanja: 24
Vježbe u praktikumu: 12
Seminar: 9

Izvođač predavanja
Izvođač vježbi
Izvođač seminara
Ocjenjivanje

Dovoljan (2): 60-70%
Dobar (3): 71-80%
Vrlo dobar (4): 81-90%
Izvrstan (5): 91-100%

Uvjeti za dobivanje potpisa

Prezentiran seminarski rad

Opće kompetencije

Tijekom nastavnog procesa će se razvijati sposobnosti analize i sinteze informacija, planiranja i organiziranja, rješavanja problema i odlučivanja. Kroz seminarske radove i pisane zadatke razvijat će se sposobnost kritike i samokritike te timski rad. Poticat će se istraživačke vještine, sposobnost prilagođavanja novim situacijama, kreativnost, te sposobnost samostalnog rada.

Oblici nastave

  • Predavanja
  • Auditorne vježbe
  • Vježbe u praktikumu
  • Seminari

Ishodi učenja i način provjere

Ishod učenja Način provjere
Objasniti socio-ekonomske aspekte proizvodnje i potrošnje mesa divljači Sudjelovanje u raspravama tijekom nastave, radni zadaci, testovi znanja
Poznavati i preporučiti zakonske okvire stavljanja mesa divljači na tržište Sudjelovanje u raspravama tijekom nastave, radni zadaci, testovi znanja
Opisati komparative razlike u kvaliteti mesa pojedinih vrsta divljači Sudjelovanje u raspravama tijekom nastave, radni zadaci, testovi znanja
Analizirati čimbenike koji određuju kvalitetu mesa pojedinih vrsta divljači Sudjelovanje u raspravama tijekom nastave, radni zadaci, testovi znanja
Planirati i preporučiti odgovarajuće postupke i tehnologije u farmskom uzgoju divljači Sudjelovanje u raspravama tijekom nastave, radni zadaci, testovi znanja
Argumentirati i raspravljati o prednostima i ograničenjima u proizvodnji mesa divljači Sudjelovanje u raspravama tijekom nastave, radni zadaci, testovi znanja

Način rada

Obveze nastavnika

Organizirati i provoditi predavanja i vježbe, radne zadatke te pripremu i obranu seminarskih radova.
Pripremiti literaturne izvore za učenje.
Organizirati i provoditi testove znanja i usmene ispite.

Obveze studenta

Redovito pohađanje predavanja i vježbi.
Izvršavanje radnih zadataka.
Izrada i obrana seminarskog rada.
Polaganje testova znanja.

Tjedni plan nastave

  1. Stanje i trendovi u proizvodnji i potrošnji mesa divljači
  2. Zakonska regulativa u proizvodnji, preradi i stavljanju na tržište mesa divljači
  3. Organizacija i funkcioniranje farme za uzgoj jelenske divljači
  4. Organizacija i funkcioniranje farme za uzgoj divljih svinja
  5. Prijevoz i postupci s divljači iz uzgoja prije klanja
  6. Randman, klasiranje i konformacija trupova divljači iz farmskog uzgoja
  7. Fizikalna svojstva kvalitete mesa mesa divljači
  8. Nutritivna vrijednost mesa divljači
  9. Čimbenici kvalitete mesa divljači
  10. Vježbe u praktikumu: disekcija
  11. Vježbe u praktikumu: mjerenje boje, pH vrijednosti, kapaonog gubitka, kala kuhanja mesa različitih vrsta divljači
  12. Vježbe u praktikumu: obrada trupa
  13. Proizvodi od mesa divljači
  14. Seminarski radovi
  15. Zdravstvena i higijenska ispravnost mesa divljači

Obvezna literatura

  1. 1. Predavanja i prezentacije (preko Merlin sustava za e-učenje)

Sličan predmet na srodnim sveučilištima

  • Tehnologija mesa i proizvoda od divljači, Sveučilište J.J. Strossmayera u Osijeku, Fakultet agrobiotehničkih znanosti

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.