Proizvodnja mesa divljači (226300)
Nositelj predmeta
Opis predmeta
Promjene socio-ekonomskih prilika pokretač su i promjena prehrambenih navika ljudi. Tržište sve više zahtjeva hranu koja ne dolazi iz intenzivnih i komercijalnih uzgoja te pored kvalitete pažnja je usmjerena i na doprinos proizvodnje hrane onečišćenju okoliša. U kategoriji hrane animalnog podrijetla koja zadovoljava ove kriterije je i meso divljači. Cilj ovog modula je omogućiti studentima stjecanje znanja o kvaliteti i čimbenicima kvalitete mesa pojedinih vrsta divljači. Studenti će se upoznati sa osobitostima farmskog uzgoja divljači te postupanjem i obradom trupova pojedinih vrsta divljači, a sve u cilju sprječavanja mikrobiološke kontaminacije trupova i kontrole zdravstvene ispravnosti mesa divljači. Ujedno, studentima će se prikazati korištenje mesa divljači kao sirovine u proizvodnji specifičnih mesnih proizvoda.
Vrsta predmeta
- Diplomski studij / Proizvodnja i prerada mesa (Izborni predmet, 3. semestar, 2. godina)
ECTS: 3.00
Sati nastave: 45
Predavanja: 24
Vježbe u praktikumu: 12
Seminar: 9
Izvođač predavanja
Izvođač vježbi
Izvođač seminara
Ocjenjivanje
Dovoljan (2): 60-70%
Dobar (3): 71-80%
Vrlo dobar (4): 81-90%
Izvrstan (5): 91-100%
Uvjeti za dobivanje potpisa
Prezentiran seminarski rad
Opće kompetencije
Tijekom nastavnog procesa će se razvijati sposobnosti analize i sinteze informacija, planiranja i organiziranja, rješavanja problema i odlučivanja. Kroz seminarske radove i pisane zadatke razvijat će se sposobnost kritike i samokritike te timski rad. Poticat će se istraživačke vještine, sposobnost prilagođavanja novim situacijama, kreativnost, te sposobnost samostalnog rada.
Oblici nastave
- Predavanja
- Auditorne vježbe
- Vježbe u praktikumu
- Seminari
Ishodi učenja i način provjere
Ishod učenja | Način provjere |
---|---|
Objasniti socio-ekonomske aspekte proizvodnje i potrošnje mesa divljači | Sudjelovanje u raspravama tijekom nastave, radni zadaci, testovi znanja |
Poznavati i preporučiti zakonske okvire stavljanja mesa divljači na tržište | Sudjelovanje u raspravama tijekom nastave, radni zadaci, testovi znanja |
Opisati komparative razlike u kvaliteti mesa pojedinih vrsta divljači | Sudjelovanje u raspravama tijekom nastave, radni zadaci, testovi znanja |
Analizirati čimbenike koji određuju kvalitetu mesa pojedinih vrsta divljači | Sudjelovanje u raspravama tijekom nastave, radni zadaci, testovi znanja |
Planirati i preporučiti odgovarajuće postupke i tehnologije u farmskom uzgoju divljači | Sudjelovanje u raspravama tijekom nastave, radni zadaci, testovi znanja |
Argumentirati i raspravljati o prednostima i ograničenjima u proizvodnji mesa divljači | Sudjelovanje u raspravama tijekom nastave, radni zadaci, testovi znanja |
Način rada
Obveze nastavnika
Organizirati i provoditi predavanja i vježbe, radne zadatke te pripremu i obranu seminarskih radova.
Pripremiti literaturne izvore za učenje.
Organizirati i provoditi testove znanja i usmene ispite.
Obveze studenta
Redovito pohađanje predavanja i vježbi.
Izvršavanje radnih zadataka.
Izrada i obrana seminarskog rada.
Polaganje testova znanja.
Tjedni plan nastave
- Stanje i trendovi u proizvodnji i potrošnji mesa divljači
- Zakonska regulativa u proizvodnji, preradi i stavljanju na tržište mesa divljači
- Organizacija i funkcioniranje farme za uzgoj jelenske divljači
- Organizacija i funkcioniranje farme za uzgoj divljih svinja
- Prijevoz i postupci s divljači iz uzgoja prije klanja
- Randman, klasiranje i konformacija trupova divljači iz farmskog uzgoja
- Fizikalna svojstva kvalitete mesa mesa divljači
- Nutritivna vrijednost mesa divljači
- Čimbenici kvalitete mesa divljači
- Vježbe u praktikumu: disekcija
- Vježbe u praktikumu: mjerenje boje, pH vrijednosti, kapaonog gubitka, kala kuhanja mesa različitih vrsta divljači
- Vježbe u praktikumu: obrada trupa
- Proizvodi od mesa divljači
- Seminarski radovi
- Zdravstvena i higijenska ispravnost mesa divljači
Obvezna literatura
- 1. Predavanja i prezentacije (preko Merlin sustava za e-učenje)
Sličan predmet na srodnim sveučilištima
- Tehnologija mesa i proizvoda od divljači, Sveučilište J.J. Strossmayera u Osijeku, Fakultet agrobiotehničkih znanosti