Ispiši

Funkcionalna vrijednost mediteranskih sirovina i proizvoda (228323)

Nositelj predmeta

Opis predmeta

Osposobiti studente za uočavanje i prosuđivanje nutritivne vrijednosti sirovina i proizvoda karakterističnih za mediteransko područje. Također, studenti se osposobljavaju za evaluaciju senzorskih svojstava svježe sirovine kao i specifičnog proizvoda mediteranskog područja, a temeljem stečenih iskustava i znjanja potiču na stvaranje novih ideja.

Vrsta predmeta

ECTS: 3.00

Sati nastave: 30
Predavanja: 26
Seminar: 4

Izvođač predavanja
Ocjenjivanje

Dovoljan (2): 60-70%
Dobar (3): 71-80%
Vrlo dobar (4): 81-90%
Izvrstan (5): 91-100%

Oblici nastave

  • Predavanja
  • Provjere znanja
  • Konzultacije
  • Seminari

Ishodi učenja i način provjere

Ishod učenja Način provjere
Utvrditi i razlikovati komponente kemijskog sastava sirovina i proizvoda karakterističnih za mediteransko područje Pismeni i usmeni ispit
Prepoznati i razlikovati biološki aktivne spojeve (specijalizirane metabolite) karakteristične za pojedinu sirovinu i proizvod mediteranskog područja Pismeni i usmeni ispit
Vrednovati i diskutirati o spojevima nutritivnog sastava karakterističnih za pojedinu sirovinu i proizvod Seminarski rad
Razlikovati ključne parametre procjene senzorske vrijednosti sirovine i proizvoda te rangirati pojedinu sirovinu i proizvod prema senzorskoj vrijednosti Pismeni i usmeni ispit
Klasificirati i sastaviti pojedine komponente dnevnog obroka s obzirom na postulate pravilne, zdrave prehrane. Pismeni i usmeni ispit

Tjedni plan nastave

  1. Kemijske komponente sirovina mediteranskog područja (uvod)- pregled, sadržaj i uloga
  2. Spojevi osnovnog kemijskog sastava voća i povrća- ugljikohidrati, klasifikacija, sinteza, uloga, pregled metoda određivanja
  3. Spojevi osnovnog kemijskog sastava voća i povrća- proteini, klasifikacija, sinteza, uloga
  4. Spojevi osnovnog kemijskog sastava voća i povrća- lipidi, klasifikacija, sinteza, uloga
  5. Vitamini - osnovne skupine, uloga, sastav
  6. Minerali- osnovne skupine, uloga, sastav
  7. Postulati pravilne prehrane- odnos energetskih, gradivnih i tvari koje utječu na metabolizam.
  8. Dnevni obrok- osnovne komponente, značaj, uloga hrane
  9. Biološki aktivni spojevi i fitokemikalije- definiranje pojma, pregled, osnovna klasifikacija, uloga
  10. Biološki aktivni spojevi i fitokemikalije- definiranje pojma, pregled, osnovna klasifikacija, uloga
  11. Specijalizirani metaboliti- definiranje pojma, pregled, osnovna klasifikacija, uloga pojedinih spojeva
  12. Senzorska svojstva sirovine i proizvoda- ključni parametri u procjenjivanju senzorskih svojstava pojedinih kategorija mediteranskih sirovina i proizvoda poput svježeg voća i povrća te njihovih prerađevina (sok, džem i sl.)
  13. Senzorska svojstva sirovine i proizvoda- ključni parametri u procjenjivanju senzorskih svojstava pojedinih kategorija mediteranskih sirovina i proizvoda poput svježeg voća i povrća te njihovih prerađevina (sok, džem i sl.)
  14. Seminar- pregled znanstvenih istraživanja relevantnih za područje nutritivne kvalitete sirovina, izrada prezentacije te samostalno izlaganje
  15. Seminar- pregled znanstvenih istraživanja iz područja senzorske kvalitete, izrada prezentacije te samostalno izlaganje

Obvezna literatura

  1. Šic Žlabur J., Voća, S., Dobričević, N. (2016). Kvaliteta voća, povrća i prerađevina - priručnik za vježbe. Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

Preporučena literatura

  1. Belitz H.-D., Grosch W. (1999). Food Chemistry (2nd ed.). Springer, New York.

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.