prof. dr. sc. Sandra Voća

prof. dr. sc. Sandra Voća

Redoviti profesor
Odsjek za poljoprivrednu tehniku i tehnologiju
Zavod za poljoprivrednu tehnologiju, skladištenje i transport
Lokacija ureda: 1. paviljon, 2. kat, broj sobe 019
Telefon/Mobitel: +385 1 239 3843
Email: svoca ( at ) agr.hr
Jezik komuniciranja: hrvatski, engleski
Termin konzultacija: srijeda 12 - 14

Akademske kvalifikacije

  • 1991 - 1996: Diplomski rad
    Prehrambeno biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu

    Naslov: Nitrifikacija i denitrifikacija amonijakalnog dušika u otpadnoj vodi iz proizvodnje koksa pomoću mješovite bakterijske kulture;
  • - 2007: Doktorski rad
    Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

    Naslov: Kvaliteta ploda sorata jagode (Fragaria x ananassa duch.) u različitim rokovima berbe;
  • - 2003: Magistarski rad
    Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

    Naslov: Održivost kakvoće brokule (Brassica oleracea var. Italica) tijekom skladištenja u polietilenskom filmu

Radno iskustvo

  • 1998 - : Agronomski fakultet, Sveučilišta u Zagrebu
    (1998.-2008. asistent; 2008.-2012. docent; 2012.- 2017. izvanredni profesor; 2017 - danas redoviti profesor)
    Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu; Zavod za poljoprivrednu tehnologiju, skladištenje i transport

Nastava

Znanstveni interesi

  • ◾Tehnološki procesi prerade voća i povrća
  • ◾Nutritivna kvaliteta voća, povrća i njihovih prerađevina
  • ◾Nutritivna kvaliteta plodovitog i suptropskog povrća i voća
  • ◾Neinvazivne metode prerade prehrambenih proizvoda
  • ◾Bioaktivne komponente plodova voća i povrća

Usavršavanja

  • 01.06.2010. - 30.06.2010.: Poljoprivredni fakultet, Novi Sad (nastavno)
    CEEPUS program – Novi Sad; Poljoprivredni fakultet

Projekti

znanstveni

Naziv projekta Izvor financiranja Trajanje Uloga AFZ
Nutritivna i funkcionalna vrijednost koprive (Urtica dioica L.) primjenom suvremenih hidroponskih tehnika uzgoja Hrvatska zaklada za znanost 15.01.2020. - 14.01.2024. koordinator
Hibridno sušenje i valorizacija biljnog prehrambenog otpada i nusproizvoda Hrvatska zaklada za znanost 01.01.2020. - 31.12.2023. partner
Bioraznolikost populacija samoniklog voća u Hrvatskoj MZOS 01.01.2007. - 31.12.2013. koordinator
Nutritivna vrijednost plodovitog i suptropskog povrća MZOS 01.01.2007. - 31.12.2013. koordinator

stručni

Naziv projekta Izvor financiranja Trajanje Uloga AFZ
Uvođenje i razvoj ekološke proizvodnje ljekovitog i začinskog bilja Suradnja s tijelima uprave 22.07.2019. - 22.12.2020. koordinator
Selekcija i kemotipizacija prirodnih populacija planike s područja Istre i Dalmacije Suradnja s gospodarstvom 30.10.2017. - 30.10.2019. koordinator
Suvremene tehnologije sušenja šljive uz uštedu energije VIP - Vijeće za istraživanja u poljoprivredi 13.11.2012. - 13.11.2014. koordinator

nastavni

Naziv projekta Izvor financiranja Trajanje Uloga AFZ
Unapređenje stručne prakse na preddiplomskim i diplomskim studijima Agronomskog fakulteta Europski socijalni fond 09.03.2020. - 09.03.2023. koordinator
AGRofood sustainable gOalS Erasmus+ 01.10.2019. - 30.09.2021. partner

sveučilišna potpora

Naziv projekta Izvor financiranja Trajanje Uloga AFZ
Bioaktivni spojevi češnjaka iz ekološkog i konvencionalnog uzgoja Sveučilište u Zagrebu 01.01.2017. - 31.12.2017. koordinator
Bioaktivni spojevi i antioksidacijski potencijal bosiljka s tla i plutajućeg hidropona Sveučilište u Zagrebu 01.01.2016. - 31.12.2016. koordinator
Antioksidacijski potencijal praha aronije Sveučilište u Zagrebu 01.01.2015. - 31.12.2015. koordinator
Dorada i prerada tržišno neprihvatljivog voća i povrća i njihova primjena u hrani životinja Sveučilište u Zagrebu 01.01.2014. - 31.12.2014. koordinator

Publikacije

  • Jakobek, L., Ištuk, J., Buljeta, I., Voća, S., Šic Žlabur J., Skendrović Babojelić, M. (2020). Traditional, Indigenous Apple Varieties, a Fruit with Potential for Beneficial Effects: Their Quality Traits and Bioactive Polyphenol Contents. Foods, 9 (1), 52, 20 doi:10.3390/foods9010052
    Jelačić, T., Milinović, B., Dragović-Uzelac, V., Voća, S., Šic Žlabur, J., Vujević, P. (2020). Utjecaj različitih predtretmana na sadržaj bioaktivnih spojeva sušenog ploda šljive. Journal of Central European agriculture, 21 (4), 817-825.
    Šic Žlabur, J., Bogdanović, S., Voća, S., Skendrović Babojelić, M. (2020). Biological Potential of Fruit and Leaves of Strawberry Tree (Arbutus unedo L.) from Croatia. Molecules, 25 (21), 5102-5119.
    Šic Žlabur, J., Dobričević, N., Brnčić, M., Barba, F.J., Lorenzo, J.M., Franco, D., Atanasov, A.G., Voća, S., Rimac Brnčić, S. (2019). Evaluation of the Behavior of Phenolic Compounds and Steviol Glycosides of Sonicated Strawberry Juice Sweetened with Stevia (Stevia rebaudiana Bertoni). Molecules 24(7): 1202-1215.
    Šic Žlabur, J., Colnar, D., Voća, S., Lorenzo, J.M., Munekata, P.E.S., Barba, F.J., Dobričević, N., Galić, A., Dujmić, F., Pliestić, S., Brnčić, M. (2019). Effect of ultrasound pre-treatment and drying method on specialized metabolites of honeyberry fruits (Lonicera caerulea var. kamtschatica). Ultrasonics Sonochemistry 56: 372-377.

Bibliografija (CROSBI): http://bib.irb.hr/lista-radova?autor=220300

Ostale znanstvene i stručne aktivnosti

  • 2014 - : Voditeljica prediplomskog studija Poljoprivred
  • 2014 - : Član Povjerenstva za izradu Pravilnika o provedbi Mjere 01 „Prenošenje znanja i aktivnosti informiranja“ Ministarstvo poljoprivrede
  • 2012 - : Član uređivačkog odbora časopisa ACS
  • 2011 - : Član Znanstvenog vijeća za poljoprivredu i šumarstvo, Sekcije za preradu poljoprivrednih proizvoda i biotehnologiju HAZU
  • 2000 - 2000: ◾Tehnički urednik zbornika radova s Međunarodnog i Hrvatskog kongresa tehnologa za posliježetvenu tehnologiju "Zrnko"
  • 1998 - 1998: ◾Član Organizacijskog i Znanstvenog odbora kongresa za posliježetvenu tehnologiju i biogoriva, Zagreb

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.