Ispiši

Tehnologija proizvodnje pjenušavih i desertnih vina (228317)

Nositelj predmeta

Opis predmeta

Cilj predmeta je studentima omogućiti usvajanje temeljnih znanja o proizvodnji pjenušavih i desertnih vina, kemijskom sastavu pjenušavih i desertnih vina i njihovim specifičnim senzornim svojstvima te ih osposobiti za odabir prikladnog tehnološkog procesa, postupka dorade, dozrijevanja i čuvanja pjenušavih i desertnih vina uvažavajući posebnosti kultivara i proizvodne godine u uvjetima mediteranskog područja.

Vrsta predmeta

ECTS: 2.00

Sati nastave: 20
Predavanja: 14
Laboratorijske vježbe: 6

Izvođač predavanja
Izvođač vježbi
Ocjenjivanje

Dovoljan (2):
Dobar (3):
Vrlo dobar (4):
Izvrstan (5):

Opće kompetencije

Sadržaj predmeta Tehnologija proizvodnje pjenušavih i desertnih vina objedinjuje suvremene spoznaje o tehnološkim procesima vinarske proizvodnje i njihovom utjecaju na kakvoću pjenušavih i desertnih vina. Kroz sadržaj predmeta studenti usvajaju znanja o razlozima primjene pojedinog tehnološkog procesa proizvodnje uvažavajući specifičnosti kultivara i proizvodne godine te ulozi pojedinog tehnološkog procesa u promjenama fizikalno-kemijskog sastava mošta i vina kao i senzornim karakteristikama istih.

Oblici nastave

  • Predavanja
  • Laboratorijske vježbe
  • Vježbe

Ishodi učenja i način provjere

Ishod učenja Način provjere
1. Kategorizirati različita pjenušava i desertna vina te objasniti njihove specifičnosti uvjetovane mediteranskim uvjetima proizvodnje 2. Objasniti i planirati cijelokupan tehnološki proces proizvodnje ovisno o kultivaru i kategoriji pjenušavog ili desertnog vina koje se želi proizvesti 3. Predložiti način i uvjete dozrijevanja i dorade pjenušavih i desertnih vina temeljem kemijskog sastava i senzornih svojstava vina 4.Prepoznati i objasniti osnovne senzorne karakteristike pjenušavih i desertnih vina obzirom na mediteranske uvjete proizvodnje Usmeni ispit

Način rada

Obveze studenta

pohađanje nastave (predavanja i vježbe) i polaganje usmenog ispita

Tjedni plan nastave

  1. Pjenušava vina-proizvodnja baznog vina
  2. Tehnologija proizvodnje pjenušavog vina
  3. Kemijski sastav i organoleptična svojstva pjenušavog vina
  4. Tehnologija proizvodnje desertnih vina
  5. Kemijski sastav i organoleptična svojstva desertnih vina
  6. Proizvodnja pjenušavih i desertnih vina u svijetu

Obvezna literatura

  1. Predavanja i prezentacije
  2. Ribereau-Gayon, P., D., Dubourdieu, B., Doneche, A., Lonvaud: ˝Handbook of enology-The microbiology of Wine and Vinification˝, Volume 1, Paris, 2006.
  3. Jackson, R.: „Wine science“, Academic press, 2000.
  4. Mencarelli, F., Tonutti, P.: "Sweet, Reinforced and Fortified Wines", Wiley, 2013.

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.