Tehnologija proizvodnje pjenušavih i desertnih vina (228317)
Nositelj predmeta
Opis predmeta
Cilj predmeta je studentima omogućiti usvajanje temeljnih znanja o proizvodnji pjenušavih i desertnih vina, kemijskom sastavu pjenušavih i desertnih vina i njihovim specifičnim senzornim svojstvima te ih osposobiti za odabir prikladnog tehnološkog procesa, postupka dorade, dozrijevanja i čuvanja pjenušavih i desertnih vina uvažavajući posebnosti kultivara i proizvodne godine u uvjetima mediteranskog područja.
Vrsta predmeta
- Diplomski studij / Mediteranska poljoprivreda (Izborni predmet, 2. semestar, 1. godina)
ECTS: 2.00
Sati nastave: 20
Predavanja: 14
Laboratorijske vježbe: 6
Izvođač predavanja
Izvođač vježbi
Ocjenjivanje
Dovoljan (2):
Dobar (3):
Vrlo dobar (4):
Izvrstan (5):
Opće kompetencije
Sadržaj predmeta Tehnologija proizvodnje pjenušavih i desertnih vina objedinjuje suvremene spoznaje o tehnološkim procesima vinarske proizvodnje i njihovom utjecaju na kakvoću pjenušavih i desertnih vina. Kroz sadržaj predmeta studenti usvajaju znanja o razlozima primjene pojedinog tehnološkog procesa proizvodnje uvažavajući specifičnosti kultivara i proizvodne godine te ulozi pojedinog tehnološkog procesa u promjenama fizikalno-kemijskog sastava mošta i vina kao i senzornim karakteristikama istih.
Oblici nastave
- Predavanja
- Laboratorijske vježbe
- Vježbe
Ishodi učenja i način provjere
Ishod učenja | Način provjere |
---|---|
1. Kategorizirati različita pjenušava i desertna vina te objasniti njihove specifičnosti uvjetovane mediteranskim uvjetima proizvodnje 2. Objasniti i planirati cijelokupan tehnološki proces proizvodnje ovisno o kultivaru i kategoriji pjenušavog ili desertnog vina koje se želi proizvesti 3. Predložiti način i uvjete dozrijevanja i dorade pjenušavih i desertnih vina temeljem kemijskog sastava i senzornih svojstava vina 4.Prepoznati i objasniti osnovne senzorne karakteristike pjenušavih i desertnih vina obzirom na mediteranske uvjete proizvodnje | Usmeni ispit |
Način rada
Obveze studenta
pohađanje nastave (predavanja i vježbe) i polaganje usmenog ispita
Tjedni plan nastave
- Pjenušava vina-proizvodnja baznog vina
- Tehnologija proizvodnje pjenušavog vina
- Kemijski sastav i organoleptična svojstva pjenušavog vina
- Tehnologija proizvodnje desertnih vina
- Kemijski sastav i organoleptična svojstva desertnih vina
- Proizvodnja pjenušavih i desertnih vina u svijetu
Obvezna literatura
- Predavanja i prezentacije
- Ribereau-Gayon, P., D., Dubourdieu, B., Doneche, A., Lonvaud: ˝Handbook of enology-The microbiology of Wine and Vinification˝, Volume 1, Paris, 2006.
- Jackson, R.: „Wine science“, Academic press, 2000.
- Mencarelli, F., Tonutti, P.: "Sweet, Reinforced and Fortified Wines", Wiley, 2013.