izv. prof. dr. sc. Ana-Marija Jagatić Korenika

izv. prof. dr. sc. Ana-Marija Jagatić Korenika

Izvanredni profesor
Odsjek za hortikulturu i krajobraznu arhitekturu
Zavod za vinogradarstvo i vinarstvo
Lokacija ureda: Fakultetsko dobro 3
Telefon/Mobitel: +385 1 462 7986
Email: amjagatic ( at ) agr.hr
Jezik komuniciranja: hrvatski, engleski
Termin konzultacija: utorak 10:00-12:00

Akademske kvalifikacije

  • 2009 - 2015: Poslijediplomski studij Poljoprivredne znanosti
    Agronomski Fakultet, Sveučilište u Zagrebu
    Doktorska disertacija- Utjecaj hladne maceracije na polifenolni sastav i senzorna svojstva vina kultivara Pošip, Maraština, Malvazija, Kraljevina i Škrlet (Vitis vinifera L.)
    Mentor: prof.dr.sc. Ana Jeromel
  • 2002 - 2008: Dodiplomski studij bilinogojstvo, smjer VVV
    Agronomski Fakultet, Sveučilište u Zagrebu
    Diplomski rad - „Utjecaj hrvatske hrastovine na koncentraciju hlapivih fenola u vinima Maraštine i Plavine“
    Mentor: prof.dr.sc. Stanislava Herjavec

Radno iskustvo

  • 2008 - : Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu
    2008 - 2015 Asistent
    2015 - 2016 Poslijedoktorand
    2016 - 2022 Docentica
    2022 - Izvanredna profesorica

Nastava

Znanstveni interesi

  • vinarstvo
  • polifenolni sastav vina
  • senzorna svojstva vina
  • senzorno ocjenjivanje vina
  • alternativni proizvodi u vinarstvu
  • aromatski profil vina

Usavršavanja

  • 03.06.2022. - 09.06.2022.: Plumpton College, England (mješovito)
    Akademska mobilnost
  • 01.10.2021. - 01.02.2022.: Forum za slobodu odgoja (nastavno)
    Aktivno učenje i kritičko mišljenje u visokoškolskoj nastavi
  • 02.10.2019. - 04.10.2019.: Agronomski fakultet (nastavno)
    2nd TEFSI Capacity Building Course innovative education approaches and tools
  • 06.09.2019. - : SRCE (nastavno)
    Osnove rada s alatima za upravljanje referencama (D501)
  • 12.07.2019. - : SRCE (nastavno)
    PowerPointiranje (PowerPoint 2016)(R301)
  • 12.03.2019. - : Agronomski fakultet (nastavno)
    Izvanastavne aktivnosti- vrednovanje
  • 26.02.2019. - : BICRO BIOCentar inkubacijski centar za bioznanosti (znanstveno)
    Analiza, identifikacija i kvantifikacija proteina spregnutim metodama tekućinske kromatografije i spektrometrije masa
  • 15.07.2018. - : SRCE (nastavno)
    Proračunske tablice- napredna razina (Excel 2016) (E440)
  • 16.03.2018. - : Agronomski Fakultet (nastavno)
    Mentorska radionica PDS Poljoprivredne znanosti
  • 17.11.2017. - : Agronomski fakultet (nastavno)
    Ciklus radionica s ciljem podizanja kvalitete izvedbe visokoškolske nastave
  • 25.09.2017. - : SRCE (nastavno)
    Novosti u sustavu Moodle 3.3
  • 13.11.2014. - 15.11.2014.: Agronomski Fakultet (stručno)
    Certifikat o provjeri sposobnosti i znanja senzornih ocjenjivača vina i voćnih vina
  • 01.10.2013. - 30.10.2013.: Biotehnički fakultet u Ljubljani, Slovenija (znanstveno)
    Izobrazba poslijediplomskih studenata (djelatnika) AFZ-a na inozemnim institucijama
    voditelj: prof.dr.sc. Tatjana Košmerl
  • 01.10.2012. - 30.10.2012.: Poljoprivredni i prehrambeni fakultet Sveučilišta u Skopju , Makedonija (stručno)
    Ceepus

Projekti

znanstveni

Naziv projekta Izvor financiranja Trajanje Uloga AFZ
Novi početak za stare hrvatske sorte vinove loze EU programi 20.12.2019. - 20.12.2022. koordinator
Uzroci netipične arome starenja u vinu MZOS 01.01.2007. - 31.12.2013. koordinator

stručni

Naziv projekta Izvor financiranja Trajanje Uloga AFZ
Introdukcija sorata vinove loze otpornih na gljivične bolesti prikladnih za područje Kutjevačkog vinogorja „Kutjevački vinari“, udruga vinogradara i vinara Kutjeva 01.01.2020. - 31.12.2024. koordinator
Primjena mikorize u vinogradarsko-vinarskoj proizvodnji na području Zagrebačke županije Suradnja s tijelima uprave 01.07.2016. - 30.11.2019. koordinator

razvojni

Naziv projekta Izvor financiranja Trajanje Uloga AFZ
Primjena različitih tehnoloških postupaka u proizvodnji Pjenušavog vina od sorte Grk bijeli Naručitelj projekta 10.10.2018. - 31.12.2021. koordinator

nastavni

Naziv projekta Izvor financiranja Trajanje Uloga AFZ
Unapređenje stručne prakse na preddiplomskim i diplomskim studijima Agronomskog fakulteta Europski socijalni fond 09.03.2020. - 09.03.2023. koordinator
Mooc in Enology aimed at Reinforcing competences applying Game-based approach and Olfactive learning for the wine tasting European Commission 01.09.2020. - 28.02.2023. partner

sveučilišna potpora

Naziv projekta Izvor financiranja Trajanje Uloga AFZ
Hlapive komponente drveta i njihov utjecaj na kakvoću vina Sveučilište u Zagrebu 01.01.2017. - 31.12.2017. koordinator
Nove metode analize nepoželjnih mirisa u vinima autohtonih i udomaćenih kultivara Sveučilište u Zagrebu 01.01.2016. - 31.12.2016. koordinator
Nove metode ekstrakcije aroma i polifenola u evaluaciji sorata vinove loze Sveučilište u Zagrebu 01.01.2015. - 31.12.2015. koordinator

Publikacije

  • Jagatić Korenika, Ana-Marija; Mihaljević Žulj, Marin; Puhelek, Ivana; Plavša, Tomislav; Jeromel, Ana.
    Study of phenolic composition and antioxidant capacity of Croatian macerated white wines. // Mitteilungen Klosterneuburg. 64 (2014) ; 171-180.
  • Maslov, Luna; Jeromel, Ana; Herjavec, Stanka; Jagatić Korenika, Ana-Marija; Mihaljević, Marin; Plavša, Tomislav.
    Indole-3-acetic acid and tryptophan in Istrian Malvasia grapes and wine. // Journal of food agriculture & environment. 9 (2011) , 3/4; 29-33.
  • Jagatić Korenika, A., Maslov Bandić, L., Jakobović, S., Palčić, I. & Jeromel, A. (2018) Comparative study of aromatic and polyphenolic profiles of Croatian white wines produced by cold maceration. Czech journal of food sciences, 36 (6), 459-469 doi:10.17221/448/2017-CJFS.
  • Jagatić Korenika, Ana-Marija; Ivan, Naletilić; Mihaljević Žulj, Marin; Puhelek, Ivana; Jeromel, Ana.
    Utjecaj roka berbe i temperature maceracije na polifenolni sastav grožđa i vina sorte Frankovka (Vitis vinifera L.). // Glasnik zaštite bilja. 5 (2015) ; 92-97.
  • Mihaljević Žulj, Marin; Tomaz, Ivana; Maslov Bandić, Luna; Puhelek, Ivana; Jagatić Korenika, Ana Marija; Jeromel, Ana.
    Influence of Different Yeast Strains on Metabolism of Tryptophan and Indole-3-Acetic Acid During Fermentation. // South African journal of enology and viticulture. 36 (2015) , 1; 44-49.
  • Palčić, I., Jagatić Korenika, A., Jakobović, S., Pasković, I., Major, N., Ban, D., Goreta Ban, S., Karoglan, M., Petek, M. & Herak Ćustić, Mirjana, Jeromel, Ana (2019) Soil type affects grape juice free amino acid profile during ripening of cv. Malvasia Istriana (Vitis vinifera L.). New zealand journal of crop and horticultural science. [Preprint] doi:10.1080/01140671.2019.1657910.

Bibliografija (CROSBI): https://bib.irb.hr/lista-radova?autor=315836

Google Scholar: https://scholar.google.hr/citations?user=0b7g_hsAAAAJ&hl=hr

Ostale znanstvene i stručne aktivnosti

  • 2019 - : University of Padova, DAFNAE
    Akademska mobilnost
  • 2019 - : Vinidea / Sive
    Enoforum- innovazione ed eccellenza
  • 2017 - : Agronomski fakultet
    Voditeljica izvannastavne aktivnosti ˇVinarska grupaˇ
  • 2018 - : Ireks aroma / AEB
    Međunarodno savjetovanje: Berba 2018, tehnološki noviteti i priprema za berbu
  • 2017 - : HAPIH, Ministarstvo poljoprivrede
    Međunarodno stručno savjetovanje za članove povjerenstva za organoleptično ocjenjivanje vina i voćnih vina
  • 2019 - : Ireks aroma / AEB
    Međunarodno savjetovanje: Berba 2019, tehnološki noviteti i priprema za berbu
  • 2012 - : HVVD Hrvatsko vinogradarsko vinarsko društvo
    Član
  • 2019 - 2019: University of Stellenbosch, JAR
    Akademska mobilnost

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.