izv. prof. dr. sc. Ana-Marija Jagatić Korenika

Izvanredni profesor
Odsjek za hortikulturu i krajobraznu arhitekturu
Zavod za vinogradarstvo i vinarstvo
Lokacija ureda: Fakultetsko dobro 3
Telefon/Mobitel: +385 1 239 3834
Email: amjagatic ( at ) agr.hr
Jezik komuniciranja: hrvatski, engleski
Termin konzultacija: prema dogovoru
Akademske kvalifikacije
- 2009 - 2015: Poslijediplomski studij Poljoprivredne znanosti
Agronomski Fakultet, Sveučilište u Zagrebu
Doktorska disertacija- Utjecaj hladne maceracije na polifenolni sastav i senzorna svojstva vina kultivara Pošip, Maraština, Malvazija, Kraljevina i Škrlet (Vitis vinifera L.)
Mentor: prof.dr.sc. Ana Jeromel - 2002 - 2008: Dodiplomski studij bilinogojstvo, smjer VVV
Agronomski Fakultet, Sveučilište u Zagrebu
Diplomski rad - „Utjecaj hrvatske hrastovine na koncentraciju hlapivih fenola u vinima Maraštine i Plavine“
Mentor: prof.dr.sc. Stanislava Herjavec
Radno iskustvo
- 2008 - : Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu
2008 - 2015 Asistent
2015 - 2016 Poslijedoktorand
2016 - 2022 Docentica
2022 - Izvanredna profesorica
Nastava
- Senzorna svojstva i ocjenjivanje vina (169443)
- Kemija mošta i vina (26250)
- Odabrana poglavlja iz enokemije (173811)
- Tehnologija vina (144471)
- Predikatna, pjenušava i specijalna vina (26399)
- Vinarstvo (144004)
- Stručni projekt - Vinogradarstvo i vinarstvo (251021)
- Stručna praksa - Vinogradarstvo i vinarstvo (251020)
- Tehnologija proizvodnje pjenušavih i desertnih vina (228317)
- Wine technology (159812)
- Sensory properties and evaluation of wine (176010)
Znanstveni interesi
- vinarstvo
- polifenolni sastav vina
- senzorna svojstva vina
- senzorno ocjenjivanje vina
- alternativni proizvodi u vinarstvu
- aromatski profil vina
Usavršavanja
- 06.06.2023. - 09.06.2023.: Universidade de Tras-Os-Montes Alto Douro, Portugal (mješovito)
Akademska mobilnost - 03.06.2022. - 09.06.2022.: Plumpton College, England (mješovito)
Akademska mobilnost - 01.10.2021. - 01.02.2022.: Forum za slobodu odgoja (nastavno)
Aktivno učenje i kritičko mišljenje u visokoškolskoj nastavi - 02.10.2019. - 04.10.2019.: Agronomski fakultet (nastavno)
2nd TEFSI Capacity Building Course innovative education approaches and tools - 06.09.2019. - : SRCE (nastavno)
Osnove rada s alatima za upravljanje referencama (D501) - 12.07.2019. - : SRCE (nastavno)
PowerPointiranje (PowerPoint 2016)(R301) - 12.03.2019. - : Agronomski fakultet (nastavno)
Izvanastavne aktivnosti- vrednovanje - 26.02.2019. - : BICRO BIOCentar inkubacijski centar za bioznanosti (znanstveno)
Analiza, identifikacija i kvantifikacija proteina spregnutim metodama tekućinske kromatografije i spektrometrije masa - 15.07.2018. - : SRCE (nastavno)
Proračunske tablice- napredna razina (Excel 2016) (E440) - 16.03.2018. - : Agronomski Fakultet (nastavno)
Mentorska radionica PDS Poljoprivredne znanosti - 17.11.2017. - : Agronomski fakultet (nastavno)
Ciklus radionica s ciljem podizanja kvalitete izvedbe visokoškolske nastave - 25.09.2017. - : SRCE (nastavno)
Novosti u sustavu Moodle 3.3 - 13.11.2014. - 15.11.2014.: Agronomski Fakultet (stručno)
Certifikat o provjeri sposobnosti i znanja senzornih ocjenjivača vina i voćnih vina - 01.10.2013. - 30.10.2013.: Biotehnički fakultet u Ljubljani, Slovenija (znanstveno)
Izobrazba poslijediplomskih studenata (djelatnika) AFZ-a na inozemnim institucijama
voditelj: prof.dr.sc. Tatjana Košmerl - 01.10.2012. - 30.10.2012.: Poljoprivredni i prehrambeni fakultet Sveučilišta u Skopju , Makedonija (stručno)
Ceepus
Projekti
znanstveni
Naziv projekta | Izvor financiranja | Trajanje | Uloga AFZ |
---|---|---|---|
Primjena metabolomike, fenotipizacije visoke propusnosti i molekularnih markera u ranoj selekciji na otpornost na bolesti kod razvoja novih sorata vinove loze | Hrvatska zaklada za znanost | 30.12.2023. - 29.12.2027. | koordinator |
Novi početak za stare hrvatske sorte vinove loze | EU programi | 20.12.2019. - 20.12.2022. | koordinator |
Uzroci netipične arome starenja u vinu | MZOS | 01.01.2007. - 31.12.2013. | koordinator |
stručni
Naziv projekta | Izvor financiranja | Trajanje | Uloga AFZ |
---|---|---|---|
Introdukcija sorata vinove loze otpornih na gljivične bolesti prikladnih za područje Kutjevačkog vinogorja | „Kutjevački vinari“, udruga vinogradara i vinara Kutjeva | 01.01.2020. - 31.12.2024. | koordinator |
Primjena mikorize u vinogradarsko-vinarskoj proizvodnji na području Zagrebačke županije | Suradnja s tijelima uprave | 01.07.2016. - 30.11.2019. | koordinator |
razvojni
Naziv projekta | Izvor financiranja | Trajanje | Uloga AFZ |
---|---|---|---|
Primjena različitih tehnoloških postupaka u proizvodnji Pjenušavog vina od sorte Grk bijeli | Naručitelj projekta | 10.10.2018. - 31.12.2021. | koordinator |
nastavni
Naziv projekta | Izvor financiranja | Trajanje | Uloga AFZ |
---|---|---|---|
Unapređenje stručne prakse na preddiplomskim i diplomskim studijima Agronomskog fakulteta | Europski socijalni fond | 09.03.2020. - 09.03.2023. | koordinator |
Mooc in Enology aimed at Reinforcing competences applying Game-based approach and Olfactive learning for the wine tasting | European Commission | 01.09.2020. - 28.02.2023. | partner |
sveučilišna potpora
Naziv projekta | Izvor financiranja | Trajanje | Uloga AFZ |
---|---|---|---|
Hlapive komponente drveta i njihov utjecaj na kakvoću vina | Sveučilište u Zagrebu | 01.01.2017. - 31.12.2017. | koordinator |
Nove metode analize nepoželjnih mirisa u vinima autohtonih i udomaćenih kultivara | Sveučilište u Zagrebu | 01.01.2016. - 31.12.2016. | koordinator |
Nove metode ekstrakcije aroma i polifenola u evaluaciji sorata vinove loze | Sveučilište u Zagrebu | 01.01.2015. - 31.12.2015. | koordinator |
Publikacije
- Jagatić Korenika, Ana-Marija; Mihaljević Žulj, Marin; Puhelek, Ivana; Plavša, Tomislav; Jeromel, Ana.
Study of phenolic composition and antioxidant capacity of Croatian macerated white wines. // Mitteilungen Klosterneuburg. 64 (2014) ; 171-180. - Maslov, Luna; Jeromel, Ana; Herjavec, Stanka; Jagatić Korenika, Ana-Marija; Mihaljević, Marin; Plavša, Tomislav.
Indole-3-acetic acid and tryptophan in Istrian Malvasia grapes and wine. // Journal of food agriculture & environment. 9 (2011) , 3/4; 29-33. - Jagatić Korenika, A., Maslov Bandić, L., Jakobović, S., Palčić, I. & Jeromel, A. (2018) Comparative study of aromatic and polyphenolic profiles of Croatian white wines produced by cold maceration. Czech journal of food sciences, 36 (6), 459-469 doi:10.17221/448/2017-CJFS.
- Jagatić Korenika, Ana-Marija; Ivan, Naletilić; Mihaljević Žulj, Marin; Puhelek, Ivana; Jeromel, Ana.
Utjecaj roka berbe i temperature maceracije na polifenolni sastav grožđa i vina sorte Frankovka (Vitis vinifera L.). // Glasnik zaštite bilja. 5 (2015) ; 92-97. - Mihaljević Žulj, Marin; Tomaz, Ivana; Maslov Bandić, Luna; Puhelek, Ivana; Jagatić Korenika, Ana Marija; Jeromel, Ana.
Influence of Different Yeast Strains on Metabolism of Tryptophan and Indole-3-Acetic Acid During Fermentation. // South African journal of enology and viticulture. 36 (2015) , 1; 44-49. - Palčić, I., Jagatić Korenika, A., Jakobović, S., Pasković, I., Major, N., Ban, D., Goreta Ban, S., Karoglan, M., Petek, M. & Herak Ćustić, Mirjana, Jeromel, Ana (2019) Soil type affects grape juice free amino acid profile during ripening of cv. Malvasia Istriana (Vitis vinifera L.). New zealand journal of crop and horticultural science. [Preprint] doi:10.1080/01140671.2019.1657910.
Bibliografija (CROSBI): https://bib.irb.hr/lista-radova?autor=315836
Google Scholar: https://scholar.google.hr/citations?user=0b7g_hsAAAAJ&hl=hr
Ostale znanstvene i stručne aktivnosti
- 2019 - : University of Padova, DAFNAE
Akademska mobilnost - 2019 - : Vinidea / Sive
Enoforum- innovazione ed eccellenza - 2017 - : Agronomski fakultet
Voditeljica izvannastavne aktivnosti ˇVinarska grupaˇ - 2018 - : Ireks aroma / AEB
Međunarodno savjetovanje: Berba 2018, tehnološki noviteti i priprema za berbu - 2017 - : HAPIH, Ministarstvo poljoprivrede
Međunarodno stručno savjetovanje za članove povjerenstva za organoleptično ocjenjivanje vina i voćnih vina - 2019 - : Ireks aroma / AEB
Međunarodno savjetovanje: Berba 2019, tehnološki noviteti i priprema za berbu - 2012 - : HVVD Hrvatsko vinogradarsko vinarsko društvo
Član - 2019 - 2019: University of Stellenbosch, JAR
Akademska mobilnost - 2023 - 2023: ANAG- (talijansko) nacionalno udruženje ocjenjivača grappa i jakih alkoholnih pića
Ocjenjivanje grappe i jakih alkoholnih pića- prvi stupanj - 2024 - 2024: ANAG- (talijansko) nacionalno udruženje ocjenjivača grappa i jakih alkoholnih pića
Ocjenjivanje grappe i jakih alkoholnih pića- drugi stupanj