Istraživanje kakvoće mesa i mesnih proizvoda (242894)
Nositelj predmeta
Opis predmeta
Suvremen pristup poznavanju i vrednovanju kakvoće mesa i mesnih proizvoda obuhvaća razumijevanje klanja životinja, građe mišića, sastava i nutritivne vrijednosti mesa, tijeka postmortalnih procesa, značenja i načina utvrđivanja fizikalno-kemijskih i senzorskih svojstava, kao i aktualne strategije i načini upotrebe fizikalnih i kemijskih metoda konzerviranja mesa. Kako bi usvojili navedeno, studentima će putem predavanja, vježbi, samostalnog rada te uz korištenje e-učenja biti prezentirane aktualne spoznaje i metode određivanja svojstava mesa radi provedbe znanstvenog rada te razvoja, poboljšanja i kontrole kakvoće mesa i mesnih proizvoda. Studentima će kroz predavanja biti sistematizirano prikazane teorijske osnove dok će kroz seminarske i samostalne radove studenti planirati i aktivno provoditi primjerene metode istraživanja kakvoće mesa i mesnih proizvodima.
Vrsta predmeta
- Poslijediplomski studij / Doktorski studij / Poljoprivredne znanosti (Izborni predmet, 1. semestar, 1. godina)
ECTS: 6.00
Engleski jezik: R2
E-učenje: R3
Sati nastave: 30
Predavanja: 24
Auditorne vježbe: 4
Seminar: 2
Izvođač predavanja
Izvođač vježbi
Izvođač seminara
Ocjenjivanje
Dovoljan (2): 60-70%
Dobar (3): 71-80%
Vrlo dobar (4): 81-90%
Izvrstan (5): 91-100%
Uvjeti za dobivanje potpisa
Redoviti dolazak na nastavu, predane zadaće, predan i prezentiran seminarski rad, sudjelovanje u praktičnim vježbama
Opis
Dozvoljen je izostanak s 30% predavanja, a svi ostali uvjeti moraju biti ispunjeni.
Opće kompetencije
Tijekom nastavnog procesa razvijati će se i unaprjeđivati sposobnosti analize i sinteze informacija, sposobnosti planiranja i organiziranja, rješavanja problema i odlučivanja. Kroz seminarske radove i pisane zadatke razvijati će se sposobnost kritike i samokritike, timski rad, međuljudske vještine te posvećenost etičkom djelovanju. Nadalje, poticati će se istraživačke vještine, sposobnost prilagođavanja novim situacijama, kreativnost, te sposobnost samostalnog rada.
Oblici nastave
- Predavanja
- Provjere znanja
- Laboratorijske vježbe
- Seminari
Ishodi učenja i način provjere
Ishod učenja | Način provjere |
---|---|
Opisati postupak klanja životinja, građe mišića, sastav i nutritivnu vrijednost mesa te tijek postmortalnih promjena | Sudjelovanje u raspravama tijekom nastave, radni zadaci, testovi znanja, usmeni ispit |
Obrazložiti metode određivanja fizikalnih svojstva mesa i mesnih proizvoda | Sudjelovanje u raspravama tijekom nastave, radni zadaci, testovi znanja, usmeni ispit |
Obrazložiti metode određivanja kemijskih svojstva mesa i mesnih proizvoda | Sudjelovanje u raspravama tijekom nastave, radni zadaci, testovi znanja, usmeni ispit |
Obrazložiti metode određivanja senzorskih svojstva mesa i mesnih proizvoda | Sudjelovanje u raspravama tijekom nastave, radni zadaci, testovi znanja, usmeni ispit |
Argumentirati upotrebu fizikalnih metoda konzerviranja mesa | Sudjelovanje u raspravama tijekom nastave, radni zadaci, usmeni ispit |
Argumentirati upotrebu kemijskih metoda konzerviranja mesa | Sudjelovanje u raspravama tijekom nastave, radni zadaci, usmeni ispit |
Argumentirati primjenu metoda istraživanja kakvoće mesa i mesnih proizvoda u znanstvene i praktične svrhe | Sudjelovanje u raspravama tijekom nastave, radni zadaci, usmeni ispit |
Način rada
Obveze nastavnika
Organizirati i provoditi predavanja i vježbe, radne zadatke te pripremu i obranu seminarskih radova.
Pripremiti literaturne izvore za učenje.
Organizirati i provoditi testove znanja i usmene ispite.
Obveze studenta
Prisustvovanje predavanjima, vježbama i seminarima je obvezno i doprinosi konačnom uspjehu na predmetu.
Svrha seminarskog rada je obraditi zadanu temu, pripremiti pisani materijal i javno prezentirati pred nastavnicima.
Studenti koji imaju zadovoljene sve uvjete mogu pristupiti završnom pismenom i usmenom ispitu.
Polaganje ispita
Elementi praćenja | Maksimalno bodova ili udio u ocjeni | Bodovna skala ocjena | Ocjena | Broj sati izravne nastave | Ukupni broj sati rada prosječnog studenta | ECTS bodovi |
---|---|---|---|---|---|---|
Aktivnost tijekom nastave (redovitost, provedba vježbi, seminarski rad i prezentacija) | 10% |
<60% 60-70% 71-80% 81-90% 91-100% |
Nedovoljan (1) Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
40 | 1 | |
Pismeni ispit | 40% |
<60% 60-70% 71-80% 81-90% 91-100% |
Nedovoljan (1) Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
60 | 2 | |
Usmeni ispit | 50% |
<60% 60-70% 71-80% 81-90% 91-100% |
Nedovoljan (1) Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
80 | 3 | |
Ukupno | 30 | 180 | 6 |
Elementi praćenja | Opis | Rok | Nadoknada |
---|---|---|---|
Aktivnost tijekom nastave (redovitost, provedba vježbi, seminarski rad i prezentacija) | Obavezno je redovito pohađanje nastave, a dozvoljeno je 30% izostanaka s predavanja. Vrjednuje se aktivnost i doprinos timskom radu. Seminarski rad je individualni rad, opsega 4.000 do 5.000 riječi čiji sadržaj se vrjednuje s 50% konačne ocjene, a prezentacija s 50% konačne ocjene. | Tijekom semestra | Izostanak s nastava moguće je nadoknaditi pisanjem pisanog rada veličine 2.000 od 2.500 riječi o propuštenim cjelinama. |
Pismeni ispit | Testovi znanja su otvorenog i zatvorenog tipa. | Tijekom semestra | Neispunjenje ovog elementa obvezuje studenta na polaganje završnog pisanog ispita prije usmenog ispita. |
Usmeni ispit | Usmenom ispitu mogu pristupiti studenti nakon zadovoljenja uvjeta za dobivanje potpisa i pozitivno položenih testova znanja. Usmeni ispit se sastoji od pet (5) pitanja. Procjenjuje se usvojenost teoretskog znanja i poznavanja činjenica, analiza postojećeg znanja i sinteza zaključaka, kritičko razmišljanje. | Ispitni rokovi |
Tjedni plan nastave
- Aktualna znanstvena saznanja o kakvoći trupova i mesa tovljenika domaćih životinja, postupcima pri klanju i građi mišića
- Aktualna znanstvena saznanja o sastavu i nutritivnoj vrijednosti mesa
- Aktualna znanstvena saznanja o tijeku postmortalnih procesa u mesu zaklanih životinja
- Metode i određivanje fizikalnih svojstava mesa
- Metode i određivanje kemijskih svojstava mesa
- Metode i određivanje senzorskih svojstava mesa
- Aktualne strategije i načini provedbe fizikalnih metoda konzerviranja mesa
- Aktualne strategije i načini provedbe kemijskih metoda konzerviranja mesa
Obvezna literatura
- Predavanja
- Biswas A. K., Mandal, P.K. (2020). Meat Quality Analysis. Academic Press Elsevier.
- Font-i-Furnols, M., Čandek-Potokar, M., Maltin, C., Prevolnik Povše M. (2015). A handbook of reference methods for meat quality assessment. COST Action FA1102
- Dikeman, M., Devine, C. (2014). Encyclopedia of Meat Sciences. Academic Press Elsevier.
Preporučena literatura
- Petracci M., Berri, C. (2017). Poultry quality evaluation. Woodhead Publishing Elsevier
- Purslow, P.P. (2017). New Aspects of Meat Quality. Woodhead Publishing Elsevier
- Toldrá, F. (2017). Lawrie's meat science 8th edition. Woodhead Publishing Elsevier