Održivi pristupi upravljanja poljoprivredno-energetskim sustavima (269548)
Nositelj predmeta
Opis predmeta
U okviru ovog predmeta, studenti će obrađivati tematske jedinice održivog razvoja u poljoprivredno-prehrambenim i energetskim sustavima. Tijekom kolegija, upoznat će se s osnovnim smjernicama održivog razvoja i Globalnim ciljevima održivog razvoja. Nadalje, bit će razmatrane teme kao što su sigurnost u opskrbi hranom, okolišni čimbenici u proizvodnji hrane, održivi lanci opskrbe hranom, inovativne mogućnosti proizvodnje nutritivno vrijedne hrane u urbanim središtima te problematika gubitka i otpada hrane. Također, studenti će se upoznati s održivim pristupima upravljanja poljoprivredno-energetskim sustavima, te će se obrađivati teme kao što su strategije Europske unije usmjerene na održive poljoprivredno-prehrambene i energetske sustave, UN-ovi globalni ciljevi održivog razvoja, ključni indikatori utjecaja na postojeće poljoprivredno-prehrambene sustave te održive prakse u upravljanju otpadom od hrane.
Ovaj kolegij omogućuje stjecanje znanja potrebnih za razumijevanje, upravljanje i korištenje naprednih i složenih metoda za integriranje različitih aspekata održivog razvoja u poljoprivredno-prehrambene sustave. Studenti će biti osposobljeni za primjenu održivih i otpornih praksi u složenim poljoprivredno-energetskim sustavima kako bi se olakšala njegova sigurna transformacija, osigurao visokokvalitetan prehrambeni lanac s niskim utjecajem na okoliš zdrav za ljude i okoliš, a sve u skladu s načelima održive poljoprivrede. Student će steći znanja i kompetencije koje će ga osposobiti za mogućnosti upravljanja strategijama tvrtki na održiv i otporan način
Vrsta predmeta
- Diplomski studij / Obnovljivi izvori energije u poljoprivredi (Obvezni predmet, 1. semestar, 1. godina)
ECTS: 4.00
Sati nastave: 70
Predavanja: 36
Auditorne vježbe: 18
Seminar: 16
Izvođač predavanja
Izvođač vježbi
Izvođač seminara
Ocjenjivanje
Dovoljan (2): 60 - 70 %
Dobar (3): 71 - 80 %
Vrlo dobar (4): 81 - 90 %
Izvrstan (5): 91 - 100 %
Oblici nastave
- Predavanja
- Provjere znanja
- Auditorne vježbe
- Konzultacije
- Laboratorijske vježbe
- Vježbe u praktikumu
- Seminari
Ishodi učenja i način provjere
Ishod učenja | Način provjere |
---|---|
Prezentirati aktualne strategije Europske unije usmjerene na održive poljoprivredno-energetske i prehrambene sustave | Pisana provjera znanja |
Valorizirati strateške smjernice UN-ovih Globalnih ciljeva održivog razvoja | Pisana provjera znanja |
Procijeniti ključne indikatore utjecaja na postojeće poljoprivredno-prehrambene sustave | Pisana provjera znanja |
Podržati održive prakse u upravljanju otpadom od hrane | Pisana provjera znanja |
Predložiti rješenja i smjernice razvoja održivih i otpornih poljoprivredno-energetskih sustava | Prezentacija seminarskog zadatka |
Polaganje ispita
Elementi praćenja | Maksimalno bodova ili udio u ocjeni | Bodovna skala ocjena | Ocjena | Broj sati izravne nastave | Ukupni broj sati rada prosječnog studenta | ECTS bodovi |
---|---|---|---|---|---|---|
Usvojenost stečenih znanja |
14,5 15-16 17-19 20-22 23-25 |
Nedovoljan (1) Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
Tjedni plan nastave
- Uvod u Globalne ciljeve održivog razvoja: povijesni pregled razvoja, opis i specifični ciljevi SDGs (predavanja)
- Uvod u Globalne ciljeve održivog razvoja: povijesni pregled razvoja, opis i specifični ciljevi SDGs (predavanja)
- Pregled osnovnih smjerova i ciljeva Europskog zelenog plana, Strategije od polja do stola, i FOOD2030 (predavanja)
- Sigurnost u opskrbi hrane i globalni trendovi prehrane (predavanja)
- Proizvodnja hrane održive za planet i ljude: osnovne strateške smjernice proizvodnje i načina konzumiranja hrane (predavanja)
- Okolišni čimbenici u proizvodnji hrane: vodni, ugljični, ekološki i materijalni otisak (predavanja)
- Okolišni čimbenici u proizvodnji hrane: vodni, ugljični, ekološki i materijalni otisak (vježbe)
- Čimbenici utjecaja na životni ciklus poljoprivredno-prehrambenog proizvoda i održivi lanci opskrbe hranom (predavanja)
- Čimbenici utjecaja na životni ciklus poljoprivredno-prehrambenog proizvoda i održivi lanci opskrbe hranom (vježbe)
- Inovativne mogućnosti proizvodnje nutritivno vrijedne hrane u urbanim središtima (predavanja)
- Gubitak i otpad od hrane (predavanja)
- Gubitak i otpad od hrane (vježbe)
- Seminarski rad (priprema)
- Seminarski rad (priprema)
- Seminarski rad (prezentacija)
Obvezna literatura
- Prasad, M. N. V., & Smol, M. (Eds.). (2023). Sustainable and Circular Management of Resources and Waste Towards a Green Deal. Elsevier. (https://shop.elsevier.com/books/sustainable-and-circular-management-of-resources-and-waste-towards-a-green-deal/prasad/978-0-323-95278-1) Boix-Fayos, C., & de Vente, J. (2023). Challenges and potential pathways towards sustainable agriculture within the European Green Deal. Agricultural Systems, 207, 103634. Beltran, J. P., Berbel, J., Berdaji, I., Bernabeu, R., Fayos, C. B., Ballus, R. C., ... & Vidal, M. C. (2022). The Impact of the European Green Deal from a Sustainable Global Food System Approach. Eur. Food & Feed L. Rev., 17, 2. Fanzo, J., & Davis, C. (2021). Global food systems, diets, and nutrition. Springer International Publishing. Lacy, P., Long, J., & Spindler, W. (2020). The circular economy handbook. London: Palgrave Macmillan UK. Popp, D. (2011). International technology transfer, climate change, and the clean development mechanism. Re