Ispiši

Održivi pristupi upravljanja poljoprivredno-energetskim sustavima (269548)

Nositelj predmeta

Opis predmeta

U okviru ovog predmeta, studenti će obrađivati tematske jedinice održivog razvoja u poljoprivredno-prehrambenim i energetskim sustavima. Tijekom kolegija, upoznat će se s osnovnim smjernicama održivog razvoja i Globalnim ciljevima održivog razvoja. Nadalje, bit će razmatrane teme kao što su sigurnost u opskrbi hranom, okolišni čimbenici u proizvodnji hrane, održivi lanci opskrbe hranom, inovativne mogućnosti proizvodnje nutritivno vrijedne hrane u urbanim središtima te problematika gubitka i otpada hrane. Također, studenti će se upoznati s održivim pristupima upravljanja poljoprivredno-energetskim sustavima, te će se obrađivati teme kao što su strategije Europske unije usmjerene na održive poljoprivredno-prehrambene i energetske sustave, UN-ovi globalni ciljevi održivog razvoja, ključni indikatori utjecaja na postojeće poljoprivredno-prehrambene sustave te održive prakse u upravljanju otpadom od hrane.
Ovaj kolegij omogućuje stjecanje znanja potrebnih za razumijevanje, upravljanje i korištenje naprednih i složenih metoda za integriranje različitih aspekata održivog razvoja u poljoprivredno-prehrambene sustave. Studenti će biti osposobljeni za primjenu održivih i otpornih praksi u složenim poljoprivredno-energetskim sustavima kako bi se olakšala njegova sigurna transformacija, osigurao visokokvalitetan prehrambeni lanac s niskim utjecajem na okoliš zdrav za ljude i okoliš, a sve u skladu s načelima održive poljoprivrede. Student će steći znanja i kompetencije koje će ga osposobiti za mogućnosti upravljanja strategijama tvrtki na održiv i otporan način

Vrsta predmeta

ECTS: 4.00

Sati nastave: 70
Predavanja: 36
Auditorne vježbe: 18
Seminar: 16

Izvođač predavanja
Izvođač vježbi
Izvođač seminara
Ocjenjivanje

Dovoljan (2): 60 - 70 %
Dobar (3): 71 - 80 %
Vrlo dobar (4): 81 - 90 %
Izvrstan (5): 91 - 100 %

Oblici nastave

  • Predavanja
  • Provjere znanja
  • Auditorne vježbe
  • Konzultacije
  • Laboratorijske vježbe
  • Vježbe u praktikumu
  • Seminari

Ishodi učenja i način provjere

Ishod učenja Način provjere
Prezentirati aktualne strategije Europske unije usmjerene na održive poljoprivredno-energetske i prehrambene sustave Pisana provjera znanja
Valorizirati strateške smjernice UN-ovih Globalnih ciljeva održivog razvoja Pisana provjera znanja
Procijeniti ključne indikatore utjecaja na postojeće poljoprivredno-prehrambene sustave Pisana provjera znanja
Podržati održive prakse u upravljanju otpadom od hrane Pisana provjera znanja
Predložiti rješenja i smjernice razvoja održivih i otpornih poljoprivredno-energetskih sustava Prezentacija seminarskog zadatka

Polaganje ispita

Elementi praćenja Maksimalno bodova ili udio u ocjeni Bodovna skala ocjena Ocjena Broj sati izravne nastave Ukupni broj sati rada prosječnog studenta ECTS bodovi
Usvojenost stečenih znanja 14,5
15-16
17-19
20-22
23-25
Nedovoljan (1)
Dovoljan (2)
Dobar (3)
Vrlo dobar (4)
Izvrstan (5)

Tjedni plan nastave

  1. Uvod u Globalne ciljeve održivog razvoja: povijesni pregled razvoja, opis i specifični ciljevi SDGs (predavanja)
  2. Uvod u Globalne ciljeve održivog razvoja: povijesni pregled razvoja, opis i specifični ciljevi SDGs (predavanja)
  3. Pregled osnovnih smjerova i ciljeva Europskog zelenog plana, Strategije od polja do stola, i FOOD2030 (predavanja)
  4. Sigurnost u opskrbi hrane i globalni trendovi prehrane (predavanja)
  5. Proizvodnja hrane održive za planet i ljude: osnovne strateške smjernice proizvodnje i načina konzumiranja hrane (predavanja)
  6. Okolišni čimbenici u proizvodnji hrane: vodni, ugljični, ekološki i materijalni otisak (predavanja)
  7. Okolišni čimbenici u proizvodnji hrane: vodni, ugljični, ekološki i materijalni otisak (vježbe)
  8. Čimbenici utjecaja na životni ciklus poljoprivredno-prehrambenog proizvoda i održivi lanci opskrbe hranom (predavanja)
  9. Čimbenici utjecaja na životni ciklus poljoprivredno-prehrambenog proizvoda i održivi lanci opskrbe hranom (vježbe)
  10. Inovativne mogućnosti proizvodnje nutritivno vrijedne hrane u urbanim središtima (predavanja)
  11. Gubitak i otpad od hrane (predavanja)
  12. Gubitak i otpad od hrane (vježbe)
  13. Seminarski rad (priprema)
  14. Seminarski rad (priprema)
  15. Seminarski rad (prezentacija)

Obvezna literatura

  1. Prasad, M. N. V., & Smol, M. (Eds.). (2023). Sustainable and Circular Management of Resources and Waste Towards a Green Deal. Elsevier. (https://shop.elsevier.com/books/sustainable-and-circular-management-of-resources-and-waste-towards-a-green-deal/prasad/978-0-323-95278-1) Boix-Fayos, C., & de Vente, J. (2023). Challenges and potential pathways towards sustainable agriculture within the European Green Deal. Agricultural Systems, 207, 103634. Beltran, J. P., Berbel, J., Berdaji, I., Bernabeu, R., Fayos, C. B., Ballus, R. C., ... & Vidal, M. C. (2022). The Impact of the European Green Deal from a Sustainable Global Food System Approach. Eur. Food & Feed L. Rev., 17, 2. Fanzo, J., & Davis, C. (2021). Global food systems, diets, and nutrition. Springer International Publishing. Lacy, P., Long, J., & Spindler, W. (2020). The circular economy handbook. London: Palgrave Macmillan UK. Popp, D. (2011). International technology transfer, climate change, and the clean development mechanism. Re

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.