Dorada i prerada mediteranskih voćnih, povrtnih i ljekovitih vrsta (269512)
Nositelj predmeta
Opis predmeta
Predmet osposobljava studente za doradu i preradu mediteranskih voćnih, povrtnih i ljekovitih vrsta. Student stječe znanja o boljem iskorištavanju sirovine, slijedivosti i kvaliteti od sirovine do proizvoda. Tijekom izvođenja nastave na ovom predmetu, obrađuju se sirovine mediteranskog područja voćne, povrtne i vrste ljekovitog bilja, fizikalno kemijske karakteristike voćnih i povrtnih vrsta kao i ljekovitog bilja mediteranskog područja), tehnološki postupci dorade i prerade ( minimalno procesiranje, sušenje, hlađenje i smrzavanje, termički procesi ukuhavanja i pasterizacije, proizvodnja sokova), manipulacija gotovim proizvodima (ambalažiranje, transport, skladištenje), te zbrinjavanje organskog ostatka nakon prerađivačkog procesa.
Vrsta predmeta
- Diplomski studij / Mediteranska poljoprivreda (Obvezni predmet, 2. semestar, 1. godina)
ECTS: 3.00
Sati nastave: 70
Predavanja: 60
Seminar: 10
Izvođač predavanja
Izvođač seminara
Ocjenjivanje
Dovoljan (2): 60 -70 %
Dobar (3): 71 - 80 %
Vrlo dobar (4): 81 - 90 %
Izvrstan (5): 91 - 100 %
Opće kompetencije
Predmet osposobljava za razumijevanje vođenja procesa za doradu i preradu mediteranskih voćnih, povrtnih i ljekovitih vrsta. Studenti dobivaju neophodna teorijska i praktična znanja o procesima obrade hortikulturnih sirovina koji su temelj za razumijevanje i primjenu u proizvodnji proizvoda.
Oblici nastave
- Predavanja
- Konzultacije
- Seminari
Ishodi učenja i način provjere
Ishod učenja | Način provjere |
---|---|
Prepoznati tehnološke procese dorade i prerade voćnih vrsta s glavnim ciljem očuvanja nutritivne kvalitete konačnog proizvoda. | pismeni ispit |
Uočiti i objasniti promjene koje se događaju tijekom primjene tehnoloških procesa u doradi i preradi voćnih vrsta. | pismeni ispit |
Izabrati i primijeniti tehnološki procesa u doradi i preradi voćnih vrsta te javno iskazivati mišljenja i stavove. | pismeni ispit |
Isplanirati slijed pojedinih aktivnosti u procesu primjene metoda u doradi i preradi voćnih vrsta. | pismeni ispit |
Interpretirati sadržaj stručne i znanstvene literature te prikupiti, obraditi i interpretirati podatke o tehnološkim procesima u doradi i preradi voćnih vrsta Mediterana. | pismeni ispit |
Način rada
Obveze nastavnika
Svi nastavni materijali su organizirani i prema nastavnim cjelinama dostupni u Merlin sustavu; kalendar važnijih događanja za kolegij; obavijesti vezane uz kolegij; predavanja i ocjenivanje studentskih kolokvija, pismenih ispita. Nastavnik predaje gradivo predviđeno sadržajem predmeta, provjerava naučeno gradivo i vrednuje usvojeno znanje i stečene vještine kroz seminarske radove i pismeni ispit.
Obveze studenta
Prisustvovanje predavanjima i seminarima je obavezno, te studenti moraju sudjelovati u učenju u okviru predmeta posredstvom sustava za e-učenje. Studenti se na početku nastave trebaju obavezno prijaviti u sustav za e-učenje Merlin u okviru kojeg mogu koristiti prezentacije sa predavanja, obavijesti i ostale materijale. Uvjeti za pristupanje ispitu su redovno pohađanje predavanja. Student je obavezan prisustvovati svim oblicima izvođenja nastave, predavanja, seminarski radovi prema Pravilniku o studiranju na Agronomskom fakultetu.
Tjedni plan nastave
- Osnovni pregled voćnih vrsta koje se uzgajaju u mediteranskoj Hrvatskoj te njihov fizikalno kemijski sastav
- Osnovni pregled povrtnih vrsta koje se uzgajaju u mediteranskoj Hrvatskoj te njihov fizikalno kemijski sastav
- Osnovni pregled vrsta ljekovitog bilja koje se uzgajaju u mediteranskoj Hrvatskoj te njihov fizikalno kemijski sastav
- Primjena procesa sušenja u doradi i preradi voćnih i povrtnih vrsta kao i ljekovitog bilja
- Definiranje metode kao i osnovni principi djelovanja minimalnog procesiranja hrane
- Metode i oprema u procesima hlađenja i smrzavanja voćnih i povrtnih vrsta kao i ljekovitog bilja
- Metode termičke obrade voćnih i povrtnih vrsta kao i ljekovitog bilja u svrhu dorade i prerade kao i pripadajuća oprema
- Mogućnosti proizvodnje sokova, načini prerade sirovine u sok kao i kemijska analiza kvalitete gotovih sokova
- Primjena i vrsta ambalaže u procesima dorade i prerade voćnih i povrtnih vrsta kao i ljekovitog bilja
- Uloga transporta pri procesima prerade voćnih i povrtnih vrsta kao i ljekovitog bilja
- Mogućnosti i uvjeti skladištenja u postupcima dorade i prerade voćnih i povrtnih vrsta kao i ljekovitog bilja
- Zbrinjavanje organskog ostatka nakon procesa prerade voćne i povrtne sirovine kao i ljekovitog bilja.
- Seminar
- Seminar
- Seminar
Obvezna literatura
- Herceg, Z. (2011): Procesi u prehrambenoj industriji, Prehrambeno-procesno inženjerstvo 1. Plejada, Zagreb
- Hui, Y.H., Barta, J., Pilar Cano, M., Gusek, T., Sidhu, S.T., Sinha, N. (2006): Handbook of fruits and fruit products. Blackwell Publishing, Iowa, USA.
- Lovrić, T. (2003): Procesi u prehrambenoj industriji s osnovama prehrambenog inženjerstva. Hinus, Zagreb
- Šic Žlabur, J.; Voća, S.; Dobričević, N. (2016): Kvaliteta voća, povrća i prerađevina - priručnik za vježbe, Web stranica Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb