Ispiši

Dorada i prerada mediteranskih voćnih, povrtnih i ljekovitih vrsta (269512)

Nositelj predmeta

Opis predmeta

Predmet osposobljava studente za doradu i preradu mediteranskih voćnih, povrtnih i ljekovitih vrsta. Student stječe znanja o boljem iskorištavanju sirovine, slijedivosti i kvaliteti od sirovine do proizvoda. Tijekom izvođenja nastave na ovom predmetu, obrađuju se sirovine mediteranskog područja voćne, povrtne i vrste ljekovitog bilja, fizikalno kemijske karakteristike voćnih i povrtnih vrsta kao i ljekovitog bilja mediteranskog područja), tehnološki postupci dorade i prerade ( minimalno procesiranje, sušenje, hlađenje i smrzavanje, termički procesi ukuhavanja i pasterizacije, proizvodnja sokova), manipulacija gotovim proizvodima (ambalažiranje, transport, skladištenje), te zbrinjavanje organskog ostatka nakon prerađivačkog procesa.

Vrsta predmeta

ECTS: 3.00

Sati nastave: 70
Predavanja: 60
Seminar: 10

Izvođač predavanja
Izvođač seminara
Ocjenjivanje

Dovoljan (2): 60 -70 %
Dobar (3): 71 - 80 %
Vrlo dobar (4): 81 - 90 %
Izvrstan (5): 91 - 100 %

Opće kompetencije

Predmet osposobljava za razumijevanje vođenja procesa za doradu i preradu mediteranskih voćnih, povrtnih i ljekovitih vrsta. Studenti dobivaju neophodna teorijska i praktična znanja o procesima obrade hortikulturnih sirovina koji su temelj za razumijevanje i primjenu u proizvodnji proizvoda.

Oblici nastave

  • Predavanja
  • Konzultacije
  • Seminari

Ishodi učenja i način provjere

Ishod učenja Način provjere
Prepoznati tehnološke procese dorade i prerade voćnih vrsta s glavnim ciljem očuvanja nutritivne kvalitete konačnog proizvoda. pismeni ispit
Uočiti i objasniti promjene koje se događaju tijekom primjene tehnoloških procesa u doradi i preradi voćnih vrsta. pismeni ispit
Izabrati i primijeniti tehnološki procesa u doradi i preradi voćnih vrsta te javno iskazivati mišljenja i stavove. pismeni ispit
Isplanirati slijed pojedinih aktivnosti u procesu primjene metoda u doradi i preradi voćnih vrsta. pismeni ispit
Interpretirati sadržaj stručne i znanstvene literature te prikupiti, obraditi i interpretirati podatke o tehnološkim procesima u doradi i preradi voćnih vrsta Mediterana. pismeni ispit

Način rada

Obveze nastavnika

Svi nastavni materijali su organizirani i prema nastavnim cjelinama dostupni u Merlin sustavu; kalendar važnijih događanja za kolegij; obavijesti vezane uz kolegij; predavanja i ocjenivanje studentskih kolokvija, pismenih ispita. Nastavnik predaje gradivo predviđeno sadržajem predmeta, provjerava naučeno gradivo i vrednuje usvojeno znanje i stečene vještine kroz seminarske radove i pismeni ispit.

Obveze studenta

Prisustvovanje predavanjima i seminarima je obavezno, te studenti moraju sudjelovati u učenju u okviru predmeta posredstvom sustava za e-učenje. Studenti se na početku nastave trebaju obavezno prijaviti u sustav za e-učenje Merlin u okviru kojeg mogu koristiti prezentacije sa predavanja, obavijesti i ostale materijale. Uvjeti za pristupanje ispitu su redovno pohađanje predavanja. Student je obavezan prisustvovati svim oblicima izvođenja nastave, predavanja, seminarski radovi prema Pravilniku o studiranju na Agronomskom fakultetu.

Tjedni plan nastave

  1. Osnovni pregled voćnih vrsta koje se uzgajaju u mediteranskoj Hrvatskoj te njihov fizikalno kemijski sastav
  2. Osnovni pregled povrtnih vrsta koje se uzgajaju u mediteranskoj Hrvatskoj te njihov fizikalno kemijski sastav
  3. Osnovni pregled vrsta ljekovitog bilja koje se uzgajaju u mediteranskoj Hrvatskoj te njihov fizikalno kemijski sastav
  4. Primjena procesa sušenja u doradi i preradi voćnih i povrtnih vrsta kao i ljekovitog bilja
  5. Definiranje metode kao i osnovni principi djelovanja minimalnog procesiranja hrane
  6. Metode i oprema u procesima hlađenja i smrzavanja voćnih i povrtnih vrsta kao i ljekovitog bilja
  7. Metode termičke obrade voćnih i povrtnih vrsta kao i ljekovitog bilja u svrhu dorade i prerade kao i pripadajuća oprema
  8. Mogućnosti proizvodnje sokova, načini prerade sirovine u sok kao i kemijska analiza kvalitete gotovih sokova
  9. Primjena i vrsta ambalaže u procesima dorade i prerade voćnih i povrtnih vrsta kao i ljekovitog bilja
  10. Uloga transporta pri procesima prerade voćnih i povrtnih vrsta kao i ljekovitog bilja
  11. Mogućnosti i uvjeti skladištenja u postupcima dorade i prerade voćnih i povrtnih vrsta kao i ljekovitog bilja
  12. Zbrinjavanje organskog ostatka nakon procesa prerade voćne i povrtne sirovine kao i ljekovitog bilja.
  13. Seminar
  14. Seminar
  15. Seminar

Obvezna literatura

  1. Herceg, Z. (2011): Procesi u prehrambenoj industriji, Prehrambeno-procesno inženjerstvo 1. Plejada, Zagreb
  2. Hui, Y.H., Barta, J., Pilar Cano, M., Gusek, T., Sidhu, S.T., Sinha, N. (2006): Handbook of fruits and fruit products. Blackwell Publishing, Iowa, USA.
  3. Lovrić, T. (2003): Procesi u prehrambenoj industriji s osnovama prehrambenog inženjerstva. Hinus, Zagreb
  4. Šic Žlabur, J.; Voća, S.; Dobričević, N. (2016): Kvaliteta voća, povrća i prerađevina - priručnik za vježbe, Web stranica Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.