Ispiši

Uzgoj povrća kao funkcionalne hrane (173858)

Nositelj predmeta

Opis predmeta

Ciljevi predmeta su kreiranje i vrjednovanje mogućnosti uzgoja povrća kao funkcionalne hrane, odnosno, povrtnih vrsta koje uz temeljnu hranidbenu vrijednost imaju značajan sadržaj tvari s izraženim pozitivnim učinkom na zdravlje ljudskog organizma.

Vrsta predmeta

ECTS: 6.00

Engleski jezik: R1

E-učenje: R1

Sati nastave: 30
Predavanja: 15
Auditorne vježbe: 10
Seminar: 5

Izvođač predavanja
Izvođač vježbi
Izvođač seminara
Ocjenjivanje

Dovoljan (2): 60 do 70 %
Dobar (3): 71 do 80 %
Vrlo dobar (4): 81 do 90 %
Izvrstan (5): 91 do 100 %

Opće kompetencije

- prikupiti, organizirati i analizirati podatke
- izraziti se jasnim, dobro strukturiranim tekstom obrazlažući svoje stavove
- prezentirati znanstveni sadržaj
- sudjelovati u radu tima

Oblici nastave

  • Predavanja
  • Laboratorijske vježbe
    Vježbe u laboratoriju obuhvaćaju provedbu standardnih metoda za determinaciju bioaktivnih spojeva i određivanje mineralnog sastava te senzoričkih testova.
  • Vježbe u praktikumu
    Vježbe u praktikumu obuhvaćaju organizirane aktivnosti usmjerene na pravilno postavljanje poljskog pokusa, uzimanje i pripremu reprezentativnih uzoraka tla i biljnog materijala.
  • Seminari
    Samostalna priprema i usmeno izlaganje seminara iz istraživanja vezanog za temu doktorskog rada, s naglaskom na funkcionalne sastavnice izabrane povrtne vrste.

Ishodi učenja i način provjere

Ishod učenja Način provjere
Upravljati tehnološkim elementima uzgoja nutritivno vrijednih vrsta povrća s ciljem kreacije nove funkcionalne namirnice povećane kvalitete i kvantitete. Sudjelovanje u raspravama, seminarski rad, završni ispit
Analizirati i ocijeniti vanjske i unutarnje pokazatelje kvalitete povrća prema senzoričkim testovima i standardnim metodama kemijske analize Sudjelovanje u raspravama, vježbe, seminarski rad, završni ispit
Razviti kompleksni sustav genetskih, ekoloških i agrotehničkih čimbenika kao temelj prevencije ili redukcije akumulacije štetnih tvari u povrću Sudjelovanje u raspravama, seminarski rad, završni ispit
Podržati i sudjelovati u kreiranju metoda provjere učinka povrća s povećanim sadržajem bioaktivnih tvari na unaprjeđenje zdravlja Sudjelovanje u raspravama, seminarski rad, završni ispit
Kreirati, voditi, prosuditi i prezentirati znanstvena istraživanja iz domene uzgoja povrća kao funkcionalne hrane Sudjelovanje u raspravama, seminarski rad, završni ispit

Način rada

Obveze nastavnika

Prezentirati program predmeta, preporučiti literaturu i upoznati studente s obvezama vezanim za predmet i načinom ocjenjivanja. Dodijeliti teme seminara, izvoditi predavanja i vježbe prema programu predmeta, održavati konzultacije prema potrebi. Ocijeniti usvojeno znanje studenata prema navedenom načinu ocjenjivanja.

Obveze studenta

Redovito pohađanje nastave predviđene nastavnim planom. Aktivno sudjelovanje u praktičnim vježbama na pokušalištu i laboratorijima te raspravama na predavanjima, vježbama i seminarima. Samostalna priprema i usmeno izlaganje seminara iz istraživanja vezanog za temu doktorskog rada.

Polaganje ispita

Elementi praćenja Maksimalno bodova ili udio u ocjeni Bodovna skala ocjena Ocjena Broj sati izravne nastave Ukupni broj sati rada prosječnog studenta ECTS bodovi
Pohađanje predavanja 15 15 0,5
Seminarski rad (S) -priprema i prezentacija 50 % (Struktura i sadržaj pisanog rada 50 %, Izvedba prezentacije 50 %) 60-70 %
71-80 %
81-90 %
91-100 %
Dovoljan (2)
Dobar (3)
Vrlo dobar (4)
Izvrstan (5)
4 60 2,0
Vježbe (V) 25 % 60-70 %
71-80 %
81-90 %
91-100 %
Dovoljan (2)
Dobar (3)
Vrlo dobar (4)
Izvrstan (5)
10 45 1,5
Završni ispit (ZI) 25 % 60-70 %
71-80 %
81-90 %
91-100 %
Dovoljan (2)
Dobar (3)
Vrlo dobar (4)
Izvrstan (5)
1 60 2,0
Ukupno 100 % [(S×50)+(V×25)+(ZI×25)]/100 30 180 6

Tjedni plan nastave

  1. Uvod u predmet (opis i cilj predmeta, plan nastave, literatura, obaveze studenata, elementi formiranja ocjene). Druga zelena revolucija. Uloga FAO, FDA i IFIC u informiranju i zaštiti potrošača (P 1 sat)
  2. Sigurnost funkcionalne hrane i potreba dokaza da povrće povećanog sadržaja fitotvari unaprijeđuje zdravlje (P 2 sata); Genetski čimbenici - sortni potencijal rodnosti, sadžaja nutrijenata i fitotvari te otpornost na abiotski stres (P 1 sat)
  3. Funkcionalne namirnice biljnog porijekla i njihove dodatne fiziološke koristi (P 3 sata)
  4. Ekološki čimbenici i rokovi uzgoja - rizici i učinak na kvalitetu i prinos odabranih vrsta povrća (P 2 sata); Uzorkovanje i priprema reprezentativnih uzoraka za kemijske analize biljnog materijala (V 2 sata)
  5. Antropološki čimbenici (tehnologija uzgoja, gnojidba, tehnika navodnjavanja i kvaliteta vode, zaštita od štetočinja, tehnike berbe, dorade i skladištenja) - učinak na kvalitetu i prinos odabranih vrsta povrća (P 4 sata)
  6. Antropološki čimbenici (tehnologija uzgoja, gnojidba, tehnika navodnjavanja i kvaliteta vode, zaštita od štetočinja, tehnike berbe, dorade i skladištenja) - učinak na kvalitetu i prinos odabranih vrsta povrća (P 3 sata)
  7. Standardne metode za determinaciju bioaktivnih spojeva i određivanje mineralnog sastava (V 4 sata)
  8. Senzorički testovi organoleptičkih svojstava namirnica biljnog porijekla (V 4 sata)
  9. Kritičko mišljenje o rezultatima utjecaja ekoloških uvjeta, roka uzgoja, sorte, tehnologije uzgoja, gnojidbe, agrotehničkih mjera njege, načina i roka berbe na mineralni sastav, antioksidacijsku aktivnost, sadržaj ukupnih i pojedinačnih glukozinolata, sadržaj ukupnih i pojedinačnih polifenola, C vitamina, beta karotena i drugih hranivih i fitotvari u uzgoju odabranih vrsta povrća uz procjenu mogućnosti utjecaja na povećanje njihovog sadržaja u biljnim dijelovima koji su cilj uzgoja kulture (S 3 sata)
  10. Kritičko mišljenje o rezultatima utjecaja ekoloških uvjeta, roka uzgoja, sorte, tehnologije uzgoja, gnojidbe, agrotehničkih mjera njege, načina i roka berbe na mineralni sastav, antioksidacijsku aktivnost, sadržaj ukupnih i pojedinačnih glukozinolata, sadržaj ukupnih i pojedinačnih polifenola, C vitamina, beta karotena i drugih hranivih i fitotvari u uzgoju odabranih vrsta povrća uz procjenu mogućnosti utjecaja na povećanje njihovog sadržaja u biljnim dijelovima koji su cilj uzgoja kulture (S 2 sata)
  11. -
  12. -
  13. -
  14. -
  15. -

Obvezna literatura

  1. Lešić R., J. Borošić, I. Buturac, M. Herak Ćustić, M. Poljak, D. Romić, 2004: Povrćarstvo. Zrinski, Čakovec, odabrana poglavlja
  2. Rubatzky V. E., Yamaguchi M. 1997: World Vegetables, Second Ed., Chapman & Hall, London, odabrana poglavlja
  3. Fritz D., W. Stolz, 1989: Gemüsebau, Ulmer, Stuttgart, odabrana poglavlja
  4. Krug, H. 1986. Gemüseproduction, Parey, Berlin, odabrana poglavlja
  5. Maynard D.N., Hochmuth G.J. (1997): Knott's Handbook for vegetable growers. Wiley & Sons Inc. New York
  6. Piggot, J.R. (1988): Sensory analysis of foods, Elsevier Science Publishing Co., Inc.
  7. Resurreccion A.V.A. (1998): Consumer sensory testing for product development. Chapman & Hall Food Science Book, An Aspen Publication, Gaithersburg

Preporučena literatura

  1. Brewster J. L. (1994): Onions and other vegetable Alliums. Univer. of Arizona Press. Tuscon
  2. Jones J. B. (1999): Tomato plant culture. CRC Press LLC, London
  3. Atherton J. G., Rudich J. (1986): The tomato crop. Chapman & Hall, London
  4. Robinson R.W., Decker-Walters D.S. (1997): Cucurbits. CAB International, New York
  5. Ryder E.J. (1998): Lettuce, endive and chicory. CABI Publishing, New York
  6. Rubatzky V.E., Quiros C.F., Simon P.W. (1999): Carrots and related vegetable umbelliferae. CABI Publishing, New York
  7. Hartmann H.T., Kofranek A.M., Rubatzky V.E., Flocker W.J. (1998): Plant Science, Growth, Development and Utilization of Cultivated Plants, Prentice-Hall International, Inc., Englewood Cliffs, New Jersey
  8. Turčić, V. (2000): HACCP i higijena namirnica, Turčić V., Zagreb

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.