Ispiši

Senzorna svojstva i ocjenjivanje vina (169443)

Nositelj predmeta

Opis predmeta

Program modula Senzorna svojstva i ocjenjivanje vina omogućuje studentima usvajanje temeljnih znanja o senzornim svojstvima vina, načinu i metodama senzornog ocjenjivanja te definiranju kakvoće vina temeljem mirisnih i okusnih svojstava. Kroz program modula studenti se upozanaju s osnovim mirisima i okusima vina pojedinih sorata te njihovim promjenama tijekom dozrijevanja vina. Tijekom kušanja vina usvajaju znanja o utjecaju pojedinih kemijskih spojeva na okusna i mirisna svojstva vina te se upoznaju s pojedinim manama i bolestima vina.

Vrsta predmeta

ECTS: 3.00

Engleski jezik: R1

E-učenje: R1

Sati nastave: 30
Predavanja: 10
Laboratorijske vježbe: 20

Izvođač predavanja
Izvođač vježbi
Ocjenjivanje

Dovoljan (2): 61-70%
Dobar (3): 71-80%
Vrlo dobar (4): 81-90%
Izvrstan (5): 91-100%

Opće kompetencije

Predmet osposobljava za razumijevanje postupka senzornog ocjenjivanja vina te omogućuje donošenje samostalnog zaključka o kakvoći pojedinog vina

Oblici nastave

  • Predavanja
  • Laboratorijske vježbe
    Obuhvaćaju aktivno upoznavanje s osnovnim okusima i mirisima vina kroz kušanje vodenih otopina te ocjenjivanje vina pojedinih sorata različitim metodama ocjenjivanja.

Ishodi učenja i način provjere

Ishod učenja Način provjere
Opisati osnovna senzorna svojstva vina. Završni ispit
Identificarti prisutnost pojedine mane i/ili bolesti vina. Aktivno vrednovanje vina tijekom ocjenjivanja vina u sklopu vježbi
Rangirati vina, ovisno o njegovim mirisnim i okusnim svojstvima. Aktivno vrednovanje vina tijekom ocjenjivanja vina u sklopu vježbi
Odabrati i primijeniti odgovarajuću metodu senzornog ocijenjivanja vina. Završni ispit
Ustanoviti senzorne razlike među vinima različitih sorata. Aktivno vrednovanje vina tijekom ocjenjivanja vina u sklopu vježbi
Isplanirati tijek senzornog ocjenjivanja vina. Aktivno kroz vježbe te pasivno, teorijski, putem završnog ispita

Način rada

Obveze nastavnika

Informirati studente o nastavnom planu predmeta, obvezama koje trebaju ispuniti, načinu oblikovanja ponderirane ocjene i kriterijima ocjenjivanja. Redovito održavanje svih oblika nastave utvrđenih nastavnim planom. Organizacija i priprema uzoraka te ocjenjivačkih listića za degustaciju. Održavanje konzultacija i završnih ispita. Priprema nastavnih i ispitnih materijala.

Obveze studenta

Studenti su obavezni redovito prisustvovati na nastavi, a evidenciju nastave provodi predmetni profesor. Za ostvarivanje prava na potpis, studenti su obavezni tijekom cijelog semestra nazočiti na najmanje 80% predavanja i 80% vježbi. Ukoliko je student izostao s nastave više od dopuštenog, a bez opravdanog razloga, potpis će mu biti uskraćen te je dužan ponovno upisati predmet u idućoj akademskoj godini. Studenti su obavezni prisustvovati i vježbama, pri čemu se od njih očekuje aktivan angažman, sudjelovanje u raspravi i rješavanju zadataka.

Polaganje ispita

Elementi praćenja Maksimalno bodova ili udio u ocjeni Bodovna skala ocjena Ocjena Broj sati izravne nastave Ukupni broj sati rada prosječnog studenta ECTS bodovi
Završni ispit 100% 0-60
61-70
71-80
81-90
91-100
Nedovoljan (1)
Dovoljan (2)
Dobar (3)
Vrlo dobar (4)
Izvrstan (5)
60 2
Predavanja i vježbe 30 30 1
UKUPNO 100% 30 90 3
Elementi praćenja Opis Rok Nadoknada
Završni ispit Ispitni rokovi

Tjedni plan nastave

  1. P:Uvod u senzorno ocjenjivanja Kakvoća vina, profesionalni ocjenjivači, senzorna svojstva
  2. P:Metode ocjenjivanja Brojčane, opisne
  3. P:Definiranje osnovnih pojmova Redoslijed ocjenjivanja, uvjeti u kojima se ocjenjuje
  4. P:Degustacija vina Redoslijed ocjenjivanja, uvjeti ocjenjivanja
  5. P:Tehnika kušanja vina Način ocjenjivanja pojedinih svojstava vina
  6. T:Posjeta HCPHS Upoznavanje s postupkom puštanja vina na tržište
  7. L:Upoznavanje s osnovnim okusima Slatko, gorko, kiselo u vodenoj otopini
  8. L:Upoznavanje s osnovnim mirisima Primarne, sekundarne i tercijarne arome
  9. L:Upoznavanje s defektnim mirisima vina Hlapiva kiselost, etil acetat, hlapivi fenoli, UTA
  10. L:Boja vina Intenzitet i tonalitet boje bijelih i crnih vina
  11. L:Brojčane metode ocjenjivanja Metoda redoslijeda, triangl test, paired sample
  12. L:Brojčane metode ocjenjivanja Metoda 100 bodova, Buxbaum metoda
  13. L:Opisne metode ocjenjivanja Deskriptori za bijela i crna vina
  14. L:Ocjenjivanje vina bijelih sorata Vina različitih godišta i tehnologija proizvodnje
  15. L:Ocjenjivanje vina crnih sorata Vina različitih godišta i tehnologija proizvodnje

Preduvjeti

Obvezna literatura

  1. Predavanja i PowerPoint prezentacije (Merlin sustav e-učenja)

Preporučena literatura

  1. Jackson, R.S. (2009). Wine tasting. Academic press.
  2. Kemp, S.E., Hollowood, T.,Hort, J. (2009). Sensory Evaluation. A Practical Handbook, Wiley-Blackwell
  3. Peynaud, E. (1996). The taste of wine. John Wiley & Sons.

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.