Senzorna svojstva i ocjenjivanje vina (169443)
Nositelj predmeta
Opis predmeta
Program modula Senzorna svojstva i ocjenjivanje vina omogućuje studentima usvajanje temeljnih znanja o senzornim svojstvima vina, načinu i metodama senzornog ocjenjivanja te definiranju kakvoće vina temeljem mirisnih i okusnih svojstava. Kroz program modula studenti se upozanaju s osnovim mirisima i okusima vina pojedinih sorata te njihovim promjenama tijekom dozrijevanja vina. Tijekom kušanja vina usvajaju znanja o utjecaju pojedinih kemijskih spojeva na okusna i mirisna svojstva vina te se upoznaju s pojedinim manama i bolestima vina.
Vrsta predmeta
- Diplomski studij / Hortikultura / Vinogradarstvo i vinarstvo (Izborni predmet, 3. semestar, 2. godina)
ECTS: 3.00
Engleski jezik: R1
E-učenje: R1
Sati nastave: 30
Predavanja: 10
Laboratorijske vježbe: 20
Izvođač predavanja
Izvođač vježbi
Ocjenjivanje
Dovoljan (2): 61-70%
Dobar (3): 71-80%
Vrlo dobar (4): 81-90%
Izvrstan (5): 91-100%
Opće kompetencije
Predmet osposobljava za razumijevanje postupka senzornog ocjenjivanja vina te omogućuje donošenje samostalnog zaključka o kakvoći pojedinog vina
Oblici nastave
- Predavanja
- Laboratorijske vježbe
Obuhvaćaju aktivno upoznavanje s osnovnim okusima i mirisima vina kroz kušanje vodenih otopina te ocjenjivanje vina pojedinih sorata različitim metodama ocjenjivanja.
Ishodi učenja i način provjere
Ishod učenja | Način provjere |
---|---|
Opisati osnovna senzorna svojstva vina. | Završni ispit |
Identificarti prisutnost pojedine mane i/ili bolesti vina. | Aktivno vrednovanje vina tijekom ocjenjivanja vina u sklopu vježbi |
Rangirati vina, ovisno o njegovim mirisnim i okusnim svojstvima. | Aktivno vrednovanje vina tijekom ocjenjivanja vina u sklopu vježbi |
Odabrati i primijeniti odgovarajuću metodu senzornog ocijenjivanja vina. | Završni ispit |
Ustanoviti senzorne razlike među vinima različitih sorata. | Aktivno vrednovanje vina tijekom ocjenjivanja vina u sklopu vježbi |
Isplanirati tijek senzornog ocjenjivanja vina. | Aktivno kroz vježbe te pasivno, teorijski, putem završnog ispita |
Način rada
Obveze nastavnika
Informirati studente o nastavnom planu predmeta, obvezama koje trebaju ispuniti, načinu oblikovanja ponderirane ocjene i kriterijima ocjenjivanja. Redovito održavanje svih oblika nastave utvrđenih nastavnim planom. Organizacija i priprema uzoraka te ocjenjivačkih listića za degustaciju. Održavanje konzultacija i završnih ispita. Priprema nastavnih i ispitnih materijala.
Obveze studenta
Studenti su obavezni redovito prisustvovati na nastavi, a evidenciju nastave provodi predmetni profesor. Za ostvarivanje prava na potpis, studenti su obavezni tijekom cijelog semestra nazočiti na najmanje 80% predavanja i 80% vježbi. Ukoliko je student izostao s nastave više od dopuštenog, a bez opravdanog razloga, potpis će mu biti uskraćen te je dužan ponovno upisati predmet u idućoj akademskoj godini. Studenti su obavezni prisustvovati i vježbama, pri čemu se od njih očekuje aktivan angažman, sudjelovanje u raspravi i rješavanju zadataka.
Polaganje ispita
Elementi praćenja | Maksimalno bodova ili udio u ocjeni | Bodovna skala ocjena | Ocjena | Broj sati izravne nastave | Ukupni broj sati rada prosječnog studenta | ECTS bodovi |
---|---|---|---|---|---|---|
Završni ispit | 100% |
0-60 61-70 71-80 81-90 91-100 |
Nedovoljan (1) Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
60 | 2 | |
Predavanja i vježbe | 30 | 30 | 1 | |||
UKUPNO | 100% | 30 | 90 | 3 |
Elementi praćenja | Opis | Rok | Nadoknada |
---|---|---|---|
Završni ispit | Ispitni rokovi |
Tjedni plan nastave
- P:Uvod u senzorno ocjenjivanja Kakvoća vina, profesionalni ocjenjivači, senzorna svojstva
- P:Metode ocjenjivanja Brojčane, opisne
- P:Definiranje osnovnih pojmova Redoslijed ocjenjivanja, uvjeti u kojima se ocjenjuje
- P:Degustacija vina Redoslijed ocjenjivanja, uvjeti ocjenjivanja
- P:Tehnika kušanja vina Način ocjenjivanja pojedinih svojstava vina
- T:Posjeta HCPHS Upoznavanje s postupkom puštanja vina na tržište
- L:Upoznavanje s osnovnim okusima Slatko, gorko, kiselo u vodenoj otopini
- L:Upoznavanje s osnovnim mirisima Primarne, sekundarne i tercijarne arome
- L:Upoznavanje s defektnim mirisima vina Hlapiva kiselost, etil acetat, hlapivi fenoli, UTA
- L:Boja vina Intenzitet i tonalitet boje bijelih i crnih vina
- L:Brojčane metode ocjenjivanja Metoda redoslijeda, triangl test, paired sample
- L:Brojčane metode ocjenjivanja Metoda 100 bodova, Buxbaum metoda
- L:Opisne metode ocjenjivanja Deskriptori za bijela i crna vina
- L:Ocjenjivanje vina bijelih sorata Vina različitih godišta i tehnologija proizvodnje
- L:Ocjenjivanje vina crnih sorata Vina različitih godišta i tehnologija proizvodnje
Preduvjeti
- Vinarstvo (144004)
- Kemija mošta i vina (26250)
- Tehnologija vina (144471)
Obvezna literatura
- Predavanja i PowerPoint prezentacije (Merlin sustav e-učenja)
Preporučena literatura
- Jackson, R.S. (2009). Wine tasting. Academic press.
- Kemp, S.E., Hollowood, T.,Hort, J. (2009). Sensory Evaluation. A Practical Handbook, Wiley-Blackwell
- Peynaud, E. (1996). The taste of wine. John Wiley & Sons.