Objekti i oprema u stočarstvu (143901)
Nositelj predmeta
Opis predmeta
Veći dio vremena ovisno o načinu držanja i tipu staja životinje provode u stajama u kojima treba osigurati optimalne uvjete za proizvodnju. O primijenjenom sustavu držanja ovisi produktivnost rada, troškovi gradnje i dobrobit i životna proizvodnja životinja. O ugrađenoj oprema i njezinoj funkcionalnosti ovisi mehaniziranost procesa proizvodnje, uvjeti rada i proizvodnje u stajama i zdravlje životinja. Preko programskih dijelova modula: sustavi i načini držanja po vrstama životinja, staje za pojedine vrste životinja, oprema za hranidbu, napajanje, izgnojavanje, mužnju, hlađenje mlijeka, spremanje stočne hrane, studenti će biti upoznati s različitim načinima držanja i tipovima opreme (potrebnih za postizanje profitabilne proizvodnje) i dobiti osnovna znanja o projektiranju i izgradnji staja uz primjenu računala.
Vrsta predmeta
- Prijediplomski studij / Animalne znanosti (Izborni predmet, 5. semestar, 3. godina)
- Prijediplomski studij / Poljoprivredna tehnika (Izborni predmet, 5. semestar, 3. godina)
ECTS: 6.00
Engleski jezik: R1
E-učenje: R2
Sati nastave: 60
Predavanja: 38
Auditorne vježbe: 10
Seminar: 8
Terenske vježbe: 4
Izvođač predavanja
- prof. dr. sc. Ante Ivanković
- prof. dr. sc. Boro Mioč
- izv. prof. dr. sc. Dubravko Škorput
- prof. dr. sc. Zlatko Janječić
- prof. dr. sc. Dubravko Filipović
- izv. prof. dr. sc. Ivan Mustać
Izvođač vježbi
Izvođač seminara
Ocjenjivanje
Dovoljan (2): 60-70%
Dobar (3): 71-80%
Vrlo dobar (4): 81-90%
Izvrstan (5): 91-100%
Uvjeti za dobivanje potpisa
Pohađanje programa izvođenja nastave i vježbi (minimalno 80%)
Opće kompetencije
Nakon odslušanog predmeta student je osposobljen raspoznati sastavnice farmskog gospodarskog dvorišta sukladno vrsti domaćih životinja, kapacitetu farme i tehnologiji proizvodnje. Vlada znanjima o prostornim, mikroklimatskim i drugim normama koje treba poštivati u držanju goveda, kopitara, ovaca, koza, svinja i peradi. Poznaje suvremenu opremu koja se koristi u farmskoj proizvodnji te prati suvremene trendove. Usvojio je osnova znanja o projektiranju farmi i gospodarskih dvorišta. Sposoban je sačiniti idejni nacrt gospodarskog dvorišta i farme.
Oblici nastave
- Predavanja
- Auditorne vježbe
- Terenske vježbe
Upoznavanje s farmskim cjelinama u stočarskoj proizvodnji. - Seminari
Studenti u skupinama (2 studenta) izrađuju i prezentiraju izlaganje vezano za odabrana područja).
Ishodi učenja i način provjere
Ishod učenja | Način provjere |
---|---|
Identificirati i imenovati osnovne sastavnice suvremenih gospodarskih dvorišta i objekata namijenjenih smještaju životinja. | Rasprave tijekom nastave, pismena i usmena provjera. |
Nabrojiti i opisati objekte koje se koristi u stočarskoj proizvodnji sukladno tehnologiji proizvodnje, vrsti i kategoriji domaćih životinja. | Rasprave tijekom nastave, pismena i usmena provjera. |
Iskazati i obrazložiti prostorne, mikroklimatske i druge zahtjeve za smještaj domaćih životinja sukladno tehnologiji farmske proizvodnje, vrsti i kategoriji domaćih životinja. | Rasprave tijekom nastave, pismena i usmena provjera. |
Isplanirati i obrazložiti prostorne i organizacijske norme primarnih objekata za smještaj domaćih životinja, sukladno tehnologiji farmske proizvodnje, vrsti i kategoriji životinja. | Rasprave tijekom nastave, pismena i usmena provjera. |
Izračunati i obrazložiti prostorne norme farmskih pomoćnih objekata namijenjenih uzgoju i korištenju domaćih životinja | Rasprave tijekom nastave, pismena i usmena provjera. |
Prepoznati i nabrojiti opremu koja se koristi sukladno tehnologiji farmske proizvodnje, vrsti i kategoriji domaćih životinja. | Rasprave tijekom nastave, pismena i usmena provjera. |
Nabrojiti i opisati objekte i opremu namijenjenih pripremi i skladištenju krmiva, prikupljanju, deponiranju i distribuciji stajnjaka. | Rasprave tijekom nastave, pismena i usmena provjera. |
Isplanirati i demonstrirati osnove korake u projektiranju farmskog gospodarskog dvorišta sukladno tehnologiji farmske proizvodnje, vrsti i kategoriji domaćih životinja. | Rasprave tijekom nastave, pismena i usmena provjera. |
Argumentirati suvremene zahtjeve na objektima i opremi farmi domaćih životinja, mogućnosti integriranja novih dostignuća u europske proizvodne i poslovne standarde. | Rasprave tijekom nastave, pismena i usmena provjera. |
Koristiti dostignute sposobnosti teorijskog i praktičnog učenja u stjecanju novih znanja i spoznaja iz animalnih znanosti (nastavak obrazovanja kroz formalne i neformalne oblike). | Rasprave tijekom nastave, pismena i usmena provjera. |
Način rada
Obveze nastavnika
Izložiti predviđeni program predavanja
Izložiti predviđeni program auditornih vježbi
Provesti predviđeni program terenskih vježbi
Pomoći u pripremi dodijeljenih tema seminara
Obveze studenta
Pohađati predviđeni program predavanja i usvojiti programom predviđena znanja
Pohađati predviđeni program auditornih vježbi i usvojiti programom predviđena znanja
Pohađati predviđeni program terenskih vježbi i usvojiti programom predviđena znanja
Pripremiti i izložiti dodijeljene teme seminara
Polaganje ispita
Elementi praćenja | Maksimalno bodova ili udio u ocjeni | Bodovna skala ocjena | Ocjena | Broj sati izravne nastave | Ukupni broj sati rada prosječnog studenta | ECTS bodovi |
---|---|---|---|---|---|---|
Pohađanje predavanja | 38 | 38 | 1,27 | |||
Pohađanje auditorni i terenskih vježbi | 14 | 30 | 1,00 | |||
Seminarski rad (priprema, pisanje, izlaganje) | 15% |
Procjena nastavnika Procjena nastavnika Procjena nastavnika Procjena nastavnika Procjena nastavnika |
Nedovoljan (1) Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
8 | 22 | 0,72 |
1. Test znanja: pismeni | 25% |
<60 % 60 – 70% 71 – 80% 81 – 90% 91 – 100% |
Nedovoljan (1) Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
35 | 1,17 | |
2. Test znanja: pismeni | 20% |
<60 % 60 – 70% 71 – 80% 81 – 90% 91 – 100% |
Nedovoljan (1) Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
20 | 0,67 | |
3. Test znanja: pismeni | 20% |
<60 % 60 – 70% 71 – 80% 81 – 90% 91 – 100% |
Nedovoljan (1) Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
20 | 0,67 | |
Završni ispit: usmeni | 20% |
<60 % 60 – 70% 71 – 80% 81 – 90% 91 – 100% |
Nedovoljan (1) Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
15 | 0,50 | |
UKUPNO | 100% | 60 | 180 | 6 |
Elementi praćenja | Opis | Rok | Nadoknada |
---|---|---|---|
Seminarski rad (priprema, pisanje, izlaganje) | Seminarski rad s temom vezanom uz programski sadržaj studenti zadužuju samostalno na početku semestra. Pisani rad predaju na pregled tjedan dana prije izlaganja. Studenti pojedinačno izlažu seminarski rad. Ocjenjuje se oblikovanje seminarskog rada i prezentacije, vještina prezentacije, kritičnost i analitičnost problematike. | 7. i 15. tjedan izvođenja nastave u semestru. | Nije moguća u naknadnom terminu. |
1. Test znanja: pismeni | Polaganje ''Test znanja 1.'' obuhvaća izloženo gradivo u prvom dijelu nastave | 7. tjedan izvođenja nastave u semestru. | Moguća putem naknadnog pristupa. |
2. Test znanja: pismeni | Polaganje ''Test znanja 2.'' obuhvaća izloženo gradivo u drugom dijelu nastave. | 11. tjedan izvođenja nastave u semestru. | Moguća putem naknadnog pristupa. |
3. Test znanja: pismeni | Polaganje ''Test znanja 3.'' obuhvaća izloženo gradivo u trećem dijelu nastave. | 15. tjedan izvođenja nastave u semestru. | Moguća putem naknadnog pristupa. |
Završni ispit: usmeni | Usmeni ispit sastoji se od šest pitanja. Testira se znanje usvojenosti teorije, činjenica, kritičnost i identificiranje praktičnih problema. Uvažava se aktivnost studenta tijekom održavanja nastave i vježbi. | Ispitni rokovi. Prijavljuje se putem ISVU sustava. |
Tjedni plan nastave
- Objekti i oprema u stočarstvu; P - norme i načela dobrobiti koje treba poštivati u sustavima držanja i korištenja domaćih životinja; P - suvremeni objekti i oprema u uzgoju i korištenju konja.
- Objekti i oprema u stočarstvu; P – suvremeni objekti i oprema u mliječnom i mesnom govedarstvu; V – razmatranje primjera farmi iz prakse.
- Objekti i oprema u stočarstvu; P - suvremeni objekti i oprema u ovčarskoj i kozarskoj proizvodnji.
- Objekti i oprema u stočarstvu; P - suvremeni objekti i oprema u svinjogojskoj proizvodnji.
- Objekti i oprema u stočarstvu; P - suvremeni objekti i oprema u peradarskoj proizvodnji.
- Objekti i oprema u stočarstvu; T - suvremeni objekti i oprema u stočarskoj proizvodnji (terenske vježbe, posjeta gospodarstvima).
- Objekti i oprema u stočarstvu; S - prezentacija studentskih seminara po temama o suvremenim objektima i opremi u animalnoj proizvodnji.
- Osnove projektiranja farmi; P - specifičnosti izgradnje farmi za stočarsku proizvodnju, osnove projektiranja gospodarskog dvorišta.
- Osnove projektiranja farmi; P - osnove projektiranja farmi i gospodarskih dvorišta za stočarsku proizvodnju.
- Osnove projektiranja farmi; V - projektiranje farmi i gospodarskih dvorišta za stočarsku proizvodnju.
- Oprema u stočarskoj proizvodnji; P – oprema i objekti za mužnju i čuvanje mlijeka.
- Oprema u stočarskoj proizvodnji; P – oprema i objekti za pripremu i čuvanje stočne hrane.
- Oprema u stočarskoj proizvodnji; V – oprema za pripremu stočne hrane, mužnju i čuvanje mlijeka.
- Objekti i oprema u stočarskoj proizvodnji; S - projektiranje farmskih objekata; S - oprema za pripremu stočne hrane, mužnju i čuvanje mlijeka.
- Objekti i oprema u stočarstvu; P – suvremeni objekti i oprema u stočarskoj proizvodnji, usklađivanje s tehnologijama i trendovima; usklađivanje investicija s dohodovnošću.
Obvezna literatura
- Ivanković, A., Filipović, D., Mustać, I., Mioč, B., Luković, Z., Janječić, Z. (2016.): Objekti i oprema u stočarstvu (Sveučilišni udžbenik). Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet.
Preporučena literatura
- Caput, P. (1996.). Govedarstvo, Celeber, Zagreb.
- Ivanković, A. (2004.): Konjogojstvo, Hrvatsko agronomsko društvo, Zagreb.
- Katalinić i sur. (2004.): Izgradnja i adaptacija govedarskih staja, Hrvatski zavod za poljoprivrednu savjetodavnu službu, Zagreb.
- Mioč, B., Pavić, V. (2002.): Kozarstvo, Hrvatska mljekarska udruga, Zagreb.
- Mioč, B., Pavić, V., Sušić, V. (2007.): Ovčarstvo, Hrvatska mljekarska udruga, Zagreb.
- Mužic, S. (1999.): Proizvodnja kokošjih jaja, Priručnik, Hrvatski zadružni savez, Zagreb.
- Nemanić, J. (1995.): Peradarstvo, Nakladni zavod Globus, Zagreb.
- Uremović, M., Uremović, Z. (1997.): Svinjogojstvo, sveučilišni udžbenik, Agronomski fakultet Zagreb.
- Brunsch, R., Kaufman, O., Lüpfert, T. (1996.): Rinderhaltung in Laufställen. UlmerStuttgart, Germany.
Sličan predmet na srodnim sveučilištima
- Building And Equipment of Livestock Facilities; Biotehniška fakulteta Univerze u Ljubljani