Uvod u opću mikrobiologiju (143821)
Nositelj predmeta
Opis predmeta
Program predmeta obuhvaća osnove opće mikrobiologije s uvodom u mikrobne procese vezane uz stočarsku proizvodnju. Program modula omogućuje studentima stjecanje teorijskih i praktičnih znanja iz opće mikrobiologije te obuhvaća: Uvid u povijesni razvoj mikrobiologije i njezino značenje; podjelu mikrobiologije; ulogu i značaj mikroorganizama; morfologiju mikroorganizama; strukturu i funkciju prokariotske i eukariotske stanice. Tipove ishrane, rast i razmnožavanje mikroorganizama. Genetika mikroorganizama (DNA-strukturna i genetička uloga, organizacija genoma, replikacija i tijek genetičke informacije, mutacije, mehanizmi genetičke rekombinacije kod prokariota). Mikrobni metabolizam (principi katabolizma i anabolizma, središnji putevi za proizvodnju energije) i fermentacijski procesi. Utjecaj ekoloških čimbenika na rasprostranjenost mikroorganizma (temperatura, voda, kisik, pH, svjetlost). Studenti će dobiti temeljna znanja o ulozi mikroorganizama (s naglaskom na bakterije mliječne kiseline) u različitim fermentacijama (mlijeka i mliječnih proizvoda, mesa i silaže) te će dobiti uvid u tipične patogene i mikroorganizme kvarenja u stočarskoj proizvodnji. Laboratorijske vježbe daju studentima uvid u jednostavne tehnike mikroskopiranja i promatranja mikroorganizama te njihovog uzgoja, izolacije, određivanja brojnosti te u metode suzbijanja njihovog rasta.
Vrsta predmeta
- Prijediplomski studij / Animalne znanosti (Obvezni predmet, 1. semestar, 1. godina)
ECTS: 3.00
Engleski jezik: R1
E-učenje: R1
Sati nastave: 30
Predavanja: 20
Vježbe u praktikumu: 10
Izvođač predavanja
Izvođač vježbi
Ocjenjivanje
Dovoljan (2): 60-70%
Dobar (3): 71-80%
Vrlo dobar (4): 81-90%
Izvrstan (5): 91-100%
Uvjeti za dobivanje potpisa
Odslušana predavanja. Odrađene sve laboratorijske vježbe.
Predan laboratorijski dnevnik (riješeni svi radni zadaci iz skripte).
Opće kompetencije
Predmet upoznaje studente s osnovama opće i primijenjene mikrobiologije. Studenti stječu temeljna znanja o mikroorganizama i o njihovoj ulozi u fermentacijskim procesima važnim za stočarsku proizvodnju.
Oblici nastave
- Predavanja
- Vježbe u praktikumu
Vježbe u praktikumu provode se u manjim skupinama kako bi se svakom studentu omogućilo sudjelovanje u praktičnom radu vezanim uz tehnike mikroskopiranja, pripreme različitih mikroskopskih preparata, tehnika uzgoja mikroorganizama te metoda za izolaciju čistih kultura.
Ishodi učenja i način provjere
Ishod učenja | Način provjere |
---|---|
Definirati osnovne pojmove vezane uz mikrobiologiju te razumjeti značaj i ulogu mikroorganizama u procesima vezanim uz stočarsku proizvodnju | Sudjelovanje u raspravama tijekom nastave, testovi znanja, usmeni ispit |
Objasniti razlike u strukturi i funkciji prokariotskih i eukariotskih stanica | Sudjelovanje u raspravama tijekom nastave, testovi znanja, usmeni ispit |
Razumjeti genetičko ustrojstvo i mehanizme genetičkih rekombinacija prokariota | Sudjelovanje u raspravama tijekom nastave, testovi znanja, usmeni ispit |
Opisati rast, ishranu i razmnožavanje mikroorganizama | Sudjelovanje u raspravama tijekom nastave, testovi znanja, usmeni ispit |
Definirati ekološke čimbenike i njihov utjecaj na mikroorganizme | Sudjelovanje u raspravama tijekom nastave, testovi znanja, usmeni ispit |
Objasniti interakcije između mikroorganizmima i razlikovati kategorije mikrobnih odnosa | Sudjelovanje u raspravama tijekom nastave, testovi znanja, usmeni ispit |
Razumjeti osnove mikrobnog metabolizma i metaboličke razlike između mikroorganizama | Sudjelovanje u raspravama tijekom nastave, testovi znanja, usmeni ispit |
Definirati mikrobne kulture i objasniti njihovu važnost u fermentiranim namirnicama. | Sudjelovanje u raspravama tijekom nastave, testovi znanja, usmeni ispit |
Definirati prebiotike i probiotike i njihovu ulogu u održavanju zdravlja ljudi i životinja. | Sudjelovanje u raspravama tijekom nastave, testovi znanja, usmeni ispit |
Način rada
Obveze nastavnika
Organizirati i provoditi predavanja i vježbe
Pripremiti literaturne izvore za učenje
Organizirati i provoditi radne zadatke
Organizirati i provoditi testove znanja i usmene ispite
Obveze studenta
Redovito pohađanje predavanja i vježbi
Izvršavanje radnih zadataka
Polaganje testova znanja
Polaganje usmenog ispita
Polaganje ispita
Elementi praćenja | Maksimalno bodova ili udio u ocjeni | Bodovna skala ocjena | Ocjena | Broj sati izravne nastave | Ukupni broj sati rada prosječnog studenta | ECTS bodovi |
---|---|---|---|---|---|---|
Kolokvij iz vježbi | 20 % |
˂ 60 % 60-70 % 71-80 % 81-90 % 91-100 % |
Nedovoljan (1) Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
3 | 9 | 0,3 |
Parcijalni ispit (P1) | 35 % |
˂ 60 % 60-70 % 71-80 % 81-90 % 91-100 % |
Nedovoljan (1) Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
13,5 | 40,5 | 1,35 |
Parcijalni ispit (P2) | 35 % |
˂ 60 % 60-70 % 71-80 % 81-90 % 91-100 % |
Nedovoljan (1) Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
13,5 | 40,5 | 1,35 |
UKUPNO | 100% | U slučaju da student izrazi želju za korekciju ocjene bit će organiziran usmeni ispit. Ukupna ocjene temeljit će se na rezultatima pismenih ispita i usmenom ispitu u doprinosu od po 50% u ukupnoj ocjeni. | 30 | 90 | 3 |
Elementi praćenja | Maksimalno bodova ili udio u ocjeni | Bodovna skala ocjena | Ocjena | Broj sati izravne nastave | Ukupni broj sati rada prosječnog studenta | ECTS bodovi |
---|---|---|---|---|---|---|
Pismeni ispit | 80 % |
˂ 60 % 60-70 % 71-80 % 81-90 % 91-100 % |
Nedovoljan (1) Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
27 | 81 | 2,7 |
Kolokvij iz vježbi | 20 % |
˂ 60 % 60-70 % 71-80 % 81-90 % 91-100 % |
Nedovoljan (1) Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
3 | 9 | 0,3 |
Ukupno | 100 % | U slučaju da student izrazi želju za korekciju ocjene bit će organiziran usmeni ispit. Ukupna ocjene temeljit će se na rezultatima pismenih ispita i usmenom ispitu u doprinosu od po 50% u ukupnoj ocjeni. | 30 | 90 | 3 |
Elementi praćenja | Opis | Rok | Nadoknada |
---|---|---|---|
Kolokvij iz vježbi | Pismeni ispit iz dijela predavanja vezanih iz laboratorijske vježbe. | Tijekom semestra | ispitni rok |
Parcijalni ispit (P1) | Pismeni ispit iz prvog dijela predavanja. | Tijekom semestra | Ispitni rok |
Parcijalni ispit (P2) | Pismeni ispit iz drugog dijela predavanja. Pravo polaganja imaju studenti koji uspješno polože P1. | Tijekom semestra | Ispitni rok |
Pismeni ispit | Pismeni ispit iz cjelokupnog gradiva za studente koji nisu položili P1 i/ili P2. | Ispitni rok | |
Kolokvij iz vježbi | Pismeni ispit iz dijela predavanja vezanih iz laboratorijske vježbe. | Ispitni rok |
Tjedni plan nastave
- Uvod u mikrobiologiju – značaj mikroorganizama. Povijesni razvoj mikrobiologije kao znanstvene discipline. Značenje i uloga mikrobiologije u stočarskoj proizvodnji. Podjela mikrobiologije.
- Morfologija i raznolikost mikroorganizama. Osnovni i izvedeni oblici mikrobnih stanica. Veličina mikroorganizama.
- Građa i funkcija prokariotske stanice. Osnovne građevne jedince pojedinih staničnih dijelova.
- Veličina, oblik i ustrojstvo eukariotskih stanica. Građa i funkcija staničnih organela. Uvid u ultrastrukturu eukariotske stanice s osvrtom na eukariotske mikroorganizme.
- Priprema nativnih i bojanih preparata, mikroskopske tehnike promatranja ultrastrukture prokariotskih i eukariotskih stanica.Tvorba bakterijskih endospora i pigmenta. Proces sporogeneze, Diferencijalno bojanje- vizualizacija bakterijskih struktura (spore, kapsule, bičevi).
- Istraživanje mikroorganizama mikroskopima. Priprava uzoraka za mikroskopiranje. Metode izolacije i uzgoja mikroorganizama u laboratorijskim uvjetima. Metoda razrjeđenja i iscrpljenja.
- Genetika mikroorganizama. Struktura i funkcija genetičkog materijala. Varijabilnost mikroorganizama. Mutacije. Genetičke rekombinacije kod prokariota.
- Ishrana, rast i razmnožavanje. Načini ishrane mikroorganizama. Prijenos tvari kroz membranu (vrste membranskih transporta). Rast bakterija- faze rasta u laboratorijskim uvjetima. Osnove razmnožavanja mikroorganizama.
- Priprema hranjivih podloga. Nutritivne potrebe mikroorganizama. Metode sterilizacije u mikrobiologiji.
- Utjecaj faktora sredine na rasprostranjenost mikroorganizama. Utjecaj abiotičkih faktora (temperatura, voda, pH, kisik, svjetlost) na vijabilnost mikroorganizama. Odnosi između mikroorganizama u biocenozama. Utjecaj abiotičkih i biotičkih čimbenika na rast mikroorganizama u laboratorijskim uvjetima.
- Mikrobni metabolizam. Kataboličke i anaboličke reakcije. Katabolizam ugljikohidrata. Respiracije- aerobne i anaerobne. Fermentacije – uvod, značaj, kemizam, mikroorganizmi. Primjena pojedinih najznačajnijih fermentacija (alkoholna, mliječna, maslačna, octena)
- Određivanje CFU vrijednosti, morfološka i fiziološka karakterizacija pojedinih mikrobnih skupina. Bojanje po gramu.
- Uloga i važnost prokariota s naglaskom na bakterije mliječne kiseline (BMK) u različitim fermentacijama (mlijeka i mliječnih proizvoda, mesa i silaže). Rasprostranjenost, fiziologija i metabolizam BMK.
- Mikrobne mljekarske kulture u proizvodnji mliječnih proizvoda. Uloga BMK u proizvodnji fermentiranih mliječnih napitaka.
- Probiotičke mikrobne kulture i prebiotici.
Obvezna literatura
- Duraković, S., Redžepović, S.: Uvod u opću mikrobiologiju, Kugler, 2003.
- Duraković, S., Duraković, L. Priručnik za rad u mikrobiološkom laboratoriju, knjiga prva I dio, Kugler, 1997.
Preporučena literatura
- Tortor,a G.J., Funke, B.R., Case, C.L. Microbiology- An introduction, The Benjamin/Cummings Publishing Company, Inc., 1989
Sličan predmet na srodnim sveučilištima
- Introduction to Microbiology, Utah State University