prof. dr. sc. Mirna Mrkonjić Fuka

prof. dr. sc. Mirna Mrkonjić Fuka

Redoviti profesor
Odsjek za agroekologiju
Zavod za mikrobiologiju
Lokacija ureda: Bijela vila
Email: mfuka ( at ) agr.hr
Jezik komuniciranja: hrvatski, engleski, njemački
Termin konzultacija: prema dogovoru putem emaila

Akademske kvalifikacije

  • 2003 - 2007: Doktorska distertacija
    Technical University Munich
    "Structural and functional diversity of proteolytic genes in an arable field"
  • 1995 - 2002: Diplomski rad
    Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu
    Stanište crne sase (Pulsatilla pratensis subs. nigricans) na Ravnoj gori u Hrvatskom Zagorju

Radno iskustvo

  • 2022 - : Sveučilište u Zagreb Agronomski fakultet
    Redoviti profesor
  • 2016 - 2022: Sveučilište u Zagreb Agronomski fakultet
    Izvanredni profesor
  • 2011 - 2016: Sveučilište u Zagreb Agronomski fakultet
    Docent
  • 2007 - 2011: Sveučilište u Zagreb Agronomski fakultet
    Poslijedoktorand-viši asistent
  • 2006 - 2006: Biotehniška fakulteta, Univerza v Ljubljani, Slovenija
  • 2003 - 2006: Technical University Munich, Njemačka

Nastava

Nastava izvan AGR

  • Microbiology- practical course (AS) - 754.117
    University of Natural Resources and Life Sciences (BOKU)

Znanstveni interesi

  • Mikrobiologija namirnica
  • Mikrobiologija tla
  • Mikrobna ekologija
  • Funkcionalna i strukturalna raznolikost mikrobnih zajednica
  • Molekularni biljezi i mikrobna filogenetika

Usavršavanja

  • 08.05.2022. - 19.05.2022.: Warsaw University of Life Sciences (nastavno)
    Održavanje nastave u okviru module "Humane microbiome, Probiotics and Food microbiology" in english
  • 27.06.2017. - 09.08.2017.: Victoria University of Wellington, School of Biological Sciences, Novi Zeland (znanstveno)
  • 15.10.2016. - 23.10.2016.: Huazhong Agricultural University, Kina (nastavno)
  • 27.06.2016. - 01.07.2016.: University of natural resources and life sciences Vienna (nastavno)
  • 23.05.2016. - 28.05.2016.: Warsaw University of Life Sciences – SGGW, Faculty of Human Nutrition and Consumer, Varšava (nastavno)
  • 30.05.2014. - 06.06.2014.: University of natural resources and life sciences Vienna (mješovito)
  • 12.12.2013. - 12.12.2013.: Centar za e- učenje, Zagreb (nastavno)
    Radionica „Ishodi učenja: kako aktivno planirati i unaprijediti stvarne kompetencije studenata“
  • 24.11.2013. - 21.03.2014.: Forum za slobodu odgoja, Zagreb (nastavno)
    Seminar unaprjeđenja visokoškolske nastave „Aktivno učenje i kritičko mišljenje u visokoškolskoj nastavi“ u trajanju od 60 sati.
  • 01.06.2013. - 15.08.2013.: Helmholtz Zentrum Munich (znanstveno)
  • 04.04.2013. - 05.04.2013.: Sveučilište u Zagrebu (nastavno)
    Radionica za mentore „Professionalization of PhD Supervision“
  • 14.01.2013. - 20.01.2013.: University of natural resources and life sciences Vienna (nastavno)
  • 01.06.2012. - 31.08.2012.: Helmholtz Zentrum Munich (znanstveno)
  • 01.07.2008. - 31.01.2009.: Helmholtz Zentrum Munich (znanstveno)

Projekti

znanstveni

Naziv projekta Izvor financiranja Trajanje Uloga AFZ
Detaljna analitička karkaterizacija i antimikrobno djelovanje odabranih pčelinjih proizvoda na multirezistentne patogene bakterije Nacionalni 14.01.2021. - 14.01.2023. koordinator
Detaljna karakterizacija i antimikrobno djelovanje pčelinjih proizvoda: inhibicija rasta patogenih bakterija rezistentnih na antibiotike Nacionalni 01.01.2021. - 31.12.2022. koordinator
Primjena pepela iz biomase radi unaprjeđenja poljoprivredne proizvodnje i plodnosti tala Nacionalni 30.11.2019. - 30.11.2020. koordinator
Gastrointestinal microbiota composition of topmouth gudgeon Pseudorasbora parva (Temminck & Schlegel, 1846) in native (China) and non-native (Croatia) environment MZO 31.01.2018. - 01.02.2020. koordinator
Mikrobiota buraga i fecesa divljih preživača: longitudinalni odnos dobrobiti životinje i širenja patogenih bakterija MZO 01.01.2016. - 31.12.2017. partner
Očuvanje mikrobne raznolikosti povezane s proizvodnjom tradicionalnih hrvatskih kobasica od mesa divljači: biotehnološka i sigurnosna karakterizacija Hrvatska zaklada za znanost 01.10.2014. - 30.09.2017. koordinator
Tracking of pathogenic and beneficial microflora from fresh wild boar meat and fermented wild boar meat sausages produced by traditional procedures in Croatia and Austria MZO 01.01.2014. - 31.12.2015. partner
Abundance and diversity of bacteria of the genus Enterococcus in cheese products with multiple resistance against antibiotics MZO 01.01.2012. - 31.12.2013. partner
Mikrobiološka kontrola kvalitete autohonih mekih i tvrdih ovčijih sireva MZOS 01.01.2007. - 31.12.2013. koordinator

stručni

Naziv projekta Izvor financiranja Trajanje Uloga AFZ
Aplikacija mikrobnih kultura u cilju unapređenja tehnologije proizvodnje tradicionalnih kobasica od divlje svinje VIP - Vijeće za istraživanja u poljoprivredi 01.07.2014. - 01.07.2015. koordinator

nastavni

Naziv projekta Izvor financiranja Trajanje Uloga AFZ
Unapređenje stručne prakse na preddiplomskim i diplomskim studijima Agronomskog fakulteta Europski socijalni fond 09.03.2020. - 09.03.2023. koordinator
Lifelong Learning for Sustainable Agriculture in Alps-Adriatic Region EU programi 01.12.2013. - 30.11.2016. koordinator

sveučilišna potpora

Naziv projekta Izvor financiranja Trajanje Uloga AFZ
Mikroinkapsulacija korisnih bakterija u poljoprivredi Sveučilište u Zagrebu 01.01.2017. - 31.12.2017. koordinator
Primjena korisnih mikrobnih populacija u integriranoj poljoprivredi Sveučilište u Zagrebu 01.01.2015. - 31.12.2017. koordinator
Povećanje vijabilnosti korisnih bakterija s potencijalom primjene u različitim agroekosustavima Sveučilište u Zagrebu 01.01.2016. - 31.12.2016. koordinator
Fenotipska i genotipska karakterizacija bakterijskih kultura izoliranih iz različitih agroekosustava Sveučilište u Zagrebu 01.01.2014. - 31.12.2014. koordinator

Publikacije

  • Ana Zgomba Maksimovic, Marija Zunabovic-Pichler, Ivica Kos, Sigrid Mayrhofer, Natasa Hulak, Konrad J. Domig, Mirna Mrkonjic Fuka. Microbiological hazards and potential of spontaneously fermented game meat sausages: A focus on lactic acid bacteria diversity. LWT - Food Science and Technology 89 (2018), 418–426
  • Mrkonjić Fuka, M; Walish, S; Engel, M; Welzl, G; Havranek, J. Schloter, M. Dynamics of bacterial communities during the ripening process of different Croatian cheese types derived from raw ewe's milk cheeses. PlosOne. 8 (2013), 11; e80734-e80734
  • Mrkonjic Fuka, M. Engel, A. Skelin, S. Redžepović, M. Schloter (2010): Bacterial communities associated with the production of artisanal Istrian cheese. International Journal of Food Microbiology. 142 (2010), 1/2; 19-24
  • Mrkonjic Fuka, M. Engel, A. Hagn, J. C. Munch, M. Sommer, and M. Schloter (2009): Changes of diversity pattern of proteolytic bacteria over time and space in an agricultural soil. Microbial ecology. 57, 3; 391-401
  • M. Mrkonjic Fuka, M. Engel, A. Gattinger, U. Bausenwein, M. Sommer, J. C. Munch and M. Schloter (2008): Factors influencing variability of proteolytic genes and activities in arable soils. Soil biology and Biochemistry 40, 1646-1653
  • M. Mrkonjic Fuka, M. Engel, F. Haesler, G. Welzl, J.C. Munch, M. Schloter (2008): Diversity of proteolytic community encoding for subtilisin in an arable field: spatial and temporal variability. Biology and fertility of soils. 45 (2008); 185-191

Bibliografija (CROSBI): https://bib.irb.hr/lista-radova?autor=302630

Google Scholar: https://scholar.google.hr/citations?hl=hr&user=PBQbnU4AAAAJ

Ostale znanstvene i stručne aktivnosti

  • 2016 - 2016: “Power of microbes in industry and environement”,
    Član organizacijskog odbora kongresa
  • 2017 - 2017: “Food 3- International Conference; The challenges for quality and safety along the food chain”
    Član znanstvenog odbora
  • 2015 - 2021: “Agriculturae Conspectus Scientificus”
    Član uređivačkog odbora
  • 2013 - : Ministarstvo zdravlja
    Član znanstvenog odbora za ograničenu uporabu GMO-a
  • 2022 - 2023: “Power of microbes in industry and environement”,
    Član organizacijskog odbora kongresa

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.