Opće povrćarstvo (143956)
Nositelj predmeta
Opis predmeta
Program predmeta Opće povrćarstvo omogućuje studentima stjecanje temeljnog znanja o značaju povrća u biljnoj proizvodnji i prehrani stanovništva, morfološkim i biološkim svojstvima povrtnih vrsta primjerenih za uzgoj u Hrvatskoj, osnovnim tehnikama njihovog razmnožavanja, sustavima proizvodnje povrća, važnosti pravovremene berbe, odgovarajuće primarne dorade i skladištenja za postizanje i zadržavanje kvalitete proizvoda. Predmet ima četiri programska područja: Uvod u opće povrćarstvo: Povrće u biljnoj proizvodnji; Uvjeti osnivanja proizvodnje povrća; Sistematika povrtnih vrsta i biljni dio kao cilj uzgoja; Hranidbena vrijednost povrća i njegova uloga u ishrani; Razmnožavanje povrća – tehnike uzgoja. Ekologija povrća: Ekološki uvjeti uzgoja i čimbenici klime; Supstrati; Potrebe vode i hraniva; Sustavi proizvodnje. Morfološka i biološka svojstva povrća: Pojam i značaj; Karakteristike morfološki sličnih povrtnih vrsta (lukovičasto, korjenasto, plodovito, lisnato, zeljasto, mahunarke); Osnovni biološki zahtjevi (temperatura zraka i tla, svjetlost) povrtnih vrsta prema fenofazama rasta i razvoja; Dormantnost sjemena; Termoperiodizam; Čimbenici fruktifikacije; Fitohormoni i inhibitori rasta u povrćarstvu. Berba i dorada povrća: Tehnološka i fiziološka zrelost; Jednokratna i višekratna berba; Postupci primarne dorade, pakiranja i skladištenja.
Vrsta predmeta
- Prijediplomski studij / Hortikultura (Obvezni predmet, 3. semestar, 2. godina)
- Prijediplomski studij / Biljne znanosti (Izborni predmet, 5. semestar, 3. godina)
ECTS: 6.00
Engleski jezik: R1
E-učenje: R1
Sati nastave: 60
Predavanja: 26
Vježbe u praktikumu: 22
Seminar: 8
Terenske vježbe: 4
Izvođač predavanja
Izvođač vježbi
Ocjenjivanje
Dovoljan (2): 60-70%
Dobar (3): 71-80%
Vrlo dobar (4): 81-90%
Izvrstan (5): 91-100%
Opće kompetencije
- prikupiti i organizirati podatke,
- prezentirati stručni sadržaj,
- sudjelovati u radu tima.
Oblici nastave
- Predavanja
Prijenos informacija na predavanjima uglavnom se provodi putem PowerPoint prezentacija. Tijekom predavanja koriste se sljedeće tehnike: prikaz sadržaja na početku predavanja, pravljenje bilježaka na štampanim izlistcima prezentacije (unaprijed dostupna prezentacija), redovite stanke u kojima su moguća pitanja, pojašnjenja i ponavljanja važnih informacija te završni sažetak predavanja. - Vježbe u praktikumu
Za vježbe u praktikumu koristi se odgovarajući biljni materijal povrtnih vrsta: sistematika prema botaničkoj pripadnosti i biljni dio kao cilj uzgoja; morfološka svojstva sjemena i biljaka u fazi kotiledonskih listova; berba i primarna dorada jesenskog povrća; sjetva i sadnja ozimih kultura na otvorenom i u negrijanom zaštićenom prostoru. Vježbe izračuna sjetvene norme te vrste i količine gnojiva u proizvodnji povrća različitim tehnikama razmnožavanja. Vježbe u praktikumu se provode u skupinama od 15 do 20 studenata. - Terenske vježbe
Terenske vježbe omogućuju studentima uvid u: sortiment i tehnologije uzgoja jesenskih i ozimih povrtnih kultura, načine berbe i primarne dorade povrtnih kultura, suvremenu mehanizaciju u proizvodnji povrća, tehnike proizvodnje presadnica povrća u polistirenskim kontejnerima i prešanim kockama. - Seminari
Studenti samostalno izrađuju i prezentiraju seminar koji obuhvaća: rokove uzgoja, tehniku razmnožavanja i izračun sjetvene norme za proizvodnju izabrane povrtne kulure na određenom klimatskom području.
Ishodi učenja i način provjere
Ishod učenja | Način provjere |
---|---|
Identificirati povrćarske vrste u stadiju sjemena, kotiledonskih listova i razvijene biljke | Usmeni kolokviji (K1-3) |
Definirati biljni dio kao cilj uzgoja povrćarskih kultura. | Usmeni kolokviji (K1-3) |
Izračunati potrebne količine sjemena i gnojiva u uzgoju povrćarskih vrsta. | Pisani kolokviji (K4-5) i seminar |
Diskutirati o povrću kao vrijednim namirnicama biljnog porijekla i važnom dijelu poljoprivredne proizvodnje u RH. | Test znanja 1 (TZ1) |
Primijeniti različite tehnike razmnožavanja povrćarskih vrsta | Test znanja 1 (TZ1) |
Grupirati povrćarske kulture obzirom na sličnosti u morfološkim i biološkim svojstvima. | Test znanja 2 (TZ2) |
Objasniti važnost poznavanja ekoloških uvjeta proizvodnog područja i zahtjeva tržišta pri izboru povrćarskih kultura za uzgoj | Test znanja 2 (TZ2) |
Način rada
Obveze nastavnika
Informirati studente o nastavnom planu predmeta, obvezama koje trebaju ispuniti, načinu oblikovanja ponderirane ocjene i kriterijima ocjenjivanja. Redovito održavanje svih oblika nastave utvrđenih nastavnim planom. Dodjeljivanje tema i ocjenjivanje sadržaja seminara. Održavanje konzultacija, pisanih testova znanja i završnih ispita. Priprema nastavnih i ispitnih materijala
Obveze studenta
Redovito pohađanje nastave (predavanja, vježbe, seminari) predviđene nastavnim planom. Aktivno sudjelovanje na vježbama u praktikumu, na pokušalištu i terenu. Priprema seminara. Polaganje kolokvija i testova znanja, odnosno, završnog ispita.
Polaganje ispita
Elementi praćenja | Maksimalno bodova ili udio u ocjeni | Bodovna skala ocjena | Ocjena | Broj sati izravne nastave | Ukupni broj sati rada prosječnog studenta | ECTS bodovi |
---|---|---|---|---|---|---|
Pohađanje nastave (predavanja i vježbe) | 44 | 44 | 1,5 | |||
Seminarski rad (S) - izrada | 5% |
60-70% 71-80% 81-90% 91-100% |
Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
4 | 8 | 0,2 |
Kolokvij 1-5 (K1-5) | 35% |
60-70% 71-80% 81-90% 91-100% |
Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
8 | 38 | 1,3 |
Test znanja 1 (TZ1) | 30% |
60-70% 71-80% 81-90% 91-100% |
Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
2 | 45 | 1,5 |
Test znanja 2 (TZ2) | 30% |
60-70% 71-80% 81-90% 91-100% |
Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
2 | 45 | 1,5 |
UKUPNO | 100% | [(S×5)+(K×35)+(TZ1×30)+(TZ2×30)]/100 | 60 | 180 | 6 |
Elementi praćenja | Opis | Rok | Nadoknada |
---|---|---|---|
Pohađanje nastave (predavanja i vježbe) | Vodi se evidencija nazočnosti studenta. Izostanci su dopušteni sukladno Pravilniku o studiranju na Agronomskom fakultetu. | ||
Seminarski rad (S) - izrada | Dodjela individualne teme seminara iz sjetvene norme povrtne vrste. Predaja pisanog seminara do kraja semestra. | 11. tjedan do 15. tjedna | Tijekom ispitnih rokova |
Kolokvij 1-5 (K1-5) | Usmeni kolokviji (K 1-3) - sistematika prema botaničkoj pripadnosti, morfološka svojstva sjemena i biljaka u fazi kotiledonskih listova. Pisani kolokvij (K 4-5) - izračun sjetvene norme i gnojiva u proizvodnji povrća. | 3., 6. i 9. tjedan 13. tjedan | Tijekom ispitnih rokova, izuzev kolokvija iz morfoloških svojstava kotiledona (K3) |
Završni ispit* (ZI) | Završni ispit* Obuhvaća ispitne dionice predmeta (K1,2,4,5), S, TZ1 i TZ2) iz kojih student nema artikuliranu pozitivnu ocjenu. |
Tjedni plan nastave
- P-1 Uvod u predmet (opis i cilj predmeta, plan nastave, literatura, obaveze studenta, elementi formiranja ocjene). P-1 Povrće u biljnoj proizvodnji. Proizvodnja povrća u Hrvatskoj u odnosu na Europu. Uvjeti osnivanja proizvodnje povrća. VP-2 Sistematika povrtnih vrsta prema botaničkoj pripadnosti i morfološka svojstva biljnog dijela koji je cilj uzgoja.
- TV-4 Proizvodnja presadnica s grudom supstrata (kontejneri i prešani blokovi), uzgoj ozimih kultura, berba kultura, primarna dorada, pakiranje i skladištenje
- VP-2 Kolokvij usmeni – poznavanje vrsta povrća, botanička pripadnost, biljni dio kao cilj uzgoja. VP-2 Berba jesenskog povrća.
- P-1 Tehnološka i fiziološka zrelost. Jednokratna i višekratna berba, postupci primarne dorade, pakiranja i skladištenja. P-1 Hranidbena vrijednost povrća i uloga u ljudskoj prehrani. Osnove agrotehnike u povrćarstvu. VP-2 Izravna sjetva, sadnja presadnica i vegetativnih dijelova ozimih povrtnih kultura u negrijanom zaštićenom prostoru
- P-2 Razmnožavanje povrća – tehnike uzgoja: izravna sjetva. VP-2 Morfološka svojstva sjemena povrtnih vrsta.
- P-2 Razmnožavanje povrća – tehnike uzgoja: uzgoj presadnica golog korijena. VP-2 Kolokvij usmeni – poznavanje sjemena povrtnih vrsta i botanička pripadnost.
- P-2 Razmnožavanje povrća – tehnike uzgoja: uzgoj presadnica s grudom supstrata. P-2 Program proizvodnje povrća. Ekološki uvjeti uzgoja povrća (klima, tlo, hranjiva i voda). Sustavi proizvodnje (konvencionalni, integrirani i ekološki).
- S-2 1. Test znanja VP-2 Morfološka svojstva povrtnih vrsta u fazi kotiledonskih listova.
- P-2 Osnovna biološka svojstva povrtnih vrsta. VP-2 Kolokvij usmeni – poznavanje povrtnih vrsta u fazi kotiledonskih listova i botanička pripadnost.
- P-2 Dormantnost sjemena, čimbenici fruktifikacije, fotoperiodizam i biljni hormoni u proizvodnji povrća. VP-2 Sjetvena norma u uzgoju povrća različitim tehnikama razmnožavanja.
- S-2 Uvod u seminar Kalkulacija količine sjemena u proizvodnji povrća različitim tehnikama uzgoja. VP-2 Osnove ishrane i gnojidbe povrćarskih kultura.
- P-2 Morfološka svojstva vrsta iz skupine lukovičastog povrća. S-2 Seminar: Kalkulacija količine sjemena u proizvodnji povrća različitim tehnikama uzgoja.
- P-2 Morfološka svojstva vrsta iz skupine korjenastog povrća. VP-2 Kolokvij pisani – sjetvena norma i proračun gnojidbe u uzgoju povrćarskih kultura.
- P-4 Morfološka svojstva vrsta iz skupine plodovitog, lisnatog i zeljastog povrća.
- P-2 Morfološka svojstva vrsta iz skupine mahunastog povrća. S-2 2. Test znanja
Obvezna literatura
- Lešić R., Borošić, J., Buturac, I., Herak Ćustić, M., Poljak, M., Romić, D. 2016. Povrćarsvo 3. dopunjeno izdanje, Zrinski, Čakovec
- Lešić, R., Pavlek, P., Cvjetković, B. 1993: Proizvodnja povrtnog sjemena. ARP, Zagreb
- Borošić, J., 2008: Odabrana poglavlja iz općeg povrćarstva. Interna skripta
- PowerPoint-prezentacije – predavanja i vježbe (Merlin-sustav e-učenje)
Preporučena literatura
- Rubatzky, V. E., Yamaguchi, M. 1997: World Vegetables, Second Ed., Chapman & Hall, London, odabrana poglavlja
Sličan predmet na srodnim sveučilištima
- Gartenbauliche Production – Übungen, Universität für Bodenkultur, Wien
- Povrćarstvo i cvjećarstvo, Poljoprivredni fakultet J.J. Strossmayer u Osijeku
- Splošno vrtnarstvo, Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta