Hranidba goveda u proizvodnji mesa (144509)
Nositelj predmeta
Opis predmeta
Proizvodnja goveđeg mesa dio je govedarske proizvodnje koju čini velika raznolikost u sustavima proizvodnje. Ova raznolikost odnosi se na različitu pasminsku strukturu životinja, različite sustave uzgoja, različitu kvalitetu završnog proizvoda prilagođenu željama potrošača. Kako bi postigli željenu proizvodnju i kvalitetu mesa proizvodnja mora biti popraćena i odgovarajućim hranidbeni managementom, kao jedne od najvažnijih komponenti uzgoja goveda za meso. Stoga će studenti u okviru ovog modula naučiti o osobinama goveda u proizvodnji mesa, njihovim specifičnostima u odnosu na druge govedarske proizvodnje, te hranidbenim potrebama goveda u proizvodnji mesa. Studenti će savladati principe evaluacije hrane za životinje, te temeljem prirodnih mogućnosti i dostupnosti hrane odabrati najbolje hranidbene modele za određenu proizvodnju. Kroz modul se obraditi i svi tipovi i vrste proizvodnje mesa od hranidbe rasplodnih životinja i podmladka, hranidbe u proizvodnji mesa teladi do hranidbe završnih kategorija u tovu goveda. Nadalje studenti će naučiti samostalno izraditi krmne smjese i obroke za sve kategorije i tipove proizvodnje putem manualnih izračunavanje, te kompjuterskog programa. U okviru modula obradit će se i ekološki aspekti proizvodnje mesa, te utjecaj goveda u proizvodnji mesa na okoliš, te načine kako ovu proizvodnju kroz hranidbu učiniti ekološki što prihvatljivijom.
Vrsta predmeta
- Diplomski studij / Hranidba životinja i hrana (Obvezni predmet, 3. semestar, 2. godina)
ECTS: 3.00
Sati nastave: 30
Predavanja: 22
Auditorne vježbe: 6
Seminar: 2
Izvođač predavanja
Izvođač vježbi
Izvođač seminara
Ocjenjivanje
Dovoljan (2): 60%
Dobar (3): 70%
Vrlo dobar (4): 80%
Izvrstan (5): 90%
Opće kompetencije
Studenti će tijekom nastavnog procesa poboljšati način interpretiranja činjenica i zaključaka u pisanom obliku, te će unaprijediti vještinu argumentiranog raspravljanja. Također, nakon odslušanog i položenog predmeta moći će samostalno nadograđivati stečeno znanje upotrebom informatičkih tehnologija, primjenjivati znanje u praksi, te raditi samostalno i u timu. Cilj ovog modula je omogućiti studentima znanja, vještine i kompetencijama za samostalno vođenje hranidbenog managementa u proizvodnji mesa tovne junadi. Izbor hranidbenog managementa, prema dostupnim izvorima hrane životinje, a sve s ciljem optimiziranja proizvodnje, zdravlja životinja i ekonomskoj konkurentnosti ove proizvodnje sukladno željenoj kakvoći proizvoda.
Oblici nastave
- Predavanja
- Auditorne vježbe
Izračunavanje hranidbenih potreba i hranjive vrijednosti hrane za goveda u proizvodnji mesa. Računske vježbe praktičnog sastavljanja krmnih smjesa i obroka za goveda u proizvodnji mesa. - Seminari
Seminar vezani za specifičnosti hranidbe goveda u proizvodnji mesa. Studenti samostalno izrađuju završni projekt u kojem obrađuju kompletni hranidbeni management goveda u proizvodnji mesa.
Ishodi učenja i način provjere
Ishod učenja | Način provjere |
---|---|
Objasniti osobitosti anatomsko-fizioloških osobina goveda u proizvodnji mesa. | Pismeno ili usmeno |
Prepoznati biološku ulogu, potrebne količine, znakove viška i manjka hranjivih tvari u hranidbi goveda u proizvodnji mesa. | Pismeno ili usmeno |
Procijeniti hranjivu vrijednost hrane za goveda u proizvodnji mesa. | Pismeno ili usmeno |
Računski procijeniti potrebe goveda u proizvodnji mesa za energijom, proteinima, aminokiselinama, mineralima i vitaminima iz osnovnih podatka o životinji. | Pismeno |
Prepoznati i objasniti hranidbene sustave različitih kategorija goveda u proizvodnji mesa. | Pismeno ili usmeno |
Objasniti utjecaj hranidbe na dobrobit (zdravlje) životinje i okolinu | Pismeno ili usmeno |
Izrada hranidbene strategije goveda u proizvodnji mesa. | Pismeno |
Način rada
Obveze nastavnika
Održavanje predavanje i auditornih vježbi.
Pomoć pri izradi seminara i eventualnih, diplomskih radova.
Obveze studenta
Izrada i prezentacija seminarskog rada.
Izrada projekta, te usmeni dio ispita.
Polaganje ispita
Elementi praćenja | Maksimalno bodova ili udio u ocjeni | Bodovna skala ocjena | Ocjena | Broj sati izravne nastave | Ukupni broj sati rada prosječnog studenta | ECTS bodovi |
---|---|---|---|---|---|---|
Usvojenost programskog sadržaja – međuispit I | 30% |
<60 60-70 71-80 81-90 91-100 |
Nedovoljan (1) Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
12 | 30 | 0,5 |
Usvojenost programskog sadržaja – međuispit II | 30% |
<60 60-70 71-80 81-90 91-100 |
Nedovoljan (1) Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
14 | 30 | 0,5 |
Izrada seminara | 10% |
<60 60-70 71-80 81-90 91-100 |
Nedovoljan (1) Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
2 | 10 | 0,5 |
Završni projekt | 30% |
<60 60-70 71-80 81-90 91-100 |
Nedovoljan (1) Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
2 | 20 | 1 |
Kontinuirano pohađanje nastave | 0,5 | |||||
UKUPNO | 100% | 30 | 90 | 3 |
Elementi praćenja | Opis | Rok | Nadoknada |
---|---|---|---|
Kontinuirano pohađanje nastave | Dolazak studenata na nastavu se provjerava i uvjet je za dobivanje potpisa i pristup ispitu. | Zadnje predavanje | Nije moguće |
Tjedni plan nastave
- Anatomsko fiziološke osobine goveda u proizvodnji mesa.
- Hranidbene potrebe goveda; energija, vlakna, vitamini.
- Hranidbene potrebe goveda u proizvodnji mesa, proteini, minerali.
- Procjena hranjive vrijednosti hrane za goveda u proizvodnji mesa.
- Voluminozna krmiva u hranidbi goveda u proizvodnji mesa.
- Krepka krmiva u hranidbi goveda u proizvodnji mesa.
- Hranidbeni sustavi u proizvodnji mesa goveda na paši.
- Hranidbeni sustavi u proizvodnji mesa teladi.
- Hranidbeni sustavi u proizvodnji mesa junadi.
- Hranidbeni sustavi u proizvodnji mesa odraslih goveda.
- Hranidbeni sustavi u ekološkoj proizvodnji mesa goveda.
- Ekološki aspekti proizvodnje mesa goveda.
- Izrada hranidbene strategije goveda u proizvodnji mesa – sastavljanje krmnih smjesa.
- Izrada hranidbene strategije goveda u proizvodnji mesa – sastavljanje obroka.
- Seminari - Rasprava prema dodijeljenim seminarskim radovima uz prezentacije studenata podijeljenih u radne skupine, te izrada samostalnog završnog projekta.
Obvezna literatura
- National Research Council (2000.):Nutrient Requirements of Beef Cattle, National Academies Press
- T.W. Perry and M.J. Cecava (1995): Beef cattle Feeding and Nutrition, Academic Press
- Interni zavodski materijal
Preporučena literatura
- W. G. Pond, D. C. Church, K. R. Pond and P. A. Schoknecht (2004): Basic Animal Nutrition and Feeding, Wiley
Sličan predmet na srodnim sveučilištima
- Aspetti pratici di gestione nell´allevamento del bovino da carne, Universita degli studi di Milano, Italija
- Beef Cattle Nutrition, University of Guelph, Kanada