Precizna hranidba ovaca i koza (144508)
Nositelj predmeta
Opis predmeta
U uvodu Modula studenti se upoznaju s anatomsko–fiziološkim, te hranidbenim posebnostima preživača kao i razlikama između, ovaca i koza u načinu iskorištenja hranjivih tvari i krme. Hranidba ovaca i koza obuhvaća spoznaje i pravilnosti koje određuju uzimanje hrane i hranidbene potrebe, te načine njihovog izračunavanja. Svojstva hrane za ovce i koze, kroz njihovu evaluaciju (kemijski sastav, probavljivost, energetsku vrijednost, konzumaciju) kao osnove za podmirenje hranidbenih potreba. Osobitosti krmiva kontinentalne, brdske i priobalne hrvatske, te načini njihovog korištenja kao hrane za ovce i koze. Hranidbeni načini sprečavanja metaboličkih poremećaja i zagađenja okoline, te hranidbeni utjecaj na promjene sastava i kvalitete mlijeka i mesa, te njihovih prerađevina. Primjena hranidbenih zakonitosti u podmirenju potreba pri sastavljanju obroka i krmnih smjesa prema fazama proizvodnje. U hranidbi mladunaca naučiti će se hranidbene potrebe, sastav i hranjivost hrane za mladunce (kolostrum, mlijeko, mliječni nadomjesci i dodaci) i njihovo praktično hranjenje. Rast životinja kao osnova primijenjene hranidbe rasplodnog podmlatka i proizvodnje mesa. U hranidbi ovaca i koza naglasak će biti na paši i brstu kao izvoru hranjivih tvari, te načinima njihove dopune krepkom krmom. Detaljno će se izučiti hranidbene potrebe ovaca i koza u proizvodnji mlijeka i mesa u ekstenzivnim uvjetima proizvodnje, odnosno, tijekom oskudice hrane i vode kao i hranidbeni management ovaca i koza Mediteranskog područja.
Vrsta predmeta
- Diplomski studij / Hranidba životinja i hrana (Izborni predmet, 3. semestar, 2. godina)
ECTS: 3.00
Sati nastave: 30
Predavanja: 20
Auditorne vježbe: 2
Laboratorijske vježbe: 4
Seminar: 4
Izvođač predavanja
Izvođač vježbi
Izvođač seminara
Ocjenjivanje
Dovoljan (2): 60%
Dobar (3): 70%
Vrlo dobar (4): 80%
Izvrstan (5): 90%
Opće kompetencije
Studenti će tijekom nastavnog procesa poboljšati način interpretiranja činjenica i zaključaka u pisanom obliku, te će unaprijediti vještinu argumentiranog raspravljanja. Također, nakon odslušanog i položenog predmeta moći će samostalno nadograđivati stečeno znanje upotrebom informatičkih tehnologija, primjenjivati znanje u praksi, te raditi samostalno i u timu. Cilj ovog modula je omogućiti studentima znanja, vještine i kompetencijama za samostalno vođenje hranidbenog managementa u ovčarskoj i kozarskoj proizvodnji, a sve s ciljem optimiziranja proizvodnje, zdravlja životinja i ekonomskoj konkurentnosti ove proizvodnje sukladno željenoj kakvoći proizvoda. Nadalje cilj je da studenti nauče izabrati način ovčarsko-kozarske proizvodnje sukladno prirodnim resursima i dostupnosti hrane kako bi proizvodnja bila maksimalno profitabilna i/ili ekološki samoodrživa.
Oblici nastave
- Predavanja
- Auditorne vježbe
Izračunavanje hranidbenih potreba i hranjive vrijednosti hrane za ovce i koze. Računske vježbe praktičnog sastavljanja krmnih smjesa i obroka za ovce i koze u različitim tipovima proizvodnje. - Seminari
Seminar vezani za specifičnosti hranidbe ovaca i koza u različitim načinima držanja i proizvodnje. Studenti samostalno izrađuju završni projekt u kojem obrađuju kompletni hranidbeni management odabrane ovčarsko/kozarske proizvodnje.
Ishodi učenja i način provjere
Ishod učenja | Način provjere |
---|---|
Objasniti osobitosti anatomsko-fizioloških osobina ovaca i koza. | Pismeno ili usmeno |
Prepoznati biološku ulogu, potrebne količine, znakove viška i manjka hranjivih tvari u hranidbi ovaca i koza. | Pismeno ili usmeno |
Prepoznati vrste krmiva sukladno njihovoj hranjivosti za ovce i koze. | Pismeno ili usmeno |
Računski procijeniti potrebe ovaca i koza za energijom, proteinima, aminokiselinama, mineralima i vitaminima iz osnovnih podatka o životinji. | Pismeno |
Računski vrednovati hranjivost krmiva u hranidbi ovaca i koza. | Pismeno |
Prepoznati utjecaj hranidbe na dobrobit (zdravlje) životinje i okolinu . | Pismeno ili usmeno |
Kreirati obroke za sve vrste i kategorije ovaca i koza ovisno o načinu i vrsti proizvodnje. | Pismeno |
Način rada
Obveze nastavnika
Održavanje predavanje i auditornih vježbi.
Pomoć pri izradi seminara i eventualnih, diplomskih radova.
Obveze studenta
Sudjelovanje u nastavi.
Izrada i prezentacija seminarskog rada.
Izrada projekta, te usmeni dio ispita.
Polaganje ispita
Elementi praćenja | Maksimalno bodova ili udio u ocjeni | Bodovna skala ocjena | Ocjena | Broj sati izravne nastave | Ukupni broj sati rada prosječnog studenta | ECTS bodovi |
---|---|---|---|---|---|---|
Usvojenost programskog sadržaja – međuispit I | 30% |
<60 60-70 71-80 81-90 91-100 |
Nedovoljan (1) Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
12 | 30 | 0,5 |
Usvojenost programskog sadržaja – međuispit II | 30% |
<60 60-70 71-80 81-90 91-100 |
Nedovoljan (1) Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
14 | 30 | 0,5 |
Izrada seminara | 10% |
<60 61-70 71-80 81-90 91-100 |
Nedovoljan (1) Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
2 | 10 | 0,5 |
Završni projekt | 30% |
<60 61-70 71-80 81-90 91-100 |
Nedovoljan (1) Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
2 | 20 | 1 |
Kontinuirano pohađanje nastave | 0,5 | |||||
UKUPNO | 100% | 30 | 90 | 3 |
Tjedni plan nastave
- Uvod - Osobitosti hranidbe ovaca i koza s obzirom na druge preživače.
- Anatomske i fiziološke osobitosti ovaca i koza, razlike u pojedinim organima, komparacija s drugim preživačima.
- Svojstva hranjivih tvari u hranidbi ovaca i koza. Vrste hranjivih tvari, njihova uloga u organizmu, interakcije minimalne i maksimalne količine, nepoželjne tvari.
- Hranidbene potrebe ovaca i koza ovisno o njihovom fiziološkom statusu (rast i razvoj, gravidnost, proizvodnja mlijeka). Hranidbene potrebe za proteinima, energijom, vlaknima, mineralima i vitaminima, te ostalim hranjivima.
- Osobine voluminoznih krmiva i koncentrata. Hranjiva vrijednost, paše i brsta. Razlike u botaničkom sastavu i hranjivoj vrijednosti nizinskih, planinskih, te vegetacije Mediterana. Antinutritivni sastojci hrane.
- Procjena hranjive vrijednosti hrane za ovce i koze. Procjena kemijskog sastava, probavljivosti, energetske vrijednosti, konzumacije.
- Hranidbeni management ovaca i koza u reproduktivnim fazama proizvodnje. Hranidba podmladka, gravidnih životinja, te ovnova i jaraca.
- Hranidbeni sustavi ovaca i koza u proizvodnji mesa. Intenzivna proizvodnja, održiva ekstenzivna proizvodnja.
- Hranidbeni management ovaca i koza u proizvodnji mlijeka. Hranidbeni sustavi u proizvodnji mlijeko ovisno o dominantnim resursima dostupne hrane (intenzivno, polu-ekstenzivno, ektenzivno).
- Utjecaj hranidbe na sastav i kvalitetu ovčarskih i kozarskih proizvoda. Dizajnirani proizvodi. Promjene sastava mlijeka ovisno od sastava hrane i utjecaj krmiva na stočarske prerađevina.
- Principi sastavljanja obroka i krmnih smjesa za ovce i koze
- Sastavljanje obroka za ovce i koze različitih proizvodnih i hranidbenih sustava.
- Osobitosti hranidbenih sustavi u ovčarskoj i kozarskoj proizvodnji na Mediteranu.
- Seminari - Rasprava prema dodijeljenim seminarskim radovima uz prezentacije studenata podijeljenih u radne skupine.
- Završni projekt.
Obvezna literatura
- M. Freer and H. Dove (2002): Sheep Nutrition, CABI Publishing
- Cannas and G. Pulina (2007): Dairy Goats, Feeding and Nutrition, CABI Publishing
- Interni zavodski materijal
Preporučena literatura
- National Research Council (2007): Nutrient Requirements of Small Ruminants: Sheep, Goats, Cervids, and New World Camelids, National Academies Press
- G. Pulina (2004) Dairy Sheep Nutrition, CABI Publishing
- W. G. Pond, D. C. Church, K. R. Pond and P. A. Schoknecht (2004): Basic Animal Nutrition and Feeding, Wiley
Sličan predmet na srodnim sveučilištima
- Reja drobnice, Univerza v Ljubljani Biotehniška fakulteta, Slovenija
- Piccoli ruminanti: nutrizione e qualità dei prodotti, Universita degli studi di Milano, Italija
- Pratica dell´allevamento caprino, Universita degli studi di Milano, Italija