Ispiši

Uzgoj i sustavi proizvodnje mesa peradi i jaja (144549)

Nositelj predmeta

Opis predmeta

Program predmeta omogućuje studentima stjecanje znanja iz peradarstva kao jedne od najvažnijih stočarskih grana čija se uloga u društvu ogleda kroz opskrbu ljudi hranom, druženjem s životinjama te općim unapređenjem biološke struke i znanosti.
Programski dijelovi predmeta su sljedeći:
Povezanost čovjeka i peradi kroz sociološko gospodarstvene pokazatelje s posebnim osvrtom na doprinos peradarske proizvodnje hrvatskom gospodarstvu. Posebnosti fiziološko anatomskih svojstava peradi, stanje i mogućnosti selekcije i genetičkog inženjerstva u stvaranju suvremenih linija i hibrida peradi. Uzgoj i držanje matičnih jata peradi i tehnologija reprodukcije. Mikroklimatski faktori prihvata,rasta i proizvodnje kokoši i pura. Organizacija i tehnologija proizvodnje, prerade i plasmana jaja i mesa kokoši i pura. Hranjiva vrijednost, tehnološka kakvoća i biološka sigurnost jaja i mesa peradi. Zaštita okoliša i dobrobit peradi.
Studentske vježbe omogućuju studentima svladavanje rada s uređajima za utvrđivanje kakvoće kokošjih jaja, te izračun ekonomskih pokazatelja proizvodnje. Putem seminara studenti obrađuju teme iz dobrobiti i etike uzgoja peradi.. Terenska nastava izvodi se posjetom komercijalnim farmama i pogonima za doradu i preradu peradskih proizvoda.
Polaganje ispita se provodi putem parcijalnih testova (kolokvija) znanja te po potrebi i završnim usmenim ispitom.

Vrsta predmeta

ECTS: 6.00

Sati nastave: 60
Predavanja: 40
Auditorne vježbe: 2
Seminar: 14
Terenske vježbe: 4

Izvođač predavanja
Izvođač vježbi
Izvođač seminara
Ocjenjivanje

Dovoljan (2): 60-70%
Dobar (3): 71-80%
Vrlo dobar (4): 81-90%
Izvrstan (5): 91-100%

Opće kompetencije

Predmet osposobljava studente za razumijevanje važnosti peradarstva u gospodarstvu, tehnologije uzgoja i proizvodnje peradi, biološke sigurnosti u peradarstvu kao i zaštite zdravlja i dobrobiti peradi.

Oblici nastave

  • Predavanja
  • Auditorne vježbe
    Dio vježbi izvodi se u peradnjaku s pokusnom peradi a dio u predavaonici utvrđujući kakvoću konzumnih kokošjih jaja.
  • Seminari
    Putem seminara studenti detaljnije obrađuju pojedine nastavne cjeline na osnovi od nastavnika prikupljene literature.

Ishodi učenja i način provjere

Ishod učenja Način provjere
Identificirati glavne značajke i gospodarski položaj proizvodnje peradskog mesa i jaja Sudjelovanje u raspravama, pismeni ispit, usmeni ispit, seminarski rad, praktičan rad u pokusnom objektu
Imenovati specifične organske sustave peradi posebice one vezane uz reprodukciju Sudjelovanje u raspravama, pismeni ispit, usmeni ispit, seminarski rad, praktičan rad u pokusnom objektu
Opisati glavna obilježja vertikalne integracije u peradarskoj proizvodnji Sudjelovanje u raspravama, pismeni ispit, usmeni ispit, seminarski rad, praktičan rad u pokusnom objektu
Odabrati vrstu peradi i tip hibrida obzirom na potrebu tržišta za specifičnim proizvodima Sudjelovanje u raspravama, pismeni ispit, usmeni ispit, seminarski rad, praktičan rad u pokusnom objektu
Objasniti ulogu hranidbe u uzgoju i tovu peradi Sudjelovanje u raspravama, pismeni ispit, usmeni ispit, seminarski rad, praktičan rad u pokusnom objektu
Izračunati potrebe na hrani i vodi za pojedine kategorije peradi Sudjelovanje u raspravama, pismeni ispit, usmeni ispit, seminarski rad, praktičan rad u pokusnom objektu
Prilagoditi mikroklimatske uvjete peradnjaka dobi peradi Sudjelovanje u raspravama, pismeni ispit, usmeni ispit, seminarski rad, praktičan rad u pokusnom objektu
Isplanirati redoslijed radnih operacije tijekom uzgoja i tova pilića, purića Sudjelovanje u raspravama, pismeni ispit, usmeni ispit, seminarski rad, praktičan rad u pokusnom objektu
Upravljati peradarskom farmom Sudjelovanje u raspravama, pismeni ispit, usmeni ispit, seminarski rad, praktičan rad u pokusnom objektu
Prilagoditi funkcioniranje peradarske farme zakonskim odredbama glede biološke sigurnosti i dobrobiti peradi Sudjelovanje u raspravama, pismeni ispit, usmeni ispit, seminarski rad, praktičan rad u pokusnom objektu

Polaganje ispita

Elementi praćenja Maksimalno bodova ili udio u ocjeni Bodovna skala ocjena Ocjena Broj sati izravne nastave Ukupni broj sati rada prosječnog studenta ECTS bodovi
Pohađanje nastave (predavanja + vježbe) - -
Nedovoljan (1)
46 45 1
Aktivno sudjelovanje na nastavi* Korektivni bodovi Aktivno sudjelovanje na nastavi korigira ocjenu naviše
Nedovoljan (1)
30 1
Seminarski rad 25 Struktura sadržaj pisanog rada 50%
Uvjerljivost prezentacije 50%
Nedovoljan (1)
Dovoljan (2)
14 25 1
Parcijalni ispit (PI -1) 25 60 - 70%
71 – 80%
81 – 90%
91 – 100%
Dovoljan (2)
Dobar (3)
Vrlo dobar (4)
Izvrstan (5)
0 25 1
Parcijalni ispit (PI-2) 25 60 - 70%
71 – 80%
81 – 90%
91 – 100%
Dovoljan (2)
Dobar (3)
Vrlo dobar (4)
Izvrstan (5)
0 25 1
(Nadoknada)** (25%) -
Nedovoljan (1)
- (25) (1)
Usmeni ispit(U) 25 60 - 70%
71 – 80%
81 – 90%
91 – 100%
Dovoljan (2)
Dobar (3)
Vrlo dobar (4)
Izvrstan (5)
0 30 1
UKUPNO 100% (S+PI1+PI2+UI)/4 60 180 6

*Studenti su obavezni zaraditi minimalno 3 ECTS boda kao preduvijet za izlazak na završni usmeni ispit
** Jedan bod moguće je nadoknaditi izradom samostalnog zadatka

Elementi praćenja Opis Rok Nadoknada
Seminarski rad (S) (priprema+prezentacija) Seminarski rad s određenom temom ili po izboru studenta, a vezano uz programski sadržaj predmeta studenti zadužuju samostalno ili grupno (3-5 studenata ovisno o studiskoj grupi) na početku semesta. Pisani rad predaju na pregled dva tjedna prije izlaganja. Korigirani rad se predaje neposredno prije prezentavije i izlaganja. Izlagannje seminarskih radova održava se u 9., 10., 14. i 15. tjednu nastave po dogovorenom tematskom rasporedu. Svaki student pojedinačno izlaže rad ili dio grupnog rada. Ocjenjuje se razumijevanje sadržaja oblikovanje rada i prezentacije (power point), vještine prezentacije, kritičnost i analitičnost problematike te sposobnost zaključivanja. 9. tjedan 10. tjedan 14. tjedan 15. tjedan Moguća putem samostalnog zadatka (1ECTS)
Parcijalni ispit 1 (PI-1) Ispit, programski obuhvaća ulogu i značaj peradarstva u hrvatskom gospodarstvu. Stanje i mogućnosti molekularne genetike u stvaranju pasmina i hibrida peradi. Posebnosti anatomije peradi, fiziologija probave i stvaranja jajeta. Tehnika i uvjeti inkubacije te njihov utjecaj na kakvoću i biološku sigurnost jednodnevnog podmlatka peradi. Mikroklimatski faktori prihvata jednodnevne peradi, rasta podmlatka i proizvodnje kokoši i pura. Ispit je pismeni putem kolokvija. 6. tjedan Moguća putem zasebnog pisanja ispita (1ECTS)
Parcijalni ispit 2 (PI-2) Ispit programski obuhvaća građu, kemijski sastav i hranjiva vrijednost jaja i mesa peradi te parametre njihove tehnološke kakvoće. Organizacija i tehnologija proizvodnje konzumnih kokošjih jaja. Organizacija i Dobrobit peradi i biološka sigurnost. Ispit je pismeni putem kolokvija. 11. tjedan Moguća putem zasebnog pisanja ispita (1ECTS)
Nadoknada (samostalni zadatak) Student treba ostvariti nužna 3 ECTS boda za izlazak na usmeni ispit, a ukoliko ne, može nadoknaditi izradom samostalnog rada određenog iz programskog sardržaja predmeta. Tijekom ispitnih rokova prije usmenog ispita -
Usmeni ispit (UI) Usmeni ispit sastoji se od pet pitanja prema programskim cjelinama predmeta. Uvažava se evaluacija aktinosti tijekom nastave (+++) Testira se znanje usvojenosti teorije, činjenica analitičnost, kritičnost i identificiranje praktičnih problema. Ispitni rokovi -

Tjedni plan nastave

  1. P- Povezanost čovjeka i peradi kroz sociološko-gospodarstvene pokazatelje, uloga znanosti u peradarskoj proizvodnji, uloga i značaj peradarstva u hrvatskom gospodarstvu. Stanje i mogućnosti molekularne genetike u stvaranju pasmina i hibrida peradi.
  2. P- Posebnosti anatomije peradi, fiziologija probave i stvaranja jajeta.
  3. P- Mikroklimatski faktori prihvata jednodnevne peradi, rasta podmlatka i proizvodnje kokoši i pura.
  4. P-Značaj i načini uzgoja i držanja matičnih jata lakih i teških tipova kokoši i pura.
  5. P- Tehnologija uzgoja, hranidba i očuvanje zdravlja matičnih jata peradi.
  6. P- Tehnika i uvjeti inkubacije te njihov utjecaj na kakvoću i biološku sigurnost jednodnevnog podmlatka peradi. I međuispit (kolokvij I)
  7. P-Građa, kemijski sastav i hranjiva vrijednost jaja i mesa peradi te parametri njihove tehnološke kakvoće.
  8. P- Vanjska i unutarnja kakvoća kokošjih jaja.
  9. S-Načini osiguranja kakvoće i biološke sigurnosti mesa i jaja.
  10. S-Dizajnirana jaja.
  11. P- Organizacija i tehnologija proizvodnje konzumnih kokošjih jaja. II međuispit (kolokvij II)
  12. P- Organizacija i tehnologija tova pilića i pura. V- Kalkulacije u proizvodnji peradskog mesa.
  13. V-terenska nastava na peradarskim farmama i klaonicama peradi.
  14. S-Zakoni iz područja peradarstva, dobrobiti životinja i biološke sigurnosti.
  15. S-Planiranje, praćenje i evaluacija rada peradskih farmi. Usmeni ispit

Obvezna literatura

  1. Gordana Kralik, Elizabeta Has-schon, D.Kralik, Marcela Šperanda: Peradarstvo, biološki i zootehnički principi, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Osijek 2008.
  2. Marija Vučemilo: Higijena i bioekologija u peradarstvu, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb 2008.

Preporučena literatura

  1. Vlatko Rupić: Higijena smještaja i držanja domaćih životinja, Zrinski, Čakovec 2011.
  2. Mužic S.: Proizvodnja kokošjih jaja, zadružni savez, zagreb 1999.
  3. Nemanić J.; Ž.Berić: Peradarstvo, Nakladni zavod Globus, Zagreb 1995.

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.