Suvremene tehnologije čuvanja i pakiranja voća (26460)
Nositelj predmeta
Opis predmeta
Na modulu se stiču osnovna znanja iz fizioloških i biokemijskih procesa u plodu poslije berbe. Obrađuju se postupci hlađenja, tretmani voća poslije berbe u svrhu održanja kakvoće i poboljšanja skladišne sposobnosti, fiziološke poremetnje koje se javljaju tijekom čuvanja te sortiranje i pakiranje voća. Posebna pozornost je posvećena ekološki prihvatljivim fizikalnim tretmanima voća poslije berbe.
Na vježbama studenti obrađuju senzorički test, osnovne kemijske i mehaničke analize plodova, prepoznavanje fizioloških bolesti, i posjet hladnjači gdje će se upoznati sa tehnološkim procesima čuvanja i pakiranja voća. Pozornost je posvećena samostalnom radu studenta pa su predviđeni seminari koje student sam izabire u skladu s osobnim afinitetom, a na temelju dogovora s koordinatorom modula.
Vrsta predmeta
- Prijediplomski studij / Hortikultura (Izborni predmet, 5. semestar, 3. godina)
ECTS: 6.00
Engleski jezik: R2
E-učenje: R3
Sati nastave: 60
Predavanja: 36
Laboratorijske vježbe: 20
Seminar: 4
Izvođač predavanja
Izvođač vježbi
Izvođač seminara
Ocjenjivanje
Dovoljan (2): 60-70%
Dobar (3): 71-80%
Vrlo dobar (4): 81-90%
Izvrstan (5): 91-100%
Opće kompetencije
Student dobiva teorijska i praktična znanja nužna za rad u području tehnologije čuvanja i postupaka s voćem poslije berbe.
Oblici nastave
- Predavanja
- Laboratorijske vježbe
Na vježbama u praktikumu svladavaju se osnovnih analiza kakvoće voća i poznavanja simptoma fizioloških poremetnji voća - Seminari
Studenti samostalno izrađuju i prezentiraju predavanje vezano za neki od sadržaja iz gradiva koje se obrađuje na modulu.
Ishodi učenja i način provjere
Ishod učenja | Način provjere |
---|---|
objasniti osnovne fiziološke procese u voću poslije berbe | pismeni ili usmeni ispit |
definirati i objasniti utjecaj uzgojnih čimbenika na kakvoću voća poslije berbe | pismeni ili usmeni ispit |
identificirati i objasniti sustave čuvanja voća u normalnoj i kontroliranoj atmosferi | pismeni ili usmeni ispit |
organizirati i provesti određivanje roka berbe voća | laboratorijski zadatak |
isplanirati i provesti slijed aktivnosti u čuvanju plodova voća | seminar |
objasniti i primijeniti stečena znanja i vještine u čuvanju plodova | pismeni ili usmeni ispit |
prezentirati rezultate pojedinih provedenih aktivnosti vezanih za čuvanje voća | seminar |
Način rada
Obveze nastavnika
Održavanje predavanja, vježbi i seminara
Obveze studenta
Redovito pohađanje nastave, redovito izlaženje na ispite, uredno izvršavanje obveza, uredno odrađen laboratorijski zadatak, pozitivno ocijenjen seminar
Polaganje ispita
Elementi praćenja | Maksimalno bodova ili udio u ocjeni | Bodovna skala ocjena | Ocjena | Broj sati izravne nastave | Ukupni broj sati rada prosječnog studenta | ECTS bodovi |
---|---|---|---|---|---|---|
Laboratorijski zadatak | 15% |
<60% 60-70% 71-80% 81-90% 91-100% |
Nedovoljan (1) Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
20 | 40 | 1,33 |
Seminar | 10% |
<60% 60-70% 71-80% 81-90% 91-100% |
Nedovoljan (1) Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
4 | 10 | 0,33 |
I. međuispit | 38% |
<60% 60-70% 71-80% 81-90% 91-100% |
Nedovoljan (1) Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
18 | 65 | 2,17 |
II. međuispit | 37% |
<60% 60-70% 71-80% 81-90% 91-100% |
Nedovoljan (1) Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
18 | 65 | 2,17 |
UKUPNO | 100% | 0-100% | 1-5 | 60 | 180 | 6 |
Elementi praćenja | Opis | Rok | Nadoknada |
---|---|---|---|
Seminar | Izraditi seminar s najmanje 15 relevantnih referenci iz znanstvene literature u skladu s dobivenim uputama i u zadanom roku postaviti ga na sustav za e-učenje. | Prema dogovoru s nastavnikom. | |
I. međuispit | Točno odgovoriti na najmanje 60 % pitanja u sustavu za e-učenje. | Prema dogovoru s nastavnikom. | Obvezno polaganje. |
II. međuispit | Točno odgovoriti na najmanje 60 % pitanja u sustavu za e-učenje. | Prema dogovoru s nastavnikom. | Obvezno polaganje. |
Tjedni plan nastave
- Uvod u kolegij, analiza stanja rashladnih kapaciteta za voće u svijetu i u R. Hrvatskoj, uloga čuvanja voća u lancu proizvodnje.
- Morfološke i fiziološke karakteristike plodova voća, pojam dozrijevanja i dospijevanja
- Krivulje disanja plodova, uloga etilena, klimakterijsko i neklimakterijsko disanje, plodovi s potisnutim klimakterijem, skladišna sposobnost pojedinih vrsta voća
- Pojam optimalnog roka berbe, posljedice neodgovarajućeg roka berbe i njegovo djelovanje na skladišnu sposobnost
- Djelovanje ekoliških, agrotehničkih i pomotehničkih zahvata na biokemijske procese u plodu i njihove posljedice na dužinu i kvalitetu čuvanja
- I. kolokvij
- Kemijski, fizikalni i biološki postupci s plodovima u cilju poboljšanja skladišne sposobnosti. (toplinski tretmani, mikrovalovi, radijacija)
- Tehnologije čuvanja u normalnoj i kontroliranoj atmosferi, ,
- Tehnologije čuvanja u normalnoj i kontroliranoj atmosferi, , (nastavak).
- Pojam fizioloških poremetnji plodova, uzroci nastanka, postupci za njihovo ublažavanje ili otklanjanje
- Suvremeni načini pakiranja voća, uporaba a pakiranja za postizanje modificirane atmosphere, mogući negativni učinci pakiranja
- Drugi uzroci gubitka voća poslije berbe
- II. kolokvij
- Samostalan rad studenata i prezentacija njihovih seminarskih radova.
- Posjet hladnjači i praktično upoznavanje s tehnološkim postupcima u čuvanju plodova.
Obvezna literatura
- Lovrić, T., Piližota V. 1994. Konzerviranje i prerada voća , Nakladni zavod Globus, Zagreb
Preporučena literatura
- Wills, R., McGlasson, B., Graham, D., Joyce, D. 1998. Postharvest: An Introduction to the Physiology & Handling of fruit, vegetables & ornamentals, UNSW Press, CAB International, Wallingford, UK
Sličan predmet na srodnim sveučilištima
- Post harvest biology and technology of fruits, Faculty of Horticultural Science, Corvinus university of Budapest, Mađarska