prof. dr. sc. Tomislav Jemrić

Redoviti profesor u trajnom zvanju
Odsjek za hortikulturu i krajobraznu arhitekturu
Zavod za voćarstvo
Lokacija ureda: 1. paviljon 2. kat
Telefon/Mobitel: +385 1 239 3612
Email: tjemric ( at ) agr.hr
Jezik komuniciranja: hrvatski, engleski
Termin konzultacija: srijeda 10-12h
Akademske kvalifikacije
- 2001 - 2004: Doktorska disertacija
Djelovanje toplinskog tretmana na kvalitetu ploda i pojavu površinskog scalda jabuke Granny Smith kod različitih rokova berbe, Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet - 1995 - 2000: Magistarski rad
Rast ploda trešnje i akumulacija ugljikohidrata, Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet - 1989 - 1993: Diplomski rad
Štetne grinje Panonychus ulmi i Tetranychus urticae u voćnjaku i stakleniku i mogućnosti njihovog suzbijanja, Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet
Radno iskustvo
- 2019 - : Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet
Redoviti profesor u trajnom zvanju - 2013 - 2019: Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet
Redoviti profesor - 2009 - 2013: Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet
izvanredni profesor - 2005 - 2009: Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet
docent - 2004 - 2005: Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet
viši asistent - 2000 - 2004: Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet
asistent - 1995 - 2000: Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet
mlađi asistent - 1993 - 1995: Veronika d.o.o.
tehnolog u proizvodnji
Nastava
- Pomotehnika i kvaliteta ploda (173824)
- Tretmani voća poslije berbe (173853)
- Temelji voćarstva (144485)
- Voćarstvo 1 (144002)
- Specifičnosti tehnologije čuvanja i pakiranja voća (144489)
- Suvremene tehnologije čuvanja i pakiranja voća (26460)
- Održive tehnologije uzgoja voća (169209)
- Stručna praksa - Voćarstvo (251022)
- Postharvest technologies of fruit crops (146068)
- Modern postharvest technology of fruit crops (152071)
- Pomology 1 (152072)
- Specifities of postharvest technology of fruit crops (152073)
Znanstveni interesi
- tretmani voća poslije berbe
- fiziološke poremetnje voća poslije berbe
- djelovanje čimbenika prioje berbe na čuvanje voća
- kakvoća voća
- nedestruktivne metode ocjenjivanja kakvoće voća
- introdukcija manje poznatih voćnih vrsta
Usavršavanja
- 01.10.1999. - 31.01.2000.: Agricultural Research Organisation, Volcani Centre, Department for Postharvest Science of Fresh Produce, Bet Dagan, Israel (znanstveno)
Projekti
znanstveni
Naziv projekta | Izvor financiranja | Trajanje | Uloga AFZ |
---|---|---|---|
Napredni sustav motrenja agroekosustava u riziku od zaslanjivanja i onečišćenja | EU programi | 01.01.2020. - 01.01.2023. | koordinator |
Paper-based printed sensing technology and quality detection method for perishable food cold chain management and traceability | MZO | 01.01.2017. - 31.12.2019. | partner |
Zaboravljene šumske voćkarice | MZO | 01.01.2017. - 31.12.2018. | partner |
Low pesticide IPM in sustainable and safe fruit production | LIFE+ | 16.06.2014. - 06.12.2017. | koordinator |
Optimizacija čuvanja breskve i nektarine tretmanima poslije berbe | MZOS | 01.01.2007. - 31.12.2013. | koordinator |
stručni
Naziv projekta | Izvor financiranja | Trajanje | Uloga AFZ |
---|---|---|---|
Jabučna vina kao čimbenik povećanja konkurentnosti proizvodnje jabuke na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima | VIP - Vijeće za istraživanja u poljoprivredi | 13.11.2012. - 13.11.2014. | koordinator |
razvojni
Naziv projekta | Izvor financiranja | Trajanje | Uloga AFZ |
---|---|---|---|
Očuvanje, održivo korištenje i razvoj genetskih izvora u poljoprivredi | Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj 85%, Republika Hrvatska 15% | 01.01.2018. - 31.12.2021. | koordinator |
sveučilišna potpora
Naziv projekta | Izvor financiranja | Trajanje | Uloga AFZ |
---|---|---|---|
Održanje kakvoće breskve i nektarine poslije berbe toplinskim tretmanom potapanja u toplu vodu | Sveučilište u Zagrebu | 01.01.2017. - 31.12.2017. | koordinator |
Publikacije
- Ljubobratović, D., Vuković, M., Brkić Bakarić, M., Jemrić, T. & Matetić, M. (2022) Assessment of Various Machine Learning Models for Peach Maturity Prediction Using Non-Destructive Sensor Data. Sensors, 22 (15), 5791, 19 doi:10.3390/s22155791
- Peng, Z., Liu, G., Li, H., Wang, Y., Gao, H., Jemrić, T. & Fu, D. (2022) Molecular and Genetic Events Determining the Softening of Fleshy Fruits: A Comprehensive Review. International journal of molecular sciences, 23 (20), 12482, 21 doi:10.3390/ijms232012482
- Vuković, M., Jurić, S., Maslov Bandić, L., Levaj, B., Fu, D. & Jemrić, T. (2022) Sustainable Food Production: Innovative Netting Concepts and Their Mode of Action on Fruit Crops. Sustainability, 14 (15), 9264, 31 doi:10.3390/su14159264
- Gao, Y., Wei, W., Fan, Z., Zhao, X., Zhang, Y., Jing, Y., Zhu, B., Zhu, H., Shan, W., Chen, J., Grierson, D., Luo, Y., Jemrić, T., Jiang, C. & Fu, D. (2020) Re-evaluation of the nor mutation and the role of the NAC-NOR transcription factor in tomato fruit ripening. Journal of Experimental Botany, 71 (12), 3560-3574 doi:10.1093/jxb/eraa131
- Zhang, G., Fu, Q., Fu, Z., Li, X., Matetić, M., Brkić Bakarić, M. & Jemrić, T. (2020) A Comprehensive Peach Fruit Quality Evaluation Method for Grading and Consumption. Applied Sciences-Basel, 10 (4), 1348, 11 doi:10.3390/app10041348
- Liu, J., Xu, Z., Li, Z., Zhang, X., Jemrić, T. & Wang, X. (2019) Quality Monitoring and Analysis of Xinjiang 'Korla' Fragrant Pear in Cold Chain Logistics and Home Storage with Multi-Sensor Technology. Applied Sciences-Basel, 9 (18), 3895, 14 doi:10.3390/app9183895
Bibliografija (CROSBI): https://www.bib.irb.hr/pregled/znanstvenici/212970
Google Scholar: https://scholar.google.hr/citations?user=Q7y2viwAAAAJ&hl=en
Ostale znanstvene i stručne aktivnosti
- 2012 - 2020: Agriculturae Conspectus Scientificus (ACS) / član uredništva
- 2013 - : Scientia Horticulturae / član uredništva
- 2021 - : Agriculturae Conspectus Scientificus (ACS) / Glavni urednik
- 2024 - : Journal of Applied Research in Plant Sciences (Član savjetodavnog odbora)