prof. dr. sc. Tomislav Jemrić

prof. dr. sc. Tomislav Jemrić

Redoviti profesor u trajnom zvanju
Odsjek za hortikulturu i krajobraznu arhitekturu
Zavod za voćarstvo
Lokacija ureda: 1. paviljon 3. kat
Telefon/Mobitel: +385 1 239 3612
Email: tjemric ( at ) agr.hr
Jezik komuniciranja: hrvatski, engleski
Termin konzultacija: srijeda 10-12h

Akademske kvalifikacije

  • 2001 - 2004: Doktorska disertacija
    Djelovanje toplinskog tretmana na kvalitetu ploda i pojavu površinskog scalda jabuke Granny Smith kod različitih rokova berbe, Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet
  • 1995 - 2000: Magistarski rad
    Rast ploda trešnje i akumulacija ugljikohidrata, Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet
  • 1989 - 1993: Diplomski rad
    Štetne grinje Panonychus ulmi i Tetranychus urticae u voćnjaku i stakleniku i mogućnosti njihovog suzbijanja, Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet

Radno iskustvo

  • 2019 - : Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet
    Redoviti profesor u trajnom zvanju
  • 2013 - 2019: Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet
    Redoviti profesor
  • 2009 - 2013: Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet
    izvanredni profesor
  • 2005 - 2009: Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet
    docent
  • 2004 - 2005: Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet
    viši asistent
  • 2000 - 2004: Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet
    asistent
  • 1995 - 2000: Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet
    mlađi asistent
  • 1993 - 1995: Veronika d.o.o.
    tehnolog u proizvodnji

Nastava

Znanstveni interesi

  • tretmani voća poslije berbe
  • fiziološke poremetnje voća poslije berbe
  • djelovanje čimbenika prioje berbe na čuvanje voća
  • kakvoća voća
  • nedestruktivne metode ocjenjivanja kakvoće voća
  • introdukcija manje poznatih voćnih vrsta

Usavršavanja

  • 01.10.1999. - 31.01.2000.: Agricultural Research Organisation, Volcani Centre, Department for Postharvest Science of Fresh Produce, Bet Dagan, Israel (znanstveno)

Projekti

znanstveni

Naziv projekta Izvor financiranja Trajanje Uloga AFZ
Napredni sustav motrenja agroekosustava u riziku od zaslanjivanja i onečišćenja EU programi 01.01.2020. - 01.01.2023. koordinator
Paper-based printed sensing technology and quality detection method for perishable food cold chain management and traceability MZO 01.01.2017. - 31.12.2019. partner
Zaboravljene šumske voćkarice MZO 01.01.2017. - 31.12.2018. partner
Low pesticide IPM in sustainable and safe fruit production LIFE+ 16.06.2014. - 06.12.2017. koordinator
Optimizacija čuvanja breskve i nektarine tretmanima poslije berbe MZOS 01.01.2007. - 31.12.2013. koordinator

stručni

Naziv projekta Izvor financiranja Trajanje Uloga AFZ
Jabučna vina kao čimbenik povećanja konkurentnosti proizvodnje jabuke na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima VIP - Vijeće za istraživanja u poljoprivredi 13.11.2012. - 13.11.2014. koordinator

sveučilišna potpora

Naziv projekta Izvor financiranja Trajanje Uloga AFZ
Održanje kakvoće breskve i nektarine poslije berbe toplinskim tretmanom potapanja u toplu vodu Sveučilište u Zagrebu 01.01.2017. - 31.12.2017. koordinator

Publikacije

  • Gao, Y., Wei, W., Fan, Z., Zhao, X., Zhang, Y., Jing, Y., Zhu, B., Zhu, H., Shan, W., Chen, J., Grierson, D., Luo, Y., Jemrić, T., Jiang, C. & Fu, D. (2020) Re-evaluation of the nor mutation and the role of the NAC-NOR transcription factor in tomato fruit ripening. Journal of Experimental Botany, 71 (12), 3560-3574 doi:10.1093/jxb/eraa131.
  • Zhang, G., Fu, Q., Fu, Z., Li, X., Matetić, M., Brkić Bakarić, M. & Jemrić, T. (2020) A Comprehensive Peach Fruit Quality Evaluation Method for Grading and Consumption. Applied Sciences-Basel, 10 (4), 1348, 11 doi:10.3390/app10041348.
  • Maslov Bandić, L., Mihaljević Žulj, M., Fruk, G., Skendrović Babojelić, M., Jemrić, T. & Jeromel, A. (2019) The profile of organic acids and polyphenols in apple wines fermented with different yeast strains. Journal of food science and technology, 56 (2), 599-606 doi:10.1007/s13197-018-3514-2.
  • Pajač Živković, I., Kos, T., Lemić, D., Cvitković, J., Jemrić, T., Fruk, M. & Barić, B. (2018) Exclusion nets influence on the abundance of ground beetles (Coleoptera: Carabidae) in apple orchards. Applied Ecology and Environmental Research, 16 (3), 3517-3528 doi:10.15666/aeer/1603_35173528.
  • Jatoi, M., Fruk, M., Buhin, J., Vinceković, M., Vuković, M. & Jemrić, T. (2017) Effect of different Storage temperatures on storage life, physico-chemical and sensory attributes of goji berry (Lycium barbarum L.) fruits. Erwerbs-Obstbau, 60 (2), 119-126 doi:10.1007/s10341-017-0344-8.
  • Jatoi, M., Jurić, S., Vidrih, R., Vinceković, M., Vuković, M. & Jemrić, T. (2017) The effects of postharvest application of lecithin to improve storage potential and quality of fresh goji ( Lycium barbarum L.) berries. Food Chemistry, 230, 241-249 doi:10.1016/j.foodchem.2017.03.039.

Bibliografija (CROSBI): https://www.bib.irb.hr/pregled/znanstvenici/212970

Google Scholar: https://scholar.google.hr/citations?user=Q7y2viwAAAAJ&hl=en

Ostale znanstvene i stručne aktivnosti

  • 2012 - 2020: Agriculturae Conspectus Scientificus (ACS) / član uredništva
  • 2013 - : Scientia Horticulturae / član uredništva
  • 2021 - : Agriculturae Conspectus Scientificus (ACS) / Glavni urednik

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.