Uzgoj i korištenje koza (209518)
Nositelj predmeta
Opis predmeta
Kozarstvo u Hrvatskoj je sve važnija grana stočarstva. Stoga je važno studente preddiplomskog studija upoznati s važnošću i ulogama koza u svijetu i u nas, s namjenama i koristima; s poviješću i pripitomljavanjem koza, s klasifikacijama pasmina, najvažnijim pasminama koza u svijetu i u nas, anatomskim i fiziološkim osobitostima koza. Reprodukcija je od izuzetne važnosti u proizvodnji kozjeg mlijeka i mesa te će biti obrađena teorijski (predavanja) praktično na terenu zajedno s pasminama i proizvodnjom mlijeka. U dijelu selekcije studenti će steći osnovne spoznaje o genetskoj strukturi koza, nasljednosti morfoloških i proizvodnih osobina te metodama selekcije. Obrazložit će im se važnost uzgojno-tehnoloških postupaka s jaradi od partusa do odbića i pripusta. Posebno će biti obrađena hranidba koza po pojedinim spolnim, fiziološkim i uzrasnim kategorijama. U poglavlju «Proizvodnja mesa» studenti će biti upoznati sa sustavima proizvodnje mesa, reprodukcijom, odlikama rasta jaradi, klaoničkim pokazateljima, kakvoćom trupa i kemijskim sastavom mesa. U proizvodnji mlijeka obradit će se najvažniji čimbenici koji utječu na proizvodnju, kemijski sastav, kakvoću mlijeka i preradbene osobine. Građa vlakna, rast, vrste i osobine vlakana, poglavlje je s kojim će se studenti nakratko upoznati, kao i s objektima i opremom u kozarnicima te najvažnijim bolestima koza.
Vrsta predmeta
- Prijediplomski studij / Animalne znanosti (Obvezni predmet, 4. semestar, 2. godina)
ECTS: 4.00
Engleski jezik: R1
E-učenje: R1
Sati nastave: 60
Predavanja: 40
Vježbe u praktikumu: 8
Seminar: 8
Terenske vježbe: 4
Izvođač predavanja
- prof. dr. sc. Boro Mioč
- izv. prof. dr. sc. Zvonimir Prpić
- doc. dr. sc. Valentino Držaić
- izv. prof. dr. sc. Ante Kasap
Izvođač vježbi
Izvođač seminara
Ocjenjivanje
Dovoljan (2): 60-70
Dobar (3): 71-80
Vrlo dobar (4): 81-90
Izvrstan (5): 91-100
Opće kompetencije
Predmet osposobljava za stjecanje saznanja važnih za nastavak diplomskih studija vezanih za animalne znanosti; osposobljava za voditelja farme koza, i/ili tehnologa na farmi te upravitelja OPG-a.
Oblici nastave
- Predavanja
- Vježbe u praktikumu
- Terenske vježbe
- Seminari
Ishodi učenja i način provjere
Ishod učenja | Način provjere |
---|---|
Prepoznati i opisati gospodarsku važnost koza u svijetu i u Hrvatskoj. | Rasprave tijekom nastave, kolokvij, pismeni i usmeni ispit, seminarski rad |
Navesti i objasniti klasifikacije pasmina te opisati najvažnije svjetske i izvorne hrvatske pasmine koza. | Rasprave tijekom nastave, kolokvij, pismeni i usmeni ispit, seminarski rad |
Identificirati i usporediti sustave uzgoja i proizvodne mogućnosti pojedinih pasmina koza. | Rasprave tijekom nastave, kolokvij, pismeni i usmeni ispit, seminarski rad |
Analizirati tehnološka obilježja kozarske proizvodnje i prepoznati prednosti i ograničenja koja utječu na rezultate proizvodnje. | Rasprave tijekom nastave, kolokvij, pismeni i usmeni ispit, seminarski rad |
Definirati i protumačiti najvažnije tehnološke zahvate u uzgoju koza | Rasprave tijekom nastave, kolokvij, pismeni i usmeni ispit, seminarski rad |
Razlikovati reprodukcijsku specifičnost koza i predvidjeti njezin utjecaj na proizvodnju mesa i mlijeka. | Rasprave tijekom nastave, kolokvij, pismeni i usmeni ispit, seminarski rad |
Koristiti dostignute sposobnosti teorijskog i praktičnog učenja sa svrhom planiranja i predlaganja plana hranidbe pojedinih dobnih i proizvodnih kategorija koza. | Rasprave tijekom nastave, kolokvij, pismeni i usmeni ispit, seminarski rad |
Način rada
Obveze nastavnika
Izložiti predviđeni program predavanja na jednostavan i studentima razumljiv način
Provesti predviđeni program terenskih vježbi i vježbi u praktikumu
Dodijeliti teme seminara i pomoći studentima pri pronalaženju literature i pripremi seminara
Procijeniti u kojoj su mjeri studenti usvojili obrazovne ciljeve te ostvarili ishode učenja modula te prema tome ocijeniti studente koristeći tehnike ispitivanja u obliku postavljenih pitanja kombinacijom pismenog i usmenog ocjenjivanja (ocjene od nedovoljan (1) do odličan (5))
Obveze studenta
Pohađati predviđeni program predavanja i usvojiti programom predviđena znanja
Aktivno sudjelovati u raspravi na predavanjima i tijekom izvođena vježbi te prilikom izlaganja seminarskih radova
Pripremiti i prezentirati dodijeljene teme seminarskih radova
Pristupiti polaganju parcijalnih ispita ili završnom pismenom ispitu kao uvjetu za polaganje usmenog završnog ispita
Polaganje ispita
Elementi praćenja | Maksimalno bodova ili udio u ocjeni | Bodovna skala ocjena | Ocjena | Broj sati izravne nastave | Ukupni broj sati rada prosječnog studenta | ECTS bodovi |
---|---|---|---|---|---|---|
Pohađanje predavanja | 40 | 40 | 1,3 | |||
Aktivno sudjelovanje na vježbama (priprema i rad) | 12 | 30 | 1 | |||
Seminarski rad (priprema + prezentacija) | 16% |
procjena nastavnika procjena nastavnika procjena nastavnika procjena nastavnika procjena nastavnika |
Nedovoljan (1) Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
8 | 20 | 0,6 |
Test znanja 1. (Pi1) | 19% |
<60 60-70 71-80 81-90 91-100 |
Nedovoljan (1) Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
0 | 20 | 0,7 |
Test znanja 2. (Pi2) | 19% |
<60 60-70 71-80 81-90 91-100 |
Nedovoljan (1) Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
0 | 20 | 0,7 |
Test znanja 3. (Pi3) | 19% |
<60 60-70 71-80 81-90 91-100 |
Nedovoljan (1) Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
0 | 20 | 0,7 |
Završni ispit usmeni (Zi) - uvjet položeni parcijalni testovi znanja i seminarski rad (studenti koji ih nisu položili pišu završni pismeni ispit iz cijelog gradiva prije usmenog) | 27% |
<60 60-70 71-80 81-90 91-100 |
Nedovoljan (1) Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
0 | 30 | 1 |
UKUPNO | 100% | 60 | 180 | 6 |
Elementi praćenja | Opis | Rok | Nadoknada |
---|---|---|---|
Seminarski rad | Seminarski radovi vezani su uz programski sadržaj modula, a teme su ponuđene studentima da ih mogu sami birati. Teme se dodjeljuju studentima samostalno ili u skupinama od 2 studenta) na početku semestra. Pisani rad studenti moraju predati tjedan dana prije izlaganja. Svaki student mora pojedinačno izlagati seminarski rad ili dio seminarskog rada ako je član skupine. Ocjenjuje se izgled i struktura samog rada i prezentacije te vještina prezentacije, razumijevanje sadržaja i sposobnost zaključivanja. | 9. tjedan 10. tjedan | Izlaganje omogućeno u naknadnom terminu |
Završni ispit | Sastoji se od tri pitanja po jedno iz svakog dijela, testira se znanje usvojenosti pojedinih programskih sadržaja modula. Na završnom ispitu uvažava se i aktivnost studenata tijekom nastave i vježbi. | Ispitni rokovi | - |
Tjedni plan nastave
- Gospodarska važnost koza
- Tipovi i pasmine koza u svijetu Hrvatskoj
- Namjena koza
- Sustavi uzgoja koza
- Međuispit: pismeni; Divlje koze i prilagodba
- Anatomske i fiziološke osobitosti koza
- Spolna zrelost koza, organizacija i način pripusta
- Gravidnost i jarenje koza
- Međuispit: pismeni; Seminarski radovi
- Seminarski radovi
- Nasljeđivanje i selekcija
- Uzgojno-tehnološki postupci s jaradi
- Krmiva za koze, hranidbene potrebe koza i konzumacija krme
- Ponašanje koza za vrijeme hranjenja i hranidba pojedinih kategorija koza (koze, jarčevi,jarad)
- Međuispit: pismeni
Obvezna literatura
- Boro Mioč (2022): Uzgoj koza. Hrvatska mljekarska udruga, Zagreb.
- Boro Mioč (2002): Kozarstvo u Stočarstvu, urednik Zvonimir Uremović, Agronomski fakultet, Zagreb
Preporučena literatura
- Gall, C. (1981): Goat Production, Academic Press London
- Morand-Fehr, P. (1991): Goat nutrition, Pudoc Wageningen
- Valerie Porter (1996): Goats of the World. Farming Press, Ipswich, UK
- Mowlem, A. (1992): Goat Farming, second edition. Farming Press, Ipswich, UK
- A. Ivanković, D. Filipović, I. Mustać, B. Mioč, Z. Luković, Z. Janječić (2016): Objekti i oprema u stočarstvu. Sveučilište u zagrebu Agronomski fakultet.
Sličan predmet na srodnim sveučilištima
- Reja drobnice, Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta
- Kozarstvo, Poljoprivredni fakultet, Univerzitet u Beogradu