Genetika mesa (87436)
Nositelj predmeta
Opis predmeta
Kakvoću trupova i mesa čine kompleksna fenotipska svojstva čiju varijabilnost, pored okoliša, npr. uvjeta proizvodnje, hranidbenog statusa grla i pred- i post-klaoničkih postupaka, određenim dijelom kontroliraju i genetski čimbenici. Mjerenja ovih svojstava obično uključuju procjenu zamašćenja trupa i mišića (intramuskularna mast), površinu m.longissimussa dorsi-a, pH vrijednost, boju, sposobnost vezanja vode, mekoću, sočnost i aromu mesa, te poznavanje gena ili genomskih regija odgovornih za njihovu varijabilnost otvara nove mogućnosti korištenja genomskih podataka u selekcijskim i uzgojnim programima. U okviru predloženog modula studenti će biti upoznati s osnovnim pristupima u istraživanju genetske varijabilnosti kakvoće trupova i mesa na razini DNK molekule (utvrđivanje major gena, lokusa kvantitativnih svojstava – QTL-a i kandidatnih gena), uz pregled najznačajnijih dosadašnjih rezultata molekularnih istraživanja na glavnim vrstama koje se koriste u proizvodnji mesa, poglavito svinjama, govedima i ovcama. Uz to, studenti će biti upoznati s osnovnim pokazateljima kakvoće trupova i mesa i načinima njihove procjene.
Vrsta predmeta
- Diplomski studij / Proizvodnja i prerada mesa (Izborni predmet, 3. semestar, 2. godina)
- Diplomski studij / Genetika i oplemenjivanje životinja (Izborni predmet, 3. semestar, 2. godina)
ECTS: 3.00
Engleski jezik: R1
E-učenje: R1
Sati nastave: 30
Predavanja: 18
Laboratorijske vježbe: 6
Seminar: 6
Izvođač predavanja
Izvođač vježbi
Ocjenjivanje
Dovoljan (2): 60-70%
Dobar (3): 71-80%
Vrlo dobar (4): 81-90%
Izvrstan (5): 91-100%
Opće kompetencije
Predmet osposobljava za razumijevanje genetske varijabilnosti kakvoće trupova i mesa na razini DNK molekule. Studenti dobivaju neophodna teorijska i praktična znanja potrebna za korištenje molekularnih informacija u okviru suvremene selekcije i proizvodnje mesa.
Oblici nastave
- Predavanja
- Laboratorijske vježbe
- Seminari
Ishodi učenja i način provjere
Ishod učenja | Način provjere |
---|---|
Definirati osnovne pokazatelje kakvoće trupova i mesa te opisati načine njihove procjene | Rasprave tijekom nastave, kolokviji i usmeni ispit, seminarski rad |
Objasniti principe poboljšanja svojstava u proizvodnji mesa kroz genetsku selekciju | Rasprave tijekom nastave, kolokviji i usmeni ispit, seminarski rad |
Objasniti ulogu genetske varijabilnosti kakvoće trupova i mesa na razini DNK molekule | Rasprave tijekom nastave, kolokviji i usmeni ispit, seminarski rad |
Determinirati ekonomski najvažnije major gene, lokuse kvantitativnih svojstava i kandidat gene u proizvodnji mesa | Rasprave tijekom nastave, kolokviji i usmeni ispit, seminarski rad |
Usvojiti osnovnu terminologiju i metode molekularnih istraživanja | Rasprave tijekom nastave i usmeni ispit, seminarski rad |
Razviti sposobnost analize i primjene informacije iz područja genetike i molekularnih istraživanja kakvoće trupova i mesa, i predložiti poboljšanja u selekciji i proizvodnji mesa. | Rasprave tijekom nastave i usmeni ispit, seminarski rad |
Način rada
Obveze nastavnika
Izložiti predviđeni program predavanja na jednostavan i studentima razumljiv način
Provesti predviđeni program vježbi.
Pomoći studentima pri izboru literature i pripremi seminara
Procijeniti u kojoj su mjeri studenti usvojili obrazovne ciljeve te ostvarili ishode učenja modula te prema tome ocijeniti studente koristeći tehnike ispitivanja u obliku postavljenih pitanja kombinacijom pismenog i usmenog ocjenjivanja (ocjene od nedovoljan (1) do izvrstan (5))
Obveze studenta
Pohađati predviđeni nastavni program i usvojiti programom predviđena znanja
Aktivno sudjelovati u raspravi na predavanjima i tijekom izvođena vježbi
Izraditi i prezentirati seminarski rad
Polaganje ispita
Elementi praćenja | Maksimalno bodova ili udio u ocjeni | Bodovna skala ocjena | Ocjena | Broj sati izravne nastave | Ukupni broj sati rada prosječnog studenta | ECTS bodovi |
---|---|---|---|---|---|---|
Pohađanje predavanja | 18 | 18 | 0,6 | |||
Aktivno sudjelovanje na predviđenim vježbama | 6 | 6 | 0,2 | |||
Seminarski rad (priprema + prezentacija) | 25% | 6 | 10 | 0,4 | ||
Test znanja (Kolokvij ) | 25% |
<60 60-70 71-80 81-90 91-100 |
Nedovoljan (1) Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
0 | 20 | 0,7 |
Završni ispit usmeni (Zi) - uvjet položeni parcijalni testovi znanja i seminarski rad | 50% |
<60 60-70 71-80 81-90 91-100 |
Nedovoljan (1) Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
0 | 36 | 1,1 |
UKUPNO | 100% | 30 | 90 | 3 |
Tjedni plan nastave
- Uvodno predavanje – Upoznavanje sa studentima (prethodno školovanje, interesi); Osnovne informacije o modulu (sadržaj, literatura, način polaganja ispita); Proizvodnja mesa u Hrvatskoj
- Čimbenici kakvoće trupova i mesa - Osnovni pokazatelji kakvoće trupova (klaonički pokazatelji, udjeli tkiva, tjelesne mjere) i mesa (sastav, tehnološka, senzorna i nutritivna svojstva)
- Metode procjene kakvoće trupova i mesa - Disekcija trupa, Metode procjene mesnatosti svinja, EUROP klasifikacijski sustav za goveda i ovce, mjerenja boje, sposobnosti vezanja vode, pH vrijednosti, strukture, oksidativne stabilnosti i sastava mesa
- Selekcija u proizvodnji mesa (I) - Genetski parametri (heritabilitet, genetske korelacije, heterozis efekt) svojstava u proizvodnji mesa
- Selekcija u proizvodnji mesa (II) - selekcija i uzgojni sustavi u proizvodnji mesa
- Genetska varijabilnost na razini DNK molekule - Osnovni principi u istraživanju genetske varijabilnosti na razini DNK molekule (major geni, QTL, kandidat geni)
- Molekularne metode u istraživanju kakvoće trupova i mesa (I) - Pregled dosadašnjih najvažnijih rezultata molekularnih istraživanja kakvoće trupova i mesa svinja i njihova primjena u suvremenoj proizvodnji svinjskog mesa
- Molekularne metode u istraživanju kakvoće trupova i mesa (II) - Pregled dosadašnjih najvažnijih rezultata molekularnih istraživanja kakvoće trupova i mesa goveda i njihova primjena u suvremenoj proizvodnji goveđeg mesa
- Molekularne metode u istraživanju kakvoće trupova i mesa (III) - Pregled dosadašnjih najvažnijih rezultata molekularnih istraživanja kakvoće trupova i mesa ovaca, koza i peradi, i njihova primjena u suvremenoj proizvodnji ovčjeg, kozjeg i peradarskog mesa
- Laboratorijske vježbe (I) - Upoznavanje s osnovnim principima i primjenom laboratorijskih molekularnih metoda
- Laboratorijske vježbe (II) - Upoznavanje s osnovnim principima i primjenom laboratorijskih molekularnih metoda
- Laboratorijske vježbe (III) - Upoznavanje s osnovnim principima i primjenom laboratorijskih molekularnih metoda
- Seminarski rad - Izrada seminara po odabranim poglavljima
- Seminarski rad - Prezentacija seminara
- Ispit - Usmeni ispit.
Obvezna literatura
- Predavanja i PowerPoint prezentacije
- The Genetics of Cattle (odabrana poglavlja), 1999. R. Fries and A.Ruvinsky (Eds), CAB International
- The Genetics of the Pig, 2nd Edition (odabrana poglavlja), 2011, M.F. Rothschild and A. Ruvinsky (Eds), CAB International
Preporučena literatura
- Meat Biotechnology (odabrana poglavlja), 2008, F. Toldra (Ed), Springer;
- Advances Technologies for Meat Processing (odabrana poglavlja), 2006, L.M.L. Nollet and F. Toldra (Eds), CRC Press, Taylor & Francis Group;
- Odabrani radovi iz svjetske i domaće literature