prof. dr. sc. Danijel Karolyi

prof. dr. sc. Danijel Karolyi

Redoviti profesor
Odsjek za animalne znanosti
Zavod za opće stočarstvo
Lokacija ureda: 2. paviljon, 1 kat - desno
Telefon/Mobitel: +385 1 239 4013
Email: dkarolyi ( at ) agr.hr
Jezik komuniciranja: hrvatski, engleski

Akademske kvalifikacije

  • 2003 - 2007: Doktorat
    Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Utjecaj genotipa na sastav masnih kiselina mišićnog i masnog tkiva svinja
  • 1998 - 2002: Magisterij
    Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Kakvoća buta švedskog landrasa u tehnologiji istarskog pršuta
  • 1990 - 1998: Diploma
    Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Pregled istraživanja hranidbe riba u Republici Hrvatskoj

Radno iskustvo

  • 1998 - 2017: Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
    2018-sada: redovni profesor
    2013-2017: izvanredni profesor
    2008-2013: docent
    2007-2008: znanstveni novak (viši asistent)
    2003-2007: znanstveni novak (asistent)
    1998-2003: mlađi asistent

Nastava

Nastava izvan AGR

  • Opće stočarstvo (2006-2008)
    Veleučilište Marko Marulić u Kninu
  • Opće stočarstvo (2009-2015)
    Veleučilište Marko Marulić u Kninu

Znanstveni interesi

  • Čimbenici kvalitete trupova, mišićnog i masnog tkiva i mesnih proizvoda
  • Nutritivna i organoleptička svojstva mesa i mesnih proizvoda
  • Lokalne pasmine i njihovi proizvodni sustavi
  • Autohtoni mesni proizvodi
  • Stres i dobrobit životinja

Usavršavanja

  • 20.11.2017. - 22.11.2017.: Kmetijški inštitut Slovenije, Ljubljana, Slovenija (znanstveno)
    COST IPEMA Training School "Harmonisation of methods in entire male and immunocastrate research"
  • 02.05.2017. - 05.05.2017.: SSICA - Stazione Sperimentale Industria Conserve Alimentari, Parma, Italija (znanstveno)
    SSICA – Workshop “Knowledge & technology Transfer on Processing Techniques of Traditional Meat Products”
  • 22.03.2017. - 23.03.2017.: Regional Animal Welfare Centre (RAWC), Bled, Slovenija (stručno)
    Workshop - Regional approach to the implementation and enforcement of Reg. (EC) 1099/2009
  • 29.06.2006. - 04.07.2006.: University of Kaposvar, Kapošvar/Central Food Research Institute (Keki), Budimpešta, Mađarska (znanstveno)
  • 04.05.2006. - 12.05.2006.: Center de Tecnologia de la Carn, Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentaries (IRTA), Monells, Girona, Španjolska (znanstveno)
  • 27.11.2005. - 30.11.2005.: European Association for Animal Production (EAAP), Viterbo, Italija (znanstveno)
  • 05.05.2004. - 07.05.2004.: French National Institute for Agricultural Research (INRA), ENITIAA Formation Continue, Nantes,France (znanstveno)

Projekti

znanstveni

Naziv projekta Izvor financiranja Trajanje Uloga AFZ
Primjena inovativnih metoda u praćenju proteolitičkih, lipolitičkih i oksidativnih procesa tijekom proizvodnje pršuta Hrvatska zaklada za znanost 01.03.2018. - 28.02.2022. partner
Innovative approaches in pork production with entire males COST 06.10.2016. - 05.10.2020. partner
Diversity of local big breeds and production systems for high quality traditional products and sustainable pork chains Horizon 2020 01.04.2015. - 31.03.2019. partner
Povijest poljoprivrede-prilozi za povijest gospodarstva Hrvatske MZOS 01.01.2007. - 31.12.2013. koordinator

stručni

Naziv projekta Izvor financiranja Trajanje Uloga AFZ
Specifikacija za zaštitu mesa turopoljske svinje Plemenita opčina turopoljska 28.08.2017. - 01.10.2019. koordinator

sveučilišna potpora

Naziv projekta Izvor financiranja Trajanje Uloga AFZ
Prostorne informacije u istraživanju domaćih životinja Sveučilište u Zagrebu 01.01.2017. - 31.12.2017. koordinator
Primjena korisnih mikrobnih populacija u integriranoj poljoprivredi Sveučilište u Zagrebu 01.01.2015. - 31.12.2017. koordinator
Arheogenetika goveda u Hrvatskoj; ekstrakcija i priprema aDNA do sekvenciranja Sveučilište u Zagrebu 01.01.2016. - 31.12.2016. koordinator
Procjena uzgojnih vrijednosti za svojstva kakvoće mesa Sveučilište u Zagrebu 01.01.2014. - 31.12.2014. koordinator

Publikacije

  • Bovo S., Ribani A., Muñoz M., Alves E., Araujo J. P., Bozzi R., Čandek‑Potokar M., Charneca R., Di Palma F., Etherington G., Fernandez A. I. García F., García‑Casco J., Karolyi D., Gallo M., Margeta V., Martins J. M., Mercat M.J., Moscatelli G., Núñez Y., Quintanilla R., Radović Č., Razmaite V., Riquet J., Savić R., Schiavo G., Usai G., Utzeri V. J., Zimmer C., Ovilo C., Fontanesi L. (2020): Whole-genome sequencing of European autochthonous and commercial pig breeds allows the detection of signatures of selection for adaptation of genetic resources to different breeding and production systems. Genetics selection evolution, 52, 33: 19

    Vitale M., Kallas Z., Rivera-Toapanta E., Karolyi D., Cerjak M., Lebret B., Lenoir H., Pugliese C., Aquilani C., Čandek-Potokar M., Gil M., Oliver M. À. (2020): Consumers' expectations and liking of traditional and innovative pork products from European autochthonous pig breeds. Meat science, 168: 108179

    Tomažin U., Škrlep M., Prevolnik Povše M., Batorek
    Lukač N., Karolyi D., Červek M., Čandek-Potokar M. (2020): The effect of salting time and sex on chemical and textural properties of dry cured ham. Meat science, 161: 107990

    Muñoz M., Bozzi R., García-Casco J., Núñez Y., Ribani A., Franci O., García F., Škrlep M., Schiavo G., Bovo S., Utzeri V.J., Charneca R., Martins J.M., Quintanilla R., Tiba J., Margeta V., Djurkin Kušec I., Mercat M.J., Riquet J., Estellé J., Zimmer C., Razmaite, V. Araujo, J.P., Radović Č., Savić R., Karolyi D., Gallo M., Čandek-Potokar M., Fernández A.I., Fontanesi L., Óvilo C. (2019). Genomic diversity, linkage disequilibrium and selection signatures in European local pig breeds assessed with a high density SNP chip. Scientific Reports, 9, 13546.

    Kallas Z., Varela E., Čandek-Potokar M., Pugliese C., Cerjak M., Tomažin U., Karolyi D., Aquilani C., Vitale M., Gil J.M. (2019). Can Innovations in Traditional Pork Products Help thriving EU Untapped Pig Breeds? A Non-Hypothetical Discrete Choice Experiment with hedonic evaluation. Meat science, 154, 75-85.

    Muñoz M., Bozzi R., García F., Núñez Y., Geraci C., Crovetti A., García-Casco, J.M., Alves E., Škrlep M., Charneca R., Martins J.M., Quintanilla R., Tibau J., Kušec G., Djurkin Kušec I., Mercat M.J., Riquet J., Estellé J., Zimmer C., Razmaite V., Araujo J.P., Radović Č., Savić R., Karolyi D., Gallo M., Čandek-Potokar M., Fontanesi L., Fernández A.I., Óvilo C. (2018). Diversity across major and candidate genes in European local pig breeds. PLoS One, 13(11): e0207475.

Bibliografija (CROSBI): https://www.bib.irb.hr/pregled/znanstvenici/222706

Google Scholar: https://scholar.google.hr/citations?user=xZ5toI4AAAAJ&hl=en

Ostale znanstvene i stručne aktivnosti

  • 2017 - 2021: Grad Velika Gorica
    Član Povjerenstva za praćenje stanja i uzgoja turopoljske svinje
  • 2017 - 2019: Hrvatska poljoprivredna agencija
    Član Povjerenstva za osposobljavanje klasifikatora za ocjenu goveđih, svinjskih i ovčjih trupova na liniji klanja
  • 2016 - 2018: Udruga uzgajivača crne slavonske svinje Slavonija, Baranje i Zapadnog Srijema ("Fajferica")
    Član stručnog savjeta za provedbu Uzgojnog programa
  • 2016 - 2020: Časopis Agriculturae Conspectus Scientificus (ACS)
    Znanstveni urednik animalnih znanosti
  • 2012 - 2021: Časopis Stočarstvo
    Član užeg uredničkog odbora
  • 2012 - 2021: European Association for Animal Production (EAAP)
    Član
  • 2012 - 2020: Slovenian Research Agency (SRA)
    Vanjski evaluator
  • 2011 - 2012: Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva
    Recenzent projekata
  • 2008 - 2009: Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva
    Član Povjerenstva za izradu Zakona o oznakama izvornosti, oznakama zemljopisnog podrijetla i oznakama tradicionalnog ugleda poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda
  • 2008 - 2021: Časopis Meso
    Član uređivačkog kolegija
  • 2003 - 2021: Udruga proizvođača drniškog pršuta
    Stručni suradnik; autor Specifikacije proizvoda za zaštitu naziva "Drniški pršut" Oznakom zemljopisnog podrijetla (OZP) na nacionalnoj i EU razini
  • 2002 - 2021: Udruga proizvođača slavonskog domaćeg kulena/kulina
    Stručni suradnik; autor Specifikacije proizvoda za zaštitu naziva "Slavonski kulen / Slavonski kulin" Oznakom zemljopisnog podrijetla (OZP) na nacionalnoj i EU razini

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.