prof. dr. sc. Danijel Karolyi

Redoviti profesor u trajnom zvanju
Odsjek za animalne znanosti
Zavod za opće stočarstvo
Lokacija ureda: 2. paviljon, 1 kat - desno
Telefon/Mobitel: +385 1 239 4013
Email: dkarolyi ( at ) agr.hr
Jezik komuniciranja: hrvatski, engleski
Akademske kvalifikacije
- 2003 - 2007: Doktorat
Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Utjecaj genotipa na sastav masnih kiselina mišićnog i masnog tkiva svinja - 1998 - 2002: Magisterij
Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Kakvoća buta švedskog landrasa u tehnologiji istarskog pršuta - 1990 - 1998: Diploma
Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Pregled istraživanja hranidbe riba u Republici Hrvatskoj
Radno iskustvo
- 1998 - 2017: Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
2023: redoviti profesor u trajnom izboru
2018-2023: redovni profesor
2013-2017: izvanredni profesor
2008-2013: docent
2007-2008: znanstveni novak (viši asistent)
2003-2007: znanstveni novak (asistent)
1998-2003: mlađi asistent
Nastava
- Fiziologija stresa i adaptacija (87434)
- Ocjena i kakvoća trupova i mesa (144551)
- Biotehnologije u svinjogojstvu (173310)
- Nutrigenomika životinja (87433)
- Izravna prodaja i prerada na seljačkom gospodarstvu (132812)
- Uvod u animalne znanosti (268886)
- Genetika mesa (87436)
- Toplinski obrađeni mesni proizvodi (226293)
- Prerada mesa na OPG-u (143922)
- Tehnologije i tehnički procesi u proizvodnji mlijeka i mesa (269261)
- Zaštićene oznake kvalitete mesa i mesnih proizvoda (169300)
- Ponašanje i dobrobit farmskih životinja (251034)
- Tehnologija prerade mesa (270372)
- Upravljanje kvalitetom i sustavima sigurnosti u mesnoj industriji (269082)
Nastava izvan AGR
- Opće stočarstvo (2006-2008)
Veleučilište Marko Marulić u Kninu - Opće stočarstvo (2009-2015)
Veleučilište Marko Marulić u Kninu
Znanstveni interesi
- Čimbenici kvalitete trupova, mišićnog i masnog tkiva i mesnih proizvoda
- Nutritivna i organoleptička svojstva mesa i mesnih proizvoda
- Lokalne pasmine i njihovi proizvodni sustavi
- Autohtoni mesni proizvodi
- Stres i dobrobit životinja
Usavršavanja
- 20.11.2017. - 22.11.2017.: Kmetijški inštitut Slovenije, Ljubljana, Slovenija (znanstveno)
COST IPEMA Training School "Harmonisation of methods in entire male and immunocastrate research" - 02.05.2017. - 05.05.2017.: SSICA - Stazione Sperimentale Industria Conserve Alimentari, Parma, Italija (znanstveno)
SSICA – Workshop “Knowledge & technology Transfer on Processing Techniques of Traditional Meat Products” - 22.03.2017. - 23.03.2017.: Regional Animal Welfare Centre (RAWC), Bled, Slovenija (stručno)
Workshop - Regional approach to the implementation and enforcement of Reg. (EC) 1099/2009 - 29.06.2006. - 04.07.2006.: University of Kaposvar, Kapošvar/Central Food Research Institute (Keki), Budimpešta, Mađarska (znanstveno)
- 04.05.2006. - 12.05.2006.: Center de Tecnologia de la Carn, Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentaries (IRTA), Monells, Girona, Španjolska (znanstveno)
- 27.11.2005. - 30.11.2005.: European Association for Animal Production (EAAP), Viterbo, Italija (znanstveno)
- 05.05.2004. - 07.05.2004.: French National Institute for Agricultural Research (INRA), ENITIAA Formation Continue, Nantes,France (znanstveno)
Projekti
znanstveni
Naziv projekta | Izvor financiranja | Trajanje | Uloga AFZ |
---|---|---|---|
Genome and Epigenome eNabled breeding in MOnogastrics | Horizon 2020 | 01.06.2021. - 30.05.2026. | partner |
Primjena inovativnih metoda u praćenju proteolitičkih, lipolitičkih i oksidativnih procesa tijekom proizvodnje pršuta | Hrvatska zaklada za znanost | 01.03.2018. - 28.02.2022. | partner |
Innovative approaches in pork production with entire males | COST | 06.10.2016. - 05.10.2020. | partner |
Diversity of local big breeds and production systems for high quality traditional products and sustainable pork chains | Horizon 2020 | 01.04.2015. - 31.03.2019. | partner |
Povijest poljoprivrede-prilozi za povijest gospodarstva Hrvatske | MZOS | 01.01.2007. - 31.12.2013. | koordinator |
stručni
Naziv projekta | Izvor financiranja | Trajanje | Uloga AFZ |
---|---|---|---|
Specifikacija za zaštitu mesa turopoljske svinje | Plemenita opčina turopoljska | 28.08.2017. - 01.10.2019. | koordinator |
sveučilišna potpora
Naziv projekta | Izvor financiranja | Trajanje | Uloga AFZ |
---|---|---|---|
Prostorne informacije u istraživanju domaćih životinja | Sveučilište u Zagrebu | 01.01.2017. - 31.12.2017. | koordinator |
Primjena korisnih mikrobnih populacija u integriranoj poljoprivredi | Sveučilište u Zagrebu | 01.01.2015. - 31.12.2017. | koordinator |
Arheogenetika goveda u Hrvatskoj; ekstrakcija i priprema aDNA do sekvenciranja | Sveučilište u Zagrebu | 01.01.2016. - 31.12.2016. | koordinator |
Procjena uzgojnih vrijednosti za svojstva kakvoće mesa | Sveučilište u Zagrebu | 01.01.2014. - 31.12.2014. | koordinator |
Publikacije
- Bovo S., Ribani A., Muñoz M., Alves E., Araujo J. P., Bozzi R., Čandek‑Potokar M., Charneca R., Di Palma F., Etherington G., Fernandez A. I. García F., García‑Casco J., Karolyi D., Gallo M., Margeta V., Martins J. M., Mercat M.J., Moscatelli G., Núñez Y., Quintanilla R., Radović Č., Razmaite V., Riquet J., Savić R., Schiavo G., Usai G., Utzeri V. J., Zimmer C., Ovilo C., Fontanesi L. (2020): Whole-genome sequencing of European autochthonous and commercial pig breeds allows the detection of signatures of selection for adaptation of genetic resources to different breeding and production systems. Genetics selection evolution, 52, 33: 19
Vitale M., Kallas Z., Rivera-Toapanta E., Karolyi D., Cerjak M., Lebret B., Lenoir H., Pugliese C., Aquilani C., Čandek-Potokar M., Gil M., Oliver M. À. (2020): Consumers' expectations and liking of traditional and innovative pork products from European autochthonous pig breeds. Meat science, 168: 108179
Tomažin U., Škrlep M., Prevolnik Povše M., Batorek
Lukač N., Karolyi D., Červek M., Čandek-Potokar M. (2020): The effect of salting time and sex on chemical and textural properties of dry cured ham. Meat science, 161: 107990
Muñoz M., Bozzi R., García-Casco J., Núñez Y., Ribani A., Franci O., García F., Škrlep M., Schiavo G., Bovo S., Utzeri V.J., Charneca R., Martins J.M., Quintanilla R., Tiba J., Margeta V., Djurkin Kušec I., Mercat M.J., Riquet J., Estellé J., Zimmer C., Razmaite, V. Araujo, J.P., Radović Č., Savić R., Karolyi D., Gallo M., Čandek-Potokar M., Fernández A.I., Fontanesi L., Óvilo C. (2019). Genomic diversity, linkage disequilibrium and selection signatures in European local pig breeds assessed with a high density SNP chip. Scientific Reports, 9, 13546.
Kallas Z., Varela E., Čandek-Potokar M., Pugliese C., Cerjak M., Tomažin U., Karolyi D., Aquilani C., Vitale M., Gil J.M. (2019). Can Innovations in Traditional Pork Products Help thriving EU Untapped Pig Breeds? A Non-Hypothetical Discrete Choice Experiment with hedonic evaluation. Meat science, 154, 75-85.
Muñoz M., Bozzi R., García F., Núñez Y., Geraci C., Crovetti A., García-Casco, J.M., Alves E., Škrlep M., Charneca R., Martins J.M., Quintanilla R., Tibau J., Kušec G., Djurkin Kušec I., Mercat M.J., Riquet J., Estellé J., Zimmer C., Razmaite V., Araujo J.P., Radović Č., Savić R., Karolyi D., Gallo M., Čandek-Potokar M., Fontanesi L., Fernández A.I., Óvilo C. (2018). Diversity across major and candidate genes in European local pig breeds. PLoS One, 13(11): e0207475.
Bibliografija (CROSBI): https://www.bib.irb.hr/pregled/znanstvenici/222706
Google Scholar: https://scholar.google.hr/citations?user=xZ5toI4AAAAJ&hl=en
Ostale znanstvene i stručne aktivnosti
- 2017 - 2021: Grad Velika Gorica
Član Povjerenstva za praćenje stanja i uzgoja turopoljske svinje - 2017 - 2019: Hrvatska poljoprivredna agencija
Član Povjerenstva za osposobljavanje klasifikatora za ocjenu goveđih, svinjskih i ovčjih trupova na liniji klanja - 2016 - 2018: Udruga uzgajivača crne slavonske svinje Slavonija, Baranje i Zapadnog Srijema ("Fajferica")
Član stručnog savjeta za provedbu Uzgojnog programa - 2016 - 2020: Časopis Agriculturae Conspectus Scientificus (ACS)
Znanstveni urednik animalnih znanosti - 2012 - 2021: Časopis Stočarstvo
Član užeg uredničkog odbora - 2012 - 2021: European Association for Animal Production (EAAP)
Član - 2012 - 2020: Slovenian Research Agency (SRA)
Vanjski evaluator - 2011 - 2012: Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva
Recenzent projekata - 2008 - 2009: Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva
Član Povjerenstva za izradu Zakona o oznakama izvornosti, oznakama zemljopisnog podrijetla i oznakama tradicionalnog ugleda poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda - 2008 - 2021: Časopis Meso
Član uređivačkog kolegija - 2003 - 2021: Udruga proizvođača drniškog pršuta
Stručni suradnik; autor Specifikacije proizvoda za zaštitu naziva "Drniški pršut" Oznakom zemljopisnog podrijetla (OZP) na nacionalnoj i EU razini - 2002 - 2021: Udruga proizvođača slavonskog domaćeg kulena/kulina
Stručni suradnik; autor Specifikacije proizvoda za zaštitu naziva "Slavonski kulen / Slavonski kulin" Oznakom zemljopisnog podrijetla (OZP) na nacionalnoj i EU razini