Ispiši

Molekularne metode u mikrobnoj agroekologiji (116622)

Nositelj predmeta

Opis predmeta

Mikroorganizmi su sastavni dio različitih sredina poput tla, namirnica i vode. Danas je nezamislivo istraživati mikrobnu raznolikost bilo kojeg agroekosustava bez poznavanja i primjene molekularno-mikrobioloških metoda. Cilj ovog predmeta je, upoznati studente sa osnovnim molekularno-mikrobiološkim metodama u analizama tla, hrane i vode te ih osposobiti da primjene i integriraju stečena znanja u istraživanjima u agroekologiji. Predavanja će biti usredotočena na razumijevanje osnovnih molekularno - mikrobioloških metoda te njihovu primjenu u kompleksnim analizama u agroekologiji. Predavanja će biti ujedno i teoretski uvod u određene vježbe. Predviđene metode obuhvatit će sve manipulacije s DNA. Od izolacije ukupne DNA iz tla i hrane, preko izolacije DNA iz bakterija do izolacije plazmidne DNA. Također će se umnažati DNA metodom PCR u cilju identifikacije bakterijskih izolata do razine roda, vrste i soja. Također će biti naglašena važnost molekularnih metoda (T-RFLP, SSCP, DGGE, AP-PCR, Real-Time PCR, MPN PCR, kloniranje) u određivanju raznolikosti i broja mikroorganizama u kompleksnim ekosustavima sa posebnim osvrtom na praktičnu primjenu u agroekološkim studijama. Izolirana DNA iz tla će biti korištena za određivanje brojnosti bakterija u tlu Real-Time PCR metodom. Studentima će se teoretski objasniti principi sekvenciranja DNA i primjene „dubokog sekvenciranja“ (NGS sekvenciranje) u mikrobnoj agroekologiji.

Vrsta predmeta

ECTS: 6.00

Engleski jezik: R1

E-učenje: R1

Sati nastave: 60
Predavanja: 30
Laboratorijske vježbe: 28
Seminar: 2

Izvođač predavanja
Izvođač vježbi
Izvođač seminara
Ocjenjivanje

Dovoljan (2): 60-70 %
Dobar (3): 71 - 80%
Vrlo dobar (4): 81 - 90%
Izvrstan (5): 91 - 100 %

Uvjeti za dobivanje potpisa

Odslušana predavanja. Odrađene laboratorijske vježbe. Predan laboratorijski dnevenik.

Opće kompetencije

Predmet upoznaje studente sa osnovnim molekularno-mikrobiološkim metodama u istraživanju i analizi mikrobne raznolikosti u tlu, hrani i vodi. Nakon odslušanog predmeta studenti će dobiti neophodna teoretska znanja i biti osposobljeni da integriraju i praktično primjene stečena znanja u istraživanjima u agroekologiji.

Oblici nastave

  • Predavanja
  • Laboratorijske vježbe
    U sklopu laboratorijskih vježbi studenti će dobiti praktična znanja iz primjene molekularno-mikrobioloških metoda u istraživanjima u mikrobnoj agroekologiji. Ukupno se izvodi 12 vježbi u skupini od 10 studenata.
  • Seminari
    Vezan uz projektni zadatak. Studenti će dobiti konkretan problem iz područja mikrobne agroekologije te predložiti i argumentirati metode koje će koristiti za njegovo rješavanje

Ishodi učenja i način provjere

Ishod učenja Način provjere
Objasniti prednosti i nedostatke metoda za izolaciju i identifikaciju mikroorganizama Sudjelovanje u raspravama tijekom nastave, radni zadaci, testovi znanja, usmeni ispit
Prepoznati ulogu molekularnih metoda u karakterizaciji i detekciji autohtonih mikrobnih populacija iz različitih agroekosustava Sudjelovanje u raspravama tijekom nastave, radni zadaci, testovi znanja, usmeni ispit
Razumjeti postupke i metodologiju DNA ekstrakcije iz bakterijskih kultura, tla i hrane Sudjelovanje u raspravama tijekom nastave, radni zadaci, testovi znanja, usmeni ispit
Primijeniti molekularne metode u istraživanjima u mikrobnoj agroekologiji te analizi tla i namirnica Sudjelovanje u raspravama tijekom nastave, radni zadaci, testovi znanja, usmeni ispit
Razviti sposobnost integriranja različitih znanja u području mikrobne agroekologije Sudjelovanje u raspravama tijekom nastave, radni zadaci, testovi znanja, usmeni ispit
Interpretirati rezultate mikrobioloških analiza tla,hrane i vode Sudjelovanje u raspravama tijekom nastave, radni zadaci, testovi znanja, usmeni ispit

Način rada

Obveze nastavnika

Organizirati i provoditi predavanja i vježbe
Pripremiti literaturne izvore za učenje
Organizirati i provoditi radne zadatke
Organizirati i provoditi pripremu i obranu seminarskih radova
Organizirati i provoditi testove znanja i usmene ispite

Obveze studenta

Redovito pohađanje predavanja i vježbi
Izvršavanje radnih zadataka
Izrada i obrana seminarskog rada
Polaganje testova znanja
Polaganje usmenog ispita

Polaganje ispita

Elementi praćenja Maksimalno bodova ili udio u ocjeni Bodovna skala ocjena Ocjena Broj sati izravne nastave Ukupni broj sati rada prosječnog studenta ECTS bodovi
Parcijalni ispit (P1) 20 % ˂ 60 %
60-70 %
71-80 %
81-90 %
91-100 %
Nedovoljan (1)
Dovoljan (2)
Dobar (3)
Vrlo dobar (4)
Izvrstan (5)
15 45 1,5
Parcijalni ispit (P2) 20 % ˂ 60 %
60-70 %
71-80 %
81-90 %
91-100 %
Nedovoljan (1)
Dovoljan (2)
Dobar (3)
Vrlo dobar (4)
Izvrstan (5)
15 45 1,5
Seminarski zadaci 5 % ˂ 60 %
60-70 %
71-80 %
81-90 %
91-100 %
Nedovoljan (1)
Dovoljan (2)
Dobar (3)
Vrlo dobar (4)
Izvrstan (5)
6 18 0,6
Usmeni ispit (UI) 55 % ˂ 60 %
60-70 %
71-80 %
81-90 %
91-100 %
Nedovoljan (1)
Dovoljan (2)
Dobar (3)
Vrlo dobar (4)
Izvrstan (5)
24 72 2,4
UKUPNO 100% 60 180 6
Elementi praćenja Maksimalno bodova ili udio u ocjeni Bodovna skala ocjena Ocjena Broj sati izravne nastave Ukupni broj sati rada prosječnog studenta ECTS bodovi
**Ispitni rok Pismeni ispit + Usmeni ispit (PI+ UI) 95 % ˂ 60 %
60-70 %
71-80 %
81-90 %
91-100 %
Nedovoljan (1)
Dovoljan (2)
Dobar (3)
Vrlo dobar (4)
Izvrstan (5)
54 172 5,4
Elementi praćenja Opis Rok Nadoknada
Parcijalni ispit (P1) Parcijalni ispit iz prvog dijela modula. Tijekom semestra Ispitni rokovi
Parcijalni ispit (P2) Parcijalni ispit iz drugog dijela modula. Pravo pristupanja P2 imaju studenti koji su uspješno položili P1. Tijekom semestra Ispitni rokovi
Seminarski zadaci Samostalno odrađeni seminarski zadaci iz područja primjene molekularnih metoda u istraživanju mikrobne raznolikosti. Tijekom semestra
Usmeni ispit (UI) Usmeni ispit iz ukupnog gradiva u ispitnom roku za studente koji su uspješno položili P1 i P2. Ispitni rok.
**Ispitni rok Pismeni ispit + Usmeni ispit (PI+ UI) Pismeni ispit za studente koji ne polože P1 i/ili P2. Pismeni i usmeni ispit uključuju cjelokupno gradivo. Ispitni rok.

Tjedni plan nastave

  1. Uloga stanice u mikrobnoj ekologiji. P- Uloga stanice u istraživanjima u mikrobnoj ekologiji. Problemi vezani uz izolaciju mikroorganizama i uzgoj mikroorganizama u laboratoriju. S- usporedba klasičnih mikrobioloških metoda uzgoja i uzgoja u maniri visoke propusnosti
  2. Razvoj metoda za istraživanje mikroorganizama. P- Fenotipske i kemotaksonomske metode u mikrobiologiji.
  3. Biomarkeri P- DNA, RNA, proteini kao biomarkeri u mikrobiologiji.
  4. Izolacija DNA. P- Organizacija genoma. Osnovni principi DNA izolacije iz čistih kultura, tla, hrane i vode. Određivanje količine i kvalitete DNA. Agarozna gel elektroforeza. L- Priprema biomase za izolacija DNA iz čistih kultura
  5. Lančana reakcija polimerazom (PCR). P- Lančana reakcija polimerazom, osnovni principi umnažanja, varijacije osnovne PCR-tehnike. L-Izolacija DNA iz čistih kultura. Određivanje količine i kvalitete izolirane DNA
  6. Identifikacija autohtonih sojeva bakterija. P-Identifikacija bakterija na razini roda, vrste i soja lančanom reakcijom polimeraze. L- Identifikacija bakterija do razine roda i vrste lančanom reakcijom polimeraze.
  7. Identifikacija autohtonih sojeva bakterija. P- Uvod u tehnike sekvenciranja L- Agarozna gel elektorforeza PCR produkata. rep-PCR i identifikacija izolata do razine soja.
  8. Identifikacija autohtonih sojeva bakterija L- Analiza obrazaca metoda otiska prsta i izrada dendrograma.
  9. Određivanje raznolikosti i broja mikroorganizama iz različitih prirodnih sredina. P- Kvalitativne (DGGE, SSCP, T-RFLP itd.) metode u istraživanju kompleksnih mikrobnih zajednica. L- Izolacija DNA iz tla. Spektorfotometrijsko određivanje količine DNA.
  10. Određivanje raznolikosti i broja mikroorganizama iz različitih prirodnih sredina. P-kvantitativne (Real-Time PCR i MPN PCR ) metode. Analiza MPN PCR rezultata i usporedba Real-Time PCR i MPN PCR analize. L- Real-Time PCR na uzorcima tala- određivanje brojnosti bakterija u tlu.
  11. Genetičko kloniranje. P- Osnovni principi kloniranja L- izolacija plazmida, PCR dokazivanje inserata.
  12. Definicija bakterijske vrste u genomskoj eri P- izazovi definiranje vrste u mikrobiologiji. Transfer genetičkog materijala kod bakterija. Analiza podataka uz korištenje različitih baza za pohranu sekvenci (NCBI i RDP)
  13. Opis novih bakterijskih vrsta P- Značaj opisivanja i klasificiranja novih bakterijskih vrsta. Metodologija i glavni koraci.
  14. Opis novih bakterijskih vrsta L- Sekvence genoma zadanog izolata provesti kroz relevantne web servise kako bi ih se usporedilo sa srodnim vrstama te odredili specifičnost
  15. Primijenjena istraživanja u mikrobnoj agroekologiji P- pregled istraživanja i korištenih molekularnih metoda u primijenjenoj mikrobiologiji u poljoprivredi. Interpretacija rezultata istraživanja.

Obvezna literatura

  1. Metode u molekularnoj biologiji / Ambriović Ristov, Andreja; Brozović, Anamaria; Bruvo Mađarić, Branka; Ćetković, Helena; Herak Bosnar, Maja; Hranilović, Dubravka; Katušić Hećimović, Silva; Meštrović Radan, Nevenka; Mihaljević, Snježana; Slade, Neda; Vujaklija, Dušica (ur.). Zagreb : Institut Ruđer Bošković, 2007 (priručnik).
  2. J. Sambrook, EF Fritsch and T Maniatis (1989): Molecular Cloning, a laboratory manual, Cold Spring Harbor Laboratory Press
  3. Handbook of Molecular Microbial Ecology II: Metagenomics in Different Habitats (2011). Frans J. de Bruijn, (ed.), Wiley-Blackwell, John Wiley et, New Jersey

Preporučena literatura

  1. Microbial Biotechnology: Fundamentals of Applied Microbiology- 2nd ed (2007). Alexander Glazer and Hiroshi Nikaido (eds), Cambridge University Press, NY, USA
  2. DH Gelfand and JJ Sninsky (1995): PCR Strategies (MA Innis, ed), Academic Press, San Diego, New York, Boston, London, Sydney, Tokyo, Toronto

Sličan predmet na srodnim sveučilištima

  • Molecular biological methods in food analysis, BOKU
  • Molecular Environmental Soil Science, College of agriculture and life sciences, NC State University
  • Osnove metoda u molekularnoj biologiji i medicini, Sveučilišni poslijediplomski interdisciplinarni doktorski studij Molekularne bioznanosti Sveučilišta JJ Strossmayera u Osijeku, Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu i Sveučilišta u Dubrovniku

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.