dr. sc. Irina Tanuwidjaja
Viši asistent
Odsjek za agroekologiju
Zavod za kemiju
Lokacija ureda: Paviljon 3, 2. kat
Telefon/Mobitel: +385 1 239 3866
Email: ianuwidjaja ( at ) agr.hr
Jezik komuniciranja: hrvatski, engleski, njemački
Termin konzultacija: ponedjeljak od 10 do 11 sati
Akademske kvalifikacije
- 2010 - 2012: Diplomski rad
Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
Genotipska i fenotipska karakterizacija autohtone populacije laktokoka izolirane iz tradicionalnog Istarskog sira - 2007 - 2010: Završni rad
Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
Izolacija i genetička karakterizacija enterokoka izoliranih iz autohtonog Istarskog sira
Radno iskustvo
- 2016 - : Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
asistent - 2015 - 2016: Research Unit for Environmental Genomics (EGEN), Helmholtz Centre Munich, German Research Centre for Environmental Health GmbH, Neuherberg, Njemačka
znanstveni suradnik - 2012 - 2015: Chair of Soil Ecology, Technical University Munich, Research Unit for Environmental Genomics (EGEN), Helmholtz Centre Munich, German Research Centre for Environmental Health GmbH Neuherberg, Njemačka
doktorand
Nastava
- Primijenjena mikrobiologija u poljoprivredi (173830)
- Uvod u opću mikrobiologiju (143821)
- Biološke osnove plodnosti tla (143872)
- Mikrobiologija namirnica (26663)
- Mikrobna ekologija (169416)
- Korisne asocijacije biljaka i mikroorganizama (144083)
- Molekularne metode u mikrobnoj agroekologiji (116622)
- Mikroorganizmi u proizvodnji biogoriva (269572)
- Beneficial associations of plants and microorganisms (157666)
- Methods in soil molecular microbiology (146070)
- Microbial enzymatic activities in soil (146046)
Znanstveni interesi
- Mikrobiologija tla
- Mikrobiologija hrane
- Mikrobna ekologija
- Molekularni biljezi i mikrobna filogenetika
- Molekularne metode u istraživanju strukturalne i funkcionalne raznolikosti mikrobnih zajednica
Usavršavanja
- 21.09.2020. - 23.10.2020.: Department of Food Science and Technology, Institute of Food Science, University of Natural Resources and Life Science, Beč, Austrija (znanstveno)
Osposobljavanje za rad na MALDI-TOF masenom spektrometru - 21.07.2019. - 25.07.2019.: Research Center for Biotechnology, LIPI, Cibinong i Bogor Agricultural University, Bogor, Indonezija (znanstveno)
- 22.09.2018. - 08.10.2018.: Huazhong Agricultural University, Wuhan, Hubei, Kina (znanstveno)
- 03.07.2018. - 20.07.2018.: Research Unit Comparative Microbiome Analysis, Helmholtz Centre Munich, Neuherberg, Njemačka (znanstveno)
Usavršavanje iz područja bioinformatike - 03.10.2016. - 05.10.2016.: Applied Maths, NW, Ghent, Belgija (znanstveno)
Radionica: Basic Training Workshop on BioNumerics version 7 - 15.11.2012. - 30.04.2016.: Technical University Munich, Research Unit for Environmental Genomics (EGEN), Helmholtz Centre Munich, German Research Centre for Environmental Health GmbH Neuherberg, Njemačka (znanstveno)
Istraživanje strukturalne i funkcionalne raznolikosti mikroorganizama u pojednostavljenim, umjetno razvijenim tlima - 14.11.2011. - 13.04.2012.: Laboratorij za molekularnu genetiku, Institut Ruđer Bošković, Zagreb (znanstveno)
Razvoj sustava za homolognu i heterolognu ekspresiju lipaze Sc2L izolirane iz bakterije Streptomyces coelicolor - 13.06.2011. - 14.09.2012.: Zavod za mikrobiologiju, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet (znanstveno)
Genotipska i fenotipska karakterizacija autohtone mikroflore u tradicionalnom istarskom siru
Projekti
znanstveni
Naziv projekta | Izvor financiranja | Trajanje | Uloga AFZ |
---|---|---|---|
Detaljna analitička karkaterizacija i antimikrobno djelovanje odabranih pčelinjih proizvoda na multirezistentne patogene bakterije | Nacionalni | 14.01.2021. - 14.01.2023. | koordinator |
Detaljna karakterizacija i antimikrobno djelovanje pčelinjih proizvoda: inhibicija rasta patogenih bakterija rezistentnih na antibiotike | Nacionalni | 01.01.2021. - 31.12.2022. | koordinator |
Primjena pepela iz biomase radi unaprjeđenja poljoprivredne proizvodnje i plodnosti tala | Nacionalni | 30.11.2019. - 30.11.2020. | koordinator |
Gastrointestinal microbiota composition of topmouth gudgeon Pseudorasbora parva (Temminck & Schlegel, 1846) in native (China) and non-native (Croatia) environment | MZO | 31.01.2018. - 01.02.2020. | koordinator |
Očuvanje mikrobne raznolikosti povezane s proizvodnjom tradicionalnih hrvatskih kobasica od mesa divljači: biotehnološka i sigurnosna karakterizacija | Hrvatska zaklada za znanost | 01.10.2014. - 30.09.2017. | koordinator |
nastavni
Naziv projekta | Izvor financiranja | Trajanje | Uloga AFZ |
---|---|---|---|
Unapređenje stručne prakse na preddiplomskim i diplomskim studijima Agronomskog fakulteta | Europski socijalni fond | 09.03.2020. - 09.03.2023. | koordinator |
sveučilišna potpora
Naziv projekta | Izvor financiranja | Trajanje | Uloga AFZ |
---|---|---|---|
Mikroinkapsulacija korisnih bakterija u poljoprivredi | Sveučilište u Zagrebu | 01.01.2017. - 31.12.2017. | koordinator |
Povećanje vijabilnosti korisnih bakterija s potencijalom primjene u različitim agroekosustavima | Sveučilište u Zagrebu | 01.01.2016. - 31.12.2016. | koordinator |
Publikacije
- Jurić, S., Tanuwidjaja, I., Mrkonjić Fuka, M., Vlahoviček-Kahlina, K., Marijan, M., Boras, A., Kolić, N.U. & Vinceković, M. (2021) Encapsulation of two fermentation agents, Lactobacillus sakei and calcium ions in microspheres. Colloids and Surfaces B: Biointerfaces, 197, p.111387. doi:10.1016/j.colsurfb.2020.111387.
- Tanuwidjaja, I., Vogel, C., Pronk, G.J., Schöler, A., Kublik, S., Vestergaard, G., Kögel-Knabner, I., Fuka, M.M., Schloter, M. & Schulz, S. (2020) Microbial Key Players Involved in P Turnover Differ in Artificial Soil Mixtures Depending on Clay Mineral Composition. Microbial Ecology, 1-11. doi:10.1007/s00248-020-01635-1.
- Mrkonjić Fuka, M., Tanuwidjaja, I., Žgomba Maksimović, A., Zunabovic-Pichler, M., Kublik, S., Hulak, H., Domig, K. J. & Schloter, M. (2020) Bacterial diversity of naturally fermented game meat sausages: Sources of new starter cultures. LWT - Food Science and Technology. 118. 108782. doi.org/10.1016/j.lwt.2019.108782.
- Mrkonjić Fuka, M., Žgomba Maksimović, A., Tanuwidjaja, I., Hulak, N. & Schloter, M. (2017) Characterization of Enterococcal Community Isolated from an Artisan Istrian Raw Milk Cheese: Biotechnological and Safety Aspects. Food technology and biotechnology, 55(3), 368-380. doi:10.17113/ftb.55.03.17.5118.
- Pronk, G.J., Heister, K., Vogel, C., Babin, D., Bachmann, J., Ding, G.C., Ditterich, F., Gerzabek, M.H., Giebler, J., Hemkemeyer, M., Kandeler, E., Mouvenchery, Y.K., Miltner, A., Poll, C., Schaumann, G.E., Smalla, K., Steinbach, A., Tanuwidjaja, I., Tebbe, C.C., Wick, L.Y., Woche, S.K., Totsche, K.U., Schloter, M. & Kogel-Knabner, I. (2017) Interaction of minerals, organic matter, and microorganisms during biogeochemical interface formation as shown by a series of artificial soil experiments. Biology and Fertility of Soils, 53(1), 9-22. doi:10.1007/s00374-016-1161-1.
- Vogel, C., Heister, K., Buegger, F., Tanuwidjaja, I., Haug, S., Schloter, M. & Kögel-Knabner, I. (2015) Clay mineral composition modifies decomposition and sequestration of organic carbon and nitrogen in fine soil fractions. Biology and fertility of soils. 51(4), 427-442. doi: 10.1007/s00374-014-0987-7.
Bibliografija (CROSBI): https://www.bib.irb.hr/pregled/znanstvenici/355076?w_mentor=1
Google Scholar: https://scholar.google.ca/citations?user=ZuZkn4oAAAAJ&hl=en