Ispiši

Stručna praksa - Animalne znanosti (250955)

Nositelj predmeta

Opis predmeta

Stručna praksa je obvezni predmet na prijediplomskom studiju i podrazumijeva angažiranost studenata koja je ekvivalentna 4 ECTS-a. Tijekom prijediplomskog studija potrebno je obaviti stručnu praksu u trajanju od 120 radnih sati.
Stručna praksa može se obaviti u Hrvatskoj i/ili inozemstvu kod jedne ili više pravnih osoba ili obiteljskih gospodarstava upisanih u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava, čija je djelatnost sukladna programu studija. Dio stručne prakse moguće je obavljati na pokušalištima i u laboratorijima Fakulteta.

Vrsta predmeta

  • Prijediplomski studij / Animalne znanosti (Obvezni predmet, 6. semestar, 3. godina)

ECTS: 4.00

Sati nastave: 120
Laboratorijske vježbe: 120

Ocjenjivanje

Dovoljan (2):
Dobar (3):
Vrlo dobar (4):
Izvrstan (5):

Opće kompetencije

Stručna praksa na prijediplomskom studiju je zadatak u kojem student radi na konkretnim slučajevima iz prakse odnosno teorijska znanja upotpunjuje s praktičnim. Uključuje stjecanje dodatnih vještina iz područja agronomije te djelokruga poslovanja kod pravne osobe ili obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva u kojima se praksa obavlja kao i iznalaženje teme za završni rad.

Ishodi učenja i način provjere

Ishod učenja Način provjere
Opisati postupke i načine upravljanja životinjama u području smještaja, hranidbe, reprodukcije, zdravlja, dobrobiti i ponašanja Izrada pisanog izvještaja o spoznajama dobivenim tijekom prakse. Provjerava voditelj prakse.
Samostalno provoditi zadatke, evidentirati aktivnosti i izvještavati Izvještaj mentora (check lista) o studentovim aktivnostima. Usmeno izlaganje voditelju prakse.
Preispitati uočene proizvodne postupke i procese u odnosu na aktualne u animalnim znanostima Izrada pisanog izvještaja o spoznajama dobivenim tijekom prakse. Prezentacija zaključaka utvrđenih tijekom obavljanja stručne prakse pred voditeljem i studentima. Korištenje skale procjene.
Preporučiti i prezentirati nove ideje ili postupke za poboljšanje postojećih procesa u području animalnih znanosti Izvještaj mentora (skala procjene) o studentovim aktivnostima. Prezentacija zaključaka pred voditeljem i studentima. Korištenje skale procjene.

Način rada

Obveze nastavnika

Voditelja stručne prakse imenuje Vijeće studija, a odluku o imenovanju potvrđuje Odbor za nastavu i izbor nastavnika.
Voditelj:
• organizira i nadzire izvođenje stručne prakse za studente koji su mu povjereni,
• upoznaje studente sa sadržajem, radnim zadacima i očekivanim ishodima učenja na stručnoj praksi,
• prati proces obavljanja stručne prakse i u dijelu svoje nadležnosti provodi administrativne poslove u aplikaciji Burza stručne prakse,
• pomaže studentu pri pronalaženju poslodavca,
• procjenjuje sukladnost predloženog poslodavca profilu studija te na osnovu procjene odobrava zahtjev studenta za obavljanje stručne prakse,
• ocjenjuje dnevnik stručne prakse,
• na temelju dnevnika stručne prakse i vrednovanja rada studenta na stručnoj praksi od strane mentora donosi ocjenu stručne prakse koju voditelj studija upisuje u ISVU sustav,
• po potrebi prilagođava program stručne prakse (zadaci s očekivanim ishodima učenja, usvojenim vještinama i kompetencijama) za studente s invaliditetom u suradnji s koordinatorom Fakulteta za studente s invaliditetom,
• obavlja i druge poslove od značaja za kvalitetno izvođenje stručne prakse.

Obveze studenta

Student:
• upisuje stručnu praksu u skladu s izvedbenim planom studijskog programa,
• odabire poslodavca kod kojeg želi obaviti stručnu praksu iz popisa u Burzi stručne prakse ili predlaže novog poslodavca,
• nakon prihvaćenog zahtjeva za obavljanje prakse, dogovara vrijeme obavljanja stručne prakse s mentorom,
• tijekom stručne prakse provodi zadatke prema uputama mentora pridržavajući se propisanih radnih i sigurnosnih mjera pružatelja prakse u kojoj obavlja stručnu praksu,
• za svaki dan na stručnoj praksi vodi dnevnik u aplikaciji Burza stručne prakse, a ako je planom i programom studija tako određeno, izrađuje stručni projekt (ili neki drugi pisani rad) koji je predviđen kao jedan od načina provjere ishoda učenja stručne prakse,
• nakon obavljene stručne prakse vrednuje rad mentora,
• ako nije uspješno obavio stručnu praksu, ponovno obavlja stručnu praksu.

Polaganje ispita

Elementi praćenja Maksimalno bodova ili udio u ocjeni Bodovna skala ocjena Ocjena Broj sati izravne nastave Ukupni broj sati rada prosječnog studenta ECTS bodovi
Ukupno 120 4

Uz dnevnik, voditelj prakse ima uvid i u evaluacijske obrasce – studentska evaluacija mentora i mentorova evaluacija studenta.
Na temelju dnevnika i evaluacijskih obrazaca, voditelj prakse donosi konačnu odluku.
Prihvaćanjem dnevnika stručne prakse smatra se da je praksa uspješno završena o čemu se obavještavaju student i mentor, a voditelj studija upisuje obavljenu praksu u ISVU.

Elementi praćenja Opis Rok Nadoknada
KVALITETA IZVEDENIH RADNIH ZADATAKA preciznost, temeljitost
KVANTITETA IZVEDENIH RADNIH ZADATAKA količina, brzina i angažiranost
KOMPETENCIJA primjena vlastitog iskustva i znanja
SPOSOBNOST UČENJA shvaćanje i preuzimanje novih vještina i ideja
SPOSOBNOST PREUZIMANJA INICIJATIVE kreiranje ideja i traženje novih zadataka i odgovornost
POUZDANOST pouzdanost, savjesnost, točnost, prisutnost na poslu
RAZBORITOST I PROSUĐIVANJE rasuđivanje, racionalnost
STAV interes i spremnost na prihvaćanje radnih zadataka, prihvaćanje uputa i povratnih informacija
SPOSOBNOST SURADNJE sposobnost učinkovitog rada s drugima, doprinos grupnim aktivnostima
KOMUNIKACIJSKE VJEŠTINE pismeno i usmeno

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.