Ispiši

Tehnologija obrade organskog ostatka od voća i povrća (197996)

Nositelj predmeta

Opis predmeta

Navedenim modulom definira se pojam organskog ostatka od voća i povrća te mogućnosti primjene istog, kao njegova potencijalna nutritivna vrijednost. Također, pruža se pregled temeljnih zakonitosti i pojmova tehnologijskih procesa kao i mogućnosti primjene suvremenih procesa prilikom dorade organskog ostatka. Definirat će se, opisati i klasificirati osnovni principi kemijskih metoda izolacije pojedinih kemijskih spojeva značajne nutritivne važnosti.

Vrsta predmeta

ECTS: 5.00

Izvođač predavanja
Ocjenjivanje

Dovoljan (2): 60-70 %
Dobar (3): 71-80 %
Vrlo dobar (4): 81-90 %
Izvrstan (5): 91-100 %

Oblici nastave

  • Predavanja
  • Laboratorijske vježbe
  • Seminari

Ishodi učenja i način provjere

Ishod učenja Način provjere
Definirati i identificirati pojam organskog ostatka od voća i povrća Kolokvij I.
Prepoznati i klasificirati procese dorade organskog ostatka od voća i povrća Problemski zadatak, Kolokvij I.
Nabrojiti, opisati i klasificirati suvremene tehnike dorade organskog ostatka od voća i povrća Problemski zadatak, Kolokvij I.
Prepoznati, razlikovati i grupirati kemijske spojeve različitih organskih ostataka od voća i povrća Problemski zadatak, Kolokvij II.
Definirati i usporediti tehnike ekstrakcije kemijskih spojeva iz organskog ostatka Kolokvij II.
Planirati i prezentirati tijek proizvodnog procesa organskog ostatka od voća i povrća Problemski zadatak, Kolokvij III.
Utvrditi i argumentirati mogućnosti daljnje primjene izdvojenih kemijskih sastojaka iz organskog ostatka Priprema i prezentacija u trajanju od 15 min, Kolokvij III.

Tjedni plan nastave

  1. Mogućnosti korištenja organskog ostatka od voća i povrća
  2. Postupci dorade organskog ostatka od voća i povrća
  3. Suvremene tehnike dorade organskog ostatka od voća i povrća
  4. Suvremene tehnike dorade organskog ostatka od voća i povrća
  5. Nutritivni sastav organskog ostatka od voća i povrća
  6. Nutritivni sastav organskog ostatka od voća i povrća
  7. Nutritivni sastav organskog ostatka od voća i povrća
  8. Ekstrakcija kemijskih spojeva iz organskog ostatka
  9. Ekstrakcija kemijskih spojeva iz organskog ostatka
  10. Proizvodni proces
  11. Proizvodni proces
  12. Primjeri dobre prakse
  13. Primjeri dobre prakse
  14. Prezentacija seminara
  15. Prezentacija seminara

Obvezna literatura

  1. Kosseva, M.R., Webb, C. (2013). Food Industry Wastes: Assessment and Recuperation of Commodities. Elsevier, UK.
  2. Hui, Y.H., Barta, J., Pilar Cano, M., Gusek, T., Sidhu, S.T., Sinha, N. (2006): Handbook of fruits and fruit products. Blackwell Publishing, Iowa, USA.
  3. Ohlsson, T., Bengtsson, N. (2002): Minimal Processing Technologies in the Food Industry. Woodhead Published Limited, CRC Press, UK.
  4. Lovrić, T. (2003). Procesi u prehrambenoj industriji s osnovama prehrambenog inžinjerstva. HINUS, Zagreb
  5. Šic Žlabur, J., Voća, S., Dobričević, N. (2016). Kvaliteta voća, povrća i prerađevina -priručnik. Agronomski fakultet Sveučilište u Zagrebu

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.