Inovativna rješenja za racionalizaciju upotrebe bentonita u postizanju proteinske stabilnosti bijelih vina

Akronim: INNOSTAB

Naziv natječaja: Istraživački projekti (Hrvatska zaklada za znanost)

Izvor financiranja: Hrvatska zaklada za znanost

Uloga AFZ: partner

Ukupna vrijednost: 1.213.100,00 HRK

Financirani iznos: 1.213.100,00 HRK

Broj ugovora: IP-2020-02-4551

Početak provedbe: 15.01.2021.

Završetak provedbe: 14.01.2025.

Sažetak

Bijela vina s razvijenim proteinskim zamućenjem koje potječe od agregacije tzv. proteina povezanih s patogenezom (PR proteini) nisu utrživa. Standardni, općeprihvaćeni postupak za prevenciju proteinskog zamućenja je uklanjanje proteina adsorpcijom na bentonit prije punjenja u boce, kojeg, međutim, odlikuju bitni nedostaci, uključujući gubitke količina i kvalitete vina. Do danas predložene alternative bentonitu uglavnom su se pokazale nepraktičnim, skupim, s različitim negativnim nuspojavama, još uvijek su na razini istraživanja ili su pokušaji obustavljeni, te nisu dopuštene legislativom EU. Glavni cilj ovog Projekta je razvoj inovativnih tehnoloških rješenja za smanjenje potrebne količine bentonita, uz očuvanje ili poboljšanje kvalitete vina. Ciljevi uključuju: (1) poboljšanje proteinske stabilnosti vina regulacijom parametara u berbi i pred-fermentativnoj preradi grožđa, (2) umanjenje koncentracije PR proteina fermentacijom s nekonvencionalnim kvascima, (3) umanjenje potrebne doze bentonita iskorištenjem komplementarnih afiniteta bentonita i drugih enoloških sredstava prema PR proteinima te (4) istraživanje uzroka potreba za velikim količinama bentonita u bistrenju bijelog vina kultivara Malvazija istarska. Istraživanje će se provesti kroz niz tehnoloških pokusa podržanih snažnom analitičkom platformom, uključujući konvencionalne instrumentalne analize nadopunjene sveobuhvatnom proteomikom i metabolomikom, za koje se očekuje da će proizvesti originalne i napredne podatke objavljive u znanstvenim časopisima visokog faktora odjeka. Predložena rješenja u skladu su s trenutačnim zakonodavnim okvirom, ekonomski su izvediva i ekološki održiva, ne uključuju dodatna kapitalna ulaganja te bi se mogla praktično usvojiti bez odgode. Time bi se proizvođačima omogućila proizvodnja većih količina kvalitetnijeg vina te jačanje njihove konkurentnosti na tržištu, što bi moglo pozitivno utjecati na opću kvalitetu života u gospodarstvima s vinarskom proizvodnjom.

Suradnici

doc. dr. sc. Ivana Rajnović
Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

izv. prof. dr. sc. Marin Mihaljević Žulj
Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

prof. dr. sc. Ana Jeromel
Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.