Utjecaj botaničkog i zemljopisnog podrijetla na fizikalno-kemijska svojstva pčelinje peludi
Naziv natječaja: Javni natječaj za prikupljanje i odabir projekata primijenjenih istraživanja u pčelarstvu Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju
Izvor financiranja: Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (sredstva Europske unije za potporu pčelarstvu)
Uloga AFZ: koordinator
Ukupna vrijednost: 284 087,25 HRK
Financirani iznos: 232 233,50 HRK
Početak provedbe: 21.12.2018.
Završetak provedbe: 31.07.2019.
Sažetak
Utvrđivanjem botaničkog podrijetla pčelinje peludi te njezinog sastava s obzirom na klimatsko-zemljopisne specifičnosti i pašne uvjete pokusnih lokacija (Senj, Otočac, Krapina), dobivene su relevantne informacije primjenjive u suvremenoj pčelarskoj tehnologiji, kao i za potencijalno plasiranje pčelinje peludi kao komercijalnog proizvoda. Uz navedeno, u okviru predloženog projekta provedene su analize fizikalno-kemijskih parametara peludi s ciljem utvrđivanja kemijskog sastava i energetske vrijednosti multiflornih i uniflornih uzoraka pčelinje peludi s različitih klimatsko-zemljopisnih područja (panonsko, gorsko, jadransko). Također, po prvi je puta na uzorcima uniflorne pčelinje peludi s područja Hrvatske utvrđen profil isparljivih spojeva i provedena detaljna kemijska karakterizacija sofisticiranim spektroskopskim analitičkim alatima (infracrvena spektroskopija - FTIR-ATR, plinska kromatografija - masena spektroskopija - GC/MS). Rezultati istraživanja obuhvaćenih projektom diseminirani su u vidu znanstvenih publikacija te priopćenja na znanstvenim i stručnim skupovima.
Voditelji
doc. dr. sc. Saša Prđun
Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
Suradnici
prof. dr. sc. Dragan Bubalo
Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
izv. prof. dr. sc. Lidija Svečnjak
Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet