doc. dr. sc. Saša Prđun

doc. dr. sc. Saša Prđun

Docent
Odsjek za animalne znanosti
Zavod za ribarstvo, pčelarstvo, lovstvo i specijalnu zoologiju
Lokacija ureda: Pčelinjak nadbiskupa Haulika
Telefon/Mobitel: +385 1 239 3915
Email: sprdjun ( at ) agr.hr
Jezik komuniciranja: Hrvatski, engleski
Termin konzultacija: Ponedjeljak 9 do 11

Akademske kvalifikacije

  • 2017: dr. sc.
    Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
    Skupljačka aktivnost pčelinje zajednice na paši te sastav nektara i meda unšijske mandarine (Citrus unshiu Marc.)
  • 2010: mag. ing. agr.
    Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
    Značenje ozimih krmnih kultura u prehrani divljači lovišta III/29 Prolom

Radno iskustvo

  • 2021 - : Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
    Docent
  • 2017 - 2021: Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
    Posljiedoktorand
  • 2012 - 2017: Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
    Znanstveni novak

Nastava

Znanstveni interesi

  • Analitika meda, medonosno bilje, biologija pčela

Usavršavanja

  • 12.09.2016. - 16.09.2016.: University of Naples Federico II Department of Agricultural Sciences, Napoli, Italija (znanstveno)
    Summer school – Flowers and pollinators
  • 28.01.2015. - 30.01.2015.: Sveučilište u Rijeci, Medicinski fakultet, Rijeka (stručno)
    Tečaj senzorske analize meda - razina1
  • 09.04.2013. - 12.04.2013.: CRA - API (Poljoprivredno Istraživačko Vijeće - Istraživačka Jedinica za pčelarstvo i svilarstvo) Bologna, Italija (stručno)
    Uvodni tečaj senzorske analize meda

Projekti

znanstveni

Naziv projekta Izvor financiranja Trajanje Uloga AFZ
Utjecaj botaničkog i zemljopisnog podrijetla na fizikalno-kemijska svojstva pčelinje peludi Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (sredstva Europske unije za potporu pčelarstvu) 21.12.2018. - 31.07.2019. koordinator
Kemijska karakterizacija kontaminiranog pčelinjeg voska i utvrđivanje pozadinskih mehanizama negativnih učinaka kontaminacije primjenom fizikalno-kemijskih i spektroskopskih (NMR, FTIR-ATR, GC-MS) metoda Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (sredstva Europske unije za potporu pčelarstvu) 15.01.2018. - 31.07.2018. koordinator
Primjena plinske kromatografije u analizi kakvoće meda prije i nakon zagrijavanja Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (sredstva Europske unije za potporu pčelarstvu) 19.01.2016. - 31.07.2016. partner
Utjecaj patvorenja satnih osnova na sigurnost, sastav i kakvoću meda i pčelinjeg voska Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (sredstva Europske unije za potporu pčelarstvu) 04.05.2015. - 31.07.2015. koordinator
Utjecaj epidemiologije bolesti i vanjskih čimbenika na biološko-uzgojno stanje pčelinjih zajednica Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju 18.04.2014. - 31.07.2014. partner

stručni

Naziv projekta Izvor financiranja Trajanje Uloga AFZ
Ishođenje oznake zaštite izvornosti za „Dalmatinski med“ Suradnja s tijelima uprave 31.05.2016. - 31.05.2020. koordinator
Izrada dokumentacije za zaštitu „Zagorskog bagremovog meda“ Suradnja s tijelima uprave 18.07.2016. - 18.07.2018. koordinator
Uspostavljanje testnih pčelinjaka u Republici Hrvatskoj : Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju 28.06.2013. - 15.09.2013. koordinator

sveučilišna potpora

Naziv projekta Izvor financiranja Trajanje Uloga AFZ
Utjecaj ksenobiotika i stresora na autohtone životinjske vrste i njihove nusproizvode Sveučilište u Zagrebu 01.01.2017. - 31.12.2017. koordinator
Održivi sustavi proizvodnje i korištenja ratarskih kultura Sveučilište u Zagrebu 01.01.2015. - 31.12.2015. koordinator
Fizikalno-kemijske i senzorske karakteristike meda od ljekovite kadulje (Salvia officinalis L.) Sveučilište u Zagrebu 01.01.2013. - 31.12.2013. koordinator

Publikacije

  • Prđun, S., Flanjak, I., Svečnjak, L., Primorac, Lj., Lazarus, M., Orct, T., Bubalo, D., Bilić Rajs, B. (2022) Characterization of Rare Himalayan Balsam (Impatiens glandulifera Royle) Honey from Croatia. Foods, 11, 3025, 1-14
  • Prđun, S., Svečnjak, L., Valentić, M., Marijanović, Z., Jerković, I. (2021) Characterization of Bee Pollen: Physico-Chemical Properties, Headspace Composition and FTIR Spectral Profiles. Foods, 10, 9, 2103, 1-25
  • Svečnjak, L., Jović, O., Prđun, S., Rogina, J., Marijanović, Z., Car, J., Matošević, M., Jerković, I. (2019). Influence of beeswax adulteration with paraffin on the composition and quality of honey determined by physico-chemical analyses, 1H NMR, FTIRATR and HS-SPME/GC–MS // Food chemistry, 291; 187-198
  • Svečnjak, L., Prđun, S., Rogina, J., Bubalo, D. & Jerković, I. (2017) Characterization of Satsuma mandarin (Citrus unshiu Marc.) nectar-to-honey transformation pathway using FTIR-ATR spectroscopy. Food chemistry, 232, 286-294. doi.org/10.1016/j.foodchem.2017.03.159
  • Jerković, I., Prđun, S., Marijanović, Z., Zekić, M., Bubalo, D., Svečnjak, L. & Tuberoso, G.I.C. (2016)Traceability of Satsuma Mandarin (Citrus unshiu Marc.) Honey through Nectar/Honey-Sac/Honey Pathways of the Headspace, Volatiles, and Semi-Volatiles: Chemical Markers. Molecules , 21, 10, 1302-1-1302-13. 10.3390/molecules21101302
  • Svečnjak, L., Baranović, G., Vinceković, M., Prđun, S., Bubalo, D. & Tlak Gajger, I. (2015) An approach for routine analytical detection of beeswax adulteration using FTIR-ATR spectroscopy. Journal of apicultural science, 59:(2), 37-49. 10.1515/jas-2015-0018

Bibliografija (CROSBI): https://www.bib.irb.hr/pregled/znanstvenici/334512?w_mentor=1

Google Scholar: https://scholar.google.hr/citations?hl=hr&user=K8_D9oYAAAAJ

Ostale znanstvene i stručne aktivnosti

  • 2012 - : Aktivnost
    Član Ocjenjivačkog suda pri Ocjenjivanjima meda na županijskoj razini
  • 2012 - : Aktivnost
    član Hrvatskog Pčelarskog Saveza
  • 2012 - : Aktivnost
    član Hrvatskog Lovačkog Saveza

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.