Potvrđivanje autentičnosti i bioraznolikosti propolisa primjenom plinske kromatografije sa spektrometrijom masa i infracrvene spektroskopije

Naziv natječaja: Javni natječaj za prikupljanje i odabir projekata primijenjenih istraživanja u pčelarstvu

Izvor financiranja: Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (sredstva Europske unije za potporu pčelarstvu)

Uloga AFZ: koordinator

Ukupna vrijednost: 129.700,00 HRK

Financirani iznos: 129.700,00 HRK

Početak provedbe: 16.01.2020.

Završetak provedbe: 31.07.2020.

Sažetak

Isparljivi spojevi su važni za aromu i biološku aktivnost propolisa. Također, značajno doprinose njegovoj karakterizaciji te određivanju biološke raznolikosti različitih vrsta propolisa koja ovisi o klimatskim, zemljopisnim i vegetacijskim karakteristikama područja. Osim dobro poznatog kontinentalnog propolisa iz Europe (čije podrijetlo je obično od različitih vrsta roda Populus), a koji se može pronaći i u RH, fokus projekta je na neistražennom propolisu mediteranskog tipa (osobito s otoka Jadranskog mora kod kojih je dostupnost Populus vrsta ograničena). Istraživanjem su identificirani kemijski profili vršnih para, isparljivih i poluisparljivih spojeva propolisa prikupljenih sa različitih područja Republike Hrvatske (RH). Korištene su komplementarne preparativne metode koje omogućavaju izolaciju širokog spektra ciljanih spojeva: mikroekstracija vršnih para na krutoj fazi (HS-SPME) i hidrodestilacija (HD). Za kemijsku analizu i identifikaciju izoliranih spojeva primijenjen je vezani sustav plinska kromatografija sa spektrometrijom masa (GC-MS). Istraživanjem su po prvi puta određeni detaljni kemijski profili na kontroliranim uzorcima propolisa s otoka Jadranskog mora, a dobiveni rezultati su uspoređeni s tipičnim kontinentalnim propolisom iz RH i zemalja EU.. Utvrđena je varijabilnost kemijskih profila isparljivih spojeva u odnosu na varijabilnost ukupnih kemijskih profila propolisa dobivenih spektroskopijom u infracrvenom dijelu spektra s Fourierovom transformacijom i prigušenom totalnom refleksijom. Primjenjivost dobivenih rezultata očituje se u određivanju kemijske bioraznolikosti propolisa iz RH koje može doprinijeti potvrdi autentičnosti, zemljopisnog podrijetla i definiranju kakvoće specifičnih vrsta propolisa. Rezultati istraživanja obuhvaćenih projektom diseminirani su u vidu znanstvenih publikacija.

Voditelji

izv. prof. dr. sc. Lidija Svečnjak
Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

Suradnici

prof. dr. sc. Dragan Bubalo
Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.