Mogućnost iskorištavanja tradicionalnih sorti jabuka za proizvodnju jabuka i soka od jabuka sa smanjenim udjelom patulina

Akronim: TRAPROCk

Naziv natječaja: Uspostavni istraživački projekti

Izvor financiranja: Hrvatska zaklada za znanost

Uloga AFZ: partner

Ukupna vrijednost: 1 935 745,67 HRK

Financirani iznos: 1 935 745,67 HRK

Broj ugovora: UIP‐2020‐02‐8461

Početak provedbe: 01.03.2021.

Završetak provedbe: 28.02.2026.

Sažetak

Jabuke spadaju u skupinu voća najpodložnijoj kontaminaciji plijesni Penicillium expansum. Osim skraćenog roka trajanja i ekonomskih gubitaka, kontaminacija plodova ovom plijesni uzrokuje i akumulaciju patulina, mikotoksina čija uloga pri izazivanju bolesti još nije potpuno razjašnjena. Trenutno u svijetu ne postoje zadovoljavajuća rješenja za smanjenje koncentracije patulina u jabukama i proizvodima od jabuka. Međutim, u usporedbi s komercijalnim sortama jabuka, tradicionalne sorte posjeduju veće udjele polifenolnih spojeva, važnih čimbenika u obrani biljke od stresnih uvjeta, veću antioksidacijsku aktivnost te genski profil koji ih čini otpornijim na klimatske uvjete, biljne bolesti i ostale oblike abiotskog stresa. Obzirom na očiglednu prednosti u odnosu na komercijalne sorte jabuka i nedostatak temeljnih istraživanja u ovom području, a s naglaskom na očuvanje bioraznolikosti i ekološku proizvodnju, projektni prijedlog podrazumijeva primijenjena istraživanja tradicionalnih sorti jabuka s ciljem određivanja mogućnosti iskorištavanja tradicionalnih sorti jabuka za proizvodnju jabuka i soka od jabuka sa smanjenim udjelom patulina. Istraživanja obuhvaćaju određivanje utjecaja klimatskih uvjeta tijekom rasta ploda, skladištenja jabuka, fizikalno-kemijskog sastava jabuka na rast plijesni P. expansum i pojavnost patulina u jabukama i soku od jabuka. U svrhu procjene otpornosti odabranih sorti jabuka provest će se inokulacija ploda s plijesni P. expansum te pratiti produkcija patulina. Zbog opsežnosti gore navedenih istraživanja, projektni prijedlog obuhvaća zaposlenje jednog doktoranda kao i obranu doktorske disertacije za vrijeme trajanja projekta. Dobiveni rezultati će poslužiti znanstvenicama koji istražuju strategije smanjenja udjela patulina u jabukama i proizvodima od jabuka, a postavit će i dobru osnovu za odabir prikladne tradicionalne sorte za selektivni rast u cilju ekološke proizvodnje jabuka otpornih na plavu plijesan.

Voditelji

izv. prof. dr. sc. Goran Fruk
Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

izv. prof. dr. sc. Marin Mihaljević Žulj
Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.