Ispiši

Uzgoj i sustavi proizvodnje mesa vodne peradi (226297)

Nositelj predmeta

Opis predmeta

Programski dijelovi modula su slijedeći:
Osnovne značajke, porijeklo i pasmine pataka i gusaka - Upoznavanje studenata s općim značajkama uzgoja pataka i gusaka. Povijest uzgoja, porijeklo i opis pasmina. Udio u ukupnoj svjetskoj i domaćoj peradarskoj proizvodnji.
Proizvodni ciklusi i inkubacija jaja pataka i gusaka - Uzgoj matičnih jata pataka i gusaka. Proizvodnja rasplodnih jaja, inkubatori, embrionalni razvoj, postupci i rad u inkubatorskoj stanici. Samostalni rad studenata u inkubatorskoj stanici na inkubiranju rasplodnih jaja i rad s jednodnevnom peradi.
Uzgojni uvjeti, oprema i objekti za uzgoj pataka i gusaka - Opis uzgojnih uvjeta, opreme, objekata i zemljišta koje je potrebno osigurati za uzgoj pataka i gusaka. Posjet poljoprivrednim gospodarstvima koja se bave uzgojem pataka i gusaka, te klaonici peradi. Prikupljanje proizvodnih i klaoničkih pokazatelja za potrebe auditornih vježbi.
Hranidba i tov pataka i gusaka - Hranidba i hranidbene potrebe pataka i gusaka tijekom tovnog perioda.
Iskorištavanje i plasman pataka i gusaka - Načini iskorištavanja pataka i gusaka. Samostalno pretraživanje preporučene literature i podataka s Interneta te izrada seminarskog rada o svjetskoj i domaćoj proizvodnji i načinima plasmana pataka i gusaka. Za ekonomsku opravdanost uzgoja biti će izvršene auditorne vježbe.
Polaganje ispita se provodi preko parcijalnih testova znanja i završnog usmenog ispita.

Vrsta predmeta

ECTS: 3.00

Engleski jezik: R1

Sati nastave: 45
Predavanja: 26
Vježbe u praktikumu: 7
Seminar: 4
Terenske vježbe: 8

Izvođač predavanja
Izvođač vježbi
Izvođač seminara
Ocjenjivanje

Dovoljan (2): 60 - 70 %
Dobar (3): 71 - 80 %
Vrlo dobar (4): 81 - 90 %
Izvrstan (5): 91 - 100 %

Oblici nastave

  • Predavanja
  • Provjere znanja
  • Auditorne vježbe
  • Konzultacije
  • Terenske vježbe

Ishodi učenja i način provjere

Ishod učenja Način provjere
Student će moći: - navesti osnovne značajke i biološke osnove pataka i gusaka kao vrste - objasniti porijeklo pataka i gusaka - navesti i opisati pasmine pataka i gusaka - navesti i opisati sustave uzgoja pataka i gusaka - objasniti proizvodnju jednodnevnog podmlatka pataka i gusaka - samostalno provesti tov pataka i gusaka - objasniti kvalitetu i prednosti mesa pataka i gusaka

Obvezna literatura

  1. Z. Uremović, Marija Uremović, Vesna Pavić, B. Mioč, S. Mužic, Z. Janječić: Stočarstvo. Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2002.
  2. Domaćinović, M., Antunović, Z., Džomba, E., Opačak, A., Baban, M., Mužic, S.: Hranidba peradi, U: Specijalna hranidba domaćih životinja. Poljoprivredni fakultet Osijek, 2015.

Preporučena literatura

  1. Janječić, Z. (2017). Uzgoj dravske guske na gospodarstvima Varaždinske županije. Agronomski falultet Sveučilišta u Zagrebu, 2017.
  2. Dave Holderread: Raising Ducks. Schoolhouse Road Pownal, Vermont 2001.
  3. Chris Ashton: Domestic Geese. The Crowood Press, Ramsbury 1999.
  4. Cherry, Peter, and Trevor Raymond Morris. Domestic duck production: science and practice. CABI, 2008.
  5. Buckland, R. B., & Guy, G. (Eds.). (2002). Goose production (No. 154). Food & Agriculture

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.