Ponašanje i dobrobit farmskih životinja (251034)
Nositelj predmeta
Opis predmeta
Modul Ponašanje i dobrobit farmskih životinja je modul koji se nastavlja na modul Etika korištenja životinja na preddiplomskom studiju Animalne znanosti. Zakonska regulativa koja se odnosi na dobrobit životinja sve više utječe na postupke, tehnologiju i odnos čovjeka prema životinjama u stočarskoj proizvodnji. Modul se sastoji od nekoliko poglavlja koja se mogu podijeliti u tri cjeline: 1) opći dio modula koji se bavi osnovnim teoretskim postavkama o dobrobiti i načinima procjene dobrobiti životinja, 2) dobrobit različitih vrsta domaćih životinja čini središnji dio modula koji se bavi tehnološkim rješenjima koja osiguravaju dobrobit različitih skupina domaćih životinja (preživači i konji, ovce i koze, svinje, perad) te 3) dobrobit životinja tijekom prijevoza i pri postupcima prije i za vrijeme klanja životinja što ima izravan utjecaj na kakvoću mesa. Za pravilnu procjenu dobrobiti životinja u različitim proizvodnim sustavima nužno je poznavati oblike normalnog ponašanja, a svako značajnije odstupanje od takvog ponašanja opasnost je za dobrobit životinja.
Vrsta predmeta
- Diplomski studij / Proizvodnja i prerada mesa (Izborni predmet, 2. semestar, 1. godina)
ECTS: 6.00
Engleski jezik: R3
E-učenje: R2
Sati nastave: 60
Predavanja: 48
Seminar: 12
Izvođač predavanja
- prof. dr. sc. Zoran Luković
- izv. prof. dr. sc. Nikolina Kelava Ugarković
- izv. prof. dr. sc. Ante Kasap
- prof. dr. sc. Zlatko Janječić
- prof. dr. sc. Danijel Karolyi
Izvođač seminara
- prof. dr. sc. Zoran Luković
- izv. prof. dr. sc. Nikolina Kelava Ugarković
- izv. prof. dr. sc. Ante Kasap
- prof. dr. sc. Zlatko Janječić
- prof. dr. sc. Danijel Karolyi
Ocjenjivanje
Dovoljan (2): 60-70%
Dobar (3): 71-80%
Vrlo dobar (4): 81-90%
Izvrstan (5): 91-100%
Uvjeti za dobivanje potpisa
Prisutnost na predavanjima te izrada seminarskog rada.
Opis
Student ima pravo pristupiti pismenom ispitu ukoliko je prisustvovao na najmanje 70% pradavanja te ukoliko je izradio seminarski rad u dogovoru s mentorom.
Opće kompetencije
Studenti dobivaju neophodna teorijska i praktična znanja o ponašanju i dobrobiti životinja koje koristimo za proizvodnju mesa. Poznavajući oblike ponašanja životinja studenti će biti u mogućnosti rješavati probleme s dobrobiti u managementu, izgradnji objekata, kao i drugim postupcima s različitim vrstama životinja (premještaj, prijevoz, priprema za klanje).
Oblici nastave
- Predavanja
- Provjere znanja
- Konzultacije
- Seminari
Ishodi učenja i način provjere
Ishod učenja | Način provjere |
---|---|
Objasniti što se smatra pod pojmom dobrobit životinja | Rasprave tijekom nastave, seminarski rad, pismeni i usmeni ispit |
Objasniti različite oblike ponašanja životinja u prirodnim i u farmskim uvjetima | Rasprave tijekom nastave, seminarski rad, pismeni i usmeni ispit |
Navesti načine procjene dobrobiti životinja u farmskim uvjetima | Rasprave tijekom nastave, seminarski rad, pismeni i usmeni ispit |
Definirati koncept "pet sloboda" u smislu poboljšanja dobrobiti životinja | Rasprave tijekom nastave, seminarski rad, pismeni i usmeni ispit |
Analizirati dobrobit farmskih životinja u različitim proizvodnim sustavima | Rasprave tijekom nastave, seminarski rad, pismeni i usmeni ispit |
Prepoznati važnost postupaka tijekom prijevoza životinja na dobrobit i na kakvoću mesa | Rasprave tijekom nastave, seminarski rad, pismeni i usmeni ispit |
Identificirati kritične točke u postupcima prije i za vrijeme klanja životinja te objasniti povezanost istih s kakvoćom proizvoda | Rasprave tijekom nastave, seminarski rad, pismeni i usmeni ispit |
Način rada
Obveze nastavnika
Izložiti predviđeni program predavanja na jednostavan i studentima razumljiv način.
Pomoći studentima u pripremi seminara.
Procijeniti u kojoj su mjeri studenti usvojili obrazovne ciljeve te ostvarili ishode učenja modula te prema tome ocijeniti studente primjenom pismenog i usmenog ispita.
Obveze studenta
Pohađati predviđeni nastavni program i usvajati programom predviđena znanja.
Aktivno sudjelovati u raspravama na predavanjima i tijekom izlaganja seminara.
Izraditi i predati seminarski rad.
Polaganje ispita
Elementi praćenja | Maksimalno bodova ili udio u ocjeni | Bodovna skala ocjena | Ocjena | Broj sati izravne nastave | Ukupni broj sati rada prosječnog studenta | ECTS bodovi |
---|---|---|---|---|---|---|
Pohađanje predavanja | 48 | 48 | 1,0 | |||
Seminarski rad (priprema i prezentacija) | 40% |
<60% 60-70% 71-80% 81-90% 91-100% |
Nedovoljan (1) Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
12 | 42 | 1,5 |
Pismeni ispit | 40% |
<60% 60-70% 71-80% 81-90% 91-100% |
Nedovoljan (1) Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
0 | 50 | 1,5 |
Završni usmeni ispit - uvjet položen pismeni ispit i predan seminar | 20% |
<60% 60-70% 71-80% 81-90% 91-100% |
Nedovoljan (1) Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
0 | 40 | 2,0 |
Ukupno | 100% | 60 | 180 | 6,0 |
Tjedni plan nastave
- Uvod u modul. Definicije dobrobiti. Veza između etike korištenja životinja i dobrobiti životinja. Važnost poznavanja ponašanja životinja u procjeni dobrobiti.
- Ponašanje životinja u prirodnom okruženju. Načini određivanja dobrobiti životinja. Koncept "pet sloboda". Sloboda od gladi i žeđi, sloboda od neodgovarajućeg smještaja, sloboda od boli, ozljeda i bolesti.
- Sloboda izražavanja normalnog ponašanja. Sloboda od straha i stresa. Biotehnologija i dobrobit farmskih životinja. Abnormalni oblici ponašanja životinja.
- Identifikacija najvećih problema dobrobiti u animalnoj proizvodnji. Legislativa u području dobrobiti životinja.
- Ponašanje goveda. Tehnološki postupci, smještaj i hranidba u postizanju dobrobiti u uzgoju goveda. Specifičnosti sustava proizvodnje mesa i mlijeka i utjecaj na dobrobit goveda.
- Ponašanje konja. Tehnološki postupci, smještaj i hranidba u kontekstu poboljšanja dobrobiti konja.
- Ponašanje svinja. Tehnološki postupci, smještaj i hranidba u kontekstu poboljšanja dobrobiti svinja u različitim sustavima proizvodnje.
- Dobrobit svinja u otvorenom sustavu držanja. Dobrobit svinja u intenzivnom farmskom sustavu.
- Ponašanje ovaca. Tehnološki postupci, smještaj i hranidba u kontekstu poboljšanja dobrobiti ovaca.
- Ponašanje koza. Tehnološki postupci, smještaj i hranidba u kontekstu poboljšanja dobrobiti koza.
- Ponašanje peradi. Tehnološki postupci, smještaj i hranidba u kontekstu poboljšanja dobrobiti peradi u različitim sustavima proizvodnje.
- Dobrobit peradi u proizvodnji jaja. Dobrobit peradi u proizvodnji mesa. Dobrobit peradi u alternativnim sustavima proizvodnje.
- Dobrobit različitih vrsta farmskih životinja tijekom prijevoza i manipulacije te utjecaj postupaka na kakvoću animalnih proizvoda.
- Dobrobit farmskih životinja u ovisnosti o postupcima prije i za vrijeme klanja te utjecaj postupaka na kakvoću proizvoda.
- Prezentacije seminarskih radova iz tema odabranih tijekom semestra.
Obvezna literatura
- Željko Pavičić, Mario Ostović. 2017. Dobrobit životinja. Izdavač: NAKLADA SLAP
- Fraser, A.F., Broom, D.M. 1996. Farm animal behaviour and welfare. CABI Publishing
- Philips Clive. 2009. The welfare of animals, The silent majority. Springer, ISBN: 978-1-4020-9218-3.
Preporučena literatura
- Michael C. Appleby, Barry O. Hughes. 1997. Animal Welfare, CABI Publishing, ISBN: 0-85199-1807
Sličan predmet na srodnim sveučilištima
- Etologija živali, Univerza v Ljubljani Biotehniška fakultata, Oddelek za zootehniko
- Animal Welfare, University of Padova
- Animal Welfare and Legislation, Malta College of Art, Science and Technology