Upravljanje kvalitetom i sustavima sigurnosti u mesnoj industriji (269082)
Nositelj predmeta
Opis predmeta
Mesna industrija ima ključnu ulogu u prehrambenom sektoru te je osiguravanje visoke razine kvalitete i sigurnosti proizvoda od iznimne važnosti. Procesi industrijske prerade mesa zahtijevaju strogu kontrolu upravljanja proizvodnim procesima kako bi se osigurala dosljedna kvaliteta i potrebna sigurnost proizvoda. Kroz teorijsko i praktično učenje, studenti će steći razumijevanje ključnih principa upravljanja kvalitetom u mesnoj industriji, kao i primjenu konkretnih alata i tehnika za osiguranje visokih standarda kvalitete i sigurnosti mesnih proizvoda. Kroz ovaj predmet, studenti će biti osposobljeni za upravljanje kvalitetom i sustavima sigurnosti tijekom proizvodnih procesa u mesnoj industriji te će biti pripremljeni za izazove i zahtjeve suvremenog tržišta hrane.
Vrsta predmeta
- Diplomski studij / Proizvodnja i prerada mesa (Izborni predmet, 2. semestar, 1. godina)
ECTS: 3.00
E-učenje: R1
Sati nastave: 44
Predavanja: 26
Auditorne vježbe: 12
Seminar: 6
Izvođač predavanja
Izvođač vježbi
Ocjenjivanje
Dovoljan (2): 60-70%
Dobar (3): 71-80%
Vrlo dobar (4): 81-90%
Izvrstan (5): 91-100%
Uvjeti za dobivanje potpisa
Uvjeti za dobivanje potpisa su: redoviti dolazak na nastavu, predan i prezentiran seminarski rad, prisustvo na terenskim vježbama.
Opis
Dozvoljen je izostanak s 30% predavanja, a svi ostali uvjeti moraju biti ispunjeni. Izostanak s terenskih vježbi mora se nadoknaditi u drugoj grupi ili pisanjem rada veličine 2000 od 2500 riječi o propuštenim cjelinama. Seminarski rad je opsega 4.000 – 5.000 riječi čiji se sadržaj vrednuje s 50% konačne ocjene, a prezentacija s 50% konačne ocjene.
Opće kompetencije
Studenti će kroz modul steći ključne kompetencije poput primjene međunarodnih standarda (ISO, HACCP) i zakonskih regulativa u preradi mesa. Naučit će kontrolirati kvalitetu proizvoda, provoditi analize i nadzirati proizvodne procese, te primjenjivati sigurnosne protokole za osiguranje zdravlja potrošača. Razvit će vještine analitičkog razmišljanja, upravljanja rizicima i učinkovite suradnje unutar tima, što će ih osposobiti za uspješan rad u mesnoj industriji.
Oblici nastave
- Predavanja
Predavanja uz korištenje ppt prezentacija i video materijala. - Provjere znanja
Ocjena prezentacije seminarskog rada, dva parcijalna pisana testa znanja (kolokvija) i završni ispit. - Auditorne vježbe
Praktični primjeri i studije slučaja. - Konzultacije
Redovite konzultacije s predmetnim nastavnicima osobno te putem elektroničke pošte. - Terenske vježbe
Obilazak mesne industrije u cilju upoznavanja sa planom aktivnosti i radnji potrebnih za osiguranje kvalitete i sigurnosti. - Seminari
Izlaganje seminarskih radova u okviru nastavnog gradiva.
Ishodi učenja i način provjere
Ishod učenja | Način provjere |
---|---|
1. Objasniti osnovne koncepte upravljanja kvalitetom u procesima proizvodnje hrane i primijeniti ih u kontekstu proizvodnje i prerade te distribucije mesa. | Sudjelovanje u raspravama tijekom nastave, seminarski rad, testovi znanja, usmeni ispit. |
2. Identificirati i izabrati važeće zakone, propise i standarde koji se odnose na proizvodnju mesnih proizvoda te razumjeti njihovu primjenu u praksi. | Sudjelovanje u raspravama tijekom nastave, seminarski rad, testovi znanja, usmeni ispit. |
3. Identificirati potencijalne opasnosti u preradi mesa, razumjeti principe sustava poput ISO normi, HACCP sustava, te primijeniti odgovarajuće mjere za prevenciju kontaminacije i unaprjeđenja sigurnosti prerade mesa. | Sudjelovanje u raspravama tijekom nastave, seminarski rad, testovi znanja, usmeni ispit. |
4. Razviti i implementirati rješenja i tehnike upravljanja kvalitetom, uključujući preduvjetne programe, načela i upravljanje programima sigurnosti. | Sudjelovanje u raspravama tijekom nastave, seminarski rad, testovi znanja, usmeni ispit. |
5. Analizirati i interpretirati informacije iz domene upravljanja kvalitetom i sustavima sigurnosti u mesnoj industriji korištenjem informacijsko-komunikacijske tehnologije. | Sudjelovanje u raspravama tijekom nastave, seminarski rad, testovi znanja, usmeni ispit. |
6. Prikazati proizvodne procese u mesnoj industriji uz istovremeno osiguranje visoke razine kvalitete i sigurnosti. | Sudjelovanje u raspravama tijekom nastave, seminarski rad, testovi znanja, usmeni ispit. |
Način rada
Obveze nastavnika
Organizacija i provođenje predavanja i vježbi.
Razvijanje i osiguravanje nastavnih materijala i resursa za učenje.
Mentoriranje studenata tijekom pripreme seminarskih radova.
Osmišljavanje i provođenje kolokvija i završnog ispita.
Vođenje usmenih ispita te vrednovanje studentskih radova.
Održavanje konzultacija sa studentima radi dodatne pomoći i smjernica.
Praćenje napretka studenata i pružanje povratnih informacija.
Organizacija terenske nastave.
Obveze studenta
Redovito prisustvovanje predavanjima i vježbama.
Aktivno sudjelovanje u diskusijama i grupnim zadacima.
Pravovremeno izvršavanje zadataka i predaja seminarskih radova.
Priprema i učenje za kolokvije i završni ispit.
Samostalno proučavanje preporučene literature i dodatnih materijala.
Konzultiranje s nastavnicima tijekom pripreme seminarskog rada i pripreme za ispite.
Aktivno sudjelovanje u terenskoj nastavi.
Polaganje ispita
Elementi praćenja | Maksimalno bodova ili udio u ocjeni | Bodovna skala ocjena | Ocjena | Broj sati izravne nastave | Ukupni broj sati rada prosječnog studenta | ECTS bodovi |
---|---|---|---|---|---|---|
Pohađanje nastave | 10% | 27 | 27 | 0,9 | ||
Seminarski rad | 5% | 6 | 6 | 0,2 | ||
Aktivno sudjelovanje na vježbama | 10% | 12 | 12 | 0,4 | ||
Testovi znanja | 30% |
<60% 60-70% 71-80% 81-90% 91-100% |
Nedovoljan (1) Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
18 | 0,6 | |
Usmeni ispit | 40% |
<60% 60-70% 71-80% 81-90% 91-100% |
Nedovoljan (1) Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
21 | 0,7 | |
Priprema seminarskog rada | 5% | 6 | 0,2 | |||
Ukupno | 100% | 45 | 90 | 3 |
Tjedni plan nastave
- Načela industrijske prerade mesa, zakonodavstvo i standardi u mesnoj industriji
- Osnove upravljanja sustavima kvalitete u mesnoj industriji
- Razvoj i implementacija sustava kontrole kvalitete
- Planiranje sustava kontrole kvalitete u mesnoj industriji
- Organizacija i implementacija sustava kvalitete u mesnoj industriji
- Parcijalni test znanja (T1)
- Principi i primjena sustava sigurnosti hrane
- HACCP sustav: principi, faze, i primjena u mesnoj industriji (1. dio)
- HACCP sustav: principi, faze, i primjena u mesnoj industriji (2. dio)
- Praktični primjeri i studije slučaja
- Primjena informacijskih tehnologija u upravljanju kvalitetom i sustavima sigurnosti
- Parcijalni test znanja (T2)
- Seminarski radovi
- Osiguranje kvalitete i sigurnosti u mesnoj industriji (Terenska nastava)
- Završni ispit
Obvezna literatura
- Prezentacije s predavanja i pripremljeni materijal za svaki programski dio
- Das, A.K., Nanda, P.K., Das, A., Biswas, S. (2019). Hazards and safety issues of meat and meat products. U: Food safety and human health (eds Sing, R.L., Mondal, S.), Academic Press, UK, str. 145–168.
- Gordon, A. (2020). Food safety and quality systems in developing countries. Academic Press, UK.
- Toldrá, F. (2009). Safety of meat and processed meat. Springer, UK.
Preporučena literatura
- Awuchi, C.G. (2023). HACCP, quality, and food safety management in food and agricultural systems, Cogent Food & Agriculture, 9 (1): 1–29.
Sličan predmet na srodnim sveučilištima
- Zagotavljanje varne in kakovostne hrane, Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta
- Upravljanje sigurnošću i kakvoćom hrane, Sveučilište u Zagrebu, Prehrambeno-biotehnološki fakultet