Tehnologija vina (144471)
Nositelj predmeta
Opis predmeta
Program modula Tehnologija vina omogućuje studentima nadogradnju i proširivanje temeljnih znanja o pojedinim tehnološkim procesima vinarske proizvodnje i njihovom utjecaju na kakvoću vina. Kroz program modula Tehnologija vina studenti usvajaju znanja o prikladnosti pojedinog tehnološkog procesa proizvodnje s obzirom na specifičnosti kultivara i proizvodne godine te ulozi pojedinog tehnološkog procesa u promjenama fizikalno-kemijskog sastava mošta i vina. Kroz auditorne i terenske vježbe studenti stječu praktična znanja vezana uz procese filtracije i dorade te korištenje enološke opreme u vinarskoj proizvodnji.
Provjeravanje ishoda učenja
Vrsta predmeta
- Diplomski studij / Hortikultura / Vinogradarstvo i vinarstvo (Obvezni predmet, 1. semestar, 1. godina)
ECTS: 3.00
Engleski jezik: R1
E-učenje: R1
Sati nastave: 30
Predavanja: 20
Terenske vježbe: 10
Izvođač predavanja
- prof. dr. sc. Ana Jeromel
- izv. prof. dr. sc. Ana-Marija Jagatić Korenika
- izv. prof. dr. sc. Marin Mihaljević Žulj
Izvođač vježbi
- izv. prof. dr. sc. Ana-Marija Jagatić Korenika
- izv. prof. dr. sc. Marin Mihaljević Žulj
- doc. dr. sc. Domagoj Stupić
Ocjenjivanje
Dovoljan (2): 61-70%
Dobar (3): 71-80%
Vrlo dobar (4): 81-90%
Izvrstan (5): 91-100%
Opće kompetencije
Predmet osposobljava za razumijevanje različitih tehnoloških procesa primjenjivih u vinarskoj proizvodnji te omogućava rješavanje problema donošenjem samostalnih zaključaka temeljenih na stečenim teorijskim i praktičnim znanjima.
Oblici nastave
- Predavanja
- Terenske vježbe
obuhvaćaju vježbe(u podrumu) vezane uz postupak dorade i stabilizacije vina
Ishodi učenja i način provjere
Ishod učenja | Način provjere |
---|---|
Isplanirati i analizirati cijelokupan tehnološki proces proizvodnje zavisno od kultivara i tipa vina koji se želi proizvesti. | Završni ispit |
Identificirati razloge primjene enoloških sredstva dozvoljenih u procesu proizvodnje vina. | Završni ispit |
Preporučiti i objasniti tehnologiju proizvodnje za bijela, roze i crna vina, zavisno od uvjeta proizvodnje i specifičnosti proizvodne godine. | Završni ispit |
Odabrati i prezentirati prikladan tehnološki proces dorade vina, zavisno od njegovog kemijskog sastava i organoleptičnih svojstava. | Završni ispit |
Argumentirati mišljenje o prednostima/nedostacima primjene pojedinog tehnološkog procesa na kemijski sastav i organoleptična svojstva vina. | Završni ispit |
Demonstrirati rad pojedinih strojeva vezanih uz tehnologiju proizvodnje vina. | Aktivno kroz vježbe te pasivno, teorijski, putem završnog ispita |
Način rada
Obveze nastavnika
Informirati studente o nastavnom planu predmeta, obvezama koje trebaju ispuniti, načinu oblikovanja ocjene i kriterijima ocjenjivanja. Redovito održavanje svih oblika nastave utvrđenih nastavnim planom. Održavanje konzultacija, pisanih testova znanja i završnih ispita. Priprema nastavnih i ispitnih materijala.
Obveze studenta
Redovito pohađanje nastave (predavanja, vježbe) predviđene nastavnim planom. Aktivno sudjelovanje na vježbama na pokušalištu i terenu. Za ostvarivanje prava na potpis, studenti su obavezni tijekom cijelog semestra nazočiti na najmanje 80% predavanja i 80% vježbi. Ukoliko je student izostao sa nastave više od dopuštenog, a bez opravdanog razloga, potpis će mu biti uskraćen te je dužan ponovno upisati predmet u idućoj akademskoj godini. Studenti su obavezni prisustvovati i vježbama, gdje se od njih očekuje aktivan angažman, sudjelovanje u raspravi i rješavanju zadataka
Polaganje ispita
Elementi praćenja | Maksimalno bodova ili udio u ocjeni | Bodovna skala ocjena | Ocjena | Broj sati izravne nastave | Ukupni broj sati rada prosječnog studenta | ECTS bodovi |
---|---|---|---|---|---|---|
Završni ispit | 100% |
0-60 61-70 71-80 81-90 91-100 |
Nedovoljan (1) Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
60 | 2 | |
Pohađanje predavanja i vježbi | 30 | 30 | 1 | |||
UKUPNO | 100% | 30 | 90 | 3 |
Tjedni plan nastave
- Biološko otkiseljavanje vina P Maloalkoholna i malolaktična fermentacija
- Malolaktična fermentacija P Vrijeme inokulacije, uloga bakterije, promijene u kemijskom sastavu, utjecaj na aromu
- Primjena enzima u vinarstvu P Pektolitički, proteaze, B-glikozidaze, glukanaze
- Mogućnosti ekstrakcije i kvaliteta vina P Fizikalne, kemijske i biološki čimbenici ekstrakcije spojeva iz grožđa, mošta, vina
- Karbonska maceracija P Tehnologija proizvodnje u atmosferi zasićenoj CO2
- Maceracija grožđa P Hladna, klasična, produžena, termovinifikacija
- Tehnologija sur lie P Proizvodnja vina držanjem na talogu
- Tehnološke mogućnosti korekcije kemijskog sastava mošta i vina P Korekcija alkohola, pH, sadržaja šećera
- Inertni plinovi u vinarstvu P Uloga dušika, ugljičnog dioksida, argona
- Barrique u vinarstvu P Vrste barriquea, način paljenja, utjecaj na vino
- Kemijske i fizikalne metode provjere stabilnosti vina A Test na tartaratnu stabilnost (kalijeve i kalcijeve soli),bentotest, konduktometrija
- Nefelometrija A Određivanje stupnja bistroće
- Flotacija, Mikrooksidacija A Utjecaj na sastav mošta, načini primjene, aparati
- Filtracija vina T Primjena naplavne i pločaste filtracije
- Stablizacija vina T Pokazna vježba u podrumu
Obvezna literatura
- Predavanja i PowerPoint prezentacije ( Merlin sustav e-učenja)
Preporučena literatura
- Radovanović, V. (1986). Tehnologija vina. Beograd: IRO „Građevinska knjiga“.
- R. Jackson, R. (2000). Wine science. Academic press.
- Riberau-Gayon, P., Dubourdieu, D., Doneche, B., Lonvaud, A. eds. (2006). Handbook of enology.
- Vol. 1: The Microbiology of Wine and Vinification. -2nd ed., J. Wiley & Sons.
- Riberau-Gayon, P., Dubourdieu, D., Doneche, B., Lonvaud, A. eds. (2006). Handbook of enology.
- Vol. 2: Chemistry of Wine, Stabilization and Treatments. -2nd ed., Wiley & Sons.
- Margalit , Y. (2013).Concepts in wine technology. The wine appreciation guild Ltd.
Sličan predmet na srodnim sveučilištima
- Tehnologija vina, Poljoprivredni fakultet u Osijeku