Objekti i oprema u tehnologiji mesa (197943)
Nositelj predmeta
Opis predmeta
Klaonička obrada životinja te prerada i prodaja mesa i mesnih proizvoda s mikrobiološkog stajališta visoko je rizična te zbog zaštite zdravlja potrošača zahtijeva visoke higijenske i zdravstvene standarde. Međutim, zdravstvena ispravnost je samo jedan dio u cjelini mesnog proizvoda. U organizaciji mesne industrije postoji niz propisa, preporuka i tehničkih rješenja koje mogu i/ili moraju biti implementirane, a u isto vrijeme značajno ubrzavaju i olakšavaju proces. Stoga su nastavne cjeline ovog predmeta posvećene općim zahtjevima pri izgradnji i organizaciji objekata, objektima i opremi u klaonici i rasjekaoni, načinima čuvanja mesa i proizvoda, opremi i objektima pri izradi pojedinih skupina mesnih proizvoda te specifičnostima objekata malog kapaciteta. Terenska nastava u mesnoj industriji olakšati će razumijevanje nastavnog gradiva, a seminarske teme obraditi poučne promjere iz prakse.
Vrsta predmeta
- Diplomski studij / Proizvodnja i prerada mesa (Obvezni predmet, 2. semestar, 1. godina)
ECTS: 6.00
Engleski jezik: R1
E-učenje: R2
Sati nastave: 60
Predavanja: 45
Seminar: 10
Terenske vježbe: 5
Izvođač predavanja
Izvođač vježbi
Izvođač seminara
Ocjenjivanje
Dovoljan (2): 60-70%
Dobar (3): 71-80%
Vrlo dobar (4): 81-90%
Izvrstan (5): 91-100%
Uvjeti za dobivanje potpisa
Uvjeti za dobivanje potpisa su: redoviti dolazak na nastavu, predane zadaće, predan i prezentiran seminarski rad, prisustvo na praktičnim i terenskim vježbama.
Opis
Dozvoljen je izostanak s 30% predavanja, a svi ostali uvjeti moraju biti ispunjeni. Izostanak s praktičnih ili terenskih vježbi mora se nadoknaditi u drugoj grupi ili pisanjem pisanog rada veličine 2000 od 2500 riječi o propuštenim cjelinama.
Opće kompetencije
Tijekom nastavnog procesa razvijati će se i unaprjeđivati sposobnosti analize i sinteze informacija, sposobnosti planiranja i organiziranja, rješavanja problema i odlučivanja. Kroz seminarske radove i pisane zadatke razvijati će se sposobnost kritike i samokritike, timski rad, međuljudske vještine te posvećenost etičkom djelovanju. Nadalje, poticati će se istraživačke vještine, sposobnost prilagođavanja novim situacijama, kreativnost, te sposobnost samostalnog rada.
Oblici nastave
- Predavanja
- Terenske vježbe
Izvode se u dvije do tri grupe u cilju stjecanja znanja iz tehnoloških procesa u mesnoj industriji. - Seminari
Seminarski rad je grupni rad do tri studenta, opsega 4000 do 5000 riječi čiji sadržaj se vrjednuje s 50% konačne ocjene, a prezentacija s 50% konačne ocjene. Ocjene se dodjeljuju svakom članu grupe posebno.
Ishodi učenja i način provjere
Ishod učenja | Način provjere |
---|---|
Opisati temeljne objekte i opremu u preradi mesa | Sudjelovanje u raspravama tijekom nastave, radni zadaci, testovi znanja, usmeni ispit |
Utvrditi preradbeni proces prema objektima i opremi u industriji mesa | Sudjelovanje u raspravama tijekom nastave, seminarski rad, usmeni ispit |
Objasniti svrhu i karakteristike pojedine opreme uključene u temeljne procese prerade mesa | Sudjelovanje u raspravama tijekom nastave, radni zadaci, testovi znanja, usmeni ispit |
Povezati pojedine procese, objekte i opremu u praktički primjenjivu cjelinu | Sudjelovanje u raspravama tijekom nastave, radni zadaci, seminarski rad, usmeni ispit |
Izdvojiti i argumentirati izbor objekata i opreme za pojedinu svrhu | Sudjelovanje u raspravama tijekom nastave, radni zadaci, usmeni ispit |
Način rada
Obveze nastavnika
Organizacija i provođenje predavanja i vježbi.
Razvijanje i osiguravanje nastavnih materijala i resursa za učenje.
Mentoriranje studenata tijekom pripreme seminarskih radova.
Osmišljavanje i provođenje kolokvija i završnog ispita.
Vođenje usmenih ispita te vrednovanje studentskih radova.
Održavanje konzultacija sa studentima radi dodatne pomoći i smjernica.
Praćenje napretka studenata i pružanje povratnih informacija.
Organizacija terenske nastave.
Obveze studenta
Redovito pohađanje predavanja i vježbi.
Izvršavanje radnih zadataka.
Izrada i obrana seminarskog rada.
Polaganje testova znanja.
Polaganje usmenog ispita
Polaganje ispita
Elementi praćenja | Maksimalno bodova ili udio u ocjeni | Bodovna skala ocjena | Ocjena | Broj sati izravne nastave | Ukupni broj sati rada prosječnog studenta | ECTS bodovi |
---|---|---|---|---|---|---|
Pohađanje nastave | 10% | 45 | 45 | 1,5 | ||
Seminarski rad | 5% | 10 | 10 | 0,4 | ||
Priprema seminarskog rada | 5% | 0 | 14 | 0,4 | ||
Testovi znanja | 36% |
<60% 60-70% 71-80% 81-90% 91-100% |
Nedovoljan (1) Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
0 | 35 | 1,2 |
Usmeni ispit | 40% |
<60% 60-70% 71-80% 81-90% 91-100% |
Nedovoljan (1) Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
0 | 70 | 2,3 |
Vježbe | 5% | 5 | 5 | 0,2 | ||
UKUPNO | 100% | 60 | 180 | 6 |
Elementi praćenja | Opis | Rok | Nadoknada |
---|---|---|---|
Pohađanje nastave | Obavezno je redovito pohađanje nastave, a dozvoljeno je 30% izostanaka s predavanja. | Izostanak s praktičnih ili terenskih vježbi mora se nadoknaditi u drugoj grupi ili pisanjem pisanog rada veličine 2000 od 2500 riječi o propuštenim cjelinama. | |
Priprema seminarskog rada | Seminarski rad je grupni rad do tri studenta, opsega 4000 do 5000 riječi čiji sadržaj se vrednuje s 50% konačne ocjene, a prezentacija s 50% konačne ocjene. Ocjene se dodjeljuju svakom članu grupe posebno. | ||
Testovi znanja | Testovi znanja su otvorenog i zatvorenog tipa, a polažu se preko sustava Merlin. Tijekom semestra polažu se dva testa znanja, a prosječan uspjeh testova znanja predstavlja konačnu ocjenu. | Neispunjenje ovog elementa obvezuje studenta na polaganje završnog pisanog ispita prije usmenog ispita. | |
Usmeni ispit | Usmenom ispitu mogu pristupiti studenti nakon zadovoljenja uvjeta za dobivanje potpisa i pozitivno položenih testova znanja. Usmeni ispit se sastoji od pet (5) pitanja. Procjenjuje se usvojenost teoretskog znanja i poznavanja činjenica,analiza postojećeg znanja i sinteza zaključaka, kritičko mišljenje i kreativnost. |
Tjedni plan nastave
- Uvod i opći zahtjevi u planiranju, propisani preduvjeti
- Primjena HACCP načela
- Objekti i oprema za prihvat životinja
- Objekti i oprema za klanje životinja
- Linije rasijecanja mesa i primjeri iz prakse
- Hlađenje i zamrzavanje mesa
- Strojevi i oprema za toplinsku obradu - usitnjavanje, miješanje
- Strojevi i oprema za toplinsku obradu - punjenje, toplinska obrada
- Strojevi i oprema za toplinsku obradu - proizvodnja konzervi
- Strojevi i oprema za fermentaciju, sušenje i dimljenje
- Strojevi i oprema - organizacija pogona
- Pakiranje, skladištenje, sanitacija
- Primjeri iz prakse, odlazak u industriju mesa
- Zbrinjavanje otpada
- Seminarske radnje
Obvezna literatura
- Rahelić, S. (1985): Osnove tehnologije mesa, Školska knjiga, Zagreb.
- Prezentacije s predavanja i pripremljeni materijal za svaki programski dio
- Kovačević, D. (2001): Kemija i tehnologija mesa i ribe, Sveučilište J.J. Strossmayera u Osijeku.
Preporučena literatura
- Toldrá, F. (2010): Handbook of Meat Processing, Blackwell Publishing, USA
- Jensen W.K., Dawine C, Dikeman M. (2004): Encyclopedia of Meat Sciences, vol. 1,2,3. Elsevier Academic Press, UK.
Sličan predmet na srodnim sveučilištima
- Allgemeine Prozesstechnik, Universität für Bodenkultur Wien, Austria
- Oprema i uređaji u stočarstvu, Sveučilište J.J. Strossmayera u Osijeku, Poljoprivredni fakultet Osijek