Hranidba peradi i kunića (144505)
Nositelj predmeta
Opis predmeta
Program predmeta omogućuje studentima stjecanje znanja iz hranidbe peradi i kunića te im omogućuje rad u svojstvu nutricioniste i tehnologa u peradarstvu i kunićarstvu kao i izvođenje u hranidbenih istraživanja.
Programski dijelovi predmeta su sljedeći:
Značaj hranidbe u suvremenoj peradarskoj i kunićarskoj proizvodnji. Biodostupnost hranjiva i njihov značaj za zdravlje, proizvodnost i dobrobit peradi i kunića. Hranidbene potrebe peradi u uzgoju i proizvodnje mesa i jaja. Specifičnosti probave i hranidbene potrebe kunića. Hranidbeno modeliranje sastava mesa i jaja peradi. Hranidba peradi u organsko biološkoj proizvodnji.
Studentske vježbe omogućuju studentima upoznavanje s krmivima pogodnim za perad i kuniće. Nadalje na vježbama studenti uče sastavljanje obroka i krmnih smjesa za perad i kuniće. Putem seminara studenti obrađuju teme iz hranidbe pojedinih vrsta i kategorija peradi i kunića. Terenska nastava izvodi se posjetom komercijalnim tvornicama stočne hrane..
Polaganje ispita se provodi putem parcijalnih testova (kolokvija) znanja te po potrebi i završnim usmenim ispitom.
Vrsta predmeta
- Diplomski studij / Hranidba životinja i hrana (Obvezni predmet, 2. semestar, 1. godina)
ECTS: 6.00
Engleski jezik: R1
E-učenje: R1
Sati nastave: 60
Predavanja: 30
Vježbe u praktikumu: 18
Seminar: 12
Izvođač predavanja
Izvođač vježbi
Izvođač seminara
Ocjenjivanje
Dovoljan (2): 61-70 %
Dobar (3): 71-80 %
Vrlo dobar (4): 81-90 %
Izvrstan (5): 91-100 %
Uvjeti za dobivanje potpisa
Pohađanje nastave (predavanja, seminari i vježbe). Tolerira se 20 % opravdanih izostanaka.
Pozitivna ocjena iz seminarskog rada.
Opće kompetencije
Predmet osposobljava studente za razumijevanje važnosti hranidbe peradi i kunića u gospodarstvu, tehnološke i hranidbene vrijednosti krmiva i kompletnih obroka za perad i kuniće te utjecaj hranidbe na zaštitu zdravlja i dobrobit peradi i kunića.
Oblici nastave
- Predavanja
- Vježbe u praktikumu
Putem vježbi studenti se osposobljavaju za prepoznavanje i uporabu krmiva u kreiranju obroka odnosno krmnih smjesa za perad i kuniće. - Seminari
Putem seminara studenti detaljnije obrađuju pojedine nastavne cjeline na osnovi od nastavnika prikupljene literature.
Ishodi učenja i način provjere
Ishod učenja | Način provjere |
---|---|
Objasniti centralnu ulogu probave i metabolizma u odabiru krmiva za sastavljanje hrane za perad | Sudjelovanje u raspravama, pismeni ispit, usmeni ispit, seminarski rad, praktičan rad u pokusnom objektu |
Opisati osobine najvažnijih krmiva u hranidbi intenzivno držane peradi | Sudjelovanje u raspravama, pismeni ispit, usmeni ispit, seminarski rad, praktičan rad u pokusnom objektu |
Procijeniti potrebe lakih i teških tipova peradi za energijom, proteinima, aminokiselinama, mineralima i vitaminima na osnovi željene količine i kakvoće konačnog proizvoda (jaja, meso) | Sudjelovanje u raspravama, pismeni ispit, usmeni ispit, seminarski rad, praktičan rad u pokusnom objektu |
Istaći razlike u hranidbi kavezno-naspram alternativno držanih kokoši nesilica | Sudjelovanje u raspravama, pismeni ispit, usmeni ispit, seminarski rad, praktičan rad u pokusnom objektu |
Prepoznati utjecaj hranidbe na dobrobit peradi i okolinu | Sudjelovanje u raspravama, pismeni ispit, usmeni ispit, seminarski rad, praktičan rad u pokusnom objektu |
Razlikovati hranidbene navike i potrebe suvremenih hibrida peradi | Sudjelovanje u raspravama, pismeni ispit, usmeni ispit, seminarski rad, praktičan rad u pokusnom objektu |
Kreirati obroke-krmne smjese za sve vrste i kategorije peradi | Sudjelovanje u raspravama, pismeni ispit, usmeni ispit, seminarski rad, praktičan rad u pokusnom objektu |
Preporučiti hranu za proizvodnju dizajniranih jaja | Sudjelovanje u raspravama, pismeni ispit, usmeni ispit, seminarski rad, praktičan rad u pokusnom objektu |
Istaći specifičnosti probave u kunića | Sudjelovanje u raspravama, pismeni ispit, usmeni ispit, seminarski rad, praktičan rad u pokusnom objektu |
Kreirati obroke za rasplodne i tovne kunić | Sudjelovanje u raspravama, pismeni ispit, usmeni ispit, seminarski rad, praktičan rad u pokusnom objektu |
Način rada
Obveze nastavnika
Održavanje predavanja i vježbi te vođenje terenske nastave.
Pomoć pri izradi seminarskih radova.
Obveze studenta
Sudjelovanje u nastavi.
Izrada i prezentacija seminarskog rada.
Polaganje ispita
Elementi praćenja | Maksimalno bodova ili udio u ocjeni | Bodovna skala ocjena | Ocjena | Broj sati izravne nastave | Ukupni broj sati rada prosječnog studenta | ECTS bodovi |
---|---|---|---|---|---|---|
Pohađanje nastave (predavanja + vježbe); Aktivno sudjelovanje na nastavi | Korektivni bodovi | 48 | 40; 25 | 0,5 | ||
Seminarski rad | 20% | 12 | 25 | 0,5 | ||
Parcijalni ispit (1) | 20 % |
<60 % 61-70 % 71-80 % 81-90 % 91-100 % |
Nedovoljan (1) Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
0 | 25 | 1,5 |
Parcijalni ispit (2) | 20 % |
<60 % 61-70 % 71-80 % 81-90 % 91-100 % |
Nedovoljan (1) Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
0 | 20 | 1,5 |
Usmeni ispit | 40 % |
<60 % 61-70 % 71-80 % 81-90 % 91-100 % |
Nedovoljan (1) Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
- | 40 | 2 |
UKUPNO | 100 % | 60 | 180 | 6 |
Studenti su obavezni zaraditi minimalno 1,5 ECTS boda kao preduvjet za izlazak na završni usmeni ispit
0,5 bod moguće je nadoknaditi izradom samostalnog zadatka
Elementi praćenja | Opis | Rok | Nadoknada |
---|---|---|---|
Aktivno sudjelovanje na nastavi | Studenti se potiču sudjelovati u raspravama, prezentaciji ideja i rješavanju problema. Prati se usvajanje znanja, prezentacijskih i komunikacijskih vještina, te samostalnog i timskog rada u rješavanju radnih zadataka. | Kontinuirano tijekom nastave | Moguća putem samostalnog zadatka |
Izrada seminara | Seminarski rad s određenom temom ili po izboru studenta, vezan uz programski sadržaj modula. Izvodi se samostalno uz javnu prezentaciju. | Prema satnici | Nije moguća |
Tjedni plan nastave
- P-Značaj hranidbe u suvremenoj peradarskoj i kunićarskoj proizvodnji. Utjecaj najnovijih spoznaja iz hranidbe na visoko industrijaliziranu proizvodnju mesa i jaja.
- P- Biokemijska svojstva i biodostupnost hranjiva te njihov utjecaj na zdravlje, proizvodnost i dobrobit peradi i kunića
- P- Specifičnosti probave i hranidbene potrebe jednodnevne peradi.
- P- Specifičnosti probave i hranidbene potrebe mlade peradi u uzgoju te rasplodnih životinja.
- P- Specifičnosti probave i hranidbene potrebe tovnih pilića te konzumnih nesilica.
- P- Specifičnosti probave i hranidbene potrebe pura. Proizvodnja i karakterizacija krmiva za perad
- P- Hranjiva vrijednost, tehnološka kakvoća i podobnost krmiva u hranidbi peradi.
- V- Računalno sastavljanje krmnih smjesa za perad.
- V- Računalno sastavljanje krmnih smjesa za perad.
- V- Proizvodnja funkcionalne hrane za ljude putem hranidbenog modeliranja sastava mesa i jaja peradi.
- P-Anatomija probavnog sustava kunića, tijek probave u mladih i odraslih kunića. Hranidbene navike i potrebe raznih kategorija kunića.
- V- Sastavljanje krmnih smjesa za kuniće. S- Hranidba alternativno držane peradi.
- S-Hranidba peradi u organsko-biološko-ekološkoj peradarskoj proizvodnji.
- S-Mjere i postupci osiguranja zdravstvene ispravnosti hrane za perad i kuniće.
- V-Terenske vježbe u tvornici-mješaoni stočne hrane.
Obvezna literatura
- M. Domaćinović, Z. Antunović, E. Džomba, A. Opačak, M. Baban, S. Mužic: Specijalna hranidba domaćih životinja, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Osijek 2015.
- Gordana Kralik, Elizabeta Has-schon, D.Kralik, Marcela Šperanda: Peradarstvo, biološki i zootehnički principi, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Osijek 2008.
- Pesti G.M.; R.I. Bakalli; J.P.Driver; A.Atencio; E.H. Foster: Poultry Nutrition and Feeding, The University of Georgia, Athens USA 2005.
- Blas C. and Julian Wiesman: The nutrition of the Rabbit, CABI Publishing, Wallingford 1998.
Preporučena literatura
- Leeson S.; J.D. Summers: Commercial Poultry Nutrition, University Books, Ontario,Canada 2005.
Sličan predmet na srodnim sveučilištima
- 1. Scotlands Rural College, UK Advanced Poultry Nutrition
- 2. University Kaposvar, Hungary Poultry Nutrition; prof. Veronika Halas
- 3. University BOKU, Austria Advanced Nutrition of Monogastric Livestock; Wolfgang Wetscherek