Hranidba svinja (116758)
Nositelj predmeta
Opis predmeta
Troškovi hranidbe u cijeni koštanja kilograma proizvedene svinjetine najveća su stavka (60-70%). Zbog toga je važno upoznati studente kako ostvariti visoku proizvodnju uz što niže troškove hranidbe. Studenti će dobiti spoznaje o specifičnostima hranjivih tvari i njihovog iskorištenja (biodostupnosti) iz krmiva u mladih i odraslih svinja. Izučiti će se mikotoksini i antinutritivne tvari u hrani, a zatim uloga prerade na njenu kakvoću i hranjivost. Upoznat će se s potrebama svinja na hranjivim tvarima u pojedinim proizvodnim fazama života sukladno anatomsko-fiziološkim osobitostima probavnog trakta. Izučiti će se učinci dodataka na iskorištenje hranjivih tvari, intestinalne bakterije, potporu imunosti i kakvoći svinjskog mesa. Prema NRC 1998., potrebe će se izračunati sukladno visini i sastavu prirasta, broju prasadi u leglu i proizvodnji sperme, te uvjetima proizvodnje uz očuvanje okoline i poštivanje dobrobiti životinja. Slijedi primijenjena hranidba (sastavljanje krmnih smjesa) prasadi, svinja u tovu, rasplodnog podmlatka, te krmača i nerastova U sklopu terenske nastave posjetit će svinjogojsku farmu i TSH. Linearno programiranje krmnih smjesa za svinje bit će tema vježbi u praktikumu.
Vrsta predmeta
- Diplomski studij / Hranidba životinja i hrana (Obvezni predmet, 2. semestar, 1. godina)
ECTS: 6.00
Engleski jezik: R1
E-učenje: R1
Sati nastave: 60
Predavanja: 40
Auditorne vježbe: 12
Seminar: 8
Izvođač predavanja
Izvođač vježbi
Izvođač seminara
Ocjenjivanje
Dovoljan (2): 61-70 %
Dobar (3): 71 - 80 %
Vrlo dobar (4): 81- 90 %
Izvrstan (5): 91 - 100 %
Uvjeti za dobivanje potpisa
Pohađanje nastave (predavanja, seminari i vježbe). Tolerira se 20 % opravdanih izostanaka.
Pozitivna ocjena iz seminarskog rada.
Opće kompetencije
Predmet osposobljava studenta za razumijevanje hranjivih tvari što će ga osposobiti za samostalno donošenje odluke u procjeni hranjivosti krmiva i potreba svinja, te sastavljanje ekonomičnih krmnih smjesa za svinje bez zagađenja okoline i poštivanje dobrobiti svinja.
Oblici nastave
- Predavanja
- Auditorne vježbe
Izračunavanje hranidbenih potreba i hranjive vrijednosti hrane za pojedine kategorije svinja. Računske vježbe praktičnog sastavljanja krmnih smjesa i predmješavina za svinje. Stjecanje vještina samostalne formulacije obroka svinje. - Seminari
Ishodi učenja i način provjere
Ishod učenja | Način provjere |
---|---|
Objasniti centralnu ulogu probave i metabolizma u procjeni hranjivosti krmiva i potrebe svinja | Sudjelovanje u raspravama, seminarski rad. pismeni ispit, usmeni ispit |
Opisati najvažnije osobine krmiva koja se koriste u hranidbi svinja | Sudjelovanje u raspravama, seminarski rad. pismeni ispit, usmeni ispit |
Izračunati potrebe različitih kategorija svinja za pojedinim hranjivim tvarima i energijom | Sudjelovanje u raspravama, seminarski rad. pismeni ispit, usmeni ispit |
Istaći razlike između korištenih hranidbenih normativa | Sudjelovanje u raspravama, seminarski rad. pismeni ispit, usmeni ispit |
Prepoznati utjecaj hranidbe na dobrobit životinja, ljudi i okoliš | Sudjelovanje u raspravama, seminarski rad. pismeni ispit, usmeni ispit |
Kreirati krmne smjese za sve kategorije svinja | Sudjelovanje u raspravama, seminarski rad. pismeni ispit, usmeni ispit |
Obrazložiti utjecaj hranidbe na tehnološka, organoleptička i nutritivna svojstva mesa i masti svinja | Sudjelovanje u raspravama, seminarski rad. pismeni ispit, usmeni ispit |
Način rada
Obveze nastavnika
Održavanje predavanja i vježbi, te vođenje terenske nastave
Obveze studenta
Sudjelovanje u nastavi.
Izrada i prezentacija seminarskog rada.
Polaganje ispita
Elementi praćenja | Maksimalno bodova ili udio u ocjeni | Bodovna skala ocjena | Ocjena | Broj sati izravne nastave | Ukupni broj sati rada prosječnog studenta | ECTS bodovi |
---|---|---|---|---|---|---|
Pohađanje nastave (predavanja + vježbe); Aktivno sudjelovanje na nastavi | Korektivni bodovi | 52 | 45; 25 | 0,5 | ||
Seminarski rad | 20% | 8 | 20 | 0,5 | ||
Parcijalni ispit (1) | 25 % |
<60 % 61-70 % 71-80 % 81-90 % 91-100 % |
Nedovoljan (1) Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
- | 25 | 1,5 |
Parcijalni ispit (2) | 25 |
<60 % 61-70 % 71-80 % 81-90 % 91-100 % |
Nedovoljan (1) Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
- | 25 | 1,5 |
Usmeni ispit | 30 % |
<60 % 61-70 % 71-80 % 81-90 % 91-100 % |
Nedovoljan (1) Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
- | 40 | 2 |
UKUPNO | 100 % | 60 | 180 | 6 |
Elementi praćenja | Opis | Rok | Nadoknada |
---|---|---|---|
Aktivno sudjelovanje na nastavi | Studenti se potiču sudjelovati u raspravama, prezentaciji ideja i rješavanju problema. Prati se usvajanje znanja, prezentacijskih i komunikacijskih vještina, te samostalnog i timskog rada u rješavanju radnih zadataka. | Kontinuirano tijekom nastave | Moguća putem samostalnog zadatka |
Izrada seminara | Seminarski rad s određenom temom ili po izboru studenta, vezan uz programski sadržaj modula. Izvodi se samostalno uz javnu prezentaciju. | Prema satnici | Nije moguća |
Tjedni plan nastave
- Specifičnosti probavnog trakta u svinja
- metabolički procesi u svinja
- Biodostupnost pojedinih hranjivih tvari iz krmiva
- Potrebe na hranjivim tvarima s obzirom na visinu proizvodnje i uvjete u kojima se proizvodnja odvija
- Iskorištenje hranjivih tvari iz krmiva za svinje – seminari
- Mogućnosti smanjenja onečišćenja okoliša s obzirom na izbor i povećanje probavljivosti krmiva, način hranjenja, fizičku formu obroka, te upotreba pospješivača probave
- Vrste krmiva koja se koriste u hranidbi svinja s obzirom na anatomsko-fiziološke osobitosti probavnog trakta svinja
- Mikroskopska analiza krmiva za svinje
- Izračunavanje energetske vrijednosti krmiva i krmnih smjesa
- Hranidba pojedinih kategorija svinja (nazimica, bređih krmača, krmača u laktaciji, nerastova, sisajuće prasadi, odbijene prasadi i svinja u tovu)
- Sastavljanje krmnih smjesa i premiksa za sve kategorije svinja
- Vrsta hrane i njezin utjecaj na kakvoću mesa
- Utjecaj hranidbe na kakvoću mesa – seminari
- Utjecaj hranidbe na tehnološka organoleptička i nutritivna svojstva mesa i masti (oksidativna stabilnost, strukturna svojstva, glikolitički potencijal, sadržaj masti i masnokiselinski sastav)
- Ukoliko je moguće terenska nastava ili ispit odnosno međuispit ovisno o načinu polaganja
Obvezna literatura
- M. Domaćinović, Z. Antunović, E. Džomba, A. Opačak, M. Baban, S. Mužic: Specijalna hranidba domaćih životinja, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, (2015)
- Uremović Marija, Uremović Z. (1997): Svinjogojstvo, Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
- Uremović Z. Marija Uremović, Vesna Pavić, B. Mioč, S. Mužic, Z. Janječić: Stočarstvo, Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2002
- Darko Grbeša: Metode procjene i tablice kemijskog sastava i hranjive vrijednosti krepkih krmiva, Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, 2004.
- Kovčin, S. (2000): Ishrana svinja, Stylos, Novi Sad
Preporučena literatura
- Bedford, M. R., Choct, M., O'Neill, H. M. 2016. Nutrition Experiments in Pigs and Poultry. A Practical Guide. CAB International pages 1-155
- Close, W.H. and D.J.A. Cole.2001. Nutrition of Sows and Boars, Nottingham University Press, Nottingham, UK. str. 377.
- English, P.R., Fowler, V.R., S. Baxter,B. Smith.1996. The Growing and Finishing Pig. Farming Press, Ipswich, Uk, str. 555.
- Gadd, J. 2003. Pig Production Problems. Nottingham University Press, Nottingham, UK str. 591.