Opća hranidba životinja (169448)
Nositelj predmeta
Opis predmeta
Danas se pouzdano zna da više od 40 različitih hranjivih tvari mora biti prisutno u obroku domaćih životinja. Stoga će se studentima prezentirati temeljna teoretska znanja o svim vrstama hranjivih tvari o njihovoj biološkoj vrijednosti i metaboličkoj funkciji u organizmu životinja. Studenti će naučiti rukovati hranjivim tvarima odnosno zajedničkim gradivim i metaboličkim aktivnim tvarima biljaka i životinja. Prezentirat će se metode evaluacije hranidbenih potreba životinja kao i bilans – utvrđivanje hranjivih tvari.
Studenti će se upoznati s primjenom novih metoda i analitičkih postupaka što je presudno za bolje poznavanje i unapređenje svih vrsta i kategorija domaćih životinja, a istovremeno omogućuje bolje korištenje različitih krmiva i efikasniju proizvodnju domaćih životinja.
Dobivanje pouzdanih informacija o kemijskom sastavu i hranjivoj vrijednosti krmiva studentima će omogućit potpunije formuliranje obroka za različite vrste i kategorije domaćih životinja.
Vrsta predmeta
- Diplomski studij / Hranidba životinja i hrana (Obvezni predmet, 1. semestar, 1. godina)
- Diplomski studij / Ribarstvo i lovstvo (Izborni predmet, 1. semestar, 1. godina)
ECTS: 6.00
Engleski jezik: R1
E-učenje: R1
Sati nastave: 60
Predavanja: 50
Auditorne vježbe: 6
Seminar: 4
Izvođač predavanja
Izvođač vježbi
Ocjenjivanje
Dovoljan (2): 60-70 %
Dobar (3): 71 - 80%
Vrlo dobar (4): 81 - 90%
Izvrstan (5): 91 - 100%
Uvjeti za dobivanje potpisa
Pohađanje nastave (predavanja, seminari i vježbe). Tolerira se 20 % opravdanih izostanaka.
Pozitivna ocjena iz seminarskog rada.
Opće kompetencije
Predmet osposobljava studente za razlikovanje hranjivih tvari, te funkcije i metabolizam istih.
Oblici nastave
- Predavanja
- Laboratorijske vježbe
PK - vježbe - Seminari
Putem seminara studenti obrađuju i prezentiraju predavanje vezano za mikroelemente neophodne za normalan rast, razvoj i proizvodnju životinja iz dostupne literature.
Ishodi učenja i način provjere
Ishod učenja | Način provjere |
---|---|
Prepoznati važnost hranjivih tvari neophodnih za hranidbu životinja | Sudjelovanje u raspravama, seminarski rad. pismeni ispit, usmeni ispit |
Opisati procese probave hrane i metabolizma hranjivih tvari | Sudjelovanje u raspravama, seminarski rad. pismeni ispit, usmeni ispit |
Razlikovati biološke uloge hranjivih tvari | Sudjelovanje u raspravama, seminarski rad. pismeni ispit, usmeni ispit |
Usporediti potrebe na hranjivim tvarima i energiji u različitih vrsta životinja | Sudjelovanje u raspravama, seminarski rad. pismeni ispit, usmeni ispit |
Objasniti utjecaj hranidbe na dobrobit životinja, zdravlje ljudi i na okoliš | Sudjelovanje u raspravama, seminarski rad. pismeni ispit, usmeni ispit |
Identificirati određene hranjive tvari kemijskom analizom iz krmiva i krmnih smjesa te na osnovu dobivenih rezultata dizajnirati obroke | Sudjelovanje u raspravama, seminarski rad. pismeni ispit, usmeni ispit |
Način rada
Obveze nastavnika
Održavanje predavanja i vježbi, te vođenje terenske nastave
Obveze studenta
Sudjelovanje u nastavi.
Izrada i prezentacija seminarskog rada.
Polaganje ispita
Elementi praćenja | Maksimalno bodova ili udio u ocjeni | Bodovna skala ocjena | Ocjena | Broj sati izravne nastave | Ukupni broj sati rada prosječnog studenta | ECTS bodovi |
---|---|---|---|---|---|---|
Pohađanje nastave (predavanja + vježbe); Aktivno sudjelovanje na nastavi | Korektivni bodovi | 56 | 50; 30 | 1 | ||
Seminarski rad | 20 % | 4 | 10 | 1 | ||
Parcijalni ispit (1) | 20 % |
< 60 % 61 – 70 % 71 – 80 % 81 – 90 % 91 – 100 % |
Nedovoljan (1) Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
- | 25 | 1,5 |
Parcijalni ispit (2) | 20 % |
< 60 % 61 – 70 % 71 – 80 % 81 – 90 % 91 – 100 % |
Nedovoljan (1) Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
- | 25 | 1,5 |
Usmeni ispit | 40 % |
< 60 % 61 – 70 % 71 – 80 % 81 – 90 % 91 – 100 % |
Nedovoljan (1) Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
- | 40 | 1 |
UKUPNO | 100 % | 60 | 180 | 6 |
Elementi praćenja | Opis | Rok | Nadoknada |
---|---|---|---|
Seminarski rad | Struktura sadržaj pisanog rada 50% |
Tjedni plan nastave
- Studenti će biti upoznati s hranjivim tvarima prisutnim u krmivima kao i potrebama različitih vrsta i kategorija životinja u hranjivim tvarima. Izučit će se učinci hranidbe na tijek stočarske proizvodnje kao i sastav biljnog i životinjskog organizma (usporedba).
- Specifičnosti građe probavnog sustava životinja (svinja, kokoši, konja, goveda). Probava hranjivih tvari u pojedinim segmentima probavnog trakta životinja.
- Organske hranjive tvari (ugljikohidrati, masti, bjelančevine). Probava i resorpcija hranjivih tvari.
- Anorganske hranjive tvari (voda, mineralne tvari). Mikro i makro elementi.
- Biološko-djelotvorne tvari (vitamini topivi u vodi)
- Biološko-djelotvorne tvari (vitamini topivi u mastima), enzimi i hormoni
- Sustavi za procjenu metabolizma hranjivih tvari i energije
- Metode evaluacije hranidbenih potreba životinja
- Bilans hranjivih tvari i energija. Uspoređivanje i implementacija različitih sustava procjene hranjive vrijednosti hrane za životinje.
- Uzorkovanje bioloških uzoraka. Evaluacija hrane za životinje i njihova povezanost sa standardima hranidbe za održanje, rast, reprodukciju te laktaciju.
- Unos hrane za životinje, procjene: monogastrične životinje, preživači. Proračuni. Hranidba životinja i konzumacija proizvoda životinja - povezanost hranidbe životinja i nutricionizma.
- Antinutritivne tvari u hrani za životinje. Nutrigenomika.
- Uspoređivanje i implementacija različitih sustava procjene hranidbenih potreba domaćih životinja. Uspoređivanje i implementacija različitih modela u sastavljanju obroka i krmnih smjesa.
- Mikro elementi odnosno njihova fiziološka uloga u hranidbi životinja.
- Ispit će se održati kroz 3 kolokvija, seminarski rad i po potrebi usmeni dio
Obvezna literatura
- Domaćinović, M., 2006.: Hranidba domaćih životinja, Poljoprivredni fakultet Osijek, str 435
- Grbeša D., 2004.: Metode procjene i tablice kemijskog sastava i hranjivosti krepkih krmiva. HAD, Zagreb, str 205
- Jovanović, R., Dujić, D., Glamočić, D. 2001.: Ishrana domaćih životinja. Stylos, Novi Sad, SiCG, str 719
- Predavanja i Power Point prezentacija
Preporučena literatura
- Pond,W.G., Church, D.C., K.K. Pond. Basic Animal Nutrition and Feeding. 5th edition, John Wiley & Sons, New York, USA, 2004.
- Esminger, M.E., Oldfield, J.F., Heinemann, W.W., 2004. Feeds & Nutrition-digest. The Esminger Publishing Company, Clovis, California, USA. 794 str.
- Moughan, P.J., Vestegen, M.W.A., Visser-Reyneveld. 2000. Feed evaluation-prociples and practice. Wageningen Pers, Wageningen Nizozemska, str.285.
Sličan predmet na srodnim sveučilištima
- University Padova, Italy Animal Nutrition; prof. Luica Bailoni
- University Bologna, Italy Animal Nutrition; prof. Andrea Formigoni