Osnove voćarstva i vinogradarstva (185430)
Nositelj predmeta
Opis predmeta
Modul Osnove voćarstva i vinogradarstva daje temelja znanja o podrijetlu i sistematici voćnih vrsta i vinove loze. Opisuje morfologiju i anatomiju voćnih vrsta te fenologiju vinove loze. Studenti uče o ekološkim čimbenicima uzgoja vinove loze te utjecaju klimatskih čimbenika na pojedine voćne vrste tijekom fenofaza razvoja. Obrađuju se uzgojni oblici, tipovi tla prikladni za uzgoj voćnih vrsta i osnovne značajke rezidbe. U modulu se objašnjavaju različiti načini održavanja i obrade tla te cilj i značaj gnojidbe i navodnjavanja. Posebna pažnja pridodaje se načinima i tehnikama razmnožavanja te klasiranju, pakiranju i skladištenju sadnog materijala.
Vrsta predmeta
- Prijediplomski studij / Agrarna ekonomika (Obvezni predmet, 2. semestar, 1. godina)
- Prijediplomski studij / Poljoprivredna tehnika (Obvezni predmet, 2. semestar, 1. godina)
- Prijediplomski studij / Fitomedicina (Obvezni predmet, 2. semestar, 1. godina)
ECTS: 6.00
Engleski jezik: R1
E-učenje: R1
Sati nastave: 60
Predavanja: 28
Laboratorijske vježbe: 1
Vježbe u praktikumu: 7
Seminar: 4
Terenske vježbe: 20
Izvođač predavanja
- prof. dr. sc. Martina Skendrović Babojelić
- prof. dr. sc. Marko Karoglan
- prof. dr. sc. Bernard Kozina
Izvođač vježbi
Ocjenjivanje
Dovoljan (2): 61-70
Dobar (3): 71-80
Vrlo dobar (4): 81-90
Izvrstan (5): 91-100
Uvjeti za dobivanje potpisa
Redovito pohađanje nastave, seminarski rad
Opće kompetencije
Stjecanje temeljnih znanja potrebnih za razumijevanje ostalih modula iz domene voćarstva i vinogradarstva, te stjecanje znanja o osnovnim morfološkim i uzgojnim svojstvima najvažnijih rodova odnosno voćnih vrsta i vinove loze.
Oblici nastave
- Predavanja
- Laboratorijske vježbe
- Vježbe u praktikumu
- Terenske vježbe
- Seminari
Ishodi učenja i način provjere
Ishod učenja | Način provjere |
---|---|
Definirati pojam i značaj voćarstva i vinogradarstva te objasniti sistematiku voćaka i vinove loze | Aktivnost na predavanjima i vježbama, završni ispit |
Razlikovati rodne i nerodne izbojke značajnih voćnih vrsta | Aktivnost na predavanjima i vježbama, završni ispit |
Utvrditi fenofaze rasta i razvoja voćaka i vinove loze | Aktivnost na predavanjima i vježbama, završni ispit |
Primijeniti određeni način i tehniku rezidbe i razmnožavanja ovisno o voćnoj vrsti kao i vrsti vinove loze | Aktivnost na predavanjima i vježbama, završni ispit |
Odabrati način sadnje i njege voćaka i vinove loze, ovisno o zahtjevima voćne vrste i vinove loze | Aktivnost na predavanjima i vježbama, završni ispit |
Procijeniti optimalni rok berbe i uvjete čuvanja plodova najznačajnijih voćnih vrsta i vinove loze | Aktivnost na predavanjima i vježbama, završni ispit |
Način rada
Obveze nastavnika
Održavanje predavanja, vježbi u praktikumu i terenskih vježbi. Izrada nastavnih materijala. Osmišljavanje tema za seminarske radove. Održavanje konzultacija te pismenih i usmenih ispita.
Obveze studenta
Redovito pohađanje nastave predviđene nastavnim planom. Aktivno sudjelovanje na predavanjima, terenskim vježbama i vježbama u praktikumu, izlaganje seminara, polaganje kolokvija i testova znanja, odnosno, završnog ispita.
Polaganje ispita
Elementi praćenja | Maksimalno bodova ili udio u ocjeni | Bodovna skala ocjena | Ocjena | Broj sati izravne nastave | Ukupni broj sati rada prosječnog studenta | ECTS bodovi |
---|---|---|---|---|---|---|
Pismeni ispit | 100 % |
0-60 61-70 71-80 81-90 91-100 |
Nedovoljan (1) Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
60 | 120 | 6 |
Predavanja+vježbe | 56 | 56 | 1,8 | |||
Seminarski rad | 4 | 16 | 0,2 | |||
Ukupno | 100 % | 60 | 180 | 6 |
Program modula u dijelu terenskih vježbi, laboratorija i nastave u praktikumu izvodi se u prostorima VV pokušališta Jazbina i na drugim lokacijama. Obzirom na vremenske (ne)prilike, raspored održavanja pojedinih oblika nastave podložan je promjenama i dogovora se sa studentima
Elementi praćenja | Opis | Rok | Nadoknada |
---|---|---|---|
Pismeni ispit | Redovni ispitni rokovi |
Tjedni plan nastave
- Morfologija i biologija voćnih vrsta P, T
- Morfologija i biologija voćnih vrsta - P, PK
- Biologija i morfologija vnove loze- P, PK
- Ekologija vinove loze P, T
- Ekologija voćnih vrsta P, T
- Rezidba i uzgojni oblici u voćarstvu - P, T
- Sustavi uzdržavanja tla, gnojidba i ishrana voćaka; navodnjavanje- P, S
- Razmnožavanje voćnih vrsta i voćno rasadničarstvo - P, T
- Rezidba i sustavi uzgoja u vinogradarstvu - P, T
- Razmnožavanje loze i lozno rasadničarstvo - P, T
- Sustavi uzdržavanja tla u vinogradima; Gnojidba vinograda u ishrana vinove loze - S, T
- Podizanje vinograda - P, T
- Podizanje i održavanje voćnjaka - P, T
- Ampelotehnika vinove loze - P, T
- Berba voća i grožđa, P, PK, L
Obvezna literatura
- Skendrović Babojelić, M., Fruk G. (2016.) Priručnik iz voćarstva „Građa, svojstva i analize voćnih plodova“, Hrvatska sveučilišna naklada, Zagreb.
- Miljković, I. (1991.) Suvremeno voćarstvo, Znanje, Zagreb (odabrana poglavlja)
- Burić, D.P., (1979): Vinogradarstvo I i II, Radnički univerzitet «R. Ćirpanov», Novi Sad
- Mirošević, N., (1996): Vinogradarstvo, Nakladni zavod Globus, Zagreb
Preporučena literatura
- Jemrić, T. (2007) Cijepljenje i rezidba voćaka, Uliks, Rijeka
- Pašalić, B. 2006. Berba, pakovanje I skladištenje plodova voćaka, Poljoprivredni fakultet Banja Luka
- Krpina, I. i suradnici, 2004. Voćarstvo, Nakladni zavod Globus, Zagreb
- Licul, R., Premužić, D., (1993): Praktično vinogradarstvo i vinarstvo, Nakladni zavod Znanje, Zagreb