prof. dr. sc. Marko Karoglan
Redoviti profesor
Odsjek za hortikulturu i krajobraznu arhitekturu
Zavod za vinogradarstvo i vinarstvo
Lokacija ureda: 7. paviljon
Telefon/Mobitel: +385 1 239 3827
Email: mkaroglan ( at ) agr.hr
Jezik komuniciranja: hrvatski, engleski
Termin konzultacija: srijeda 9 do 10 sati
Akademske kvalifikacije
- 2005 - 2009: Doktorat znanosti
Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu
Utjecaj dušične gnojidbe na kemijski sastav mošta i vina sorti Graševina, Chardonnay i Rizling rajnski (Vitis vinifera L.) - 2000 - 2004: Magisterij znanosti
Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu
Utjecaj djelomične defolijacije na dozrijevanje grožđa i kakvoću vina cv. Traminac mirisavi (V. vinifera L.) - 1995 - 2000: dipl.ing. agronomije
Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu
Utjecaj fitohormona NAA na razvoj korjena loznih cjepova
Radno iskustvo
- 2000 - : Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu
Nastava
- Ampelofiziologija (173285)
- Predikatna, pjenušava i specijalna vina (26399)
- Osnove vinogradarstva (132843)
- Osnove voćarstva i vinogradarstva (185430)
- Vinogradarstvo 2 (143857)
- Proizvodnja stolnog grožđa (169440)
- Stručna praksa - Hortikultura (250978)
- Stručna praksa - Vinogradarstvo i vinarstvo (251020)
- Fiziologija dozrijevanja grožđa (185567)
- Table grapes production (188844)
- Basics of viticulture (226415)
- Grape ripening (226417)
Znanstveni interesi
- Fiziologija vinove loze
- Projektiranje i podizanje vinograda
- Ampelotehnika
- Klimatske promjene - ekologija vinove loze
- Stolno grožđe
- Zdravstveni aspekti grožđa i vina
Projekti
znanstveni
Naziv projekta | Izvor financiranja | Trajanje | Uloga AFZ |
---|---|---|---|
CroViZone – Prilagodba vinogradarskih zona RH klimatskim promjenama | Suradnja s tijelima uprave | 01.05.2020. - 01.05.2023. | partner |
Subsector analyses of Croatian Agriculture | World bank, Svjetska banka | 12.09.2019. - 30.06.2020. | koordinator |
Vinogradarstvo i klimatske promjene na području Hrvatske | Hrvatska zaklada za znanost | 03.04.2017. - 02.04.2019. | partner |
Potencijal polifenolnih spojeva sorti vinove loze | MZOS | 01.01.2007. - 31.12.2013. | koordinator |
Smjernice za kontroliranu ishranu vinove loze i proizvodnju vina | MZOS | 01.01.2007. - 31.12.2013. | koordinator |
Unutarsortna raznolikost vinove loze i unaprjeđenje klonske selekcije | MZOS | 01.01.2007. - 31.12.2013. | koordinator |
stručni
Naziv projekta | Izvor financiranja | Trajanje | Uloga AFZ |
---|---|---|---|
Klonska selekcija sorata Kujundžuša bijela i Trnjak crni (Vitis vinifera L.) I faza | Udruga vinograda i vinara imotskog vinogorja „Cvit razgovora“ | 01.01.2018. - 31.12.2022. | koordinator |
Pametna poljoprivreda u Zagrebačkoj županiji - unaprjeđenje vinogradarske proizvodnje na području Zagrebačke županije primjenom preciznog vinogradarstva | Suradnja s tijelima uprave | 02.04.2019. - 15.12.2020. | koordinator |
Primjena mikorizne biotehnologije u vinogradu | Suradnja s tijelima uprave | 29.11.2013. - 29.11.2015. | koordinator |
nastavni
Naziv projekta | Izvor financiranja | Trajanje | Uloga AFZ |
---|---|---|---|
Unapređenje stručne prakse na preddiplomskim i diplomskim studijima Agronomskog fakulteta | Europski socijalni fond | 09.03.2020. - 09.03.2023. | koordinator |
sveučilišna potpora
Naziv projekta | Izvor financiranja | Trajanje | Uloga AFZ |
---|---|---|---|
Hlapive komponente drveta i njihov utjecaj na kakvoću vina | Sveučilište u Zagrebu | 01.01.2017. - 31.12.2017. | koordinator |
Nove metode analize nepoželjnih mirisa u vinima autohtonih i udomaćenih kultivara | Sveučilište u Zagrebu | 01.01.2016. - 31.12.2016. | koordinator |
Nove metode ekstrakcije aroma i polifenola u evaluaciji sorata vinove loze | Sveučilište u Zagrebu | 01.01.2015. - 31.12.2015. | koordinator |
Publikacije
- Mesić, J., Karoglan, M., Slunjski, S., Svitlica, B., Budimir, A., Miličević, B., Kujundžić, T. Utjecaj inokulacije mikoriznih gljiva na opskrbljenost biljnim hranivima kultivara Graševine (Vitis vinifera l.) // Poljoprivreda (Osijek), 26 (2020), 2; 43-49 doi:10.18047/poljo.26.2.5
- Omazić, B., Telišman Prtenjak, M., Prša, I., Belušić Vozila, A., Vučetić, V., Karoglan, M., Karoglan Kontić, J., Prša, Ž., Anić, M., Šimon, S., Güttler, I. Climate change impacts on viticulture in Croatia ; viticultural zoning and future potential // International journal of climatology, 40 (2020), 13; 5634-5655 doi:10.1002/joc.6541
- Palčić, I., Jagatić Korenika, A., Jakobović, S., Pasković, I., Major, N., Ban, D., Goreta Ban, S., Karoglan, M., Petek, M., Herak Ćustić, M., Jeromel, A.
Soil type affects grape juice free amino acid profile during ripening of cv. Malvasia Istriana (Vitis vinifera L.) // New zealand journal of crop and horticultural science, 48 (2019), 1; 22-33 doi:10.1080/01140671.2019.1657910 - Vinceković, M., Maslov Bandić, L., Jurić, S., Jalšenjak, N., Čaić, A., Živičnjak, I., Đermić, E., Karoglan, M., Osrečak, M., Topolovec-Pintarić, S.
The Enhancement of bioactive potential in Vitis vinifera leaves by application of microspheres loaded with biological and chemical agents // Journal of plant nutrition, 42 (2019), 6; 543-558 doi:10.1080/01904167.2019.1568467 - Karoglan, M., Maslov Bandić, L., Osrečak, M., Mihaljević Žulj, M., Kozina, B., Jeromel, A.
Amino acid composition of white grape juices as affected by soil urea fertilization // Journal of Agricultural Science and Technology, 21 (2019), 6; 1507-1520 - Vitali Čepo, D., Pelajić, M., Vinković Vrček, I., Krivohlavek, A., Žuntar, I., Karoglan, M.
Differences in the levels of pesticides, metals, sulphites and ochratoxin A between organically and conventionally produced wines // Food chemistry, 246 (2018), 394-403 doi:10.1016/j.foodchem.2017.10.133
Bibliografija (CROSBI): https://www.bib.irb.hr/pregled/profil/21868
Google Scholar: https://scholar.google.com/citations?view_op=new_articles&hl=hr&imq=Marko+Karoglan#