Vinogradarstvo 2 (143857)
Nositelj predmeta
Opis predmeta
Modul Vinogradarstvo 2 daje temeljna znanja o izboru i valorizaciji vinogradarskog položaja s osvrtom na sve bitne čimbenike proizvodnog prostora. Studente uči o pripremnim radovima prilikom podizanja vinograda - izbor kultivara i lozne podloge, priprema terena, obrada tla, planiranje proizvodnog prostora, sadnja i njega mladog vinograda te armatura u vinogradu. Daje teoretske i praktične osnove rezidbe vinove loze, kao funkcije u formiranju i održavanju uzgojnog oblika i njegov utjecaj na procese i dinamiku dozrijevanja grožđa. Modul obuhvaća teoretske postavke gnojidbe vinograda i ishrane vinove loze te objašnjava ulogu pojedinih elemenata u fiziologiji vinove loze. Detaljno se prolaze različiti sustavi uzdržavanja tla i njihov utjecaj na kakvoću grožđa. Posebni naglasak daje se fiziološkim procesima dozrijevanja grožđa, utjecaju vanjskih i unutarnjih čimbenika na dinamiku dozrijevanja, stupnjevima zrelosti grožđa te određivanju roka berbe.
Vrsta predmeta
- Prijediplomski studij / Agrarna ekonomika (Izborni predmet, 6. semestar, 3. godina)
- Prijediplomski studij / Hortikultura (Obvezni predmet, 4. semestar, 2. godina)
ECTS: 6.00
Engleski jezik: R1
E-učenje: R1
Sati nastave: 60
Predavanja: 24
Seminar: 6
Terenske vježbe: 30
Izvođač predavanja
Izvođač vježbi
Ocjenjivanje
Dovoljan (2): 61-70
Dobar (3): 71-80
Vrlo dobar (4): 81-90
Izvrstan (5): 91-100
Uvjeti za dobivanje potpisa
Redovito pohađanje nastave, seminarski rad
Opis
Program modula u dijelu terenskih vježbi, laboratorija i nastave u praktikumu u cijelosti se izvodi na prostorima VV pokušališta Jazbina. Obzirom na vremenske (ne)prilike, raspored održavanja pojedinih oblika nastave podložan je promjenama i dogovara se sa studentima.
Opće kompetencije
Stjecanje temeljnih znanja i vještina o mogućnostima te načinu podizanja proizvodnih nasada, kao i o sustavima uzgoja i tehnološkim linijama vinogradarske proizvodnje
Oblici nastave
- Predavanja
- Terenske vježbe
Praktične vježbe na pokušalištu Jazbina - Seminari
Seminarski radovi studenata na zadane teme, odnosno problematiku pojedinih područja tehnologije proizvodnje grožđa
Ishodi učenja i način provjere
Ishod učenja | Način provjere |
---|---|
Opisati i razumijeti procese projektiranja vinograda- izbor položaja i tla, kultivara i lozne podloge, meliorativne obrade i gnojidbe, pripremnih radova za sadnju | Aktivno sudjelovanje na predavanjima, pohađanje vježbi, završni ispit |
Demonstrirati znanje o rezu u zrelo i zelenoj rezidbi | Pohađanje vježbi |
Objasniti cilj i značaj gnojidbe na proces dozrijevanja i kakvoću grožđa te ulogu mikro i makroelemenata u ishrani loze | Aktivno sudjelovanje na predavanjima, pohađanje vježbi, završni ispit |
Opisati različite načine obrade tla te utjecaj sustava uzdržavanja tla na rast, razvoj i rodnost vinove loze | Aktivno sudjelovanje na predavanjima, pohađanje vježbi, završni ispit |
Utvrditi optimalnu zrelost grožđa i osnovne pokazatelje kakvoće mošta | Aktivno sudjelovanje na predavanjima, pohađanje vježbi, završni ispit |
Identificirati fiziološke procese dozrijevanja grožđa te utjecaj vanjskih i unutarnjih čimbenika na dinamiku dozrijevanja | Aktivno sudjelovanje na predavanjima, pohađanje vježbi, završni ispit |
Argumentirati mišljenje o prednostima i nedostacima strojne berbe grožđa | Aktivno sudjelovanje na predavanjima, pohađanje vježbi, završni ispit |
Pripremiti i prezentirati seminarski rad na određenu temu u suradnji sa ostalim studentima | Seminarski rad |
Način rada
Obveze nastavnika
Održavanje predavanja, vježbi u praktikumu i terenskih vježbi. Izrada nastavnih materijala. Osmišljavanje tema za seminarske radove. Održavanje konzultacija i usmenih ispita.
Obveze studenta
Redovito pohađanje i aktivno sudjelovanje na predavanjima, terenskim vježbama i vježbama u praktikumu.
Polaganje ispita
Elementi praćenja | Maksimalno bodova ili udio u ocjeni | Bodovna skala ocjena | Ocjena | Broj sati izravne nastave | Ukupni broj sati rada prosječnog studenta | ECTS bodovi |
---|---|---|---|---|---|---|
Usmeni ispit | 90% |
0-60 61-70 71-80 81-90 91-100 |
Nedovoljan (1) Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
0 | 102 | 3,4 |
Seminarski rad | 10 % | 6 | 24 | 0,8 | ||
Predavanja+vježbe | 54 | 54 | 1,8 | |||
Ukupno | 60 | 180 | 6 |
Elementi praćenja | Opis | Rok | Nadoknada |
---|---|---|---|
Usmeni ispit | Redovni ispitni rokovi |
Tjedni plan nastave
- Projektiranje i podizanje vinogada- P, T
- Projektiranje i podizanje vinogada- P, T
- Uzgojni oblici, sustavi uzgoja i rezidba vinove loze- P, T
- Projektiranje i podizanje vinogada- P, S
- Projektiranje i podizanje vinogada- P, T
- Uzgojni oblici, sustavi uzgoja i rezidba vinove loze- P, T
- Projektiranje i podizanje vinogada- S
- Gnojidba vinograda i ishrana vinove loze- P, T
- Gnojidba vinograda i ishrana vinove loze- P, T
- Sustavi uzdržavanja tla u vinogradu i navodnjavanje vinove loze- P, T
- Sustavi uzdržavanja tla u vinogradu i navodnjavanje vinove loze- P, T
- Uzgojni oblici, sustavi uzgoja i rezidba vinove loze- P, T
- Berba grožđa, P, T
- Berba grožđa- T
- Berba grožđa- T
Obvezna literatura
- Burić, D.P., (1979): Vinogradarstvo I i II, Radnički univerzitet, R. Ćirpanov, Novi Sad
- Licul, R., Premužić, D., (1993): Praktično vinogradarstvo i vinarstvo, Nakladni zavod Znanje, Zagreb
- Mirošević, N., (1996): Vinogradarstvo, Nakladni zavod Globus, Zagreb
Preporučena literatura
- Mullins, M.G., Bouquet, A., Williams, L.E., (1996): Biology of the grapevine, Cambridge, University press, USA