Ispiši

Vinogradarstvo 2 (143857)

Nositelj predmeta

Opis predmeta

Modul Vinogradarstvo 2 daje temeljna znanja o izboru i valorizaciji vinogradarskog položaja s osvrtom na sve bitne čimbenike proizvodnog prostora. Studente uči o pripremnim radovima prilikom podizanja vinograda - izbor kultivara i lozne podloge, priprema terena, obrada tla, planiranje proizvodnog prostora, sadnja i njega mladog vinograda te armatura u vinogradu. Daje teoretske i praktične osnove rezidbe vinove loze, kao funkcije u formiranju i održavanju uzgojnog oblika i njegov utjecaj na procese i dinamiku dozrijevanja grožđa. Modul obuhvaća teoretske postavke gnojidbe vinograda i ishrane vinove loze te objašnjava ulogu pojedinih elemenata u fiziologiji vinove loze. Detaljno se prolaze različiti sustavi uzdržavanja tla i njihov utjecaj na kakvoću grožđa. Posebni naglasak daje se fiziološkim procesima dozrijevanja grožđa, utjecaju vanjskih i unutarnjih čimbenika na dinamiku dozrijevanja, stupnjevima zrelosti grožđa te određivanju roka berbe.

Vrsta predmeta

  • Prijediplomski studij / Agrarna ekonomika (Izborni predmet, 6. semestar, 3. godina)
  • Prijediplomski studij / Hortikultura (Obvezni predmet, 4. semestar, 2. godina)

ECTS: 6.00

Engleski jezik: R1

E-učenje: R1

Sati nastave: 60
Predavanja: 24
Seminar: 6
Terenske vježbe: 30

Izvođač predavanja
Izvođač vježbi
Ocjenjivanje

Dovoljan (2): 61-70
Dobar (3): 71-80
Vrlo dobar (4): 81-90
Izvrstan (5): 91-100

Uvjeti za dobivanje potpisa

Redovito pohađanje nastave, seminarski rad

Opis

Program modula u dijelu terenskih vježbi, laboratorija i nastave u praktikumu u cijelosti se izvodi na prostorima VV pokušališta Jazbina. Obzirom na vremenske (ne)prilike, raspored održavanja pojedinih oblika nastave podložan je promjenama i dogovara se sa studentima.

Opće kompetencije

Stjecanje temeljnih znanja i vještina o mogućnostima te načinu podizanja proizvodnih nasada, kao i o sustavima uzgoja i tehnološkim linijama vinogradarske proizvodnje

Oblici nastave

  • Predavanja
  • Terenske vježbe
    Praktične vježbe na pokušalištu Jazbina
  • Seminari
    Seminarski radovi studenata na zadane teme, odnosno problematiku pojedinih područja tehnologije proizvodnje grožđa

Ishodi učenja i način provjere

Ishod učenja Način provjere
Opisati i razumijeti procese projektiranja vinograda- izbor položaja i tla, kultivara i lozne podloge, meliorativne obrade i gnojidbe, pripremnih radova za sadnju Aktivno sudjelovanje na predavanjima, pohađanje vježbi, završni ispit
Demonstrirati znanje o rezu u zrelo i zelenoj rezidbi Pohađanje vježbi
Objasniti cilj i značaj gnojidbe na proces dozrijevanja i kakvoću grožđa te ulogu mikro i makroelemenata u ishrani loze Aktivno sudjelovanje na predavanjima, pohađanje vježbi, završni ispit
Opisati različite načine obrade tla te utjecaj sustava uzdržavanja tla na rast, razvoj i rodnost vinove loze Aktivno sudjelovanje na predavanjima, pohađanje vježbi, završni ispit
Utvrditi optimalnu zrelost grožđa i osnovne pokazatelje kakvoće mošta Aktivno sudjelovanje na predavanjima, pohađanje vježbi, završni ispit
Identificirati fiziološke procese dozrijevanja grožđa te utjecaj vanjskih i unutarnjih čimbenika na dinamiku dozrijevanja Aktivno sudjelovanje na predavanjima, pohađanje vježbi, završni ispit
Argumentirati mišljenje o prednostima i nedostacima strojne berbe grožđa Aktivno sudjelovanje na predavanjima, pohađanje vježbi, završni ispit
Pripremiti i prezentirati seminarski rad na određenu temu u suradnji sa ostalim studentima Seminarski rad

Način rada

Obveze nastavnika

Održavanje predavanja, vježbi u praktikumu i terenskih vježbi. Izrada nastavnih materijala. Osmišljavanje tema za seminarske radove. Održavanje konzultacija i usmenih ispita.

Obveze studenta

Redovito pohađanje i aktivno sudjelovanje na predavanjima, terenskim vježbama i vježbama u praktikumu.

Polaganje ispita

Elementi praćenja Maksimalno bodova ili udio u ocjeni Bodovna skala ocjena Ocjena Broj sati izravne nastave Ukupni broj sati rada prosječnog studenta ECTS bodovi
Usmeni ispit 90% 0-60
61-70
71-80
81-90
91-100
Nedovoljan (1)
Dovoljan (2)
Dobar (3)
Vrlo dobar (4)
Izvrstan (5)
0 102 3,4
Seminarski rad 10 % 6 24 0,8
Predavanja+vježbe 54 54 1,8
Ukupno 60 180 6
Elementi praćenja Opis Rok Nadoknada
Usmeni ispit Redovni ispitni rokovi

Tjedni plan nastave

  1. Projektiranje i podizanje vinogada- P, T
  2. Projektiranje i podizanje vinogada- P, T
  3. Uzgojni oblici, sustavi uzgoja i rezidba vinove loze- P, T
  4. Projektiranje i podizanje vinogada- P, S
  5. Projektiranje i podizanje vinogada- P, T
  6. Uzgojni oblici, sustavi uzgoja i rezidba vinove loze- P, T
  7. Projektiranje i podizanje vinogada- S
  8. Gnojidba vinograda i ishrana vinove loze- P, T
  9. Gnojidba vinograda i ishrana vinove loze- P, T
  10. Sustavi uzdržavanja tla u vinogradu i navodnjavanje vinove loze- P, T
  11. Sustavi uzdržavanja tla u vinogradu i navodnjavanje vinove loze- P, T
  12. Uzgojni oblici, sustavi uzgoja i rezidba vinove loze- P, T
  13. Berba grožđa, P, T
  14. Berba grožđa- T
  15. Berba grožđa- T

Obvezna literatura

  1. Burić, D.P., (1979): Vinogradarstvo I i II, Radnički univerzitet, R. Ćirpanov, Novi Sad
  2. Licul, R., Premužić, D., (1993): Praktično vinogradarstvo i vinarstvo, Nakladni zavod Znanje, Zagreb
  3. Mirošević, N., (1996): Vinogradarstvo, Nakladni zavod Globus, Zagreb

Preporučena literatura

  1. Mullins, M.G., Bouquet, A., Williams, L.E., (1996): Biology of the grapevine, Cambridge, University press, USA

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.