Osnove stočarske proizvodnje (226156)
Nositelj predmeta
Opis predmeta
Ograničavajući čimbenici veće i jeftinije proizvodnje u stočarstvu jesu nezadovoljavajući rezultati plodnosti ženskih životinja, neodgovarajuća hranidba i načini držanja po vrstama životinja i fazama proizvodnje. Preko programskih dijelova modula: govedarstva, svinjogojstva, ovčarstva i kozarstva, peradarstva, kunićarstva i ribarstva, studenti će biti educirani o postupcima postizanja dobre plodnosti plotkinja i načinu proizvodnje kvalitetne krme. Steći će osnovna znanja kako primijeniti u određenoj fazi proizvodnje i određene vrste životinja najučinkovitiji menadžment, uz što niža ulaganja (input) i na taj način postići profitabilnu proizvodnju mlijeka i mesa, jaja i riba. Nastava će se izvoditi putem predavanja i vježbi u praktikumu.
Vrsta predmeta
- Prijediplomski studij / Agrarna ekonomika (Obvezni predmet, 2. semestar, 1. godina)
- Prijediplomski studij / Poljoprivredna tehnika (Obvezni predmet, 2. semestar, 1. godina)
ECTS: 6.00
Engleski jezik: R1
E-učenje: R1
Sati nastave: 60
Predavanja: 50
Vježbe u praktikumu: 10
Izvođač predavanja
- izv. prof. dr. sc. Ante Kasap
- izv. prof. dr. sc. Nikolina Kelava Ugarković
- izv. prof. dr. sc. Dubravko Škorput
- prof. dr. sc. Zlatko Janječić
- prof. dr. sc. Ivan Vnučec
- izv. prof. dr. sc. Ana Kaić
Izvođač vježbi
- izv. prof. dr. sc. Ante Kasap
- prof. dr. sc. Ivan Vnučec
- izv. prof. dr. sc. Ana Kaić
- izv. prof. dr. sc. Dubravko Škorput
- izv. prof. dr. sc. Nikolina Kelava Ugarković
Ocjenjivanje
Dovoljan (2): 60-70%
Dobar (3): 71-80%
Vrlo dobar (4): 81-90%
Izvrstan (5): 91-100%
Opće kompetencije
Predmet osposobljava za dobivanje osnovnih znanja o stočarstvu i njegovoj važnosti u poljoprivredi i gospodarstvu svijeta i Hrvatske, znanja o govedarskoj, svinjogojskoj, ovčarskoj, kozarskoj, peradarskoj i kunićarskoj proizvodnji.
Oblici nastave
- Predavanja
- Vježbe u praktikumu
Ishodi učenja i način provjere
Ishod učenja | Način provjere |
---|---|
Opisati stanje stočarske proizvodnje u svijetu i u Hrvatskoj. | Rasprave tijekom nastave, kolokvij, pismeni i usmeni ispit |
Prepoznati pojedine vrste i pasmine domaćih životinja te važnost animalnih genetskih izvora. | Rasprave tijekom nastave, kolokvij, pismeni i usmeni ispit |
Navesti proizvodnu namjenu pojedinih vrsta i pasmina domaćih životinja. | Rasprave tijekom nastave, kolokvij, pismeni i usmeni ispit |
Analizirati postojeće stanje i mogućnosti stočarskog sektora. | Rasprave tijekom nastave, kolokvij, pismeni i usmeni ispit |
Prepoznati i usporediti različite proizvodne sustave proizvodnje mesa i mlijeka uz održivo gospodarenje zemljištem. | Rasprave tijekom nastave, kolokvij, pismeni i usmeni ispit |
Upoznati genetsku osnovu životinja i osnovne principe nasljeđivanja. | Rasprave tijekom nastave, kolokvij, pismeni i usmeni ispit |
Način rada
Obveze nastavnika
Izložiti predviđeni program predavanja na jednostavan i studentima razumljiv način
Provesti predviđeni program vježbi u praktikumu
Procijeniti u kojoj su mjeri studenti usvojili obrazovne ciljeve te ostvarili ishode učenja modula te prema tome ocijeniti studente koristeći tehnike ispitivanja u obliku postavljenih pitanja kombinacijom pismenog i usmenog ocjenjivanja (ocjene od nedovoljan (1) do odličan (5))
Obveze studenta
Pohađati predviđeni program predavanja i usvojiti programom predviđena znanja
Aktivno sudjelovati u raspravi na predavanjima i tijekom izvođena vježbi
Pristupiti polaganju parcijalnih ispita ili završnom pismenom ispitu kao uvjetu za polaganje usmenog završnog ispita
Polaganje ispita
Elementi praćenja | Maksimalno bodova ili udio u ocjeni | Bodovna skala ocjena | Ocjena | Broj sati izravne nastave | Ukupni broj sati rada prosječnog studenta | ECTS bodovi |
---|---|---|---|---|---|---|
Pohađanje predavanja | 50 | 50 | 1,7 | |||
Aktivno sudjelovanje na vježbama (priprema i rad) | 10 | 20 | 0,8 | |||
Test znanja 1. (Pi1) | 14% |
<60 60-70 71-80 81-90 91-100 |
Nedovoljan (1) Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
0 | 16 | 0,5 |
Test znanja 2. (Pi2) | 14% |
<60 60-70 71-80 81-90 91-100 |
Nedovoljan (1) Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
0 | 16 | 0,5 |
Test znanja 3. (Pi3) | 14% |
<60 60-70 71-80 81-90 91-100 |
Nedovoljan (1) Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
0 | 16 | 0,5 |
Test znanja 4. (Pi4) | 14% |
<60 60-70 71-80 81-90 91-100 |
Nedovoljan (1) Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
0 | 16 | 0,5 |
Test znanja 5 (Pi5) | 14% |
<60 60-70 71-80 81-90 91-100 |
Nedovoljan (1) Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
0 | 16 | 0,5 |
Završni ispit usmeni (Zi) - uvjet položeni parcijalni testovi znanja (studenti koji ih nisu položili pišu završni pismeni ispit iz cijelog gradiva prije usmenog) | 30% |
<60 60-70 71-80 81-90 91-100 |
Nedovoljan (1) Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
0 | 30 | 1 |
UKUPNO | 100% | 60 | 180 | 6 |
Tjedni plan nastave
- Gospodarska važnost stočarstva, organizacija i rasprostranjenost stoke u svijetu
- Pojam pasmine (definicija, važnost u stočarskoj proizvodnji, klasifikacije pasmina)
- Opća i specijalna pasminska svojstva
- Međuispit pismeni, Osnove govedarstva
- Upoznavanje novih tehnologija u sustavima proizvodnje kravljeg mlijeka i mesa
- Mogućnosti unapređenja konkurentnosti govedarske proizvodnje u Hrvatskoj
- Međuispit pismeni, osnove ovčarstva
- Prikaz postupaka u tehnologiji proizvodnje pojedinih ovčjih proizvoda
- Osnove kozarstva
- Prikaz postupaka u tehnologiji proizvodnje pojedinih kozjih proizvoda
- Međuispit pismeni, osnove svinjogojstva
- Tehnološki proces proizvodnje svinjskog mesa
- Međuispit pismeni, osnove peradarstva
- Osnove kunićarstva
- Međuispit pismeni
Obvezna literatura
- Uremović Z. (2002). Stočarstvo (M. Uremović, V. Pavić, B. Mioč, S. Mužic, Z. Janječić ), sveučilišni udžbenik, Agronomski fakultet, Zagreb
- Uremović M. I Z. Uremović (1997). Svinjogojstvo, sveučilišni udžbenik, Agronomski fakultet Zagreb
- Mioč B., Pavić, V. (2007): Ovčarstvo, Hrvatska mljekarska udruga Zagreb
- Mioč B., Pavić V. (2002). Kozarstvo, sveučilišni udžbenik, Hrvatska mljekarska udruga, Zagreb
Preporučena literatura
- Uremović M., Uremović Z. (2004). Praktično svinjogojstvo. Priručnik, Insula Ivanich, Kloštar Ivanić
- Mužic S. (1999). Proizvodnja kokošjih jaja. Priručnik, Hrvatski zadružni savez, Zagreb
- Whittemore Colin T. (1998). The science and Practice of Pig Production. Second Edition, Cambridge, Great Britain
- Boatsfield G. (1996). Farm Livestock. Ipswich, Great Britain
- Nemanić J., Berić, Ž. (1995). Peradarstvo. Priručnik, Nakladni zavod Globus, Zagreb
- Omrčen S. (1995). Kunićarstvo. Priručnik, Nakladni zavod Globus, Zagreb
Sličan predmet na srodnim sveučilištima
- Stočarstvo, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera, Poljoprivredni fakultet u Osijeku
- Stočarstvo, Poljoprivredni fakultet, Univerziteta u Beogradu