Primjena plinske kromatografije u analizi kakvoće meda prije i nakon zagrijavanja

Naziv natječaja: Javni natječaj za prikupljanje i odabir projekata primijenjenih istraživanja u pčelarstvu

Izvor financiranja: Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (sredstva Europske unije za potporu pčelarstvu)

Uloga AFZ: partner

Ukupna vrijednost: 315.000,00 HRK

Financirani iznos: 315.000,00 HRK

Početak provedbe: 19.01.2016.

Završetak provedbe: 31.07.2016.

Sažetak

Med namijenjen tržištu obično prolazi određeni tretman zagrijavanja što može dovesti do promjena u sastavu koje se nastavljaju i tijekom skladištenja, a zavise o primijenjenom tretmanu (trajanje i temperatura) te vrsti meda. Ovim projektom je utvrđen utjecaj zagrijavanja na tipične kemijske profile različitih vrsta meda i na formiranje Maillardovih produkata uporabom instrumentalne tehnike plinske kromatografije sa spektrometrijom masa (GC-MS) kao i potvrđivanje kvalitete i prepoznatljivosti meda na tržištu GC-MS analizom tipičnih aroma meda. Aroma je važan pokazatelj kvalitete te potencijalno novi parametar za razlikovanje različitih vrsta meda. Istraživanjima je obuhvaćen tipični kemijski profili (i/ili biomarkeri botaničkog porijekla meda), a sve u skladu s poticanjem Europske unije za razvoj novih metoda za karakterizaciju meda. Rezultati istraživanja obuhvaćenih projektom diseminirani su u vidu znanstvenih publikacija te priopćenja na znanstvenim i stručnim skupovima.

Voditelji

prof. dr. sc. Igor Jerković

Suradnici

doc. dr. sc. Saša Prđun
Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

izv. prof. dr. sc. Lidija Svečnjak
Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

prof. dr. sc. Dragan Bubalo
Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.